CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
CARI Malay Forums Main Terkini View content

Keindahan Semulajadi Templer Park Terancam.

20-11-2012 10:36 AM|Author: NIXAR|Views: 1595| Comments: 13

Summary: Tuesday November 20, 2012Templer Park under threat By NICHOLAS CHENG and NOEL FOO newsdesk@thestar.com.my Land clearing to construct an elevated highway is damaging Templer Park, with the planne ...

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Tuesday November 20, 2012Templer Park under threat
By NICHOLAS CHENG and NOEL FOO
newsdesk@thestar.com.my


Land clearing to construct an elevated highway is damaging Templer Park, with the planned
building of luxury bungalows promising worse to come. Environmental organisations have condemned the two projects and called for them to be scrapped.

PETALING JAYA: Rampant logging and development are threatening the natural beauty of Templer Park.


The Malaysian Nature Society said it was alarmed over the construction of an elevated highway and the planned building of luxury bungalows in the park.


MNS Selangor branch chairman Henry Goh said approvals for these projects should be retracted because they contradicted the Selangor State Structure Plan and the Selayang Municipal Council Local Plan.


“These projects are completely at odds with the Government's pledge to hold a moratorium on logging in forest reserves and the promise to consult the public before any development takes place in green areas,” he added.


Over 39.44ha of the Kanching Forest Reserve is being cleared for a 60m-high elevated highway called the Rawang Bypass.


It was reported that the federal project, carried out by developerPanzana Enterprise Sdn Bhd, is under the Public Works Department and was approved in 2005.


At the fringe of the reserve, 6.29ha of hillslopes at a private lot near Bukit Takun have been approved by the Selayang Municipal Council for the building of 60 luxury bungalows.



Nearby residents said they were told the project would involve clearing Class 3 and 4 hillslopes of 25 degrees and above 35 degrees respectively.


It was reported that only national infrastructure development projects are allowed on such slopes.


The Selangor Government had previously frozen development on such land pending proper guidelines.


Goh said the projects could threaten the “ecological integrity” of the park, which is a water catchment area as well as a natural habitat of rare species of wildlife and trees.


“Studies by MNS reveal that the Rawang Bypass project could affect the rare Hopea subalata tree population. Moreover, an investigation by the Wildlife Department on the Bukit Takun housing project confirms that the area designated for development is a natural habitat of an endangered species of serow,” he said.


Forest Research Institute Malaysia botanist Dr Lilian Chua said theHopea subalata was a rare, endemic species found only in the Kanching Forest Reserve.


Hopea subalata is confined to certain parts of the forest reserve and has very low adult population densities. This is reason enough to conserve the area,” said Dr Chua in a 2004 paper in the Journal of Tropical Forest Science.


Experts believe the bypass project would cut through compartments where Hopea subalata was found and estimate a 10% decimation of its population.


World Wildlife Fund Malaysia species conservation manager Dr Han Kwai Hin said the Sumatran serow (Capricornis sumatraensis) was a species of goat-like mammal which he estimated to number about 500-750 in the country.


“They are solitary creatures with a low reproductive success rate,” he said.


“They are highly sensitive to habitat disturbance, let alone habitat destruction.”





View Comment Views: 1595   Comments: 13 Click To Reply

Share to:

Previous : Hutang PTPTN Dahla Makin Tinggi, Tapi Macam Susah Nak Kutip balikkk...

Next       : Upacara, istiadat Kesultanan Johor dihidupkan semula

Comment

Latest Comments

Quote NIXAR 20-11-2012 09:41 AM
masa keje kat Rawang dulu, lalu kawasan tu rasa aman sgt, udara nyaman. lepas beberapa tahun air sungai pun dh jd keruh. anak2 monyet mati atas jalan pasal habitat terancam.
Quote dauswq 20-11-2012 09:44 AM
highway lekas tu jadi salah satu penyebab kemusnahan alam semulajadi..
tp projek ni bermanfaat..oklah boleh diterima

projek bungalow ni tak perlu kot...
Quote NIXAR 20-11-2012 09:48 AM
@dauswq ada 1 projek banglo tuh terbengkalai jah. umah2 yg dibuat naik semak samun jek. tp bukit dh habis ditarah. x perlu la buat segala mcm umah2 banglo situ.
Quote taikor 20-11-2012 09:50 AM
Pembangunan di Meleysia ni tidak dikawal. Pihak pemaju (developers) mempunyai kebebasan yg luas kaut keuntungan tanpa kawalan dari pihak berkuasa.

Contohnya, diorang bikin rumah kat JB yg hanya target orang Singapore dan expat. Rumah kos rendah kena tunggu tahun depan baru nak start. Itu pun satu jer pemaju yg buat dan unit dia limited. Kena berebut lah penduduk tempatan kat JB.

Pemaju kita juga tiada kesedaran memelihara alam sekitar dan bekerjasama dengan pihak alam sekitar dan pencinta alam.

Tempat macam Forbidden City di Beijing dan Eiffel Tower di Paris, kawasan seluas beberapa kilometer tidak boleh dirikan bangunan pencakar langit yg boleh merosakkan pemandangan ikon pelancongan itu. Tapi kat Korea pula, tiada kesedaran sebegini. Ada beberapa lokasi pelancongan bila nak ambik gambar, terpacak kat blakang view beberapa bangunan modern.

Malaysia perlu pelajari dari negara2 lain yg melindungi lokasi pelancongan dan alam sekitar
Quote dauswq 20-11-2012 09:54 AM
NIXAR posted on 20-11-2012 09:48 AM
@dauswq ada 1 projek banglo tuh terbengkalai jah. umah2 yg dibuat naik semak samun jek. tp bukit dh  ...

kan...
aslnye templer park ni mmg kwsn habitat semulajadi...
sblh kanan mengalirnya sungai hulu ayam & empangan sg tua
sblh kirinya pula ada hutan lipur kanching...

abis rosak sbb pembangunan yg tak terurus camni...
Quote DTECCONAN 20-11-2012 09:58 AM
kalau x tarah hutan mana nak dapat pembangunan
Quote NIXAR 20-11-2012 09:58 AM
dauswq posted on 20-11-2012 09:54 AM
kan...
aslnye templer park ni mmg kwsn habitat semulajadi...
sblh kanan mengalirnya sungai hulu  ...

hulu ayam ka hulu yam? nak tergelak jap

dedulu sungai kat hutan lipur kanching tuh jernih jah air. masa buat projek besarkan jalan tu terus air jd keruh. belum kira lagi pokok2 yg tumbang. pembangunan ikut sedap depa jah. udara yg dulu nyaman dh x rasa nyaman dah

Sir Gerard Templer wujudkan kawasan ni sebagai hutan simpan tp dpt ke pemaju habis jd lubuk buat duit
Quote NIXAR 20-11-2012 10:00 AM
DTECCONAN posted on 20-11-2012 09:58 AM
kalau x tarah hutan mana nak dapat pembangunan

dey thambhy. kawasan suda gazet hutan simpan jangan kaco la.





Quote NIXAR 20-11-2012 10:02 AM
taikor posted on 20-11-2012 09:50 AM
Pembangunan di Meleysia ni tidak dikawal. Pihak pemaju (developers) mempunyai kebebasan yg luas kaut ...

mana ada kesedaran. utk pemeliharaan alam ni kalau depa nak buat konsep mcm tu kos tinggi katanya. mana buleh buat untung. setakat renovate banglo pun x nak mintak kelulusan PBT. ni kan lagi nak pikir bab alam sekitar.

selagi boleh buat duit tarah je mana2 kawasan pun. hidupan mati x dak hal. hal kecik saja tu. tumbuhan mati x dak hal, banyak lagi tempat ada tumbuhan kata mereka. sikap tak peduli pemaju.
Quote xtahumenahu 20-11-2012 10:02 AM
rasenyer mmg dah bertahun projek2 perumahan giat dibuat kat situ....siap kalo lalu takut jek tgk air tanah turun...
Quote Dunhill. 20-11-2012 10:23 AM
Masa buat LATAR Highway habis jugak sebahagian hutan.. skg dah recover balik ke hutan2 area situ??

Bukit Lagong pn dah mcm dah habis je ditarah..

Senang2 je Pejabat tanah Gombak dgn Majlis perbandaran Selayang luluskan, yg ruginya anak cucu kita nanti..

http://www.mps.gov.my/image/imag ... 124&t=1233014203031 Last edited by Dunhill. on 20-11-2012 10:24 AM

Quote DTECCONAN 20-11-2012 10:55 AM
aktivis alam kat malaysia x kuat
Quote mahmoode 20-11-2012 11:02 AM
ahlil politik kat malaysia lagi kuat...
(baca: poket)

All Comments(13)

For more features and services, register now to become a member of CARI!

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 17-4-2014 03:02 PM , Processed in 0.079740 second(s), 17 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top