CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 47018|Reply: 476

Kenapa Orang Kelantan Cantik dan Bijak?

[Copy link]
Post time 4-2-2015 12:31 PM | Show all posts |Read mode
Kenapa Orang Kelantan Cantik dan Bijak?


Gambar contoh


Anda yang membaca ni pasti ramai kenalan Kelantan ataupun yang membaca ni memang orang Kelantan huhu. Ramai yang kata perempuan yg berasal dari Kelantan ni comel-comel dan bijak-bijak belaka. Bukan lah aku nak puji lebih-lebih sangat sebab aku pun orang pure negeri Pahang.

Jika anda pergi ke Universiti kat seluruh Malaysia ni, pasti majority ialah orang Kelantan. Dekat mana-mana tempat pun ade belaka orang Kelantan dengan identity dan sumbangan mereka dan salah satu makanan popular mereka adalah budu.

Dah menjadi satu lumrah, rakyat kelantan sangat popular dengan hidangan yang sentiasa popular ini walaupun dimana mereka berada.Walaupun mereke duduk di ceruk mahupun pelosok dunia mana pon, budu tidak akan ditinggalkan begitu sahaja. Andai balik ke kampung halaman, mereka akan order 1 atau 2 dozen budu untuk dijadikan bekalan di tempat orang. begitulah kebiasaan yang kita dengar bahawa orang kelantan tidak boleh berpisah dengan budu mereka.

Almaklomla anak klantan yang nun jauh merantau di negeri seberang mahupun nun di kuale lumpor sane susah nak carik stok budu. huhuhu. Namun ade jugak segelintir orang kelantan xsuke dengan budu, kononnye la. Yela dia cakap makanan orang kampung la, nanti naik jerawat la,.. macam2 la. Yeke?ala kalau dah name orang klantan tu, mesti kecik2 buat kuah dengan budu je. Bile besar2 nie jer, pandai cakap xnak makan budu sbb takut naik jerawat la dan segala macam bagai lagi naik.

Budu merupakan makanan traditional Kelantan yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoeacirit (diarrhoea)], penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.

Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.


Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel.Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan.Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium.

Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan.

Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2015 12:34 PM | Show all posts
Edited by Simunggu at 4-2-2015 12:35 PM

baka siam barangkali.....banyak makan Tom Yam...
mana hebat dgn tampe?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:36 PM | Show all posts
Bottom line: Makan budu anda jadi cantek dan sehat macam neelopa. Wakakakaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Kelantan area utara je yang cantik. Area gua musang jangan perasan okeh....
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:40 PM | Show all posts
area utara mmg ramai cantek2..
bukan kelantan jer.. kedah pong sama..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Budu mmgla sedap yp bknla sbb jx cantik or pandai kot..kalau camtu..buat masker tampal kat muka  budu tu...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-2-2015 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:42 PM | Show all posts
pooh~key replied at 4-2-2015 12:37 PM
Kelantan area utara je yang cantik. Area gua musang jangan perasan okeh....

kalu mengikut teori peyno..semakin ke selatan semakin berkerak..bertabahloh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2015 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
aku org kelantan..aku rs org kl yg lawa2...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:45 PM | Show all posts
ai penah sekolah kat kelantan n opismate skrg pun ada kelantanese.. tak ramai yg cantik pun.. dalam 5% jah .. yang lain biasa2 aje.. yang cantik biasanya ada mix arab atau siam.. pic contoh gadis kelantan di post atas n neelofa tu ada mix pakistan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye ke pandai? Smua negeri pun ade kat U... Sama je.. Tang cantik lawa tu aq stuju.. I love Kelate
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:45 PM | Show all posts
Kalau bijak sangat apasal pilih PAS. kan?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
chacon replied at 4-2-2015 12:41 PM
dulu aku pernah ada girlfriend orang kelantan, memang comel tapi jodoh x panjang. ada orang masuk  ...

Poohkey dia sekarang dah jadi hak milik orang lain. Bertabahlah sis.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni jual budu ker
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:51 PM | Show all posts
mesmerize replied at 4-2-2015 12:45 PM
ai penah sekolah kat kelantan n opismate skrg pun ada kelantanese.. tak ramai yg cantik pun.. dalam  ...

aku rasa sabahan lagi lawa kot..cantik..slim..seksi..cakap pun lembut je..cair jiwa raga

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 12:54 PM | Show all posts
Majoriti org kelantan hodoh hodoh & bodoh bodoh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2015 01:03 PM | Show all posts
budu kalu takde boleh ganti dengan cencalok x?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 01:03 PM | Show all posts
BotakChinPeng replied at 4-2-2015 12:54 PM
Majoriti org kelantan hodoh hodoh & bodoh bodoh

saya sokong 101% !!!

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 01:03 PM | Show all posts


Rasanya orang sabah pun makan budu.
Tu yang kulit puteh-puteh tu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2015 01:04 PM | Show all posts
mertua org kelantan..
fmly FIL mmmg x dpt dinafikan cntik2 molek belako.....ada darah cina
MIL biasa2 saja...my husband alhamdulillah...agak kacak jgkla...byk rupa FIL...
so far, tak smue cntik pon...so, so je....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 07:20 PM GMT+8 , Processed in 0.120455 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list