Lesung merujuk kepada satu alat bagi menumbuk sesuatu bahan, biasanya bahan makanan, contohnya lada dan padi. Terdapat beberapa jenis lesung, iaitu lesung tangan dan lesung kaki. Jenis-jenis ini merujuk kepada cara ia digunakan bagi menumbuk, iaitu dengan menggunakan tangan atau kaki. Lesung tangan biasanya terdapat dua jenis pula, iaitu jenis kecil yang biasanya diperbuat daripada batu (dipanggil lesung batu) dan jenis besar yang biasanya diperbuat daripada kayu dan digunakan secara beramai-ramai. Sementara itu, lesung kaki kebanyakannya diperbuat daripada kayu. Lesung kaki juga dikenali sebagai lesung hindik. Penumbuk lesung biasanya dikenali sebagai alu atau anak lesung. Lesung tangan, biasanya digunakan bagi persediaan memasak, terutamanya bagi penyediaan sambal belacan. Kini, terdapat juga lesung automatik, digunakan di makmal-makmal.
|
cepheid posted on 14-4-2014 05:53 PM
Ada orang jual kat mudah
http://www.mudah.my/Batu+giling-19363646.htm
rospinki posted on 14-4-2014 05:00 PM
mak aku pesan..kena basuh cepat2 lesung batu kalau tak muka kita buruk sebab lesung tu dok sumpah2 k ...
lucky_peace posted on 18-4-2014 03:13 PM
heheh.. iols dengan kekawan pernah bagi kat kawan kiteorg mase die kawen, die mmg jenis malas and ...
ADVERTISEMENT
Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet
29-3-2024 11:59 PM GMT+8 , Processed in 0.180518 second(s), 48 queries .
Powered by Discuz! X3.4
Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.