CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: BurningTimes

[Dunia] Pesawat MAS MH370/9M-MRO Hilang V4 [Analysis minyak masih belum di umumkan]

 Close [Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-3-2014 02:14 AM From mobile phone |All posts
aku tak tau mungkin terlepas pandang..dlm news..internet ni..aku just nmpk cite n gmbo laki italian je..yg austria tu xde ke?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-3-2014 02:14 AM |All posts
pihak yg berkenaan tolonglah jgn pandang ringan psl fake passports nih

Missing Malaysia Airlines flight: Database not checked before flight MH370, says Interpol



PARIS - Interpol said Sunday that no country checked the police agency's database that held information about two stolen passports used to board an ill-fated Malaysia Airlines flight.

"Whilst it is too soon to speculate about any connection between these stolen passports and the missing plane, it is clearly of great concern that any passenger was able to board an international flight using a stolen passport listed in Interpol's databases," Interpol Secretary General Ronald K. Noble said in a statement.

Even though the Interpol has been sounding the alarm about passport fraud for years, people have managed to board flights a billion times without having their passports checked against its stolen-documents records, Interpol said.

In a sharply worded criticism of shortcomings of national passport controls, the Lyon, France-based agency also said it was examining other suspect passports and working to determine the true identities of the passengers who used the stolen passports to board the Boeing 777 that disappeared Saturday -- less than an hour after taking off from Kuala Lumpur, Malaysia, for Beijing.

Information about the thefts of an Austrian passport in 2012 and an Italian passport last year was entered into Interpol's database after they were stolen in Thailand, but that no checks of the stolen passports were made "by any country" before the flight Saturday, the police body said. "Unfortunately," it added, few member countries systematically search its databases to see whether stolen travel documents or passports were being used by passengers.

In an interview with The Associated Press in January 2010, Noble had warned that "the greatest threat in the world" was that at the time, a half-billion international air arrivals worldwide took place in which travel documents were not compared against Interpol databases. Some countries have woken up to the threat more than others: In 2006, U.S. authorities scanned the database about 2,000 times -- but did so 78 million times just three years later.

For years, Interpol has asked why countries would "wait for a tragedy to put prudent security measures in place at borders and boarding gates," Noble said Sunday. "Now, we have a real case where the world is speculating whether the stolen passport holders were terrorists, while Interpol is asking why only a handful of countries worldwide are taking care to make sure that persons possessing stolen passports are not boarding international flights."

Noble said he hoped "that governments and airlines worldwide will learn from the tragedy of missing flight MH 370 and begin to screen all passengers' passports prior to allowing them to board flights."


Last edited by dani-rox on 10-3-2014 02:16 AM

'Everything was beautiful and nothing hurt.'
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-3-2014 02:16 AM |All posts
revolusi_30 posted on 10-3-2014 02:06 AM
Npe dlm kes ne xda unsur2 mistik terlibat ... Walhal umat melayu amat kuat kepercayaan mereka pd ben ...

Biasanya Melayu suka tabur garam macam kes Villa Nabila...tapi mungkin sebab laut banyak garam so derang rasa tak praktikal tabur garam kat laut
Raja-Raja Melayu adalah Tiang Agama Islam Me-Layu
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 10-3-2014 02:17 AM |All posts
GourmetPopcorn posted on 10-3-2014 02:07 AM
Mana ada si jasmine dtg kat astro awani. Astro bg gambar je kengkonon org nama jasmine dok merayu  ...

yang dtg astro awani tu siapa?? jessica ek? pelajar yg xjd pg beijing??
My Gps HP Tracking Number https://www.sat-gps-locate.com/
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:17 AM From mobile phone |All posts
mrsamz posted on 10-3-2014 02:13 AM
So..yg attention seeker tu si real jasmine ke org lain

Si jasmine ni la attention seekers. Iols tak tau la nama jasmine tu real atau rekaan je, tp nama twitter dia jasmine johari. Dia guna gamba pompuan filipine.....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:19 AM |All posts
Cint@ posted on 10-3-2014 02:04 AM
mmg pun.. cuba tunjuk wajah masing-masing
suka sgt menghina org lain
ckp bodoh nanti, kecik hat ...

Tula... Tak pro lgsg bila babitkan fizikal or whatsoever yg x de kaitan dgn kes ni.. Nampak nau cari isu nak condemn orang sana-sini.

ParkSunWo ♥ JooMinYoung 4ver~ LJW♥JYH
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-3-2014 02:19 AM From mobile phone |All posts
GourmetPopcorn posted on 10-3-2014 02:17 AM
Si jasmine ni la attention seekers. Iols tak tau la nama jasmine tu real atau rekaan je, tp nama t ...

Maksudnya si real jasmine yg mak dia atas flight mh370 tu ke??atau sbnrnya tak wujud pun hubungan si jasmine tu dgn any passenger??
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:19 AM From mobile phone |All posts
AdamBillionaire posted on 10-3-2014 02:17 AM
yang dtg astro awani tu siapa?? jessica ek? pelajar yg xjd pg beijing??

Yang tu iols tak tahu la nama apa. Yg iols cakap ni pasal dalam twitter sahaja. Takde pulak dia pegi ke astro sana. Dia just meluahkan dalam twitter sahaja. So si astro awani ni pun ambik la cerita sedih si jasmine ni buat berita hangat. Rupanya hangat2 taik ayam.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:19 AM From mobile phone |All posts
mrsamz posted on 10-3-2014 02:19 AM
Maksudnya si real jasmine yg mak dia atas flight mh370 tu ke??atau sbnrnya tak wujud pun hubungan  ...

Tak wujud pun. Attention seekers je.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 10-3-2014 02:20 AM |All posts
kenapa...???

sesambil mencari dimana lokasi pesawat, cari juga 2 indentiti palsu yg naik pesawat tuh... airport takder CCTV..??, imegresen takder cctv...?? at least dapat rakam wajah dan bleh cari indentiti mereka tuh...
facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 10-3-2014 02:20 AM |All posts
GourmetPopcorn posted on 10-3-2014 02:19 AM
Yang tu iols tak tahu la nama apa. Yg iols cakap ni pasal dalam twitter sahaja. Takde pulak dia pe ...

ohh. upload lh print screen kt sini..huhu.. terima kasih.
My Gps HP Tracking Number https://www.sat-gps-locate.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:21 AM |All posts
salimrock posted on 10-3-2014 02:01 AM
mmg ramai tunjuk bagus pun kat sini..

waloapa pun , tetiba wa salute dgn menteri2 kita...

Kan... menyampah weh bila semua benda nak dipolitaikkan. Sekarang ni jadi rasional lagi baik, hal politaik letak tepi.

ParkSunWo ♥ JooMinYoung 4ver~ LJW♥JYH
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:21 AM From mobile phone |All posts
Yang sedihnya, aaron aziz siap bagi kata2 semangat kat jasmine ni. Tapi sesado2 abam aron pun kena tipu. Kihkih.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:21 AM |All posts
agydeyn posted on 10-3-2014 01:59 AM
kat twitter dah kecoh,tweet jasminejohari yg konon merayu2 kat whatsapp mana mak dia tu fake..gambar ...

Hangin aku dgn makhluk macam ni. Ada aje berita gempar, buat cerita eksklusif...untung2 masuk TV, atau at least hit di alam maya.


ReplyXpuasHati?➨AkuTngokTajukJe,TkBacaPun
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:21 AM From mobile phone |All posts
AdamBillionaire posted on 10-3-2014 02:20 AM
ohh. upload lh print screen kt sini..huhu.. terima kasih.

Malangnya iols tak reti tepek pic.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:23 AM |All posts
gujiwa posted on 10-3-2014 02:04 AM
Tadi kat awani aku rasa awat pemberita mcm sound duta austria pasal passpprt tuh..
siap ckp lagi ad ...

dah kena curi mcm mana lah awani wey... skrg ni pasport tu go through security, yg tak dapat detect tu lebih besar implikasinye.. menandakan ada kepincangan pada sistem imigresen.. mamat itali kata dia dah update yg passport kena curi kt Interpol.. malaysia yg tak update invalid document.. aku tak tuding jari sesape, it is just weird how someone with stolen passport can easily onboard the plane.. aku nak tau skrg rope dua orang palsu tu mcm mana, ada rope italian dengan austrian tak..

anyway, untuk muhasabah diri juga, dah macam2 teori konspirasi keluar, rakyat malaysia minggu ni berfikir dgn lebih proaktif tapi tak semuanya membantu.. harap hentikan spekulasi merepek dan komen tak sensistif dgn keadaan keluarga mangsa yg menanggung beban secara langsung..
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-3-2014 02:23 AM From mobile phone |All posts
slippergombak posted on 10-3-2014 02:20 AM
kenapa...???

sesambil mencari dimana lokasi pesawat, cari juga 2 indentiti palsu yg naik pesawat  ...

Diorg dah tengok cctv tu tp hishamuddin kata takboleh didedahkan kerana ancaman kepada negara.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:24 AM |All posts
slippergombak posted on 10-3-2014 02:20 AM
kenapa...???

sesambil mencari dimana lokasi pesawat, cari juga 2 indentiti palsu yg naik pesawat  ...

Aku rasa, tu antara soalan reporter dalam PC yg first....tapi jawapannya...tak boleh bagitau,security reason...takper takper..
ReplyXpuasHati?➨AkuTngokTajukJe,TkBacaPun
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-3-2014 02:25 AM From mobile phone |All posts
AdamBillionaire posted on 10-3-2014 02:20 AM
ohh. upload lh print screen kt sini..huhu.. terima kasih.

Tak tido ka =O
Dark choc makes me go oooooh
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 10-3-2014 02:26 AM |All posts
slippergombak posted on 10-3-2014 02:20 AM
kenapa...???

sesambil mencari dimana lokasi pesawat, cari juga 2 indentiti palsu yg naik pesawat  ...

Kan diorang dah cakap tadi.. dah review cctv dan under investigation. Tak boleh nak reveal the footage/information sebab security matters.. ini jawapan DCA kepada reporter dari NY Times tadi
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-3-2014 02:26 AM |All posts
MissLibra posted on 9-3-2014 11:35 PM
Cuba tengok apa yang SERAM kat gambar nih...

ape yang seramnyerr??

'Aku boleh berdebat dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku tidak boleh berhujah dengan seorang yang jahil' -Imam Shafiee-
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-3-2014 02:28 AM |All posts
Gagap


Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-3-2014 02:34 AM From mobile phone |All posts
Tak tido lg. Semamngat baca.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 02:35 AM |All posts
slippergombak posted on 10-3-2014 02:20 AM
kenapa...???

sesambil mencari dimana lokasi pesawat, cari juga 2 indentiti palsu yg naik pesawat  ...

dah hantar utk fbi siasat pun.. to check against terrorist database links..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-3-2014 02:35 AM |All posts
MissLibra posted on 9-3-2014 11:35 PM
Cuba tengok apa yang SERAM kat gambar nih...

DCA TIDAK RANCANG GUNA KAPAL SERAM UNTUK SETAKAT INI

Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-12-2014 05:23 PM , Processed in 0.160061 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top