CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 24234|Reply: 107

RESEPI MAKANAN TRADISIONAL SABAH

[Copy link]
Post time 16-3-2004 06:53 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

RESEPI MAKANAN TRADISIONAL SABAH.....

Jom...kita kongsi bersama...so, boleh cuba sendiri di rumah!!!


[ Last edited by fatin_ikmal on 16-3-2004 at 06:58 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2004 06:56 PM | Show all posts | Share


Hinava Ginapan
(Jeruk Udang)  

Cara Menyediakan :

Buangkan kulit dan kepala udang. Cuci dengan sempurna. Belah udang dari kepala ke ekor. Masukkan udang kedalam basin dan perap dengan garam selama 1 minit.Tuang jus limau nipis pada udang dan campurkan bahan-bahan yang lain.Biarkan selama 10 minit sebelum dihidang.

Nota : Semua bahan-bahan yang digunakan mestilah segar dan bersih.
  
  Bahan-bahan :

1 Kati udang segar  (saiz sederhana)
1 cawan jus limau nipis
4-5 chili merah dihiris
6 pulas bawang merah dipotong berbentuk gelang
2 camca besar garam


[ Last edited by fatin_ikmal on 17-3-2004 at 10:21 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2004 06:58 PM | Show all posts | Share
Kima
Cara menyediakan :

Basuh dan bersihkan Kima dan celur dengan air panas untuk membuang bau. Potong kepada saiz yang dikehendaki. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Campurkan Kima dengan perasa. Hidangkan ketika masih panas.

Bahan-bahan :

1 kg Kima
4 bawang merah
5 ulas bawang putih
2 suduteh serbuk kunyit
3 lada merah besar
3 inci halia
4 sudu besar minyak masak
400ml air
Garam secukup rasa


[ Last edited by fatin_ikmal on 17-3-2004 at 10:21 AM ]
Reply

Use magic Report

Lilo This user has been deleted
Post time 16-3-2004 07:02 PM | Show all posts | Share
ada resepi jumput2 pisang... hmmmm ... telan liur...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2004 07:09 PM | Show all posts | Share
Hehehehe.....fatin...web ni bee tau!

ingatkan mau cari d situ...tp ko sudah duluan...

bee cari lain larrr...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 08:28 AM | Show all posts | Share
HINAVA GINAPAN.....emmmmmmm.....favorit aku tuuuu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 09:44 AM | Show all posts | Share
Originally posted by ~bEeBuZz~ at 16/3/04 07:09 PM:
Hehehehe.....fatin...web ni bee tau!

ingatkan mau cari d situ...tp ko sudah duluan...

bee cari lain larrr...


Sorry Bee...cepatlah post resepi lain di sini...bulih la kita cuba masak di rumah. Ndak sabar tunggu ni.........
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 10:05 AM | Show all posts | Share
resepi kima tapi gambar ketam suri...adui....nanti salah faham durang ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:07 AM | Show all posts | Share
Originally posted by soulquarianz at 17/3/04 10:05 AM:
resepi kima tapi gambar ketam suri...adui....nanti salah faham durang ni...


Sorrylah...Fatin tersilap post gambar tu...Fatin delete la gambar tu. Kalau Soul, ada gambar kima tu...post lah di sini.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 10:11 AM | Show all posts | Share

kuih jumput-jumput bawang....

ambil tepung ikut suka...tepung gandum yer...
garam pun ikut rasa tukang masak....
tumbuk bawang, sedikit lada sama udang kering..... ikut suka juga....
kasi campur semua sama sedikit air...jgn cair sangat nanti jadi jumput bubur..:bgrin:
kalau mau lembut letak satu biji telur manuk......

gaul semua sekali....... kasi panas minyak makan...... lepas tu gorenglah ikut suka..

aik... betulkah resepi ku tu... itu pun resepi ikut suka......
selamat mencuba...lollol:lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:20 AM | Show all posts | Share
Aiskrim Tapai :

2 sudu besar tapai pulut  
4 sudu besar aiskrim (vanila)  

Cara :  

1. masukkan tapi pulut ke dalam cawan  
2. letakkan pula aiskerim di atasnya  
3. hidangkan dengan pelbagai hiasan  

cubalah... nescaya anda sukakan rasanya yang lazat ...  

simple kan.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:24 AM | Show all posts | Share
HINAVA (Ikan la...pulak)

Bahan-bahan -  
1. ikan tenggiri fresh (atau baru jerr masuk peti ais)  
2. air limau purut, limau kasturi pun orait jugak  
3. belacan  
4. hirisan nipis bawang merah dan bawang besar  
5. hirisan nipis lada  
6. hirisan nipis daun kesum  
7. hirisan nipis bunga kantan  
8. hirisan nipis daun saderi dan daun bawang  
9. hirisan nipis halia  
10. cili padi  

Tekniknya -  
1. gaul isi ikan mentah dengan semua bahan lainnya.  
2. tambah gula dan garam secukup rasa.  
3. masukkan peti ais lebih kurang 1 jam.  

* toksah takut makan ikan mentah nie, sebab air asam limau akan menjadikannya masak. kalau tak caya, cuba try test dulu. kalau tak berani makan, bagi kucing makan dulu, tunggu 2 jam. kalau nothing happened, kira oraitlerr tuh.  

Psssss :  
Kalau ada biji buah membangan di parut dan dan campur sekali lagi best.  

Selamat Mencuba.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:52 AM | Show all posts | Share
Kek Batik Biskut Merry

Biskut Merry - dipecah empat
1 buku mentega
5 oz gula
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur

coklat
5 sudu besar milo
5 sudu besar koko
1/2 cawan air panas
1/2 tin susu pekat
( bahan coklat dikacau)

Gaul mentega, gula,telur dan esen hingga kembang.
masuk kan adunan coklat
masak hingga kering ( seperti berketul2)
Angkat dan gaulkan bersama biskut merry.
Diratakan/ditekan dalam loyang.
Sejukkan dalam peti sejuk (semalam)
Bolehlah makan....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:56 AM | Show all posts | Share
IKAN AMPAP ISTIMEWA

1 kilo ikan sadin (ikan lainpun boleh)
2 batang serai (dititik)
3 inci halia
kunyit secukupnya (seeloknya lebihkan kunyit - rasa dan warnanya akan lebih enak dan cantik)
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4 biji lada merah
10 biji cili api
1 cawan pati asam jawa
6 biji belimbing buluh (belah dua)
daun kunyit muda secukupnya (dihiris halus)
sedikit belacan
garam secukupnya
serbuk perasa secukupnya
sedikit gula
sedikit minyak (utk. mengawet dan mencantikkan masakan).

Caranya: Semua bahan tadi ditumbuk dan digaul rata bersama ikan (yang sudah dibersihkan - tak perlu dipotong, sebab jenis ikan ini adalah kecil). Akhir sekali masukkan air asam jawa dan tambah air biar separas dengan ikan, lepas itu barulah tuangkan minyak dan masak dengan api yang perlahan. Biarkan hingga airnya agak kering sedikit. Setelah itu taburkan hirisan daun kunyit dan tutup sekejap.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 10:58 AM | Show all posts | Share
AMBUYAT.......AMBULUNG LAWAS.

Bahan2 nya:

TEPUNG SAGU
yang sudah dilumak-lumak dangan batis.

CARA MEMBUATNYA;

MASUKKAN TEPUNG SAGU DALAM MANGKUK ATAU BESEN KECIL, TUANGKAN AIR PANAS YANG MENDIDIH DAN KUAR SEHINGGA MENJADI SEPERTI GAM....DAN.....JADILAH IA AMBUYAT.
CACAHNYA, LIMAU KASTURI DIPARAHI DALAM UDANG KARING YANG UDAH DITUTUK SAMA CABI DAN BELACAN,GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.
CUBATAH...
NYAMAN TU NYAMU!!!!!
NYAMAN TU NYAMU!!!!
Reply

Use magic Report

Lilo This user has been deleted
Post time 17-3-2004 11:40 AM | Show all posts | Share
resepi buntut ayam panggang ada kah????
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 11:51 AM | Show all posts | Share

CARA MENIKMATI IKAN AMPAP....peberet aku ni....

Originally posted by fatin_ikmal at 17/3/04 10:56 AM:
IKAN AMPAP ISTIMEWA

1 kilo ikan sadin (ikan lainpun boleh)
2 batang serai (dititik)
3 inci halia
kunyit secukupnya (seeloknya lebihkan kunyit - ...


ambil piring...kasi masuk nasi...
cuci tangan bersih.....
sediakan semangkuk ikan ampap yg sudah masak
duduk bagus2....BISMILLAH.....
suapkan nasi bersama ikan ampap di mulut....

abiskan....kalau belum kenyang..tambah nasi lagi.....
jgn membazir..... siapa membazir kawan :devil:

selamat kenyang...sudah abis...baca alhamdulillah
cuci tangan lagi sampai bersih.....
woit...woit... tak reti2 cuci piring tu......

ok...dah cuci... kemas pi berehat.......

SEKIAN.... SESUKA ATI NAK MAKAN....
Reply

Use magic Report

Lilo This user has been deleted
Post time 17-3-2004 11:56 AM | Show all posts | Share
eleh... pi berehat ja kah... tidur lah pas tu, best oooo apa lagi kalau ko lepas makan ikan ampap di tengahari... dgn kipas angin no 3 (pakai ekon ndak best)... tilam sama bantal .... allllaaaahhh aku plak yg mengantukkk...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 01:47 PM | Show all posts | Share
cakap jak inda guna...sediakanlah.... abg soul dah lapar ni....ekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 02:00 PM | Show all posts | Share

jemput makan abang soul yg dikasehi.....






minum yer....

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 02:03 PM | Show all posts | Share
bah makan makan...

bismilah












*burp* alhamdulillah....








*proooooooooooooot* sorry terkentut...senak perut bah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 02:30 PM | Show all posts | Share
uina..... baunya..... mcm balimpas sama lori MPS jak....lollol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2004 02:32 PM | Show all posts | Share
Hilang sudah deria bau..........Gadis
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 02:48 PM | Show all posts | Share
Originally posted by fatin_ikmal at 17-3-2004 10:20 AM:
Aiskrim Tapai :

2 sudu besar tapai pulut  
4 sudu besar aiskrim (vanila)  

Cara :  

1. masukkan tapi pulut ke dalam cawan  
2. letakkan p ...



ABC Tapai di RCH Karamunsing sedappp...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2004 02:49 PM | Show all posts | Share
Originally posted by soulquarianz at 17-3-2004 14:03:
bah makan makan...

bismilah












*burp* alhamdulillah....








*proooooooooooooot* sorry terkentut...senak perut bah...





Gilak si soul.....adoiii sakit anak perut ketawa....lol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

28-4-2015 06:14 AM GMT+8 , Processed in 0.137969 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list