SAMBIL mengesat peluh yang memercik di dahi, Abdul Aziz Othman, 69, menggaul-gaulkan sepinggan nasi putih bercampur kuah kari berlauk ayam goreng, telur masin dan sambal kelapa yang terhidang di atas meja. Dengan penuh berselera dia menyuakan nasi berkuah kari, ayam goreng dan secolet sambal kelapa itu ke mulut lalu mengunyahnya perlahan-lahan. Biar pun nampak ringkas, tetapi itulah hidangan kegemaran Abdul Aziz, setiap kali beliau singgah ke bandar Ipoh jika ada urusan kerja, sama seperti ketika usia mudanya dahulu. Seleranya dengan nasi kandar yang dijual di Kedai Kopi Yong Suan di Jalan Yang Kalsom, Ipoh atau lebih dikenali penggemarnya dengan nama nasi ganja itu telah sebati. Rasanya tidak pernah berubah sejak 55 tahun lalu. Sesekali kedengaran laungan vangge, vangge, vangge iaitu panggilan dalam bahasa Tamil bermaksud, Marilah, marilah, marilah' oleh pekerja restoran sambil mencedok nasi memanggil-manggil pelanggan. "Sejak zaman muda dahulu saya akan singgah di kedai kopi ini bersama rakan-rakan sama ada pada waktu pagi atau petang. "Walaupun bukan penggemar masakan pedas, tetapi saya cukup berselera makan di sini. Mungkin campuran kuah karinya lain daripada kari yang dimasak di rumah. "Biasanya saya pilih nasi putih, telur masin dengan ikan kuah atau ayam goreng dan sambal kelapa. Bagi saya, inilah nasi kandar sebenar," ujar Abdul Aziz. Kini, Abdul Aziz berkongsi selera sama dengan salah seorang anaknya, Azana Rita, 35, yang mengenali kedai nasi ganja itu sejak zaman kanak-kanak. Sama seperti bapanya, beliau juga bukan penggemar masakan mamak, tetapi seleranya segera mengalah apabila diajak ke kedai nasi ganja. "Setiap kali mengikut bapa ke bandar Ipoh pasti saya dibawa makan di kedai ini. Mulanya tidak suka, tapi lama kelamaan selera nasi ganja melekat. "Walaupun nama asalnya kedai Nasi Kandar Ayam Merah, kebanyakan orang menggelarkannya 'nasi ganja' kerana keenakannya. "Saya suka sambal kelapanya yang tidak ada di mana-mana kedai nasi kandar lain. Rasanya cukup istimewa," ujar beliau yang kerap melapangkan masa untuk singgah di restoran itu setiap minggu. Sewa kedai TIGA sahabat karib iaitu Sithik (kiri), Khuang Ngiap dan Nihmatullah (kanan). Perniagaan Nasi Kandar Ayam Merah ini bermula pada tahun 1959 oleh Kassim Mohamad yang berasal dari Irumeni iaitu sebuah pekan kecil di wilayah Tamil Nadu, India. Kassim yang bekerja di sebuah kedai nasi kandar di Pulau Pinang selepas berhijrah ke sana sekitar tahun 1950-an kemudian berpindah ke Ipoh, Perak. Bermula dengan dua ekor ayam, Kassim yang berniaga nasi kandar di kaki lima sering rugi kerana nasi dan lauk pauk yang dimasak tidak habis. Bagaimanapun keadaan ini berubah apabila beliau dipelawa seorang rakan berketurunan Cina, Ang Pang Piew supaya menyewa kedainya di Jalan Yang Kalsom yang terletak berhadapan Stesen Bas Tanjung Rambutan. "Ketika itu kebanyakan penumpang bas ke Tanjung Rambutan adalah anggota polis dari kem Ulu Kinta atau tentera dari kem Tambun. "Sebaik tiba di pekan Ipoh, pagi-pagi lagi mereka akan singgah makan di kedai ini. Begitu juga waktu petang sebelum pulang ke kem," ujar pengurus Restoran Nasi Kandar Ayam Merah, Nihmatullah Syed Mustafa, 50. Beliau mewarisi restoran itu daripada abang iparnya, Allahyarham Kamal Nazaar Abdul Rahman. Ketika itu rezekinya mencurah-curah. Bermula daripada dua ekor ayam, ia bertambah kepada 30 ekor sehari selain lauk-pauk seperti sotong, ikan, udang dan daging. Walaupun stesen bas itu tiada lagi sejak 15 tahun lalu, namun populariti nasi ganja tidak pernah pudar. Rempah-ratus
PILIHAN lauk-pauk seperti kari ikan, ayam masak merah, kari sotong dan ayam goreng berempah. Katanya, keistimewaan nasi ganja terletak pada ayam merahnya yang dimasak menggunakan resipi keluarga. Hidangan ini dipercayai tidak boleh didapati di restoran lain. Nasi kandar di restoran ini juga menggunakan pelbagai rempah-ratus yang digiling secara tradisional dan dibeli khas dari Pulau Pinang. Selain ayam masak merah, restoran ini menyediakan 13 lauk-pauk setiap hari oleh tukang masak tunggalnya, Tamim Ansari, 33. "Keenakan nasi kandar sebenarnya terletak pada kemahiran mencampurkan kuah di atas nasi pelanggan. Campurannya adalah kuah kari ikan, kari ayam dan rendang kicap. "Di kedai ini kemahiran itu dimiliki abang ipar saya, Sithik Salam, 57, yang mula bekerja di sini sejak umurnya 10 tahun," ujar Nimatullah. Sementara itu, pemilik kedai kopi, Ang Khuang Ngiap, 64, berkata, sambutan orang ramai terhadap nasi ganja turut melariskan jualan minuman di kedai yang diwarisi daripada mendiang ayahnya. Bagi Khuang Ngiap, beliau dan Nihmatullah bersama pekerja masing-masing berganding bahu untuk memuaskan hati pelanggan mereka. "Mereka menikmati nasi kandar Nihmatullah manakala saya menyediakan pelbagai jenis minuman selain roti bakar dan telur separuh masak. "Penduduk Melayu, India dan Cina di Ipoh khususnya tidak kekok untuk menjamu selera di kedai ini, bahkan kami berdua gembira dapat meneruskan perniagaan keluarga masing-masing," ujar Khuang Ngiap. Gara-gara satu berita palsu yang disebarkan menerusi laman maya oleh seorang blogger, Restoran Nasi Kandar Ayam Merah terpalit dengan isu sensasi. Restoran itu difitnah menggunakan najis manusia sebagai pelaris yang kononnya menyebabkan Jabatan Kesihatan negeri Perak mengeluarkan notis penutupan premis selama 14 hari. Menurut Nihmatullah, peristiwa yang berlaku pada 15 November tahun lalu memang memeranjatkan tetapi beliau tetap berpendapat ada hikmah di sebaliknya. "Sebenarnya, notis penutupan itu tiada kaitan dengan penggunaan najis. Saya sendiri terperanjat dan tidak menyangka bagaimana berita palsu itu disebarkan di media sosial. "Restoran ini dibuka beberapa hari kemudian setelah garis panduan dipatuhi. Ramai pelanggan yang keliru dan bertanya bagi mengetahui perkara sebenar. "Nasi Kandar Ayam Merah ini sudah menjadi satu jenama pelancongan di Ipoh. Secara logik, ramai orang kenamaan termasuk pemimpin negara dan artis datang ke sini. "Kami tidak sanggup untuk melakukan perbuatan seperti itu kerana ia seolah-olah mencurah pasir ke periuk nasi sendiri," ujar Nihmatullah. |
8
Bagus |
3
Marah |
4
Terkejut |
5
Sedih |
5
Lawak |
3
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
GhostWalking posted on 11-9-2014 05:04 PM
Kat mana tu brums?
brums08 posted on 11-9-2014 09:09 AM
Raihan nasi kandar di glenmarie,dekat kilang2 industrial park.Polis ramai mkn kat situ,time lunch ...
GhostWalking posted on 11-9-2014 05:17 PM
Kedai tengah besar dan panjang kan?ish macam pernah pergi lah
brums08 posted on 11-9-2014 09:18 AM
Kedai paling hujung dekat kilang coklat dan workshop keta mewah.
ADVERTISEMENT
Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet
20-4-2024 06:50 AM GMT+8 , Processed in 0.240945 second(s), 46 queries .
Powered by Discuz! X3.4
Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.