CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3171|Reply: 11

Nasi beriani Johor resipi turun-temurun

[Copy link]
Post time 21-8-2015 03:37 PM | Show all posts |Read mode
Nasi beriani resipi turun-temurun
Oleh Mohd Hanafis Abdul Haris
rencana@hmetro.com.my


ANOM menunjukkan hidangan nasi beriani gam yang sememangnya popular di BP Bariani Power.

Apabila
berkunjung ke Johor, nasi beriani pasti antara hidangan wajib malah ia seperti tidak lengkap jika tidak mencuba hidangan ikonik negeri berkenaan.

Penulis sendiri terliur pertama kali mencuba nasi beriani di restoran BP Bariani Power di Taman Soga, Batu Pahat, Johor.

Tekstur nasi yang lembut dan beraroma serta dihidangkan bersama lauk-pauk yang dimasak bersama rempah ratus membuatkan rasa nasi beriani ini berbeza berbanding restoran lain.

Pemiliknya, Siti Khairul Anom Atan, berkata BP Bariani Power mula dibuka pada tahun 1999 secara kecil-kecilan oleh arwah suaminya di kawasan perumahan lama mereka di Taman Soga.

Dek sambutan yang menggalakkan, dia yang lebih mesra dipanggil Anom, mendapat idea membuka restoran yang dikenali BP Bariani Power pada 2001.

“Keistimewaan beriani BP Bariani Power ialah cara memasaknya menggunakan resipi turun-temurun yang dipelajari arwah suami daripada ibu saudaranya selama 15 tahun.

“Dengan resipi yang dipelajari itu juga menjadikan nasi beriani gam sebagai kekuatan utama kami,” katanya.

Katanya, nasi beriani gam berbeza sedikit dengan nasi beriani biasa kerana dikukus dengan lauk sama ada ayam, daging atau kambing termasuk bahan lain iaitu gajus dan kismis. Malah sambal istimewa yang digaul bersama nasi juga membuatkan rasa nasi beriani gam ini berbeza dengan yang lain.

“Lauk seperti ayam, daging dan kambing juga dimasak sempurna menggunakan rempah ratus bagi memastikan ia lembut saat dinikmati,” katanya.

Mencungkil rahsia BP Beriani Power ini, kata Anom, tiada rahsia melainkan pemilihan beras berkualiti tinggi serta mengekalkan adunan rempah ratus untuk mendapatkan rasa asli nasi beriani.

“Tempoh masa yang lama diambil suami untuk mempelajari selok-belok dan rahsia memasak serta resipi turun-temurun dari sebelah suami juga adalah salah satu faktor beriani di sini enak dan sedap.

“Teknik memasak nasi beraini ini juga kena betul supaya ia tidak melekat sebaliknya menjadi sebutir-sebutir,” katanya.

Selain nasi beriani dan beriani gam, air bandung soda serta durian belanda turut digemari pelanggan yang berkunjung ke restoran BP Bariani Power ini.

“Alhamdulillah sehingga kini sambutan diterima amat menggalakkan dan kami memasak 500 kilogram beras sehari untuk hidangan pelanggan,” katanya.

Bagi mereka yang ingin berkunjung ke restoran ini datang terus ke restoran ini di di No.18, Jalan Tukas 2, Taman Soga, 83000, Batu Pahat, Johor.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Ogos 2015 @ 9:50 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/71747


HIDANGAN lengkap nasi beriani bersama acar buah, dalca, pencuk timun dan nanas yang menambat hati pengunjung.


RESTORAN BP Bariani Power saji nasi beriani yang enak dan menggamit pengunjung.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2015 03:42 PM | Show all posts
tgk gambar terus laparrr pulak
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 03:43 PM | Show all posts
Biar betik 1 hari 500 kilo masak nasi
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 03:45 PM | Show all posts
network replied at 21-8-2015 03:43 PM
Biar betik 1 hari 500 kilo masak nasi

Sembang kencang barangkali..??

cc Peyno
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 04:01 PM | Show all posts
jadi lauk thread nih sat lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 04:03 PM | Show all posts
sedap lak tgk gambar ni..huhu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-8-2015 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan beriani kat penang je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
perlis pun ada..tmn kemajuan setiap ari jumaat. beriani kambing rm20
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2015 05:30 PM | Show all posts
malas nak gi
Cepat habis
Last2 gi makan mat shah jer
Kat benteng bp
sedap jugak lah
Org beratur
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
JM baryani pun dh cukup sedap.. Byk sgt resto baryani ni kdg2 mcm overrated pulak... Nmpk kuah mcm x cukup best je..yg sedap normally kaler dark brown
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:39 PM | Show all posts
banyaknya 500kg. musykil gak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Mat shah benteng pun sodap

Manis2 gituh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 09:26 AM GMT+8 , Processed in 0.312436 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list