CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 21985|Reply: 43

THIS IS BELACAN!!!!!

[Copy link]
Post time 24-7-2013 02:43 PM | Show all posts |Read mode
Puas suda mencari, google, searching, tetapi masih tidak terjumpa sejarah bermulanya pembuatan belacan ni.

Tapi usaha menjejaki asal-usul belacan akan dilakukan juga walau dengan apa cara sekalipun. Cuma, masa sahaja yang akan menentukannya....

Selamat Berbelacan!Belacan merupakan sejenis bahan perisa masakan yang diperbuat daripada udang kecil @ geragau yang dimampatkan dan tahan lama. Ia mempunyai bau yang agak kuat tetapi sedap dan di gemari ramai. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. Orang mlayu jika tak tahu makan belacan sering kali di tertawakan sampai ada istilah mengejek mereka" cakap orang puteh muka belacan jugak"..he he..Begitulah sinonimnya belacan dalam kehidupan orang melayu.

Tetapi belacan kini telah di terima oleh semua peringkat usia dan bangsa di  Malaysia,malah pengeluar belacan yang mengeluarkan secara komersial dan besar-besaran juga bukan hanya terdiri dari bangsa melayu sahaja.Belacan kini digunakan dalam pelbagai resepi masakan pelbagai bangsa juga. Proses pembuatannya agak mudah tapi memerlukan kemahiran untuk menghasilkan mutu dan kualiti belacan agar tahan lama.
Pernahkah kita terfikir akan asal usul munculnya belacan dalam kalangan masyarakat Melayu terutamanya msyarakat Melayu Melaka yang begitu sinonim....

Belacan sememangnya bahan penambah perasa yang amat menyelerakan. Namun, masyarakat kini hanya menggunakannya sahaja dalam masakan tetapi tidak tahu menahu akan sejarah mengapa namanya "belacan", mengapa belacan hanya ada di asia tenggara, mengapa ia begitu menyedapkan masakan terutamanya dalam masakan sambal tumis atau sambal belacan....
CARA MEMBUAT BELACAN (Tradisional)


Bahan asas belacan ialah Udang Geragau dan Garam. Udang yang digunakan untuk diproses membuat belacan hendaklah terlebih dahulu dibersihkan daripada sebarang kotoran seperti tanah, pasir, habuk, kulat dan sebagainya. Garam yang digunakan pula ialah jenis garam halus. Jumlah garam yang digunakan biasanya ialah 10% daripada jumlah berat udang yang digunakan.

Bahan:
4 kg Udang Geragau
400 g Garam halus
Langkah 1:
Udang Geragau yang telah dibersihkan dicampur dengan garam halus dan digaul supaya garam halus tadi rata ke semua udang yang digunakan.
Langkah 2:
Tuang udang yang telah digarami ke dalam nyiru dan diratakan supaya menjadi tebalnya setebal 1.0 sm – 1.5 sm, kemudian dijemur sehingga udang menjadi separuh kering.
Langkah 3:
Udang yang bergaram yang telah dijemur separuh kering tadi dikisar supaya separuh hancur, dan ia dibungkus dengan kain dan dimasukkan ke dalam tong dan ditekan supaya menjadi padat; kemudian diperam selama seminggu.
Langkah 4:
Setelah diperam selama seminggu, keluarkan dan jika masih basah, terus dijemur lagi. Kemudian dikisar sekali lagi supaya adunan hancur menjadi halus; dan ia dibungkus semula dengan kain dan dimasukkan ke dalam tong dan ditekan supaya menjadi padat; kemudian diperam selama seminggu lagi
Langkah 5:
Ulang Langkah 4 sebanyak 3 kali lagi bagi menghasilkan belacan bermutu tinggi. Seterusnya hasil belacan itu dibiarkan menjadi matang selama 3 hingga 8 minggu.

Belacan juga merupakan salah satu bahan utama bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk dan antara makanan tradisi masyarakat melayu yang kini selesa di makan pelbagai bangsa di Malaysia. Belacan juga digunakan dalam masakan terkenal lain contohnya kangkung belacan.nasi goreng belacan dan pelbagai lagi.Tapi agak menyedihkan kebelakangan ini, kerana sambutan dari pelbagai bangsa terhadap belacan menjadikan permintaan terhadap belacan tinggi dan menguntungkan, sesetengah pengeluar belacan cuba mengambil jalan mudah tetapi merbahaya dalam tujuan melariskan produk mereka. Ini berikutan kenyataan yang di keluarkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia bahawa produk belacan sekarang banyak yang tercemar oleh bahan kimia pewarna Rhodamine B yang di gunakan sebagai pewarna mencantikkan belacan.Jadi buat suri rumah atau peniaga makanan di harap berhati-hati dalam membeli belacan untuk masakan anda. Sila dapatkan kepastian tahap kebersihan mahupun keaslian belacan yang di beli.Buat pengusaha restoran yang menggunakan belacan dalam jumlah yang banyak jangan hanya membeli belacan murah yang mungkin tercemar dengan bahan kimia Rhodamine B ini, kepentingan orang ramai juga perlu di ambil kira kerana masakan mereka di makan oleh ramai orang yang mungkin memudaratkan kesihatan ramai pihak dalam jangkamasa panjang .
Tetapi, jangan kita lupa, jika di Melaka ada belacan Melaka, di Terengganu ada Belacan Merchang yang mempunyai sangkut paut dengan sejaah Merchang itu sendiri...

Di Kedah juga, ada belacannya yang tersendiri. Belacan yang popular di Kedah dikatakan dihasilkan di sepanjang perkampungan tepi laut Tanjung Dawai hingga ke Sanglang. Namun, sekiranya ingin mencari belacan di Kedah, singgah saja di Pekan Rabu.

Di sabah pula Kg. Binsulok adalah daerah pengeluar belacan yang terbaik Sabah di wilayah Borneo Utara ini. Rata-rata kaum wanita Binsulok mahir membuat belacan.

Belacan Melaka pula sudah sinonim Pantai Klebang dalam kalangan pelancong tempatan mahupun asing sejak 20 tahun lalu. Belacan dan cencalok merupakan makanan tradisional Melaka yang terkenal. Lebih 16 buah gerai menjual pelbagai jenis makanan tradisional Melaka di sepanjang Klebang Besar hingga ke Tanjung Kling. Kebanyakan pengunjung menjadikan belacan sebagai bahan makanan yang "mesti beli" ketika berkunjung ke sana. Malah, sekiranya pegunjung yang berkunjung ke Melaka, tidak sah sekiranya tidak membeli Belacan di situ. Ada juga Belacan Papar yang popular di Sabah selain di Binsulok. Belacan yang dihasilkan menggunakan kaedah tradisional bagi menjaga kualiti serta keasliannya. Semakin lama belacan tersebut diperap atau disimpan maka hasilnya akan menjadi lebih baik. Belacan Papar boleh menjangkau jangka hayat sehingga 10 tahun. Belacan Papar diedarkan ke seluruh Sabah, Brunei dan sebahagian di Semenanjung Malaysia.

Petua untuk mendapatkan bekalan belacan yang asli adalah dengan membeli belacan buatan kampung dan bukannya belacan kilang. Belacan buatan kampung adalah diusahakan sendiri oleh orang kampung. Klu bagi mendapatkan bekalan belacan asli adalah membeli di gerai-gerai tepi jalan yang tergantung-gantung tuh...! Ataupun yang berwarna kelabu atau pudar-pudar. Kalau yang berwarna merah-merah tu, tau jingga, dah dicampur dengan pewarna. Boleh mangakibatkan barah


sos stinks belachan:tenet



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2013 02:45 PM | Show all posts
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran hang tuah dan saudara2nya ialah cencalok dan belacan
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 03:29 PM | Show all posts
belacan papar sme x rasa ngn belacan semenanjung?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 06:33 PM | Show all posts
sambal tumis petai belacan ikan bilis/udang tak terkata sodaapppnya...

            

           

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehehehehe..... tringat dialog citer pramlee ... belacan penang ... djamin sedap ...x bole ckap kuat2... jual ganja ade lesen... jual blacan xde lesen ...!!! hahahahaha ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 11:16 PM | Show all posts

cbe try tanye ezany (pelakon)
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-7-2013 11:10 AM | Show all posts
uwaaaaaaaaaaaaaa nak sambai belacan!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 04:45 PM | Show all posts
orang india kalau dia nak kutuk melayu dia cakap "melayu belacan" ... sejujurnya aku selaku melayu tak sikit pun rasa terhina...haha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-7-2013 11:06 AM | Show all posts
mieraAdriana posted on 24-7-2013 11:14 PM
Hehehehehe..... tringat dialog citer pramlee ... belacan penang ... djamin sedap ...x bole ckap kuat ...

jgn ckap kuat2 laaa..nnti pak pulisi tangkap sama sayer....


Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 01:04 PM | Show all posts
nice info...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 01:53 PM | Show all posts
belacan papar is da best!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 02:27 PM | Show all posts
uish...kalo kt sarawak belacan bintulu yg paling sodap
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 03:35 PM | Show all posts
terasi udang tu tak sebes belacan kat malaysia..belacan malaysia lg bes dan kick..terasi udang tu agak flavorless la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2013 04:45 PM | Show all posts
fazzrules posted on 26-7-2013 01:53 PM
belacan papar is da best!!!!!


kabar angin dan mitos mengatakan blachan paling tahan lama gitu,warna dan rasanya memang asli tanpa ada perisa tiruan atau bahan pengawet
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2013 04:51 PM | Show all posts
misshero posted on 26-7-2013 02:27 PM
uish...kalo kt sarawak belacan bintulu yg paling sodap




Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 06:33 AM | Show all posts
bluezink posted on 26-7-2013 04:51 PM

uish,..belacan bintulu terbaik setakat ni..terutamnya yg dlm daun kering yg bungkus cm gula2 tu..MIL selalu kirim 3 jenis ni, hat hujung belah kiri sedap sekali..bau..perggg...sedappp..bkn busuk..tapi sgt sedap..yg belah kanan sekali kurang sikit...adik MIL pun pengusaha belacan kt bintulu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2013 09:47 AM | Show all posts
bluezink posted on 26-7-2013 04:45 PM
kabar angin dan mitos mengatakan blachan paling tahan lama gitu,warna dan rasanya memang asli ta ...

yup...betol sekali...sal tu sekarang harga pun dah makin mahal...kalau org luar datang ke papar mmg cari benda ni n kue cincin...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
belacan..perghh tak tahan tonyoh idung..resdung punya pasal hahahaha tp tetap makan gak
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 01:04 PM | Show all posts
Terima kasih kerana beri pengetahuan. Selama ni makan belacan tapi tak pernah nak ambil tahu pun kisah belacan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 03:51 AM | Show all posts
haZelEyEz posted on 27-7-2013 06:33 AM
uish,..belacan bintulu terbaik setakat ni..terutamnya yg dlm daun kering yg bungkus cm gula2 tu..M ...

share lah...nak rasa gak!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 06:43 PM GMT+8 , Processed in 0.083153 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list