CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 5998|Reply: 84

Aturcara Majlis bg Perkhawinan tanpa bersanding

[Copy link]

Rank: 1

Post on 21-4-2013 07:11 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum semua

Korang ade x buat majlis kawen tanpa bersanding? Kite punye majlis xde sanding. Pagi akad nikah, lepas nikah terus jamuan makan2 dekat tempat yg sama. Katakan akad pukul ~9.30-10.30 dan tetamu pun datang dlm kul 11.00 pg. Dari Jam 11 pagi hingga ptg layan tetamu je ke? Kalo ikutkn kami ade letak mini pelamin sebenarnya tp bkn utk bersanding, just utk ambik gambar dan utk menutup mulut2 longkang para tetamu .

Lagi 1 katerer ade bg Kek kawen tp kite xnk a buat potong2 kek ni. Ade idea x cmne atur cara majlis yg sebegini rupa? Segala pandangan / idea bernas / komen amat diharapkn.

Trimasssss



Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-4-2013 08:25 PM |All posts
haah ader la, takyah mini pelamin pun ok, so pengantin pun leh layan tetamu.. sepupu aku dlu simple jek, potong kek pun takde. ko takyah hirau kan mulut org kampong, lantak. asai ko bg makan kenyang cukup.

dulu bapak aku takde wat kenduri pun mase atok meninggal , tp org kpg kate bapak aku kedekut plak. tp lantak.  ko buat maner ko piker betui jek n tak salah.
1

View rating log

AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 21-4-2013 08:36 PM |All posts
boleh tahu kenapa tak mahu bersanding? ayah adam dulu nikah pun tak mahu bersanding.. tp tetiba belah mak adam misscommunication pergi pasang pelamin.. haha.. mmg tragedi kena bersanding...
My Gps HP Tracking Number https://www.sat-gps-locate.com/
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 21-4-2013 08:37 PM |All posts
Haha nk lantak xleh jgk, mini pelamin da bayar. Ikut hati mmg xnk buat mini2 pon, tp abg kite sibuk a nk jgk. Siap kate lagi, "xrugi ke kawen xde pelamin"  kite reply balik, xrugi ponn sbb duit kite yg kuar.

Kalo x lagi terok, abg kite nk letak kompang bang bung bang jemput pengantin. Kite berkeras xmau, last2 xambik jgk
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 21-4-2013 08:54 PM |All posts
AdamBillionaire posted on 21-4-2013 08:36 PM
boleh tahu kenapa tak mahu bersanding? ayah adam dulu nikah pun tak mahu bersanding.. tp tetib ...

Xnk sanding sbb bg kite majlis kawen biar pengantin selesa n jd diri sendiri. Kite xsuke suasana kecoh n bising2 macam kenduri biase. Kang bersanding kene duduk mengadap org pastu cm nk buat drama pentas, duduk atas stage gitu


Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 21-4-2013 10:04 PM |All posts
Blue_Aurum posted on 21-4-2013 08:54 PM
Xnk sanding sbb bg kite majlis kawen biar pengantin selesa n jd diri sendiri. Kite xsuke suasana k ...

hebat2... baguslah ada keunikan.. biarkan jek mulut org kampung.. yg penting keluarga bahagia dpt anak soleh soleha..
My Gps HP Tracking Number https://www.sat-gps-locate.com/
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 21-4-2013 10:44 PM |All posts
~Aminnn~ rasenye mau patah kaki ye dari pagi smpai petang layan tetamu. Harap2 diorg balik a awal sikit. Leh kami cepat2 bukak hadiah
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 21-4-2013 11:02 PM |All posts
Blue_Aurum posted on 21-4-2013 10:44 PM
~Aminnn~ rasenye mau patah kaki ye dari pagi smpai petang layan tetamu. Harap2 diorg balik a awal si ...

ada makan beradab tak? kalau ada.. lepas nikah relax2 ar dulu, tukar2 baju ke apa kalau ada. touchup apa2 yg perlu.
pkl 12 - baru la msuk majlis mcm pngantin br datang..
lepas tu. makan beradab.. pastu nak amik gambar kt pelamin ke pergi la.
lepas amik gambar.. gi la bediri (sambil duduk2 ke) dekat "pintu masuk" kenduri.. teman mak ayah ko atau penyambut tetamu yg ada.
bdiri je kt situ.. salam org datang. salam org balik.. tak payah la round semua kerusi

Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 21-4-2013 11:22 PM |All posts
Oo.. Meja makan utk pengantin ade, tp kami decide xmau makan2 beradap, makan je bile2 pengantin suka sbb kami raja sehari

Dulu kakak kite kawen die round sume meja, beramah mesra dgn sedara sbb xpnah jupe tok laki die
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-4-2013 12:36 AM |All posts
phuiii..ikt adat kunun..
org ikut syarak laa...
xder mknenye klu bt bsanding..ikut geng pari2 laa..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-4-2013 12:41 AM |All posts
hr tuh citer kawin takdok bilik pengantin....... ni takdok sanding plak...... rukun nikah tuh 5 jah, yg lelain tuhhh tujuannya nk riak ngan perabis duit jahh......
I'll stand by u forever
Reply

Props Report

Post on 22-4-2013 01:15 AM |All posts
BingkaUbi posted on 22-4-2013 12:41 AM
hr tuh citer kawin takdok bilik pengantin....... ni takdok sanding plak...... rukun nikah tuh 5 jah, ...

esuk2 citer kawin takde nikah pulak...
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 22-4-2013 01:24 AM |All posts
tak sanding pun takpe. lagi bagus kan.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-4-2013 01:26 AM |All posts
duritajam posted on 22-4-2013 01:15 AM
esuk2 citer kawin takde nikah pulak...

camner plak tuhhh....kawin takde nikah tak yah ler citer.........perabis space kt porum jah...
I'll stand by u forever
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2013 08:22 AM |All posts
salam TT, thread ni nanti kemal pindah ke bod ATW ya. more appropriate.boleh merge dengan thread yang sedia ada di sana. once i got clearance il move it
forever yours ben
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-4-2013 09:11 AM |All posts
takde makan beradap ke?
ko jgn pikir semua tetamu & pengiring suami ko tu, semua kenyang sebab excited dtg majlis kenduri kawen. semua lapar tau.
yang tak lapar cuma pengantin ajek. sebab excited kawen.

kalau takde sanding,
lepas akad nikah tu, pergi makan beradap. ko, laki ko & keluarga2 laki ko. makan beradap.
masa ini senang, tetamu ko belum datang lagi so, ko & laki ko & keluarga laki ko boleh makan tanpa hustle.
kalau pengiring keluarga laki ko bawah exta car/orang pun boleh duduk kat meja2 kosong.

lepas makan, buat sessi bergambar. - pun masa ini, tetamu blum sampai lagi kan.
lagi senang.

pastu.. tetamu start datang..either ko dok kat pelamin tu atau ko pergi layan tetamu (tapi, rasa mcm awal sgt nie kul 12noon - 1pm)
ko dok ajer kat pelamin tu..misti orang akan cari2 pengantin.
pastu kawan2 ko dtg, bergambar terus.
ko just ready kat pelamin ajek.
petang2 sket mcm kul 2pm ke atas,baru ko kuar, pastu salam2 dgn tetamu.

aku tahu sebab aku pun buat mcm ini. takde sanding.
lepas akad nikah, pergi makan beradap. pastu sesi bergambar.


Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 22-4-2013 09:45 AM From mobile phone |All posts
nuryakmal posted on 22-4-2013 08:22 AM
salam TT, thread ni nanti kemal pindah ke bod ATW ya. more appropriate.boleh merge dengan thread yan ...

boleh2, ikut a mane yg sesuai.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-4-2013 10:11 AM |All posts
My younger brother kahwin setahun lepas pun tak buat acara bersanding bagai. Nikah sehari sebelum itu di rumah perempuan, majlis di rumah kami, pukul 11pagi tetamu datang, around 12pm pengantin dan family sebelah perempuan datang, terus makan, potong kek sikit dan upacara bergambar. Ada sudut mak andam deko untuk sessi bergambar. I rasa orang sekarang tak kisah tak ada pelamin, majlis biar simple, senang uruskan.
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 22-4-2013 10:28 AM From mobile phone |All posts
Hana posted on 22-4-2013 09:11 AM
takde makan beradap ke?
ko jgn pikir semua tetamu & pengiring suami ko tu, semua kenyang sebab exci ...

Hana Good idea! Xtpikir pun lepas nikah tu nk makan2 lepas akad nikah.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-4-2013 10:34 AM |All posts
Blue_Aurum posted on 22-4-2013 10:28 AM
Hana Good idea! Xtpikir pun lepas nikah tu nk makan2 lepas akad nikah.

makan le dulu...baru baru buat sessi bergambar.
kena pesan kat bakal suami pasa agenda tu. supaya keluarga2 dia tak terus balik lepas makan.
pun kena pesan jugak kpd ahli2 keluarga sendiri.
senang jurukamera standby kat pelamin ajer utk click2.
tempat pelamin tu le paling sesuai utk bergambar.
kalau umah tu umah banglo dah ala ala MAJALAH IMPIANA, mmg takyah pelamin dah. kat mana2 sudut pun boleh ambik gambar. hatta kat ruang tamu ala ala Malajah IMPIANA pun boleh bergambar.
tapi, kalau umah nan ado..elok le buat pelamin. kat situ ajek lah paling lawa utk diambik gambar.
tak kisah le jurukamera diupah ke..profesional ke..kawan2 ke..janji background tu, sesuai & lawa utk diambik gambar.

lepas makan, baru le boleh senyum...yela..beberapa hari tak makan kan..tak lalu la..debar la.. diet la..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 22-4-2013 10:37 AM From mobile phone |All posts
sarahmirza posted on 22-4-2013 10:11 AM
My younger brother kahwin setahun lepas pun tak buat acara bersanding bagai. Nikah sehari sebelum it ...

kite pun nk buat simple tp byk mulut plak suh letak tu a ni la last2 pikir lamtak a..asalkn dpt nikah
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-4-2013 10:38 AM |All posts
sarahmirza posted on 22-4-2013 10:11 AM
My younger brother kahwin setahun lepas pun tak buat acara bersanding bagai. Nikah sehari sebelum it ...

itu belah lelaki, mmg majoriti buat sempoi.
ini TT, TT ini perempuan. susah nak jumpa orang perempuan buat sempoi2 & majlis buat 1 hari.
majoriti perempuan skrg, majlis 2 hari. 1 hari utk akad nikah. 1 hari utk majlis bersanding.

aku suka ajer kalau pengantin tu buat majlis 1 hari. either sabtu or ahad (ini, aku merujuk kat sedara mara yang kena pergi majlis sabtu & ahad. demi utk hari akad nikah..dan hari bersanding semata mata)
yela. bagi orang bekerja, sabtu & ahad tu penting oo..buat mengemas umah..nak jalan anak beranak..pergi hypermarket beli barang2.
kalau dah ambik 2 hari tu..alahai.. hari isnin penatnya nak gi keje. umah sendiri tunggang langgang. barang2 dapur belum beli.


Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-4-2013 10:41 AM |All posts
Blue_Aurum posted on 22-4-2013 10:37 AM
kite pun nk buat simple tp byk mulut plak suh letak tu a ni la last2 pikir lamtak a..asalkn dpt ni ...

Mulut yang suruh buat itu ini, letak itu ini, sepatutnya modal mereka bukan air liur sahaja. Sila hulurkan duit .
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 22-4-2013 10:41 AM |All posts
Masa aku kawen dulu..blah aku mmg buat meriah ikut adat giler2 sebab anak sulung dan cucu sulung yg kawen...mmg penat aaa nak kna brlakon atas pelamin tu senyum memanjang..nak menjeling melilau pon kna marah mak andam

tapi belah laki aku plak kitaorg buat simple je..lebih aman aku rasa..tak ada pelamen bagai...yg ada cuma kemah utk jamuan makan saja...
aturcara dia : baca doa selamat... dlm kul 12 tghari tetamu dtg terus makan2... kami pun recycle baju nikah je pakai ..layan tetamu meja ke meja smbil bagi doorgift kt tetamu...

mulut longkang tu mmg ada lah tapi kami tutup dgn bg makan nasi briyani gam kaw dan kambing golek ...he he he he....

yg pnting jgn suka sngt nak puaskan hati mulut2 longkang....

ye la...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 22-4-2013 10:43 AM |All posts
majlis kawin takde bersanding tu normal..
majlis kawin takde tetamu tu pon normal gak, kalo kawin kat siam..
welcome to the unreal world, for what you choose is predetermined below your own conscious mind
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 15-9-2014 12:03 PM , Processed in 0.370097 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top