CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 3371|Reply: 68

[Tempatan] tayangan filem Tanda Putera secara underground sudah bermula!

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 11-3-2013 12:32 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

kami rakyat malaysia menyokong penuh tayangan filem ini.....supaya semua rakyat negara ini ingat asal-usul...siapa tuan siapa yang mendatang...siapa yang mulakan 13 Mei...dengar cerita filem ni dah mula ditayangkan di felda2, uia, uitm dan beberapa persatuan ....

For UIA students, invite only screening of Tanda Putera
BY NOMY NOZWIR
MARCH 10, 2013

The films maker, Shuhaimi Baba, said creative licence was used in the depiction of historic events in Tanda Putera. File picGOMBAK, March 10 D The controversial Tanda Putera film on the May 1969 riots was privately shown last night to a group of 600 students in an invite-only screening at Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA).



The universitys Student Affairs Department had earlier confirmed that the film would be shown to students and was organised by Kelab Wawasan UIA with co-operation from the department.

The film has raised the ire of opposition politicians who say some scenes are not historically accurate.

But the films director had stressed that the film is not a documentary, but a movie with dramatic elements and creative licence responsibly exercised in its making and with research done beforehand.




According to a student group, it was mandatory for Police Undergraduate Voluntary Corps and Air Force Reserve Officer Training Unit (PALAPES) members to attend, while UIAs residential colleges have been asked to send six members each.

Those who attend would also be awarded Star Points, news portal Malaysiakini quoted We Unite for Islam UIA president Mohd Najib Abdul Rahim as saying, referring to the institutions participatory merit point system.

The Malaysian Insider was turned away from attending the 9pm screening last night, which appeared to be tightly guarded by security personnel.



One security guard told The Malaysian Insider that the event was invite-only and was strictly meant for students, stressing that the media was not permitted to attend the screening.

Reporters not allowed, only invited students, he said.

When approached in the surrounding areas of the campus, several students said they were unaware of the private screening.



There is an event in the auditorium? I was not aware, said Nurul Huda Abdul Hamid.

Another student, Azuandi Mohd Zainal, a final year law student, said he came to know about the screening from a friend who was part of PALAPES.

My friend is in there, but he did tell me that only selected individuals are permitted, the student told The Malaysian Insider.

The Twitter page of student movement @UIAM4PEACE confirmed that the screening took place last night.

Filem #TandaPutera dah bermula.. Kami X Boleh Merakam Sebarang Gambar dan Video dlm Ini.Nytakan Pndangan Anda dgn guna Hashtag #TandaPutera, it wrote.

[Translaton: Tanda Putera has started. We cannot snap any photographs or video in here. State your views by using the hashtag #TandaPutera].



Tak nampak perkauman pun movie ni .yang aku nampak yang jahatnya sisa saki baki pihak komunis #TandaPutera, a student @YuFakhrulLah who attended the screening wrote.

[Translation: This movie does not look racist. The ones who I see are the villains here are the communist remnants].

Last month, over 3,000 Felda settlers were shown a surprise preview of Tanda Putera.

The film was shown during a special gathering of settlers at the Putra World Trade Centre (PWTC), which was also attended by former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

The film had raised questions from members of the public, including Suaram adviser Dr Kua Kia Soong and prominent lawyer Datuk Ambiga Sreenevasan, with the latter questioning why it was only shown to Felda settlers.

Tanda Putera also depicts the second Prime Minister Tun Abdul Razak Hussein and his deputy, Tun Dr Ismail Abdul Rahman, during the post-May 13 period. Razaks eldest son, Datuk Seri Najib Razak, is the current prime minister.

The film was produced by Pesona Pictures Sdn Bhd in collaboration with the National Film Development Corporation (Finas), which provided the financing together with the Multimedia Development Corporation (MDEC).

It was previously reported that Putrajaya had decided last October to put off the public release of the film indefinitely due to the controversial depiction of the events surrounding the 1969 racial riots.

The RM4.8 million film, financed with public funds, was first due to be released last September 13 but it was later pushed to November 17.


Last edited by penjejak_awan on 11-3-2013 12:35 AM

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 11-3-2013 12:34 AM |All posts
mari kita buat permintaan supaya filem ini ditayangkan di tempat masing-masing or di agensi/ persatuan masing-masing...dengar cerita filem ini sangat bagus, menarik dan realistik...syabas !
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 01:03 AM |All posts
ah jib goreng mmg dari zaman jadi ketua pemuda umngok lagi suka memainkan isu tragedi 13 mei sbg modal politik beliau, utk menakut2kan orang melayu supaya terus menyokong & mengundi parti haprak umngok

masa pak lah lena jadi pm, rakyat semua dah terlupa pasal tragedi 13 mei
and now ah jib goreng jadi pm, setiap saat & ketika beliau & pencacai2nya bukan setakat jadikan modal politik, tapi juga bermain wayang pula ttg tragedi 13 mei
KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN!
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 11-3-2013 01:05 AM |All posts
napa kontroversi
http://blingblingsstories.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 01:07 AM |All posts
cupin_cipin posted on 11-3-2013 01:03 AM
ah jib goreng mmg dari zaman jadi ketua pemuda umngok lagi suka memainkan isu tragedi 13 mei sbg mod ...

13 mei mmg sejarah dan perlu diambil iktibar
~ kepala angin
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 01:13 AM |All posts
batusembilan posted on 11-3-2013 01:07 AM
13 mei mmg sejarah dan perlu diambil iktibar


yuppp,  13 mei penuh sejarah PENIPUAN, MANIPULASI, COUP D' ETAT secara halus ala-ala kejatuhan Sukarno, dan paling penting SEJARAH MEMBODOHKAN MULAYU oleh parti dominan MULAYU sendiri....
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 01:14 AM |All posts
batusembilan posted on 11-3-2013 01:07 AM
13 mei mmg sejarah dan perlu diambil iktibar

iktibar as in kalau umngok kalah lagi dlm pilihanraya, mereka akan mengulangi sejarah 13 mei
KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN! KO BN!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 01:23 AM |All posts
cupin_cipin posted on 11-3-2013 01:14 AM
iktibar as in kalau umngok kalah lagi dlm pilihanraya, mereka akan mengulangi sejarah 13 mei

so far, aku x pnh buat panggilan hina pd mana2 parti e.g. "pas pis pus", DAPig, atau parti kencing rakyat pkr atau umngok coz parti xde mslh.......pimpinan dan ahli je yg problem.

so, kalau ada org yg buat panggilan hina pd parti lawan dia, aku dh tau forummer tu mesti pencacai setia yg ko tulis la apa pun tetap jgk x guna walau pun ia fakta.
~ kepala angin
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 01:24 AM |All posts
13 Mei 1969 Akan Berulang Lagi Kalau Kami Kalah!! - Datuk Seri Shahrizat Jalil memberi amaran

KUALA LUMPUR,- Dalam ucapan dasarnya, Datuk Seri Shahrizat Jalil memberi amaran tentang kemungkinan berulangnya tragedi berdarah 13 Mei 1969 jika Umno kehilangan kuasa selepas pilihan raya umum akan datang.
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 01:29 AM |All posts
tobby posted on 11-3-2013 01:24 AM
13 Mei 1969 Akan Berulang Lagi Kalau Kami Kalah!! - Datuk Seri Shahrizat Jalil memberi amaran

KUA ...

silap hari bulan kak ijat ni yg cabut lari dulu

serupa kiramanjingkurap...........pungpang kt askar2 dia.......serang malaysia tp dia kt rumah dok buat pc je
~ kepala angin
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 06:50 AM |All posts
UIA - Racist, perosak generasi akan datang. Sungguh memalukan. Kerana gilakan kuasa, Melayu sangguh terus memperbodohkan Melayu.
Last edited by andygila on 11-3-2013 06:53 AM

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-3-2013 07:27 AM |All posts
not for human viewing
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-3-2013 08:12 AM |All posts
upahla director luar, ni director cap ayam,
hasilnya cap ayam juge..
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-3-2013 12:25 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 01:13 AM
yuppp,  13 mei penuh sejarah PENIPUAN, MANIPULASI, COUP D' ETAT secara halus ala-ala kejatuhan S ...

ko lahir tahun berapa? da alami ek?

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 12:30 PM |All posts
xalue posted on 11-3-2013 12:25 PM
ko lahir tahun berapa? da alami ek?


perlu ke lahir tahun tu untuk mengetahui peristiwanya..??
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-3-2013 12:32 PM |All posts
mcm la dlm nih ramai yg melalui zaman nih....
mak aku yg lalui pun....
tak pernah pun ckp sapa yg salah....
cuma yg slalu dia ckp....
banyak org mati....
tu jer...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 11-3-2013 12:36 PM |All posts
ctaz posted on 11-3-2013 12:32 PM
mcm la dlm nih ramai yg melalui zaman nih....
mak aku yg lalui pun....
tak pernah pun ckp sapa yg  ...

Yg aku selalu dengar ada keris terbang...
PRK PKR RPK RKP
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-3-2013 12:38 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 12:30 PM
perlu ke lahir tahun tu untuk mengetahui peristiwanya..??

yela.. cara ko tulis seolah2 ko da tau dari mula dan akhirnya kalu boleh digambarkan sebagai 'konspirasi' ... share la skali tapi kena ada fakta yer bro!

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 12:44 PM |All posts
xalue posted on 11-3-2013 12:38 PM
yela.. cara ko tulis seolah2 ko da tau dari mula dan akhirnya kalu boleh digambarkan sebagai 'kons ...


...pegi carik dokumen2 lama British Foreign & Commonwealth Office (FCO) mengenai May 13  yang telah diclassified...kalau ko malas, pegi carik kat bookshop dokumen2 yang telah di summarize oleh Kua Kia Soong nih....



Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-3-2013 12:45 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 12:44 PM
...pegi carik dokumen2 lama British Foreign & Commonwealth Office (FCO) mengenai May 13  yang te ...

ak nk ko paste kan je apa ko ckp tu.. senang..

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 12:48 PM |All posts
xalue posted on 11-3-2013 12:45 PM
ak nk ko paste kan je apa ko ckp tu.. senang..


nampak sangat ko malas, tak inisiatif, tak suka mengkaji, kurang membaca, suka cakap dengor2 saja...aku dah bagi clue, bagi contoh lagi, pada zaman ternet ni masih ada orang bercakap macam ko nih...typical mulayu kampong singgoh...
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-3-2013 12:49 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 12:44 PM
...pegi carik dokumen2 lama British Foreign & Commonwealth Office (FCO) mengenai May 13  yang te ...

tapi bro.. lu kena compare bkn satu buku je.. tapi lebih.. then aku akan pertimbangkan apa yang ko cakap tu
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-3-2013 12:50 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 12:44 PM
...pegi carik dokumen2 lama British Foreign & Commonwealth Office (FCO) mengenai May 13  yang te ...

did u know who is kua kia soong.....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-3-2013 12:52 PM |All posts
pyropura posted on 11-3-2013 12:48 PM
nampak sangat ko malas, tak inisiatif, tak suka mengkaji, kurang membaca, suka cakap dengor2 saj ...

tak kisah la nk kata ak kampung 'disebabkan malas nak cari fakta kat internet' .kau tau ke aku ni suka dengar orang2 cakap? hahhaha... akal ada tapi tulis ikut emosi..
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2013 12:54 PM |All posts
xalue posted on 11-3-2013 12:49 PM
tapi bro.. lu kena compare bkn satu buku je.. tapi lebih.. then aku akan pertimbangkan apa yang ko ...


..FCO tidak punya kepentingan apa2 dalam peristiwa 13 May, tulisan tu hasil laporan diplomat2 British yang assigned kat Malaysia masa tuh, takkan depa nak tipo gomen depa...
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 03:45 PM , Processed in 0.169679 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top