CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 2767|Reply: 40

[JOHOR] Dua Ahli PAS yg beragama Kristian dan Hindu akan bertanding dlm PRU13

[Copy link]
Post time 3-4-2013 08:27 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

PAS set to field a Christian against MCA Youth chief

With Johor turning into a frontline state for Pakatan Rakyat, PAS is expected to field two candidates from its non-Muslim wing to contest there in order to boost the opposition's plan to make inroads into the BN fortress.

Malaysiakini has learnt that one potential candidates would be PAS Supporters Congress chief Hu Pang Chaw, who is expected to take on MCA Youth chief Wee Ka Siong in the Ayer Hitam parliamentary seat.

Contacted on Monday, Hu (left) said he has been told he would be joining the fray in the southern state.

"I have been notified by the party to get myself ready for Johor, but I leave it to the party to make the formal announcement," he said.

However, he refused to disclose which seat he will be contesting.

PAS national veep Salahuddin Ayub confirmed that Hu's candidacy has been discussed by the party's top brass.

"Yes, it is being discussed and one of the proposed seats for Hu is Ayer Hitam," he said, adding that the final decision would be announced by party president Abdul Hadi Awang soon.

Salahuddin, who is expected to contest in the Pulai parliamentary seat and Nusajaya state seat, also confirmed that Kumutha Rahman, the head of the women's division of the PAS Supporters Congress, will again be contesting a seat in Johor.

It is learnt that Kumutha will recontest the Tiram state seat. She contested the seat under the PKR banner but lost to Umno candidate Maulizan Bujang in the 2008 general election by a majority of 8,178.

PAS had amended its constitution to upgrade its supporters club into a party wing and allow its non-Muslim members to contest directly under the PAS banner.

'Hopefully I can be a giant-killer'

Ayer Hitam is a mixed constituency with 57 percent Malays, 39 percent Chinese and four percent Indian voters.

Wee won the seat for the second time with a reduced majority of 13,909 votes at the 2008 general election and was subsequently appointed deputy education minister.

Asked about his chances against Wee, Hu noted that it would not be an easy battle but he is optimistic following feedback from the ground.

"If I were given the task, I will try my best and hopefully with the support of the people, I can be a giant-killer'," he said.

"I respect Wee, but while he may be a nice guy, he represents a corrupt regime."

According to Hu, the party's internal analysis shows that PAS is expected to garner an overall support of about 33 percent of Malay voters in Johor.

He said if the Malay support could be increased to 35 percent - and in addition to 70 percent of Chinese support and 50 percent of Indian support - he should be able to defeat Wee.

With PAS fielding him and Kumutha, Hu said this showed the Islamic party is open to other religions and not an extremist party as painted by BN.

Hu is a Christian, while Kumutha is a Hindu. It is learnt that PAS will also field a Buddhist to contest a state seat in Malacca.

Last edited by gogo2 on 3-4-2013 01:24 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 08:48 AM | Show all posts | Share
so sekarang nie HALAL la kerjasama antara islam dengan non islamic....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 08:56 AM | Show all posts | Share


x valid da ka
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:08 AM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:10 AM | Show all posts | Share
bagus PAS skrg...
menunjukkan parti ni dh semakin terbuka..
tak lama lagi ketiga-tiga parti ni mungkin akan bergabung menjadi satu non-racial party yg berjuang ats nama demokrasi..
BN dan the gang akan ikut gak pastu lps mereka rase racial-based parties bukan lagi kaedah berjaya tuk memenangi hati rakyat...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:13 AM | Show all posts | Share
mmg dlu PAS dikuasai oleh puak2 ekstremis agama alhamdulilah sekarang lbh ramai ahli profesional dlm PAS yang meneutralkan padangan PAS..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:13 AM | Show all posts | Share
shamsadis posted on 3-4-2013 08:56 AM
x valid da ka

Soal pegangan dalam parti politik boleh berubah mengikut arus/keadaan...baguslah pas lebih bersikap lebih terbuka dari sebelum ini....kenapa?takut kah?...takut pas mara lebih jauh kah?....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:15 AM | Show all posts | Share
dauswq posted on 3-4-2013 09:10 AM
bagus PAS skrg...
menunjukkan parti ni dh semakin terbuka..
tak lama lagi ketiga-tiga par ...

Namun itu adalah pegangan pas pada tahun 1963 orang suda masuk millenia 2000....dia duduk cerita zaman tok kadok
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:15 AM | Show all posts | Share
bagusla, apa masalahnya..
apekah calon2 ni songlap RM250 cm kak ijat lembu tu?

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:16 AM | Show all posts | Share
Hu ni tak takot kena potong tgn ka spt Tun M cakap?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:18 AM | Show all posts | Share
C.K posted on 3-4-2013 09:13 AM
Soal pegangan dalam parti politik boleh berubah mengikut arus/keadaan...baguslah pas lebih bersika ...


PAS mmg talam 2 muka, berubah demi undi serban tue buat cover 'kepala' yang liar je
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:18 AM | Show all posts | Share
Okla tu...untung untung dapat hidayah...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:20 AM | Show all posts | Share
C.K posted on 3-4-2013 09:15 AM
Namun itu adalah pegangan pas pada tahun 1963  orang suda masuk millenia 2000....dia duduk cerit ...

kan? dlm satu party tu nak kena semua jadi yes men je ker?
bagi aku peranan mereka tidak lain tidak bukan pastikan check & balance within the party...



Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:21 AM | Show all posts | Share
bgus la pas sudah berubah..parti perkauman umnoks,mic dan mca bile lg??
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:22 AM | Show all posts | Share
shamsadis posted on 3-4-2013 09:18 AM
PAS mmg talam 2 muka, berubah demi undi  serban tue buat cover 'kepala' yang liar je

Huk alohh....totok umno nan seekor ini.....xaman orang pakai iphone kamu masih pakai public phone?....orang pas tidak sebodoh orang umno....dalam pas ramaomprofessional..macam saya cakp...pegangan politik boleh berubah menurut arus..zaman dan keadaan...kalau issue undi yang kamu gegeh jadikan modal....makanya hiduplah kamu didalam najis kumbahan umno yang dewa mahathir kata..umno hanya untuk orang2 bodoh sahaja mahu durhaka sama dewa kamu kah?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:23 AM | Show all posts | Share
shamsadis posted on 3-4-2013 08:56 AM
x valid da ka

Dlm negara islam sebenar tiada perkongsian kuasa antara muslim dgn non-muslim. Non-muslim hanya melantik WAKIL sahaja. 100% kuasa milik org islam. Kerajaan islam pertama - kerajaan Islam Madinah Nabi Muhd SAW tidak berkongsi kuasa dgn org kafir walaupun ketika itu umat islam hanya 30%. Nabi Muhd SAW berkuasa penuh. Ini yg cuba dilakukan PAS pada 1963. Skrg realitynya amat berlainan.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:26 AM | Show all posts | Share
roy3 posted on 3-4-2013 09:21 AM
bgus la pas sudah berubah..parti perkauman umnoks,mic dan mca bile lg??

UMNO masih idop dizaman 60an...Ku Klux Klan pun dah diharamkan,org mesia pun dah smp angkasa lepas tp UMNO masih stuck camtu yooo
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:40 AM | Show all posts | Share
shamsadis posted on 3-4-2013 08:56 AM
x valid da ka

Ada bukti ceramah tak? Bukan haper, nak bandingkan dgn statement.. bab2 mengonar ceramah org ni mmg bagi kat amenok Be End dulu, kini & mungkin selamanyaaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:43 AM | Show all posts | Share
C.K posted on 3-4-2013 09:22 AM
Huk alohh....totok umno nan seekor ini.....xaman orang pakai iphone kamu masih pakai public phone? ...


wahhh sudah liberal....suda takder dah pegangan Islam nya
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:08 AM | Show all posts | Share


Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:12 AM | Show all posts | Share
ok la tu mintak2 pasnie pas xda la ckp ameno kapiq lagi pasal co-operate gan non-muslim..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:15 AM | Show all posts | Share
shamsadis posted on 3-4-2013 08:56 AM
x valid da ka

x valid dah kot.....
ropa2 nya ada ummah muslim lebih korup dari ummah kafir.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:22 AM | Show all posts | Share
dauswq posted on 3-4-2013 09:20 AM
kan? dlm satu party tu nak kena semua jadi yes men je ker?
bagi aku peranan mereka tidak lain ti ...

Check and balance? Tang mana check and balance tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:26 AM | Show all posts | Share
Radzor posted on 3-4-2013 11:15 AM
x valid dah kot.....
ropa2 nya ada ummah muslim lebih korup dari ummah kafir.


ikut time pilihanraya gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:30 AM | Show all posts | Share
pandora272 posted on 3-4-2013 11:22 AM
Check and balance? Tang mana check and balance tu?

again as I said, peranan mereka dlm parti bukan sahaja just jd penyokong..
but they also hv "suara" dlm parti which means they can give their own opinions as long as the opinions are not out of PAS constitutitions...
mereka boleh menyokong ape yg disuarakan dewan perwakilan pas, diorg menghormati majlis syura - demokratik dlm PAS itu sendirik tetapi they also can give "ideas" outside to check & balance with the decisions made by majlis syura...
sesetengah dari mereka ni pun hv good backgrounds ...jadi why not get their suara? they show their supports to PAS, tht means they support perlembagaan PAS, jadi mereka pun support pendirian Islam yg dibuat PAS...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-9-2015 12:23 PM GMT+8 , Processed in 0.075864 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list