CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: tongkatwaran75

[Tempatan] VERSI 15: TERBARU...15 PANGLIMA SULU MASIH BERSEMBUNYI DI SABAH ! - 2476#

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-3-2013 08:40 PM |All posts
rikiruj posted on 26-3-2013 08:39 PM
PM dah cakap.. takkan serah walau seinci pun.. paham2 sendirilah.. kalau pun depa bawak pergi ICJ da ...

bro..Malaysia tak perlu bawa ke ICJ...sabah tetap milik malaysia..sabah malaysia punya..harap mklum
aku adalah aku..engkau adalah engkau
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 08:47 PM |All posts
Lahad Datu: Family members of Mat Bomb deny being involved with his activities

LAHAD DATU, March 26 Family members of a man linked to Sulu terrorists from southern Philippines, Mat Bom, have denied their involvement in his activities for they live separately and has not met him for a long time.


One of Mat Boms eight children, a 24-year-old woman, said she and her family lived in Kampung Tanjung Labian while Mat Bom in Kampung Tanduo.


We know that the police were looking for Mat Boms family members. We heard that Mat Bom is wanted, but we do not know anything about his activities, she told Bernama when met at the Budi Embara Relief Centre in Felda Sahabat 17.


The woman and her 71-year-old mother (Mat Boms wife), who were arrested 20 days ago, have been released from the police custody.


Mat Bom, who was believed to have distributed leaflets inciting Sabahans of Sulu descent to support the Sulu terrorist intrusion, was arrested along with eight suspected terrorists disguising as locals as they tried to seek refuge at the Embara Budi Relief Centre on March 8.


According to villagers, the title Mat Bom was given to him for he used to make bomb threats against villagers who went against him.


Meanwhile, Mat Boms 23-year-old granddaughter said whatever activities involving Mat Bom had nothing to do with other family members.


The police came looking for us and took us to Lahad Datu for questioning.

We told them we were not involved in his activities even though we are related.


We have not been to Kampung Tanduo for a long time since we are staying in Kampung Tanjung Labian. We do not know that Mat Bom has links with the terrorists, he said.


Efforts to interview Mat Boms wife failed for he was not conversant in Malay and was sick.


Other family members, who are mostly women, were either afraid to talk or could not speak Malay well.


Meanwhile, it is learned that Mat Boms family members may be separated from other villagers for security reason. C BERNAMA


http://news.abnxcess.com/2013/03/lahad-datu-family-members-of-mat-bomb-deny-being-involved-with-his-activities/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lahad-datu-family-members-of-mat-bomb-deny-being-involved-with-his-activities

tak kesah la lama tak jumpa ke duduk berjauhan, famili pengganas memang tak leh dipercayai... dan patut dihantar balik ke pulau sulu
Last edited by dani-rox on 26-3-2013 08:49 PM

I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2013 08:49 PM |All posts
the_killer posted on 26-3-2013 08:17 PM
biarlah dengan rakyat mereka...perlu ingat ..kira rakyat malaysia khususnya sabah akan menekan ker ...

Yes, setuju.

Saya yakin Filipina tak kan proceed claim neh, original instrument untuk pajak neh ada kat pihak Brunei jer kan? tak der kat Filipina hatta kat Sultan palsu tuh. Yang dorang show kat wartawan ari tuh salinan jer pun.

I doubt it they  have the original copy 'cause they are fake sultan. Out of no where Kiram's name appear during America's invasion to the Philipines.


Last edited by kasidah on 26-3-2013 09:05 PM

Aku yang fakir
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2013 08:49 PM From mobile phone |All posts
Vokuro posted on 26-3-2013 08:37 PM
Biasa laj noks layan hadek hadek yg bimbo undang undang antarabangsa.

i dont think i ever said that msia must or hv to bring this to the icj.i only mentioned that aquino will bring this matter to the icj due to the phillipinos pressure.rasanya suma dh faham benda ni msia xperlu bw ke icj.
Reply

Props Report

Moderator

Excellent Lover

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 26-3-2013 08:52 PM |All posts
hellyboringe posted on 26-3-2013 04:18 PM
maybe nurmimie blh elaborate more on this

tak boleh.. sini ada wife E1

tv3 dah ada bagi sikit2 tadi khen..



:: bila lamunan terhenti.. rindunya setengah mati ::
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 08:53 PM |All posts
versi BM

Anggota Keluarga Dakwa Tidak Tahu Kegiatan Mat Bom Bersama Pengganas #LahadDatu

LAHAD DATU: Anggota keluarga individu tempatan yang dipercayai tali barut pengganas Selatan Filipina dan dikenali sebagai Mat Bom, mendakwa mereka langsung tidak tahu dan tidak terlibat dengan kegiatan lelaki itu kerana tinggal berasingan dan sudah lama tidak berjumpa.
Seorang daripada lapan anak Mat Bom mendakwa beliau dan anggota keluarga yang lain tinggal di Kampung Tanjung Labian manakala bapanya pula di Kampung Tanduo.
Kami tahu polis cari ahli keluarga Mat Bom. Kami dengar dari cerita orang kampung yang Mat Bom ini dikehendaki, tapi kami langsung tidak tahu apa-apa mengenai aktivitinya, katanya kepada Bernama di Pusat Pemindahan Embara Budi di Felda Sahabat 17.
Wanita itu dan ibunya yang mendakwa ditahan pasukan keselamatan sejak 20 hari lepas, telah dibebaskan dan dibawa ke pusat itu pada Isnin.
Mat Bom dipercayai terlibat dengan pengganas Sulu dengan menyebarkan risalah menghasut penduduk Sabah berketurunan Sulu supaya menyertai mereka dalam kegiatan menentang negara.
Mat Bom, seorang warga emas bersama lapan pengikutnya dipercayai saki-baki pengganas ditahan ketika cuba memasuki pusat penempatan Embara Budi itu pada 8 Mac lepas dengan menyamar sebagai penduduk kampung.
Menurut penduduk kampung, gelaran Mat Bom diberi kepada pengganas itu kerana suka mengugut orang kampung dengan ugutan bom jika ingkar atau cuba melawannya.
Sementara itu, seorang cucu Mat Bom berkata apa yang berlaku melibatkan kegiatan Mat Bom tiada kena mengena dengan anggota keluarga yang lain.
Polis datang cari kami dan bawa kami ke Lahad Datu untuk ditahan. Kami bagi tahu yang kami tiada kaitan walaupun kami ahli keluarga.
Kami sudah lama tidak ke Kampung Tanduo kerana tinggal di Kampung Tanjung Labian. Kami tidak tahu yang Mat Bom terlibat dengan pengganas, katanya.
Cubaan untuk mendapatkan reaksi isteri Mat Bom gagal kerana difahamkan wanita itu kurang fasih berbahasa Melayu dan keadaannya uzur.
Anggota keluarga Mat Bom lain yang kebanyakannya wanita itu kelihatan takut dan enggan ditemuramah selain masalah komunikasi dan bahasa pertuturan.
Sementara itu, menurut seorang anggota pasukan keselamatan yang berada di pusat penempatan itu, keluarga Mat Bom dijangka diasingkan daripada penduduk lain untuk tujuan keselamatan.

http://din.huluselangor.net/?p=30093
I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2013 08:55 PM From mobile phone |All posts
kasidah posted on 26-3-2013 08:37 PM
Exactly, that's my point. Filipinos call.

I would leave aside family ties, if I were the presi ...

thank u for understanding my comments (coz someone clearly dont; and said that 'hadek2 bimbo undang2 antarabangsa').
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 08:58 PM |All posts
the_killer posted on 26-3-2013 08:40 PM
bro..Malaysia tak perlu bawa ke ICJ...sabah tetap milik malaysia..sabah malaysia punya..harap mklu ...

sabah hak malaysia...sampai kiamat

media filipina tu media pihak pembangkang
media pembangkang memang selalu buat dan memberi tekanan pada presiden filipina sendiri

itu urusan negara meraka

tapi memang sabah hak malaysia sampai kiamat

tak perlu risau ICJ ni semua






I LOVE U
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 08:58 PM |All posts
kebanyakkan forumer dengan syok berkata sabah milik malaysia dan tiada siapa yang layak perikaikan ..bla..bla...bla....tup2 terlepas gak cam isu pulau batu putih...
konfident abih,last2 putih mata   


Bersama mengembalikan kedaulatan Islam
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 08:58 PM |All posts
TERKINI LAHAD DATU! Amirbahar Guna Pas Pelancong Jumpa Siapa?



Jeneral lima bintang pengganas Sulu, Datu Amirbahar Hushin Kiram yang berjaya ditahan pihak berkuasa pada pagi Sabtu lalu didapati menggunakan pas lawatan sosial untuk masuk ke Kampung Tanduo sejak November lalu.


Satu sumber berkata, siasatan juga mendapati pas lawatan yang digunakan Amirbahar yang difahamkan juga merupakan Menteri Pertahanan Suluk itu pula didapati telah tamat tempoh.


Beberapa dokumen milik Amirbahar dirampas pasukan keselamatan termasuk pasport miliknya. Pemeriksaan mendapati, lelaki itu masuk ke Kampung Tanduo menggunakan pas pelancong sejak November lalu.


Pasport tersebut telah tamat tempoh Januari lalu, katanya ketika ditemui di sini semalam.


Menurut sumber itu, Amirbahar ditahan bersama isterinya pada hari Sabtu lalu dekat kawasan Paya Bakau, Kampung Sri Melor Bugaya di sini ketika cuba menyelinap untuk lari pulang ke Filipina.

Kosmo

http://kartikel.com/news/64362/terkini-lahad-datu-amirbahar-guna-pas-pelancong-jumpa-siapa

jumpa siapa? bukan dia ni memang dah lama berumah bertangga di Sabah ke?
I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 09:02 PM |All posts
Updated: Tuesday March 26, 2013 MYT 9:00:44 PM
Lahad Datu: Not much left of our houses, say Tanduo residents


Heads of family on a truck being taken by the national security forces to enter their village to check on their houses for the first time since the intrusion.

LAHAD DATU: The armed intrusion by Sulu gunmen in Kampung Tanduo has caused major damage to the villagers' houses.
Personal belongings, valuables and documents left by the villagers during the evacuation were also missing, believed to be stolen by the terrorists who had holed up in the village since Feb 9.
Speaking to reporters here, Asaad Majijil, 70, said there was nothing much left of his house.
"I live here over the past 50 years, but this is the first time I ever experienced such a tragedy.
"It's horrible to see my house and the surrounding area destroyed like that. It's horrible," said the man who, together with 19 other heads of family, were taken by the national security forces to enter the village this on Tuesday and to check on their houses for the first time after the intrusion tragedy.
Apart from security personnel, they were also accompanied by district officer and National Security Council officials. Meanwhile, Apollo Hajirun, 42, said his two houses were also damaged and what was left on one of them was the wall with bullet holes.
He said his car and all valuables were also no where to be found.
Atareh Sabtal, 39, said he really hoped that the Government would compensate them or provide a new settlement for the villagers.
"I don't want to live here anymore...not without security personnel protecting the area.
I also don't want to live in a community where there is a traitor in disguise
we need a proper housing system," he said.
The security forces personnel, led by the police armoured car, began to enter the village at about 10.30am with a convoy of almost 20 vehicles.
Several media practitioners tried to trail behind the convoy, but once spotted, they were instructed to return to the evacuation centre.
Situation along the route to Kampung Tanduo was also calm with several oil palm plantation workers were spotted to have resumed work. On Feb 9, the terrorists from southern Philippines entered the Malaysian waters and landed in Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo.
Two days later, villagers and fishermen spotted the terrorists, who were armed and wearing military uniforms, and alerted the police.
On March 1, the terrorists launched their first attack, which claimed the lives of two Malaysian police commandos.
Three other Malaysian policemen were injured, while 12 terrorists were killed in the half-hour gun battle. - Bernama

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/3/26/nation/20130326203127&sec=nation
I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-3-2013 09:02 PM |All posts
chazey posted on 26-3-2013 05:42 PM
kerajaan tak nak.

nanti rakyat panik katanya.

in a way, bagus tunjukkan macamana keadaan pejuang kital... baru sedar sikit kita ni yg tak peduli hal2 negara kita nih.. for instance, in my family, aku sorang je yg beriya gundah gulana memikirkan kes lahad datu ni - kalau boleh nak selesai cepat and sabah di bersihkan -

ayah aku ... masa tercetusnya pertempuran antara polis and pengganas sulu, and 8 anggota kita terbunuh...buat tak paham je bergumbira tengok gusti tiapm malam until.. aku sedarkan dia ttg apa yg sebenarnya berlaku.. aku cakap kt dia "ayah dah nak masuk 72 tahun hidup..patutnya ayah lagi patriotik sbb dah mengalami kesusahan perang jepun.. kalau negara kita dijajah and tak aman..ke mana kita nak pergi??? ayah tau tak kt negara kita ada at least 2 million indons (i hope my fact is right here) and anytime derang boleh bangkit and angkat senjata tau.. pekerja ayah sendiri ada 3 orang indon.. macamana tu?"  from that point, dia mula amik tau and baru la ada kesedaran sikit...maka rajin la dia tengok berita...ni baru2 ni ayah aku sibuk cakap "eh.. kat pahang pun ada orang suluk jugak ehh?" bagus la dah buka mate sket orang tua tu..

adik lelaki aku n isteri dia ...when I told them about the lahad datu kes.. and bersungguh aku bercerita.. baru la perasan.. adik ipar aku siap cakap "nampak sangat kitaorang ni tak patriotik" wakakkaa... ye la.. aku tak salahkan derang sbb derang mmg jarang tengok berita pun...

adik perempuan aku yg sorang tu lagi best.. terpengaruh dengan ceramah ostat kazim elias something about kalau org islam gaduh, kita jangan campur. kalau ada panah, kita patahkan panah yada yada.. so bagi dia, org sulu org islam so better kita diam sbb kita sama islam.. I was like... WHAT THE???  then aku cakap yang aku pernah dengar ceramah tu and bagi aku the context is sooooo different alltogether... i told her that islam has got nothing to do with this war!  and kalau kita ni jahat dah lama kita bedal derang, ini tak, siap pujuk2 lagi selama 3 minggu and THEY started the massacre, not us!  panas hati aku.. I told her that derang dah menceroboh and mencemar kedaulatan negara kita and as far as i know, mati mempertahankan kedaulatan negara kita adalah jugak satu syahid... even mati mempertahankan harta (ni aku dengar dari ceramah dr asri)...  and saja nak bagi dia pilu haru biru aku cakap "kau didik anak kau dengan islamic value, ajar solat, ajar mengaji, jaga aurat.. mmg sangat tekankan basic islam  TAPI satu masa derang akan keluar and hidup on their own.. macamana kalau environment tu sendiri tak bagus?  kemiskinan, jenayah, perang etc... boleh tak agaknya derang nak teruskan dengan islamic values tu???" terdiam adik aku.. and dengan selamba aku cakap "kau ada anak.. you have more to worry.. aku takde anak.. it's no big deal for me"...  tu la masalahnya kalau kita mengaji or dengar ceramah sekerat2... sometimes hadith nabi (kalau pun yg sohih) ada contextnya.. bukan boleh mix and match je kes dulu and kes sekarang tanpa bebetul melihat contextnya.. aku cakap kt adik aku.. kalau semua element tu ada dalam kes nabi tu dengan kes LD sekarang, maka bolehlah kita 'berdiam diri je'....  for me... islam is islam, yes, ada persaudaraan islam.. tapi kena ingat.. ada orang ingat dia beragama islam tapi sebenarnya dia mengamalkan ajaran agama melayu or agama sulu...
Gardening much?  Visit belibenihonline.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:03 PM |All posts
dani-rox posted on 26-3-2013 08:53 PM
versi BM

Anggota Keluarga Dakwa Tidak Tahu Kegiatan Mat Bom Bersama Pengganas #LahadDatu

hantar balik ke pulau tawi tawai dan pulau jolo..
buat pe nak simpan lagi kat sabah tu...
bahaya untuk sabah di masa masa akan datang
HANTAR BALIK KE TEMPAT ASAL MEREKA ke PUlau Tawi Tawai / pulau JOLO / Kepulauan Sulu ke

ditakdirkan MAT BOM tu balik ke rumah...adakah keluarga nya akan serahkan Mat BOm kepada pihak berkuasa atau sorokkan nya dari kena tangkap......


lucutkan kerakyatan mereka
mereka keluarga pengganas


kejam tak aku.......



I LOVE U
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-3-2013 09:05 PM |All posts
cmf_BeachBoys posted on 26-3-2013 08:58 PM
kebanyakkan forumer dengan syok berkata sabah milik malaysia dan tiada siapa yang layak perikaikan . ...

sabah milik malaysia sama mcm singapore menang ke atas batu putih....

malaysia guna hujah sejarah kesultanan johor menghadapi temasik yang mana temasik dakwa telah mengurus rumah api tinggalan british...jadi malaysia kalah dalam kes ni kerana ICJ tidak terima hujah berdasarkan sejarah walaupun pulau batu putih milik johor....



aku adalah aku..engkau adalah engkau
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:07 PM |All posts
dani-rox posted on 26-3-2013 08:58 PM
TERKINI LAHAD DATU! Amirbahar Guna Pas Pelancong Jumpa Siapa?

eh masuk guna pas pelancong...

dia ni malaysia ke filipina...warga negara mana sebenarnya ni

lepas ni ketatkan lagi semua pintu masuk migresen kat sabah




I LOVE U
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:11 PM |All posts
the_killer posted on 26-3-2013 09:05 PM
sabah milik malaysia sama mcm singapore menang ke atas batu putih....

malaysia guna hujah sejar ...

betul tu sebab filipina pernah sound CHINA mengatakan Fakta sejarah tidak boleh guna pakai untuk ke ICJ...
masa tu CHINA menggunakan Fakta sejarah negara china yang kepulauan spratly miliknya...filipina sound mengatakan  fakta sejarah tidak boleh guna untuk buat mana mana tuntutan...

jadi filipina nak tuntut sabah atas fakta apa...????????


I LOVE U
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:11 PM |All posts
the_killer posted on 26-3-2013 09:05 PM
sabah milik malaysia sama mcm singapore menang ke atas batu putih....

malaysia guna hujah sejar ...

sebelum bawak ke ICJ dan2 je sume yakin dapat pulau batu putih tu.....harap pisang tak berbuah dua kali la....kalau berbuah dua kali gak,aku tumpang gelak je la...

Bersama mengembalikan kedaulatan Islam
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 09:12 PM |All posts
Kisah Benar Insp. Hasnal Yang 21 Jam Menahan Sakit Ditembak, Ditetak Pengganas Sulu!

PUTRAJAYA C  Inspektor Mohamad Hasnal Jamil menanggung kesakitan hampir 21 jam akibat ditembak dan tangan kanannya hampir putus ditetak berkali-kali oleh pengganas Sulu di Semporna awal Mac lalu, dan pada Selasa, beliau berkongsi cerita tanpa sedikit pun semangat juangnya luntur demi negara.
Cuma sedikit terkilan dengan pandangan sesetengah pihak yang mengatakan peristiwa itu hanya sandiwara. Kami tidak minta dihargai cukuplah percaya apa yang kami lalui bukan perkara main-main.
Kami berjuang demi bangsa dan negara. Kalau sesiapa yang mengatakan ia sandiwara, jika berani pergilah ke sana dan lihatlah sendiri, katanya pada majlis penghargaan dan sumbangan perwira Operasi Daulat oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di sini.
Menurut Mohamad Hasnal, 31, beliau ditembak tiga kali mengenai perut dan lengan kirinya, ditetak tiga kali di kepala dan tiga kali di tangan kanan semasa bertempur dengan musuh di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna Sabah, kira-kira pukul 7.30 malam, 2 Mac lepas.
Selepas terkena tembakan itu, saya diserang pula oleh pengganas yang cuba menetak dengan parang, mujurlah saya dapat melawan kalau tidak mungkin menyebabkan leher saya putus.
Dalam keadaan berlumuran darah saya terpaksa berlari menyelamatkan diri di sebuah rumah kecil di kawasan berhampiran tempat pertempuran, katanya yang ketika itu merasakan detik kematian begitu hampir.
Beliau bersembunyi di rumah itu bersama sekujur tubuh rakannya yang terkorban bersama sembilan anggota yang lain. Hanya doa yang dapat diungkapkan di saat itu memohon perlindungan Allah.
Rakan-rakan lain juga banyak memberi sokongan dan kata-kata perangsang untuk saya tabah dan kuatkan semangat, sementara menanti bantuan tiba, mereka membantu saya untuk minum, yang ada hanya air hujan, katanya.
Malam dirasakan terlalu panjang baginya, ditambah pula tidak dapat melelapkan mata kerana badannya dihurungi lalat dan semut, sebab terlalu banyak darah yang keluar.
Dalam keadaan parah, beliau masih menyembunyikan perkara sebenar apabila dapat menghubungi isterinya pada keesokan pagi.
Saya perlu tutup telefon sebab bimbang dapat dikesan pengganas, jadi saya cuma beritahu akan menghubungi isteri petangnya.
Rakan-rakan hanya dapat menjenguk sekejap-sekejap kerana mereka perlu sentiasa berjaga mengawasi pergerakan musuh, katanya.
Bantuan tiba kira-kira pukul 5.30 petang (3 Mac), dan wira negara itu diterbangkan ke Hospital Tawau untuk rawatan dan pembedahan.
Dua hari kemudian beliau sekali lagi menjalani pembedahan di Hospital Selayang, Kuala Lumpur pula.
Anak kelahiran, Felda Teloi Timur, Sik Kedah itu berkata apa yang dialami tidak melemahkan semangatnya untuk terus menabur bakti, kerana baginya insiden ini antara cabaran dalam tugasan, dan tanggungjawabnya mempertahan kedaulatan negara.
Mohamad Hasnal hadir bersama balu dan waris yang terkorban dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna pada majlis itu.
Dua anggota polis terkorban di Lahad Datu pada 1 Mac dan enam di Semporna Sabah pada 2 Mac.
Beberapa orang lagi cedera dan seorang anggota tentera turut gugur dalam satu lagi pertempuran di Lahad Datu.
Seorang anggota tentera terbunuh dalam kemalangan mengikuti konvoi Operasi Daulat itu.
Suasana pilu turut dirasakan pada majlis itu, apabila syair bertajuk Ayahku Seorang Perwira hasil nukilan Setiausaha Akhbar Menteri KPDNKK Datuk Ruhaidini Abd Kadir, dilagukan oleh Tengku Khalidah Tengku Bidin. BERNAMA

http://mynewshub.my/2013/03/26/kisah-benar-insp-hasnal-yang-21-jam-menahan-sakit-ditembak-ditetak-pengganas-sulu/
I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-3-2013 09:14 PM |All posts
mat_arof posted on 26-3-2013 09:03 PM
hantar balik ke pulau tawi tawai dan pulau jolo..
buat pe nak simpan lagi kat sabah tu...
bahaya ...

Tak kejam, boleh diterima sgt.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2013 09:14 PM |All posts
nenekglamer posted on 26-3-2013 09:02 PM
in a way, bagus tunjukkan macamana keadaan pejuang kital... baru sedar sikit kita ni yg tak peduli ...

Part ceramah Dr Asri tuh aku setuju, sebab nampak tuntutan yang hak dari siri ceramah dia terhadap jihad or issue kedaulatan neh, lebih-lebih bila ILMU dulu buat kenyataan tiada jihad di Palestine.

Dari situ kesedaran saya bertambah dan berpegang kepada penerangan Dr Asri tentang hal ini dari aspek tuntutan agama yang disertai banyak nas dan dalill sahih.
Aku yang fakir
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 09:16 PM |All posts
versi english

LAHAD DATU:Inspector's spirit still strong despite severely injured

PUTRAJAYA: Though shot thrice in the stomach and left arm and the other arm left almost severed, after being hacked six times with a parang in the terrorist attack on Sabah, it has not dampened the spirit of Insp Mohamad Hasnal Jamil to uphold the sovereignty of the country.
Mohamad Hasnal, 31, was grievously hurt when fighting terrorists from Sulu in the southern Philippines in Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna, Sabah, at about 7.30pm on March 2.  

The hero, widows and family members of those killed in fighting the intruders, were honoured at a special ceremony for the warriors of Ops Daulat (the security forces offensive against the terrorists  who intruded into eastern Sabah), by the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry here today.

"After being repeatedly shot, I was attacked by a terrorist with a parang, luckily I managed to fight him off. Otherwise, my neck could have been severed.

"Bathed in my own blood, I ran and sought refuge in a small hut close to the centre of fighting," Mohamad Hasnal told reporters in recounting the harrowing experience to reporters.   

Mohamad Hasnal and nine others members of the security forces who were huddled in the hut with the body of a colleague killed in the fighting, could only utter prayers for deliverence.

It was a long night for Mohamad Hasnal, because his wounds were covered with flies and ants attracted by the copious amount of blood he was losing.     It was in this life-threatening situation that he found time to telephone his wife the next morning, informing her he was duly occupied with work and would call her again in the evening, without revealing his predicament.   

"Then I switched off my handphone, fearing the enemy might be able to detect our whereabouts. I did try to get up and save myself but stopped the attempt when I almost blacked out.   

Help arrived at 5.30pm  the next day (March 3), and the national hero was flown to Tawau Hospital for treatment and surgery.

Two days later, he underwent another operation at the Selayang Hospital in Kuala Lumpur.     Mohamad Hasnal, who is from Felda Teloi Timur, Kedah said what transpired has not fazed his spirit to continue to serve the country, as it was all in the course of duty.

"If I am destined to die (in fighting for the motherland), so be it," he added. -- BERNAMA


Read more: LAHAD DATU\"\"nspector's spirit still strong despite severely injured - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/font-color-red-lahad-datu-font-inspector-s-spirit-still-strong-despite-severely-injured-1.242319#ixzz2OeRQFfVU



Insp Mohamad Hasnal Jamil recounting the harrowing experience in Semunul, Semporna, Sabah. -- NSTP/Fariz Iswadi Ismail.

Terima kasih atas jasa dan keberanian anda wahai wira Malaysia

I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-3-2013 09:19 PM |All posts
cmf_BeachBoys posted on 26-3-2013 09:11 PM
sebelum bawak ke ICJ dan2 je sume yakin dapat pulau batu putih tu.....harap pisang tak berbuah dua ...

yap..mcm tulah filipina nak tuntut sabah...mereka beriya2 kata akan menang bagai...mcm kita la..beriya2 kata akan menang kerana itu sultan johor punya...sama juga pinoy kata ia sultan sulu punya....padahal sultan sulu pon takda ada

berbeza ngan kes batu putih..hatta kesultanan johor masih ada sekalipun...kita kalah kerana fakta sejarah tidak terpakai...jd pinoy sekarang ibarat malaysia vs singapore kes batu putih


aku adalah aku..engkau adalah engkau
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-3-2013 09:19 PM |All posts
mat_arof posted on 26-3-2013 09:03 PM
hantar balik ke pulau tawi tawai dan pulau jolo..
buat pe nak simpan lagi kat sabah tu...
bahaya ...

kira masih berperikemanusiaan setakat dihalau balik ke kampung halaman... ikutkan zaman dulu, ahli keluarga pengkhianat/tali barut pon dihukum mati okeh.
I loved you before I saw you.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:24 PM |All posts
dani-rox posted on 26-3-2013 09:19 PM
kira masih berperikemanusiaan setakat dihalau balik ke kampung halaman... ikutkan zaman dulu, ahli ...

hehhehe

ok tak kalau kita cara zaman dahulu kala...

ish tak boleh juga
negara kita ada undang undang kan

tapi apa pun tindakan yang kerajaan akan buat pada family mat bom tengok je larrr
TAPI ..........pastikan benda ni takkan berlaku lagi.....





I LOVE U
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-3-2013 09:27 PM |All posts
the_killer posted on 26-3-2013 09:19 PM
yap..mcm tulah filipina nak tuntut sabah...mereka beriya2 kata akan menang bagai...mcm kita la..be ...

cannot jump into conclusion,just wait n see......
Bersama mengembalikan kedaulatan Islam
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 05:51 PM , Processed in 0.149035 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top