CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bertambah-tambah Nasi Dengan Menu Ikan Cencaru Sumbat Sambal

26-5-2016 05:42 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 20025| Komen: 37

Description: Ikan Cencaru Sumbat Sambal dimakan pula dengan nasi panas-panas
Oleh Izzah Abbasy

Meh nak kongsikan dengan anda kenapa hanya ikan Cencaru sahaja orang  belah di belakangnya dan disumbat sambal ataupun kelapa?

Ha, jawapannya sebab ikan tu pakai jeket. Dan isinya tak lembut macam ikan lain. Betul tak?

Menu Ikan Cencaru Sumbat Sambat ini jarang dijadikan menu harian untuk hidangan makan tengah hari atau malam.


Rata-ratanya selesa untuk menyediakan hidangan ini tatkala ingin makan besar, raikan tetamu atau hari-hari istimewa.

Tetapi, ada juga yang jadikan Cencaru Sumbat Sambal ini sebagai menu harian, bukan tiada langsung tau!

Nah, resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal dimakan pula dengan nasi panas-panas khas untuk anda. - CARI Infonet  

Bahan-bahan

2 ekor ikan cencaru dibelah belakang
5 batang lada merah dipanggang hingga layu
1 ketul belacan bakar sebesar ibu jari
3/4 sudu kecil pati asam jawa adabi
secubit gula

Cara-cara penyediaan

1. Lumurkan ikan cencaru dengan garam kunyit dan ketepikan.
 

2. Tumbuk bahan-bahan yang dipanggang hingga agak lumat dan tambahkan secubit gula. Tumbuk lagi.

3. Tambahkan pati asam jawa dan gaul sebati.

4. Ambil ikan cencaru tadi dan sumbatkan dengan sambal yang telah ditumbuk.

5. Goreng dengan minyak terendam dengan api sederhana hingga masak.

6. Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat mencuba!





Kredit : Resepi Kek & Biskut Raya

Foto : Google

9

Bagus
15

Marah
6

Terkejut
10

Sedih
8

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (61 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sabar_sabariah 26-5-2016 05:46 PM
uish!!!! sedap ni..
aku memang giler ngan ikan cencaru ni
kalo masak, mak aku bagi sorang makan sekor
biar puas makan..

yg sedap tu isi yg hitam tu
sedappppp!!!!!!!!!!!!!!!!
Quote makneng 26-5-2016 05:46 PM
Kejammm...mak sebak tgk gamvor ni, bertambah sebak teringat sedapnya cencaru sumbat...
Quote CARI-IIN 26-5-2016 05:51 PM
makneng replied at 26-5-2016 05:46 PM
Kejammm...mak sebak tgk gamvor ni, bertambah sebak teringat sedapnya cencaru sumbat...

hahaha cepat buat...
Quote CARI-IIN 26-5-2016 05:51 PM
sabar_sabariah replied at 26-5-2016 05:46 PM
uish!!!! sedap ni..
aku memang giler ngan ikan cencaru ni
kalo masak, mak aku bagi sorang makan se ...

...
Quote makneng 26-5-2016 05:52 PM
CARI-IIN replied at 26-5-2016 05:51 PM
hahaha cepat buat...

Bukan masalah buat,  masalah x leh amik solid food dekkkk.  Mak soft diet nih
Quote dubuk 26-5-2016 05:52 PM
hoiii sedapnyaaa

sebelum bulan puasa tiba, nak melantak banyak banyak jadi ular sawa sat
Quote dubuk 26-5-2016 05:54 PM
makneng replied at 26-5-2016 05:52 PM
Bukan masalah buat,  masalah x leh amik solid food dekkkk.  Mak soft diet nih

bedal je makneng

besok puasa boleh ganti balik
Quote prettyuglybabe 26-5-2016 05:54 PM
selalu buat tak jadik..
tak cantik mcm pic tu..
kena goreng minyak banyak eh?
Quote makneng 26-5-2016 05:56 PM
dubuk replied at 26-5-2016 05:54 PM
bedal je makneng

besok puasa boleh ganti balik

Mak baru lps surgery tekak dekkk.     {rz
Quote makneng 26-5-2016 05:57 PM
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 05:54 PM
selalu buat tak jadik..
tak cantik mcm pic tu..
kena goreng minyak banyak eh?

Uolls kena deep fry ni. Cer la buat lg sekali.  
Quote prettyuglybabe 26-5-2016 05:58 PM
makneng replied at 26-5-2016 05:57 PM
Uolls kena deep fry ni. Cer la buat lg sekali.

oooo... kena goreng tenggelam ye..
iols ni kedek minyak sikit
Quote makneng 26-5-2016 05:58 PM
dubuk replied at 26-5-2016 05:52 PM
hoiii sedapnyaaa

sebelum bulan puasa tiba, nak melantak banyak banyak jadi ular sawa sat

Dah jadik ulor jgn masuk dlm rmh org.. Kang kena bedok  
Quote makneng 26-5-2016 06:00 PM
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 05:58 PM
oooo... kena goreng tenggelam ye..
iols ni kedek minyak sikit

Sblm ni mak pon x tau kena minyak byk..tp kalo dah sambal tu cukup bahan.. Rasa sedap jah uolls
Quote sabar_sabariah 26-5-2016 06:04 PM
saya selalu buat guna cili kering
guna lada merah ni tak pedas
kalo nak belah belakang ni of course kena mintak suami yg belah
saya tak reti
Quote Ipo 26-5-2016 08:25 PM
sedap..masak tumbuk sambal belacan tu..
lebihkan sedikit..boleh guna untuk sumbat ikan cencaru ni
Quote FARRAZOOL 26-5-2016 08:33 PM
Terussss rasa lapaqqqqq
Quote prettyuglybabe 26-5-2016 09:35 PM
makneng replied at 26-5-2016 06:00 PM
Sblm ni mak pon x tau kena minyak byk..tp kalo dah sambal tu cukup bahan.. Rasa sedap jah uolls

Berapa kali buat tak jadi.. ikan tu rasa tawar  
Quote EvieWanKenobi 26-5-2016 09:48 PM
menggoda sungguh ikan tu..
Quote makneng 26-5-2016 10:25 PM
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 09:35 PM
Berapa kali buat tak jadi.. ikan tu rasa tawar

Mak pernah buat,  mak garamkan dulu ikan tu mcm biasa letak kunyit serbuk siap then baru sumbatkan bahan2 yg ditumbuk,  goreng.  Wpun time tu x guna minyak byk,  still rasa ikan tu.  Kalo boleh uolls cari ikan segar.. Pehhh rasa manis daging ikan tu tetasa kat tekak meolls

Lihat semua komen(37)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 10:11 PM GMT+8 , Processed in 0.281126 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top