CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4708|Reply: 8

Hati-Hati Gunakan 'Olive Oil', Perhatikan 3 Jenis Ini

[Copy link]
Post time 6-1-2016 04:37 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Minyak zaitun atau 'Olive Oil' sudah menjadi keperluan setiap isi rumah. Menyedari kepentingannya, ramai yang berebut-rebut untuk menggunakannya tanpa melihat dan mengetahui kegunaan setiap minyak zaitun yang ada.

Minyak zaitun mempunyai komposisi kimia yang unik. Sebab itu ia dibahagikan kepada 3 jenis minyak zaitun utama iaitu, Extra Virgin Olive Oil (EVOO), Virgin Olive Oil (VOO) dan Based Olive Oil (BOO).



Yang boleh diminum secara terus adalah jenis EVOO, ia melalui proses perahan sejuk tanpa menggunakan bahan panas yang boleh merosakkan struktur mineral asal buah zaitun. EVOO dinilai melalui warna, struktur minyak dan cara simpanan (packaging). Paling utama, ia tidak boleh digunakan untuk menumis, struktur minyak akan rosak malahan boleh menyebabkan berlakunya masalah hipertrigliseridemia, iaitu lebihan lemak dalam darah.



Minyak zaitun yang digunakan untuk menumis ada jenisnya. Selain daripada itu, minyak zaitun ini hanya boleh digunakan untuk makanan sahaja. Yang sesuai di masak gunalah brand atau jenama Filippo Berio.



Antara minyak zaitun yang baik diamalkan iaitu untuk diminum terus adalah jenama Olive House, yang diimport dari Syria. Itu antara jenama yang dipercayai dan baik diamalkan untuk kesihatan.




Minyak zaitun yang diproses dengan tapisan semula untuk tujuan melemahkan agen Resistant Starch (RS) dan memberi fungsi untuk tujuan menumis.

Jika anda mengamalkan minyak zaitun jenis Olivie Plus, ia sangat bagus untuk diminum terus kerana kandungan Hydroxytyrosol 30 kali lebih tinggi daripada 'Olive Oil' biasa. - CARI Infonet




Kredit : Sh Hamidah Sy Hamid FB
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2016 07:17 PM | Show all posts
gud info ....selama ni xtau jenis2 minyak zaitun pakai beli jerrkkk....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 11:35 AM | Show all posts
x brape paham...actually..

kalau EVOO tu bleh minum terus...and buat salad la kan?

kalau tumis pulak VOO ke BOO??..sbb EVOO mmg xleh..pakai...jgn disebut brand...brand mcm2 ade..
yg penting sama ade EVOO/VOO or BOO....

utk rambut pulak...hehe..i guna Safi "Pure Olive Oil"...haha...x tau la bezanye..proses ni tu..x paham...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 11:40 AM | Show all posts
Edited by manjalara_01 at 7-1-2016 11:44 AM

X tau la facts dlm artikel atas ni betul ke x..??..dlm artikel kata EVOO x sesuai utk menumis??I baru google tadi..info kat bwh ni kata EVOO ssuai utk menumis/memasak

Extra-virgin olive oil: Derived from the first press of olives, this oil boasts the most full-bodied flavor. It can be used for all forms of savory cooking, including sautéing, stir-frying, roasting and marinating, and is the best choice for bread dipping and salad dressing.

Rachel Ray slalu guna EVOO utk memasak...so...mana betul ni???
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 12:23 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 7-1-2016 11:40 AM
X tau la facts dlm artikel atas ni betul ke x..??..dlm artikel kata EVOO x sesuai utk menumis??I bar ...

yess... mohon pencerahan thread opener!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 12:40 PM | Show all posts
artikel nih macam tak brape betul je.. main tulis tanpa wat research dulu ke? Jamie Oliver pun selalu pki EVOO utk menumis bagai
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-1-2016 01:24 PM | Show all posts
ira79 replied at 7-1-2016 12:40 PM
artikel nih macam tak brape betul je.. main tulis tanpa wat research dulu ke? Jamie Oliver pun selal ...

kalau celeb2 chef..salah?? then 1 dunia la salah pakai EVOO utk memasak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 05:25 PM | Show all posts
Extra Virgin tuk minum terus je/ gaul dalam sayur/mknan yg dah siap masak.
Lain2 tu baru boleh curah atas kuali.
Panjang berbelit maslan bebenau artikel.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-1-2016 05:23 PM | Show all posts
[quote]Can I use extra virgin olive oils for frying?

Yes, but to be honest, refined olive oils (that is those labeled as 'Pure' or 'Light') are probably a more cost effective alternative when more than shallow frying. Refined olive oils also begin to smoke at a higher temperature than most extra virgin olive oils, making them more suited to deep frying. However, extra virgin olive oils are a far better alternative when shallow frying.

It is commonly thought that extra virgin olive oil smokes at a low temperature. However, it is a fact that the lower the free fatty acidity (FFA) i.e. better oils, the higher the temperature at which the oil will begin to smoke. Therefore if you purchase high quality oil with an FFA less than 0.2%, then it will start to smoke at a temperature around 20C higher than your average supermarket EV imported from the EU. That’s a lot in culinary terms.


[/quote]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

9-5-2024 08:46 PM GMT+8 , Processed in 0.074417 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list