CariDotMy

Title: SUDUT INFO :: MENGENAL JENIS HIDUPAN LAUT [Print this page]

Author: hanieliza    Time: 6-5-2006 05:51 PM
Title: SUDUT INFO :: MENGENAL JENIS HIDUPAN LAUT


memandangkan ramai yg bekerja disini..
kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye...
so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...


ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng


ikan merah...gulai or sup


ikan terubuk..bakar/goreng



ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]


ikan delah..kukus/bakar


ikan cencaru..bakar or gulai ciliapi pedas2



ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang



ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang


ikan gerut..bakar/gulai/kukus/


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 12-11-2007 06:17 PM ]
Author: hanieliza    Time: 6-5-2006 05:53 PM
Title: sambungan...


ikan senangin..kukus/pindang



ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai


ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya dibuat bebola




ikan kerisi...goreng/sweet-sour



ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar



ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour


ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]




ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai


[ Last edited by  hanieliza at 6-5-2006 07:45 PM ]
Author: hanieliza    Time: 6-5-2006 05:55 PM
Title: sambungan...

ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour


ikan bawal puteh..kukus/sup



ikan pari..bakar/gulai

...kukus..sup..gulai ciliapi


ikan pisang
banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...


ikan talang
selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..



ikan jebung
masak gulai..bakar..goreng asam/kicap


ikan pelata
digoreng ...masak pindang/asam rebus


ikan rambai
bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..


ikan daun baharu
ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas..
semua masakan boleh dibuat..

Author: hanieliza    Time: 6-5-2006 05:56 PM
Title: sambungan...

ikan yu pasir....
sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan



ikan aji-aji
isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan  bakar/kukus


ikan cupak
masakan ...bakar/gulai/kukus


ikan lolong..dikenali ikan uji rasid sbb matanya besar...
sedap bakar/goreng..
juga dibuat kuah laksa/laksam

ikan freshwater juga dikenali sebagai ikan sungai atau kolam..
kebanyakannya suka masak gulai ciliapi or goreng berlada..


ikan talapia merah


talapia hitam


ikan patin


Ikan haruan..baik untuk orang luka pembedahan..bersalin..
Sedap buat bakar


[ Last edited by  hanieliza at 6-5-2006 07:33 PM ]
Author: Index    Time: 6-5-2006 07:05 PM
Originally posted by hanieliza at 6-5-2006 05:56 PM


ikan haruan
...


tq kak liza...sbb tempek gambo2 ikan..dan special tq atas gambar ikan haruan ni...nasib baik dia terlentok ke kiri gitu..kalao ambik pandangan atas..sure meremang tengkuk saya..
Author: zul_khaleeda    Time: 6-5-2006 07:36 PM
terima kasih kak liza..

mod...,
bagi kredit pada kak liza...
Author: Penyulawa    Time: 6-5-2006 07:55 PM
bestnya kalau dapat patin masak tempoyak... emmmm..... sodapnya...
Author: shidaaziz    Time: 6-5-2006 09:17 PM
Wah.... nampak sangat shida hanya kenal 2-3 jenis ikan je :bgrin:
Author: hanieliza    Time: 6-5-2006 09:31 PM
Originally posted by Index at 6-5-2006 07:05 PM


tq kak liza...sbb tempek gambo2 ikan..dan special tq atas gambar ikan haruan ni...nasib baik dia terlentok ke kiri gitu..kalao ambik pandangan atas..sure meremang tengkuk saya..


ff:
pernah adik kak liza cerita dia pancing ikan haruan kot....
bila bawak balik rumah dan kurung dalam baldi..
ikan tu lompat keluar..dan menjalar kekaki dia [kebetulan dia tidur atas simen masa tu]
ikan tu tenguk dia..seram jer dia..
lepas dia amik dan buh balik ikan tu dlam baldi..dia pun tidur balik..
tak lama pastu ikan tu p balik kat kaki dia..
apa lagi terus dia amik ikan dan anto balik kat tempat dia pancing ikan tu..
itu lagi serem kakliza dengar..
dan masa kakliza tulis ni pun meremang bulu roma kak liza...:nyorok:

Author: zul_khaleeda    Time: 6-5-2006 09:43 PM
ha.a la kak liza macam bagi isyaratje ikan tu minta i lepaskan....entah2 merupa tak?
seram gak dengar nya...dahlan kpla ikan haruan tu mcm ...?
Author: attyra    Time: 12-5-2006 01:05 PM
pasal ni topik ikan kan.. atie nak tanya ler forumer kat sini...

sapa2 ada resepi IKAN apa aje jenis ikan ler.. dgn mango sauce..
FISH WITH MANGO SAUCE.. masakan thailand..
masa outstation kat Brunei... dorang bawak ghi restoren thailand... so atie try masakan nih.. very the sedap.. tapi kat sini lom jumpa restoran thai yg ada menu nih...
Author: meowlin    Time: 12-5-2006 07:32 PM
aku suker ikan talapia masak asam podeh tempoyak....ikan lampam diperap ngan asamjawa dan garam patu goreng garing...wiuh sedap, ikan jebong goreng belada....ikan aya goreng acam gitu aje...tapikan kalu fresh seme ikan sedap dibakar patu cecah air asam makan ngan nasik syiokkk
Author: Baiduri Othman    Time: 12-5-2006 11:03 PM
Kak Liza, saya nak save thread ni. Nanti nak cari ikan2 dlm gambar tu sekiranya nanti ada yg digunakan utk memasak. Maklumlah, ada jugak ikan yg saya tak tau nama dia. Kat sini, org sebut lain tu lah confuse. Terima kasih bnyk Kak Liza.

BTW, ikan merah tu sedap goreng dgn tepung & buat deep frying. Lepas tu makan dgn fresh pickles. Rasa makan kat Sugar Bun pulak.
Author: maisya    Time: 19-5-2006 08:12 AM
Originally posted by attyra at 12-5-2006 01:05 PM
pasal ni topik ikan kan.. atie nak tanya ler forumer kat sini...

sapa2 ada resepi IKAN apa aje jenis ikan ler.. dgn mango sauce..
FISH WITH MANGO SAUCE.. masakan thailand..
masa outstation kat ...


Tak tahu la samada sama seperti yg atie nak tu, tapi jumpa ni kat website Alaf21

RESIPI IKAN GORENG SOS MANGGA

IKAN SOS MANGGA
1 ekor ikan kerapu (anggaran 1 kg)
garam secukupnya
120 g tepung sagu
60 g tepung gandum
2 biji telur, dipukul
minyak utk menggoreng
3 tangkai daun bawang, dihiris 2 cm

Bahan Sos
1 biji mangga, dihiris kiub
2 labu bawang besar, dibelah 4
2 biji cili merah, dihiris memanjang
2-3 camb cuka
2 camb gula pasir
2 camb minyak
1 camb bawang putih cincang
2 biji tomato, dikiub
1 tin kecil kiub nanas
1/3 cawan sos tomato
1/4 cawan sirap nanas (dari tin)
1 1/2 camb tepung kanji/sagu
1 cawan air

Kelar ikan, taburkan garam. Campurkan tepung sagu dan tepung gandum. Salut ikan dengan telur diikuti campuran tepung. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak. Curahkan sos ke atasnya dan taburkan daun bawang.
Untuk membuat sos: Satukan bawang dan cili dengan cuka dan gula, biar 30 min. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bawang dan cili (buang cuka tadi), tomato, nanas dan kacau 2 minit.
Bubuh semua bahan lain serta campuran tepung sagu dan air kemudian kacau hingga pekat.

Author: attyra    Time: 19-5-2006 08:21 AM
thanks maisya,

nnt boleh try.. kalau menjadi boleh tempek gambar :tq:

Author: kepito    Time: 28-7-2006 03:21 PM
bagus nye dpt tgk gamba2 ikan nie..pasni gi pasar xde la xtau name2 ikan tue.
Author: midar    Time: 28-7-2006 03:32 PM
K.liza,

Thx a lot... rupernyer byk ikan yg midar x kenal..
ikan uji rashid tu.. ingatkn mak sorg ajer panggil mcm tu....hehehehe

kalo ikan sungai tu.. biasanyer kalo x abis mkn.. mak buat pekasam..
adus.. sedapnyer kalo goreng garing ngan bawang besar & cili padi...
kena plak ngan nasi panas.... uiks...
terliur dh ni...



p/s first time posting kt cni..
slalu tumpang baca ajer...
Author: semut_merah    Time: 29-7-2006 12:31 AM
semut sangat suke ikan belut, keli, haruan, ikan2 sungai...err sebenarnyer suke sume ikan...cume ikan sungai ni kalo d goreng sangat sedap...ehmmm...

[ Last edited by  semut_merah at 29-7-2006 12:34 AM ]
Author: antiQue    Time: 29-7-2006 08:38 AM
a'ah... saya ingat mak saya je yg saja namakan ikan tu ikan uji rashid

Saya pun sangat suka ikan sungai... apa-apa saja ikan sungai yg bersisik besar, semua saya suka... ada orang tak suka sebab hanyir, tapi sebenarnya kalau diuruskan dengan baik, ianya tak hanyir pun... biasanya saya akan basuh guna garam kasar dan limau kasturi...

goreng pun sodap... tapi sesetengah tu, dibuat masak lemak cili padi dgn air asam limau yg diperahkan sehingga masam, memang kaw...
Author: agatha    Time: 29-7-2006 01:00 PM
agatha suka ikan kembong, goreng garing lps tuh cicah sambal kicap..
lg satu ikan terubuk yg nih bakar mmg best....wlaupun byk tulang tp ttp best....yummy...yummy..
thanks k.liza berguna sungguh thread ikan nih....
Author: semut_merah    Time: 30-7-2006 02:34 PM
ikan kembong goreng pedas best.....tp xske yang pedas sgt...
letak tomato...lama dah xmakan ikan masak cam ni...
Author: hanieliza    Time: 30-7-2006 04:55 PM
kakliza pun suka buat ikan kembung berlada..
tumiskan ciliapi dan cilimerah ditumbuk ...sampai garing..
pastu letakkan atas ikan dan perahkan asam limau kasturi...
mmg mengancam...:geram:

Author: Arwen    Time: 30-7-2006 05:04 PM
kak liza pernah dengar tak nama ikan ploktan (tak tau ejaan).
arwen dah lama tak makan ikan ni...sedap sgt isi dia...tapi tanya kat pasar sini diorang tak tau ikan ni ikan apa.....mungkin kat sini nama dia lain kut.
Author: hanieliza    Time: 30-7-2006 08:49 PM
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 05:04 PM
kak liza pernah dengar tak nama ikan ploktan (tak tau ejaan).
arwen dah lama tak makan ikan ni...sedap sgt isi dia...tapi tanya kat pasar sini diorang tak tau ikan ni ikan apa.....mungkin kat sini ...


kakliza pernah dengar ikan ni..rasanya ikan plotan..
selalunya kakliza dengar orang utara jer dok sebut..
kalau kat tganu ni tak pernahplak dengar..
tapi kakliza x tahula apa nama lain untuk ikan ini..

nanti kakliza buat research yer...lol

Author: sues    Time: 30-7-2006 09:12 PM
wah bestlah k.liza ni sume tau.... rupanya byk ikan yg saya tak kenal....
Author: mrs_livingstone    Time: 31-7-2006 01:54 AM
kak liza, ni ikan apa ekk?





Author: ciku_nunu    Time: 31-7-2006 07:41 AM
Originally posted by midar at 28-7-2006 05:32 PM
K.liza,

Thx a lot... rupernyer byk ikan yg midar x kenal..
ikan uji rashid tu.. ingatkn mak sorg ajer panggil mcm tu....hehehehe

kalo ikan sungai tu.. biasanyer kalo x abis mkn.. mak buat pe ...


hahahaha.. ingatkan mak saya sorang jugak yang panggil ikan uji rashid. rupanya ramai... cian uji rashid... asyik tersedak bila tiap kali orang nak beloi ikan tu..

ikan ct or datuk K takde ke? pe kata saya cadangkan ikan keli sebagai datuk K sebab ikan keli ada misai!!! hahahhahhaha....
Author: hanieliza    Time: 31-7-2006 10:18 AM
Originally posted by mrs_livingstone at 31-7-2006 01:54 AM
kak liza, ni ikan apa ekk?






rasanya ini ikan kerapu kot..
sebab muncung dia tak cantik la...

Author: midar    Time: 31-7-2006 10:45 AM
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 05:04 PM
kak liza pernah dengar tak nama ikan ploktan (tak tau ejaan).
arwen dah lama tak makan ikan ni...sedap sgt isi dia...tapi tanya kat pasar sini diorang tak tau ikan ni ikan apa.....mungkin kat sini ...


Arwen,

Mak midar suka sgt ikan ni..
buat gulai ker.. buat goreng ker...
kekadang buat masak smbal
Author: Arwen    Time: 31-7-2006 01:01 PM
Originally posted by midar at 31-7-2006 10:45 AM


Arwen,

Mak midar suka sgt ikan ni..
buat gulai ker.. buat goreng ker...
kekadang buat masak smbal



haa ada pun orang yg tahu ikan nih...
memang sedap pun kalau buat kari. goreng lagi sedap....isi dia..ishhhh terasa lagi ni w/pun dah lama tak dpt makan..
telur dia pun sedap gak..bulat2 jer..

mak midar dok kat mana?  kat kl ni kalau bgtau nama ikan ni ramai yg tak tau...

[ Last edited by  Arwen at 31-7-2006 01:03 PM ]
Author: Arwen    Time: 31-7-2006 01:03 PM
Originally posted by hanieliza at 30-7-2006 08:49 PM


kakliza pernah dengar ikan ni..rasanya ikan plotan..
selalunya kakliza dengar orang utara jer dok sebut..
kalau kat tganu ni tak pernahplak dengar..
tapi kakliza x tahula apa nama lain untuk ...



huhh...kak liza siap nak buat research lagi...hehehe:lol
takpelah kak liza kalau tak dpt nama dia, gambar pun jadilah...
selalu ayah arwen beli yg dah siap potong so tak tau mcm mana mana rupa asal ikan ni..
tapi rasanya mesti besar kan sebab potongan badan ikan ni lebih besar dari tenggiri...
Author: Arwen    Time: 31-7-2006 01:08 PM
tadi goreng ikan malong first time beli...
tak tau pulak ada byk tulang...bila dah goreng, tengok tulang berselirat mcm ikan terubuk lak...
kesian kat anak, nyaris2 tercekik tulang tadi..
Author: rodzie    Time: 31-7-2006 01:11 PM
thanks k.liza....byk rupanya ikan2 ni yek...saya ni nama je dah beranak 2 tp nama ikan & ikan pun tak tau...yg confirm tau ikan selar kuning dan ikan sardin dlm tin tu....ikan kembong pun selalu tertukar dgn ikan mabong...hee...biasa yg pg pasar my husban...dia yg selalu beli semua brg2 basang & kering ni...
Author: ibumontel    Time: 31-7-2006 03:39 PM
montel pun banyak xtahu nama2 ikan..teringin nak tgk ikan ayam..kawan cina montel kata sedap..tp xpenah dpt tengok ler..sapa2 leh tolong x
Author: midar    Time: 31-7-2006 03:41 PM
Originally posted by Arwen at 31-7-2006 01:01 PM



haa ada pun orang yg tahu ikan nih...
memang sedap pun kalau buat kari. goreng lagi sedap....isi dia..ishhhh terasa lagi ni w/pun dah lama tak dpt makan..
telur dia pun sedap gak..bulat2 je ...


telur tu.. kalo buat gulai.. perhh... mmg best..
hometown kt taiping.. tu mmg mak punya feveret tu
Author: hanieliza    Time: 31-7-2006 04:13 PM
Originally posted by Arwen at 31-7-2006 01:03 PM



huhh...kak liza siap nak buat research lagi...hehehe:lol
takpelah kak liza kalau tak dpt nama dia, gambar pun jadilah...
selalu ayah arwen beli yg dah siap potong so tak tau mcm mana mana r ...


kalau nak amik gambo kena balik kedah.. sebab rasanya kat sana banyaklah ikan plotan ni..
telur dia pun ada gak..s edap masak akri..
nanti kalau terjumpa kat pasar tganu..kakliza akan amik gambo..

Author: hanieliza    Time: 31-7-2006 04:37 PM
Originally posted by ibumontel at 31-7-2006 03:39 PM
montel pun banyak xtahu nama2 ikan..teringin nak tgk ikan ayam..kawan cina montel kata sedap..tp xpenah dpt tengok ler..sapa2 leh tolong x


ni dia ikan ayam..
kalau kat tganu dipanggil nama ikan jebung..
isinya macam daging ayam..
sedap buat doreng.bakar..kari.. sambal...kicap....




Author: ainis    Time: 31-7-2006 04:47 PM
ikan2 ni sumenyer sedap..ikan kerapu tu kalo goreng garing dan masak pedas..fuh..terangkat idung..ekekeke (masak pedas mcm kat kedai awe tu )
Author: mrs_livingstone    Time: 31-7-2006 07:03 PM
Originally posted by hanieliza at 31-7-2006 10:18 AM


rasanya ini ikan kerapu kot..
sebab muncung dia tak cantik la...

spesis dia kot...tp memang sedap isi dia
Author: mrs_livingstone    Time: 31-7-2006 07:04 PM
Originally posted by hanieliza at 31-7-2006 04:37 PM


ni dia ikan ayam..
kalau kat tganu dipanggil nama ikan jebung..
isinya macam daging ayam..
sedap buat doreng.bakar..kari.. sambal...kicap....

http://i57.photobucket.com/albums/g221/BahanM ...

kalau tgk mulut dan gigi ikan ayam ni,mcm ade kat sini...tp badan dia yg lain
muka dia huduh tp mmg sedap gila la!
Author: hanieliza    Time: 31-7-2006 08:24 PM
Originally posted by mrs_livingstone at 31-7-2006 07:03 PM

spesis dia kot...tp memang sedap isi dia

ikan ni sekilo RM20.00
sedap buat sweet-sour atau steam fish...

memang sedap..sampaikan kalau kakliza lalu belakang mrs. livingstone pun sure tak angkat kepala punya laaaa...

nanti kakliza amik gambar kat pasar tani..
selalunya ari jumaat  ada banyak ler..sebab bos2 kat kerteh ni nak jamu selera...


Author: Brader_Jon    Time: 1-8-2006 01:30 AM


Sapa kenal ikan di atas..? Ikan ini satu spesis dengan ikan duri..orang melayu panggil apa aku tak tau..  Orang jawa/indon panggil ikan ni ikan manyung. Atas darat sedara dia keli,  ikan baung etc lah... Sampai kat muara ada ikan belukang, lepas tu ikan Duri. sampai ketengah baru jumpa manyung. Ramai orang tak dapat bezakan ikan manyung dengan ikan duri. Padahal harga jauh berbeza. Bila dah masak baru tau sebab ikan duri bau hanyir terutama tang perut. PEnjual ikan pun biasanya sebut ikan duri je, tak de beza. Tak tau lah kan dalam bahasa melayu sama je duri..
       Ikan manyung rasanya lemak, dagingnya lembut. Ikan manyung pun terbahagi kepada dua. Manyung putih dan manyung hitam. So far manyung hitam paling sedap. ( kata orang tua tua la) Biasanya orang nak bezakan manyung dengan duri ni adalah dengan melihat di bahagian kepala ikan tersebut. Kalau kepala  Duri ada biji biji/gerigi. Ikan ni paling sedap kalau masak asam pedas.. terutamanya bahagian kepala.. perghh. terangkat.. biasanya orang yang tak makan ikan ni disebabkan pernah termakan ikan duri.. so diaorang ingat sama..

ps~ sesiapa yang nak betul kan info aku ni.. di alu alukan.. trima kaseh.

[ Last edited by  Brader_Jon at 1-8-2006 01:31 AM ]
Author: ibumontel    Time: 1-8-2006 11:22 AM
k.liza hodohnya ikan ayam hehe xmkn gambar tul ler..tapi mmg ler sedap ikan ni..goreng jer pun dah sedap kan..k.liza dah cuba ke..montel kena cari gak ler.. teringin dah lama tp xtahu rupa dia..tq k.liza
Author: sofia80    Time: 1-8-2006 11:37 AM
Originally posted by hanieliza at 30-7-2006 08:49 PM


kakliza pernah dengar ikan ni..rasanya ikan plotan..
selalunya kakliza dengar orang utara jer dok sebut..
kalau kat tganu ni tak pernahplak dengar..
tapi kakliza x tahula apa nama lain untuk ...


nama ikan tu plotan le...kat perak pun banyak ikan ni. org perak suka buat masak tempoyak. memang sedap, isinya lembut jekkk...
Author: sofia80    Time: 1-8-2006 11:40 AM
kak liza...
ikan sebelah tu saya suka makan. buat goreng je, tapi goreng garing2 sedappppp....
Author: Arwen    Time: 3-8-2006 05:05 PM
Originally posted by sofia80 at 1-8-2006 11:37 AM


nama ikan tu plotan le...kat perak pun banyak ikan ni. org perak suka buat masak tempoyak. memang sedap, isinya lembut jekkk...



sofia..mmg kita panggil ikan tu plotan tapi kalau gi kat pasar sini tanya diorang tak tau...mcm tak pernah dengar jer....tu yg pelik tu.
kot kat sini nama dia lain kut.
Author: linb    Time: 2-9-2006 04:31 PM
Ikan kukus cili

Author: linb    Time: 2-9-2006 05:00 PM
IKAN HARUAN

Author: soulha    Time: 4-9-2006 02:30 AM
Originally posted by Brader_Jon at 1-8-2006 01:30 AM


Sapa kenal ikan di atas..? Ikan ini satu spesis dengan ikan duri..orang melayu panggil apa aku tak tau..  Orang jawa/indon panggil ikan  ...


nie kot yg dipanggilnya plottan...klu tk silaplahhh..sbb ikan plotan boleh dimakn masa do dlm pantang..duri jng buat pasailah..sbb tu orng sllu tk mkn ikan nie..takutkan tersasul dng duri..sedap ikan nie..klu buat masak asam atau msk cuka...
Author: ibumontel    Time: 4-9-2006 11:50 AM
QUOTE:
Originally posted by Brader_Jon at 1-8-2006 01:30 AM


Sapa kenal ikan di atas..? Ikan ini satu spesis dengan ikan duri..orang melayu panggil apa aku tak tau..  Orang jawa/indon panggil ikan  ...

betullah ler tu ikan plottan kat utara pangge..montel makan ikan ni masa  pantang..
Author: dove    Time: 5-9-2006 10:34 PM
:tq::tq:  suka sesangat dengan gambo-gambo ikan..

dove memang makan ikan saje sejak kecik especially ikan goreng spt selar kunig, bawal putihdan ikan merah

..... ayam, daging langsung tak makan
Author: aida2121    Time: 5-9-2006 10:59 PM
Originally posted by ibumontel at 1-8-2006 11:22 AM
k.liza hodohnya ikan ayam hehe xmkn gambar tul ler..tapi mmg ler sedap ikan ni..goreng jer pun dah sedap kan..k.liza dah cuba ke..montel kena cari gak ler.. teringin dah lama tp xtahu rupa dia..tq  ...


ikan ayam/jebung tu klu kat tempat saya dipanggil jugak 'ikan muka hodoh'. sedap juga dibuat sup..
Author: ibumontel    Time: 6-9-2006 11:16 AM
haah mmg hodoh rupanya hari tu montel dah tengok kat kg..mak pun heran camner montel bole makan lak ikan ni..mak pun kata sedap ikan ni cuma hodoh ajer lah..cara siang pun cam ikan cencaru tarik keluar kulit..
Author: aida2121    Time: 6-9-2006 12:43 PM
betul tu montel.. walaupun hodoh, isinya sedap.
Author: ibumontel    Time: 6-9-2006 12:49 PM
tp kat area montel susah gak nak cari ikan hodoh ni..montel xpenah gi lak pasar2 besar
Author: juliajie80    Time: 6-9-2006 01:12 PM
nk tanyer saper2 yg tau...tadi saya pigi pasar..nmpk sejenis ikan..tnya cina tu..dia kata ikan gerut2..saya x penah mkn tp cina tuh ckp sedap..x brani nk beli..ikan dier besar..
Author: EMMA78    Time: 6-9-2006 01:46 PM
Originally posted by juliajie80 at 6-9-2006 01:12 PM
nk tanyer saper2 yg tau...tadi saya pigi pasar..nmpk sejenis ikan..tnya cina tu..dia kata ikan gerut2..saya x penah mkn tp cina tuh ckp sedap..x brani nk beli..ikan dier besar..

ikan gerut, hok kak liza tempek nie ke?



warna dier putih2 sket.., br ja plan nak kukus utk my mom mlm nie, since dier kena pantang mamam benda yg gatal/bisa sumer :cak:
Author: sue    Time: 6-9-2006 01:55 PM
Originally posted by dove at 5-9-2006 10:34 PM
:tq::tq:  suka sesangat dengan gambo-gambo ikan..

dove memang makan ikan saje sejak kecik especially ikan goreng spt selar kunig, bawal putihdan ikan merah

..... ayam, daging langsung tak makan



ikan selar kuning tinggi kolestrol tau... hati2 tu.. bawal hitam pun sama jugak..
Author: eena05    Time: 6-9-2006 02:23 PM
gerut sedap bakar/grill.......beshhhhh. la niiiii tgh kemaruk ikan gerut. every wk beli......

sue ye ke ikan selar kuning tu high colestrollllll........peberet seisi famili tuhhh
Author: inai    Time: 4-10-2006 07:22 AM
Up skit thread ni...maklumlah la ni dah kena pi pasar...macam2 ikan dok ada...susah nak kenai kalau dah dipotong2 (kalau tak potong pun memang tak kenai he..he..)

Nak tanya ni...Ikan apa yg sesuai dibuat:-

1. Laksa
2. Keropok lekor
3. Keropok kering
4. Fish ball/ fishcake
5. Fish and chips
6. Ikan goreng tepung

** Fishball tu tau le boleh buat ngan ikan tenggiri...kot2 lah boleh gak ngan ikan lain

Author: inai    Time: 4-10-2006 07:23 AM
Satu lagi nak tanya K.Liza or sesapalah...satu jenis ikan tu warna putih...kecik2 je..selalu buat ikan goreng tepung...ngan tulang2 sekali boleh makan kalau digoreng garing..apa nama ikan tu??
Author: MAKLANG    Time: 4-10-2006 11:39 AM
Originally posted by inai at 4-10-2006 07:22 AM
Up skit thread ni...maklumlah la ni dah kena pi pasar...macam2 ikan dok ada...susah nak kenai kalau dah dipotong2 (kalau tak potong pun memang tak kenai he..he..)

Nak tanya ni...Ikan apa yg ses ...


ikan duyong:nerd:

ff:
jangan mare...guwau2 jer
Author: ibumontel    Time: 4-10-2006 11:45 AM
Satu lagi nak tanya K.Liza or sesapalah...satu jenis ikan tu warna putih...kecik2 je..selalu buat ikan goreng tepung...ngan tulang2 sekali boleh makan kalau digoreng garing..apa nama ikan tu??

xsalah kita..ikan bunga air..kat kedah ler kat kl xtau pangge aper..fav. abah kita..tapi suruh masak kari..penat mak nak siang
Author: hanieliza    Time: 4-10-2006 12:42 PM
Originally posted by inai at 4-10-2006 07:22 AM
Up skit thread ni...maklumlah la ni dah kena pi pasar...macam2 ikan dok ada...susah nak kenai kalau dah dipotong2 (kalau tak potong pun memang tak kenai he..he..)

Nak tanya ni...Ikan apa yg ses ...


1. Laksa
ikan kembung..selar...sardin/selayang..
kkdg ada jugak gunakan ikan arang tapi banyak tulang..so susah gak..
ada juga pernah buat ngan ikan tenggiri..tapi mahal le laksa tu sebba tengiiri rege mahai gi;ler..1 kilo = rm18.00


2. Keropok lekor
3. Keropok kering
ikan selayang  atau ikan tamban..atau ikan kerisi..
ada juga gunakna ikan parang tapi biasalah kena jaga dan teruk nak buangkan tulang..
3. Keropok kering

4. Fish ball/ fishcake
ikan selayang..tengiri..selar..kembung..kekacang

5. Fish and chips
ikan sebelah..tenggiri   

6. Ikan goreng tepung
ikan selayang..kembung..selar..

** Fishball tu tau le boleh buat ngan ikan tenggiri...kot2 lah boleh gak ngan ikan lain
biasa kkliza buat ngan ikan selayng..kembung atau selar..parang..

ikan parang ni sedap ..kakliza baisa buat fish burger dan juga pegedil ikan..
tapi kena pandai kikis isi ikan..

Author: kay    Time: 4-10-2006 01:05 PM
Originally posted by hanieliza at 4-10-2006 12:42 PM


1. Laksa
ikan kembung..selar...sardin/selayang..
kkdg ada jugak gunakan ikan arang tapi banyak tulang..so susah gak..
ada juga pernah buat ngan ikan tenggiri..tapi mahal le laksa tu sebba te ...



Kak liza...... ikan pelaling sedap ke buat laksa or buat keropok
Author: hanieliza    Time: 4-10-2006 02:09 PM
Originally posted by kay at 4-10-2006 01:05 PM



Kak liza...... ikan pelaling sedap ke buat laksa or buat keropok


oh ya ikan pelaling atau uji rasid [yg mata besar] boleh gak dibuat kuah laksa..
cuma kalau ikan uji rasid tu kena basuh ngan limau sebba kalau basuh gitu jer..berbau hanyir pulak..

Author: Mas916    Time: 4-10-2006 02:12 PM
kak liza....tgk kat resepi banyk ikan tenggiri...
sedap ke ikan ni ekk..
Author: hanieliza    Time: 4-10-2006 03:14 PM
ikan tenggiri tu sedappp..tapi mahal giler..
kalah rege daging..:geram:

Author: tie2103    Time: 5-12-2006 12:50 PM
Originally posted by Brader_Jon at 1-8-2006 01:30 AM


Sapa kenal ikan di atas..? Ikan ini satu spesis dengan ikan duri..orang melayu panggil apa aku tak tau..  Orang jawa/indon panggil ikan  ...



yang ni kalo tak silap ikan tapah. Ni spesis ikan sungai. Memang best masak lemak tempoyak..isi dia lemak...
Author: dianaris    Time: 12-12-2006 05:25 PM
Originally posted by EMMA78 at 6-9-2006 13:46

ikan gerut, hok kak liza tempek nie ke?



warna dier putih2 sket.., br ja plan nak kukus utk my mom mlm nie, since dier ken ...


baru semalam nampak ikan gerut nie kat tesco.. harga dia sekilo sama mcm siakap.. rm12.90.. lain kali nak beli lah..
Author: yujin    Time: 2-11-2007 08:09 PM
Title: ikan kekek
nk tahu apakah masakan yg biasa dimasak menggunakn ikan ini sbb baunya yg agak kuat
Author: dempol    Time: 2-11-2007 08:30 PM
Originally posted by yujin at 2-11-2007 20:09
nk tahu apakah masakan yg biasa dimasak menggunakn ikan ini sbb baunya yg agak kuat



nenek Dempol selalu buat ikan masin ...

Teruskan Revolusi..
Author: ianho    Time: 2-11-2007 09:22 PM
masak ngan daun kunyit bagi menghilangkan abu
Author: syahza    Time: 2-11-2007 09:24 PM
kalo syahza lak, kitorg buat lagu..

ikan kekek mak ilui ilui..

syahza pun tatau ikan kekek ni ade yerr sebenanya..
Author: DARSITA    Time: 3-11-2007 02:39 AM
Ikan kekek ni ikan sepat kan?
Author: yujin    Time: 3-11-2007 01:33 PM
Originally posted by DARSITA at 3-11-2007 02:39 AM
Ikan kekek ni ikan sepat kan?

bkn lar dar, ikan sepat selalunya biasa dijumpai kt kawasan sawah padi
Author: Kacip_Fatimah    Time: 7-11-2007 10:40 AM
ikan kekek wat sup laa sedapp..
tak pun goreng jer..

Author: yujin    Time: 7-11-2007 02:11 PM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 7-11-2007 10:40 AM
ikan kekek wat sup laa sedapp..
tak pun goreng jer..

sup mcm ikan merah tu ke macamane nk hilangkan bau ikn tu selain dr guna daun kunyit
Author: yujin    Time: 7-11-2007 02:13 PM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 7-11-2007 10:40 AM
ikan kekek wat sup laa sedapp..
tak pun goreng jer..

buat mcm sup ikan merah tu ke
Author: ilahairi    Time: 7-11-2007 03:57 PM
macam mana rupa ikan kekek ni ya...
Author: ninoZ    Time: 13-11-2007 11:21 AM
Originally posted by yujin at 7-11-2007 02:11 PM

sup mcm ikan merah tu ke macamane nk hilangkan bau ikn tu selain dr guna daun kunyit


basuh ikan bersih2..takdak la bau hanyir sangat..
selain dari asam n garam..guna belimbing buluh atau pun limau nipis/kasturi yg di belah dua..masuk sekali kulit
insyaallah..ikan jadik harum berbau limau




Welcome to CariDotMy (https://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.4