Dasyat.! Senarai harta KM Sarawak - Politik Tempatan - Isu Semasa & Politik - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 3530|Reply: 43

Dasyat.! Senarai harta KM Sarawak

[Copy link]
Post time 3-4-2013 10:14 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

                                                        Dasyat.! Senarai harta KM Sarawak                                                                                                                                                                                
                                                       
               
                                               

SENARAI HARTA YG DI MILIKI OLEH KETUA MENTERI SERAWAK!!
1. 750 hektar # di Sungai Lubai Tengah, Limbang Srwk Plantations Entiti perniagaan ini tlh diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
2. 4,400 hektar # di Sungai Medalam, Lawas Celerity Design Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
3. 9.000 hektar # di Batang, Limbang Future Atmosphere Sdn Bhd Abu Bekir Taib.
4. 11,000 hektar di Ulu Medamit, Limbang 每 Dataran Aras Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
5. 3,000 hektar # di Tinjar,Miri 每 Amazing Green Sdn Bhd 每 Teresa Toyad (keluarga Taib yg berkahwin dgn bekas Setiausaha Kerajaan Negeri) & CEO kpd SCORE Wilson Baya Dandot.
6. 750 hektar # di Jalan, Miri.
7. 2,000 hektar # di lokasi penting lapangan trbang, Miri 每 Kumpulan Parabena Sdn Bhd & Mesti Bersatu Sdn Bhd Taib Mahmud & Raziah Mahmud.
8. 500 hektar # di Sungai Sibuti, Miri 每 Premium Haven Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
9. 5,000 hektar # di Sungai Teru & Batang Baram 每 Essential Straits Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
10. 1,100 hektar di Sungai Karap Umpama Mantap Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
11. 10,000 hektar di Lot 1208 Sungai Karap 每 Abu Bekir Taib.
12. 50 hektar # di Jalan Tusan, Sibuti 每 Ukiran Mantap Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
13. 4,000 hektar di Sungai Bok, Tinjar 每 Log Oak Promotion Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
14. 4,500 hektar di Sungai Tutoh Syarikat Radiant Lagoon 每 Abu Bekir Taib.
15. 5,000 hektar di Sungai Karap & Sungai Kulak 每 Amgreen Gain Sdn Bhd 每 Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
16. 50 hektar # di Sungai Karabungan, Niah 每 Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
17. 31,000 hektar # tanah NCR di Long Lamai 每 Merawa Sdn Bhd (anak syarikat Samling Global).
18. 2,600 hektar di Jalan Setium 每 Mega Bumimas Sdn Bhd (anak syarikat Ta An 每 Hamed Sepawi (sepupu Taib).
19. 10,000 hektar di Similajau 每 Sahua Enterprise Sdn Bhd 每 Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).
20. 4,500 hektar # di Similajau 每 Derawan Sdn Bhd 每 Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).
21. 15,000 hektar # tanah NCR kaum Penan di Ba Jawi Samling Plywood (Miri) Sdn Bhd.
22. 1,600 hektar # di Setuan 每 Hasmi Hasan (proksi Taib).
23. 10,000 hektar di Sungai Takan & Ulu Sungai Nyatak, Tatau 每 Ikrar Bumi Sdn Bhd Elia Geneid (anak saudara Taib).
24. 8,000 hektar # di Balingian (sebahagian besar kawasan ini asalnya adalah hutam simpan Setuan Besar) 每 Saradu Plantations Sdn Bhd, Organic Treasure Sdn Bhd & Kumpulan Parabena Sdn Bhd 每 Raziah Mahmud (adik Taib) & Robert Geneid (ipar Taib).
25. 10,000 hektar # di Ulu Mukah 每 Sarawak Plantations Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
26. 5,000 hektar # di Mukah 每 Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCD (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
27. 5,000 hektar di Sungai Bawan 每 Palmlyn Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.
28. 13,000 hektar di Sungai Bawan Golden Star Ace Sdn Bhd 每 Taib Mahmud & Arip Mahmud.
29. 4,000 hektar di Sungai Sikat, Mukah 每 Bella Magic Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib.
30. 5,000 hektar di Kenyana Rajah Mutiara Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.
31. 2,000 hektar di Loba Kabang 每 Victoria Square Development Sdn Bhd Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
32. 2,050 hektar di Penasu Igan 每 Victoria Square Development Sdn Bhd Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
33. 5,000 hektar di Antara Batang, Oya & Batang Mukah 每 Kub Sepadu Sdn Bhd 每 Hamid Sepawi (sepupu Taib).
34. 10,500 hektar di Sungai Retus 每 Hariyama Sdn Bhd Taib Mahmud & Arip Mahmud.
35. 768 hektar # di Pasai Siong, Sungai Retus 每 Masretus Oil Palm Plantation Sdn Bhd Ibrahim Mahmud(abang/ adik Taib), Yahya bin Ibrahim (anak saudara Taib) & Mahmud bin Ibrahim (anak saudara Taib).
36. 400 hektar # di Tulai Meradong 每 Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCD(pengerusinya ialah Taib Mahmud).
37. 2,000 hektar # di Batang Lebaan, Sibu 每 Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
38. 100 hektar # di Sungai Lengan, Sibu 每 Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
39. 600 hektar # di Sungai Melayu, Meradong 每 Sarawak Plantations 每 Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
40. 1,113 hektar di Batang Lassa 每 Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) 每 Hamid Sepawi (sepupu Taib).
41. 1,500 hektar # di Jin Matu, Daro 每 Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) Hamid Sepawi (sepupu Taib).
42. 90 hektar # di Kampung Tebang, Batang Lassa,Daro 每 Multi Maximum Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) Hamid Sepawi (sepupu Taib).
43. 15,000 hektar di Pulau Bruit 每 Eastern Eden Sdn Bhd & Poh Zhen Sdn Bhd 每 Arip Mahmud (abang/adik Taib), Ali Mahmud (abang/adik Taib) & Azerina Mohd Arip (ipar Taib).
44. 7,700 hektar di Paloh Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) & LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
45. 9,000 hektar di Sungai Machan Tengah 每 Polar Tower Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib (anak Taib).
46. 5,000 hektar # di Sungai Selepong & Sungai Kawasan 每 Ample Agro Sdn Bhd 每 Fatimah Abdul Rahman (kakak/adik kpd YB Norah binti Abdul Rahman yg juga sepupu Taib).
47. 70,000 hektar di Bijat Land District, Sri Aman 每beberapa buah syarikat yg diuruskan olh Titanium Management Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
48. 2,300 hektar di Sungai Klauh & Sungai Dor 每 Tabaruk Abadi Sdn Bhd Ali Mahmud (abang/adik Taib Mahmud).
49. 700 hektar # di Sungai Batang Klauh 每 Sarawak Plantations Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
50. 900 hektar # di Melugu,Sri Aman 每 Sarawak Oil Palm 每 Entiti perniagaan ini juga telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan.
51. 7,000 hektar di Simunjan Gedong Plantation Sdn Bhd 每Naroden Majais (ahli politik BN).
52. 5,000 hektar di Batang Sadong 每 Indranika Jaya Sdn Bhd 每 Naroden Majais (ahli politik BN).
53. 5,600 hektar # di Batang Sadong 每 Hydroflow Sdn Bhd 每 Naroden Majais (ahli politik BN).
54. 700 hektar # di Antara Sungai Igom 每 Poliga Sdn Bhd 每 Ahmad bin Su*ut (bomoh Taib Mahmud).
55. 1,000 hektar # Sarawak Plantations 每 Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) d Hasmi b Hasnan.
56. 500 hektar # di Munggu Kupi, Serian 每 Ahmad bin Su*ut (bomoh Taib Mahmud).
57. 354 hektar # tanah NCR penduduk Kampung Segenam, di antara Batang Sadong & Ensengai Road, Serian 每diberikan kpd Usaha Jasamaju Sdn Bhd 每pemegang saham Usaha Jasamaju Sdn Bhd ialah Asset Teamwork Sdn Bhd (125,000 unit saham), Ting Kang Hwa (187,500 unit), Betty Yii Pick Koung (7,500 unit), Wong Kuok Kai (325,000 unit), Lau Hie Ping (75,000 unit), Wong Kuo Hea (375,000 unit), Knightswealth Sdn Bhd (50,000 unit), Chai Min Kian (125,000 unit), Lim Choo Tad (25,000 unit), Siew Meng Kun (55,000 unit), Century Merit Sdn Bhd (125,000 unit), Transwill Sdn Bhd (125,000 unit) & Butrasemari Sdn Bhd (900,000 unit) 每 Nota : Lau Hie Ping, Wong Kuo Hea, Lim Choo Tad, Siew Meng Kun drpd Ta Ann Holdings & Chai Min Kian adalah politikus parti komponen BN Sarawak iaitu SUPP. Butrasemari Sdn Bhd berkait dgn Abdul Hamid Sepawi (proksi Taib Mahmud) yg merupakan Pengerusi Eksekutif Ta Ann Holdings.
58. 3,305 hektar # di Sebangan 每 Quality Concrete Holdings Berhad Raziah Mahmud (kakak/adik Taib).
59. 10,000 hektar di Sungai Bakong & Sungai Karap 每 Polar Red Sdn Bhd 每 Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
60. 700 ekar (283 hektar)# di Batu 13, Kuching 每 Mesti Bersatu Sdn Bhd, LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud) & Lanco Plantations (keluarga Arip Mahmud 每 abang/adik Taib).
61. 1,300 hektar # di Kemajuan, Lembaga Sarawak Plantations 每 Entiti perniagaan ini telah diswastakn, 60% pegangan saham dimiliki olh Hamid Sepawi (sepupu Taib) & Hasmi b Hasnan Kekayaan perbadi Taib ialah AS$ 15 Billion (RM 46 Billion) Harta keluarga AS$21 bilion (RM64 bilion) ~ FB

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:57 AM | Show all posts | Share
aku tgk senarai tu pun dah berpinar mata, kalau tgk duitnya mau rebah pengsan
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:55 AM | Show all posts | Share
banyaknyer.. patut la kaya raya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 11:56 AM | Show all posts | Share
LadySha posted on 3-4-2013 11:55 AM
banyaknyer.. patut la kaya raya
ekayaan perbadi Taib ialah AS$ 15 Billion (RM 46 Billion) Harta keluarga AS$21 bilion (RM64 bilion)
padan lah rakyat sarawak dok pakai cawat lagi...dan masih sumpit babi hutan...

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:58 AM | Show all posts | Share
x larat nak baca...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:59 AM | Show all posts | Share
nk buat mcm mana.. pemimpin terpimpin ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 11:59 AM | Show all posts | Share
padan lah rakyat sarawak dok pakai cawat lagi...dan masih sumpit babi hutan...



nk buat mcm mana.. pemimpin terpimpin ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 12:15 PM | Show all posts | Share
maakkk aaiiii!!! panjangnya list... ini baru senarai harta... kalau diconvert ke nilai RM, berapa banyak koma yg ada kt nilai nombor???
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 12:19 PM | Show all posts | Share
and yet kemudahan rakyat masih lagi ketinggalan

jalanraya, bekalan air bersih, pendidikan etc
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 12:22 PM | Show all posts | Share
fuh..bnyk gile seh...boleh buat mahligai emas kt kubur dan istana di sorga...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 01:32 PM | Show all posts | Share
Korang tengok bideo Global Witness dalam you tube..habis rakyat sawarak punya harta dikerjakannya....mentang2 ler depe tak sekolah tinggi, dibuatnya macam kayu.....Memang patut kene tukar kerajaan macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 03:07 PM | Show all posts | Share
ASET paling berharga si Ragad tak tersenarai ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 03:08 PM | Show all posts | Share
baik tulis 1Sarawak ketua menteri punya ....

'56. 500 hektar # di Munggu Kupi, Serian 每 Ahmad bin Su*ut (bomoh Taib Mahmud).'

macai
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 03:10 PM | Show all posts | Share
Kalau tengok kat Youtube sebelum isu ni timbul.. memang dengan bongkaknya dia kata dia bijak sebab gunakan otak untuk buat bisnes oversea.

Memang la urusan bisnes oversea.. duit korang masuk kat bank singapore.. yang banyak jual harta-benda hasil mahsul Sarawak sendiri.. cessss...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 03:39 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 04:15 PM | Show all posts | Share
              ini harta ke negara ?? dgn senarai harta yg ada ditambah kalau ada minyak bawah tanah; ini dah boleh mendirikan sebuah negara-kerajaan.....hidup mewah 700 keturunan...rakyat jelata booleh tumpang sekaki....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 04:23 PM | Show all posts | Share
laxmanall posted on 3-4-2013 04:15 PM
ini harta ke negara ?? dgn senarai harta yg ada ditambah kalau ada minyak bawah tanah; ...

Tengok la tanah dan hutan dia.. lebih besar lagi dari seluruh Semenanjung Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 04:25 PM | Show all posts | Share
macam mana keadaan dia kalau semua kena rampas balik ..????
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 04:27 PM | Show all posts | Share
tintabiru73 posted on 3-4-2013 04:23 PM
Tengok la tanah dan hutan dia.. lebih besar lagi dari seluruh Semenanjung Malaysia

          rakyat nak tumpang makan nasi minyak..........free seumur hidup.....heheheeee....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 06:45 PM | Show all posts | Share
Balaci2 dapat apa?...sokong setengah mati habuk pun tak dapat itulah dikatakan pencacai bodo....sokonglah parti yg boleh menjaga kebajikan kita bukan merompak hak kita...bingaiiiii...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:47 PM | Show all posts | Share
Kekayaan perbadi Taib ialah AS$ 15 Billion (RM 46 Billion) Harta keluarga AS$21 bilion (RM64 bilion) ~ FB

memang dasyat, kalah Robert Kuok dan Ananda Krisnan,
sama kaya dengan sultan berunai,
sebaris dengan billionaire dunia.

tapi..kenapa tak ada dalam senarai diantara billionaire dunia..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 09:48 PM | Show all posts | Share
rashiman posted on 3-4-2013 09:47 PM
Kekayaan perbadi Taib ialah AS$ 15 Billion (RM 46 Billion) Harta keluarga AS$21 bilion (RM64 bilion) ...

billionaire dunia kuat kerja...KM sarawak kuat rompak...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:51 PM | Show all posts | Share
ifanonline posted on 3-4-2013 09:48 PM
billionaire dunia kuat kerja...KM sarawak kuat rompak...

korang pulak, kuat kelentong.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 09:53 PM | Show all posts | Share
rashiman posted on 3-4-2013 09:51 PM
korang pulak, kuat kelentong.

kena tanya sama najib, knp pokok goyang...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:29 PM | Show all posts | Share
smua ribu2 hektar....dah tu semua tanah di sarawak tu berapalah yg tinggal untuk org kebanyakan?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

2-8-2015 06:15 AM GMT+8 , Processed in 0.062867 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list