CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Ladylista Makanan Lihat artikel

Kuih Koci Bersantan

22-4-2015 05:36 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 3433| Komen: 0

Description: Kuih Koci merupakan antara kuih tradisional yang dibalut menggunakan daun pisang.

BAHAN2 UNTUK DOH:
  • 250 g tepung pulut 
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam- buat sendiri 1 1/2 cawan air 


BAHAN2 UNTUK INTI:
  • 1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua) 
  • 1 ketul gula Melaka 
  • 1 cawan gula pasir 
  • 2 helai daun pandan, disimpul 
  • 1/2 cawan air 

BAHAN2 LAIN:
  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci. 
  • Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh) 
  • 1 cawan pati santan + secubit garam 


UNTUK INTI:
  • Kelapa diparut putih. 
  • Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. 
  • Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. 
  • Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan. 

UNTUK DOH:
  • Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. 
  • Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. 
  • Jika kurang air tambah sedikit lagi.

 
UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI
  • Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. 
  • Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti. 
  • Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat. 
  • Kemudian lipat seperti biasa. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. 
  • Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2. 

Bahan2 Inti 
  • 1/2 biji kelapa parut putih 
  • guna 2 cwn kelapa kering 
  • Gula biasa/ gula melaka secukupnya - letak 1/2 kpg kecil gula melaka + 1/2 cwn gula biasa 
  • 1/2 cawan air - air perlu tambah sbb guna kelapa kering 
  • 1 sudu besar tepung gandum 
  • 1 helai daun pandan ~ basuh & simpulkan 

Cara Menyediakan Inti 
  • Masak air bersama gula biasa / gula melaka hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali. 
  • Pastu masukkan kelapa parut,daun pandan dan lempuk/durian ke dalam air gula dan masak hingga inti menjadi agak pekat. 
  • Bancuh tepung gandum dengan 2 sudu air kemudian masukkan ke dalam inti . Kacau2 rata sampai inti agak2 kering dan macam lekit2 sikit(lekit sebab ada isi tepung..nak ganti tepung jagung pun boleh) 

Sumber dan gambar: dapur-mamasya


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 05:14 AM GMT+8 , Processed in 0.029263 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top