CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 6467|Reply: 28

air keluar dari oil filter & radiator kering

[Copy link]
Post time 27-7-2013 04:21 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam,
nak tanya kereta saya iswara sejak akhir ni radiator cepat kering.
bila check rupanye air keluar dari oil filter.
apa sebabnye ye dan berapa ye anggaran kos baiki.
terima kasih forummer reply.

Last edited by ultraline on 27-7-2013 04:23 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 07:44 AM | Show all posts | Share

Salam,

Sekiranya kereta TT tidak pernah m'galami kepanasan melampau (overheating) sblm ini ataupun masaalah radiator fins blocked due to rust/scale, sila periksa perkara berikut:

1. Drain plug at bottom of radiator core - adakah telah ditutup dgn kemas ?,
2. Radiator core - ada kebocoran ke ?,
3. Radiator/Coolant hoses & clips (upper, lower, U-shape, L-shape) - ada kebocoran / ikatannya dah kemas ke ?,
4. Penutup radiator - bagaimana dgn kondisi getah penutup radiator ?,
5. Termostat Jammed - Selalu ke top-up coolant ?

Paling baik, buat radiator flush session (jika dah lama tak buat) & ambil kesempatan ini utk buat whole inspection utk cooling system.  Sekarang ini musim panas weii.

Kos pembaikan adalah minima jika TT adalah seorang DIY person.  Jika tidak, hantarkan ke bengkel yg dipercayai.

BTW, TT pasti ke  air keluar dari oil filter ???

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2013 11:40 AM | Show all posts | Share
sebab saya rase macam air radiator keluar di oil filter, tapi apa tu radiator core ?
saya cuba buat sendirila tgk dulu macamana terima kasih bagi info sgt berguna.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 02:26 PM | Show all posts | Share

Radiator core = Radiator.



Adakah berlaku peningkatan suhu injin kereta baru2 ini dan/ataupun bunyi grinding noise drp engine bay  ??.

Jgn lupa periksa sekali kondisi water pump (Gasket/Impeller)  

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2013 01:43 AM | Show all posts | Share
buat mase ni peningkatan suhu saje
impller tu ape ye ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 06:27 PM | Show all posts | Share
kepada tt, aku yakin kete ko ni water pam dah bocor...
kedudukan water pam memang dekat dgn oil filter...
sila tukar water pam anda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2013 12:43 AM | Show all posts | Share
Terror la zulka , agak agak berapa ye kos ganti water pump utk iswara ?
al maklumla nak dekat raya kene budget sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 08:05 AM | Show all posts | Share
tukar water pam saja murah je bro..dlm 75 je siap pasang..
tapi kalau tukar timing belt sekali sila standby kan dlm 350 gak la...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 09:20 PM | Show all posts | Share
TT buh air dlm radiator sampai penuh, then start enjin cepat2 bawak g bengkel. (kalau bengkel dekat la).. suh depa cek dan tanya costing. kereta wira isteri saya baru je kena kes sama. waterpump rosak.memang air akan meleleh dan menitik melalui oil filter tu.. nampak mcm air keluar kat situ, sebenarnya tak.. maklumlah dah 10 tahun punya kereta. kos sekitar rm150 je. rasanya lebih kurang je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2013 10:33 PM | Show all posts | Share
yep, dalam 10 minit je temperature dah naik hampir merah , kalau bubuh air sejuk agaknye lamabat sikit tak temperature naik.bengkel jauh gak dari rumah
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 12:47 AM | Show all posts | Share
ultraline posted on 29-7-2013 10:33 PM
yep, dalam 10 minit je temperature dah naik hampir merah , kalau bubuh air sejuk agaknye lamabat sik ...

rasa2 jauh dan tak yakin towing je kereta tu pegi bengkel

tarik dgn kereta lain .. kalau payah call je tow truck.. bayo je upah tarik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2013 01:26 AM | Show all posts | Share
molek cdgn tu , terima kaseh bebnyk
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 08:04 AM | Show all posts | Share
lagi senang cari pomen yg boleh dtg umah....takyah bayor towing bagai....
bukan susah sgt pun tukar water pam... senang je...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 09:24 AM | Show all posts | Share
salam...nak tanya sikit...ari tu waterpump bocor.....dah tuko ngan timing belt sekali harga dalam 250....seminggu kendian radiator pula boco...so dah tuko dalam 200 hengget.....yg jadi kemuskilan tu...tauke bengkel direct kipas ....so pabila aku on keta je...kipas tu pun on jugak.....takde ape ke?atau kalo lelame boleh memudaratkan motor kipas?....
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 09:57 AM | Show all posts | Share
airiscomei posted on 30-7-2013 09:24 AM
salam...nak tanya sikit...ari tu waterpump bocor.....dah tuko ngan timing belt sekali harga dalam 25 ...

ok, lagi bagus sbenanrnya buat mcmtu, memandangkan cuaca M'sia yg panas...

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 10:02 AM | Show all posts | Share
zulka posted on 30-7-2013 09:57 AM
ok, lagi bagus sbenanrnya buat mcmtu, memandangkan cuaca M'sia yg panas...

tapi tadi aku searcing info pasal bende ni ramai yg tak syorkan sebab akan menyebabkan motor kipas cepat kong...sekali sekala boleh la....
nak tanya sikit...biase aku bawak keta hanto budak gi sekolah je...kira kejap2 la....
bulan 9 nanti aku kena gi jb ada hal....takde problem ke bawak keta muar-jb dgn kondisyen kipas yg sentiasa on itu?
tengkyu
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 12:57 PM | Show all posts | Share
airiscomei posted on 30-7-2013 10:02 AM
tapi tadi aku searcing info pasal bende ni ramai yg tak syorkan sebab akan menyebabkan motor kipas ...



xde hal pon bro.. cuma jangka hayat motor kipas tuh jer yg pendek skit..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 04:11 PM | Show all posts | Share
ajis_kg posted on 30-7-2013 12:57 PM
xde hal pon bro.. cuma jangka hayat motor kipas tuh jer yg pendek skit..

last aku tanye.....
jika tak direct/on bila mesin panas...bape lame motor kipas tu tahan?
jika direct/on je pabila start enjin.....bape lama motor kipas tu tahan?
harga die dalam 150 kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2013 02:59 AM | Show all posts | Share
yep saya pun motorkipas selalu on, ade effectke klu jln jauh , sebab die on jer x berenti
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 08:11 AM | Show all posts | Share
biasanya pomen akan buat by pass wayering ni bersebab....
mungkin sebelum ni kete korang ada masalah overheating..
mungkin timing kipas tu pusing tak cukup utk menyejukkan enjin, so then pomen suggest buat by pass wiring....
ketahanan motor kipas tak dapat di sahkan sebab ramai yg dh buat ok je....
in fact...kete wira aku dulu pun buat camni gak, smpai dh jual elok je pula...    
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 09:46 AM | Show all posts | Share
zulka posted on 31-7-2013 08:11 AM
biasanya pomen akan buat by pass wayering ni bersebab....
mungkin sebelum ni kete korang ada masala ...

minta maaf tanye lagi.....
isnin lepas aku tuko radiator.....sebab radiator banyak bocor dah tak boleh tampal....
sebelum tuko selalu ada lelehan air/air menitis lah.....
aku dah tuko pun still ada air menitis kat bawah radiator tu.....bende tu normal ke aku kena gi bengkel balik suruh tauke tu tengok2kan lagi aku punya radiator...fyi aku tak econ pun...air tu still menitis...sikit la tak banyak kalo compare sebelum tuko radiator.....


tengkyu
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 01:48 PM | Show all posts | Share
airiscomei posted on 31-7-2013 09:46 AM
minta maaf tanye lagi.....
isnin lepas aku tuko radiator.....sebab radiator banyak bocor dah tak  ...

hantar balik kete ke pomen, takut ada bocor tmpt lain...
takut hose pecah ke....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 04:40 PM | Show all posts | Share
zulka posted on 31-7-2013 01:48 PM
hantar balik kete ke pomen, takut ada bocor tmpt lain...
takut hose pecah ke....

aku dah hanto balik...dia cek dan memang ad a satu wayar ke ape tak tutup dgn betul...now alhamdulillah keta aku dah oke.....bawak pon senang hati.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2013 07:29 PM | Show all posts | Share
mcam power jer ariscomei punye pomen..

boletak share kan number contact die , ni nak dekat raya ni tgh sengkekk
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2013 08:31 AM | Show all posts | Share
ultraline posted on 31-7-2013 07:29 PM
mcam power jer ariscomei punye pomen..

boletak share kan number contact die , ni nak dekat raya n ...

pomen aku bangla mari wooo.....
tapi memang dia best...aku panggil umah suruh tengokan keta pon dia datang....
kengkadang dia kena bebel ngan tauke cina dia sebab tak claim duit upah kat aku...aku bayo duit spare part je.....
aku ingat lagi ada satu kali aku kena enjin bebunyi dasyat time drive....aku dah fikir kompem ratus2....dia godek tak sampai 30 minit...tuko satu barang dah settle...aku tanye bape ...12 hengget....leganya akuuuu


@ultraline duduk mana?....aku duduk muar
Last edited by airiscomei on 1-8-2013 08:32 AM

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-8-2015 11:54 PM GMT+8 , Processed in 0.082928 second(s), 16 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list