CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

10 Rahsia Jantung Pisang Untuk Kesihatan, Antaranya Adalah Anti Penuaan

18-7-2016 06:26 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 13971| Komen: 8

Description: Selain buah pisang yang sedap dimakan begitu sahaja..

Oleh : Dean BZ


Selain buah pisang yang sedap dimakan begitu sahaja, jantung pisang pula memang sedap dibuat sayur atau kerabu. 

Jantung pisang juga mengandungi  vitamin A, vitamin B1, vitamin C, dan mineral penting seperti fosfor, kalsium dan Fe (zat besi). Dengan adanya kandungan yang penuh gizi tersebut, tidak hairanlah ramai  orang dulu-dulu gemar memilih jantung pisang untuk dijadikan sayur dalam makanan harian.  Antara manfaat jantung pisang yang lain adalah:


1. Mencegah stroke
Caranya adalah dengan menggunakan satu jantung pisang ambon dan direbus. Setelah itu, perah dan ambil sarinya dan selanjutnya minum sebanyak dua kali sehari untuk mencegah penyakit stroke.

2. Mencegah Kolesterol

– Mampu mengurangkan lemak jahat dan kolesterol 

3. Menyihatkan Perut
– Melancarkan pencernaan kerana jantung pisang mengandungi fiber yang tinggi.

4. Makanan pesakit diabetes 
– Baik bagi pesakit diabetes kerana memiliki indeks glikemik yang rendah sehingga insulin yang diperlukan untuk mengubah glukosa menjadi tenaga. Jantung pisang yang di rebus saja sangat efektif untuk turunkan kandungan gula darah.

5. Kaya serat 
– Mengandungi serat yang tinggi kerana jantung pisang memiliki kandungan seperti karbohidrat, protein, mineral maupun vitamin seperti betakarotin, vitamin B1.

6. Baik untuk diet 
–  jantung pisang memberikan kesan rasa kenyang lebih lama daripada manfaat nasi putih kerana memiliki serat yang tinggi dan rendah.

7. Mencegah kanser
 – Mengurangi kesan radikal bebas dimana radikal bebas ini boleh mengakibatkan kerosakan kinerja organ, kerana sistem oksidasi mengakibatkan penuaan pada beberapa sel. Estrak metanol dalam jantung pisang mempunyai karakter seperti manfaat antioksidan, yang sangat baik untuk mencegah radikal bebas.

8. Anti penuaan
- Mampu melakukan perbaikan beberapa sel, kerana kandungan flavonoidnya berfungsi juga sebagai anti radikal.

9. Meningkatkan penghasilan sel darah merah 
- Kandungan di dalam jantung pisang yang mengandung zat besi, akan menambahkan kandungan hemoglobin dalam darah.

10. Baik untuk mengawal peredaran haid wanita
- Jantung pisang yang di rebus mempunyai kekuatan untuk mengawal hormon progesteron sehingga dapat mengawal keluarnya darah haid.


Masyarakat zaman dahulu jarang terkena penyakit berbahaya kerana mereka kerap mengamalkan memakan jantung pisang.  Maka dari itu, jadikan lah jantung pisang sebagai sayuran yang wajib ada dalam menu harian kita. - CARI


Sumber: manfaat.co.id
23

Bagus
18

Marah
38

Terkejut
29

Sedih
20

Lawak
29

Bosan

Friends Rank (157 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Andyscenes 19-7-2016 09:24 AM
jantung pisang rebus cicah ngn budu ke tempoyak ke or sambal belacan ke or sambal hijau ke or sambal kicap ke di waktu tengahari disamping dengan nasi panas n lauk pauk perhhh... da lama x mkn camtu. balik kg x lama, dapat nk rasa huhuhu
Quote misscendol 19-7-2016 02:30 PM
mmg sedap kalau masak lomak
Quote nut.legacy 20-7-2016 09:58 AM
mcmana rasa dia ye? selalu tgk kt kedai mkn org buat ulam..tp i ni bukan jenis org mkn ulam... sayur2 biasa tu ok la
Quote Super-M 20-7-2016 10:45 AM
sedapnya cicah budu atau dibuat kerabu.yumehhh..
Quote me12345 20-7-2016 01:02 PM
Betul ke ni.... mkn dgn sambal best
Quote cikcikebom 18-8-2016 04:46 PM
Great info
Quote @chik 26-8-2016 08:14 PM
Sedap ulam jntung pisang ni ...
Quote rosasa 27-8-2016 12:19 PM
akak pun suka jantung pisang..masak lemak fuhhh..pastu batang pisang pun boleh makan jugak

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 12:35 AM GMT+8 , Processed in 0.040758 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top