CariDotMy

Title: KEK TAPAK/LADAM KUDA [Print this page]

Author: blackmore    Time: 31-10-2006 04:02 PM
Title: KEK TAPAK/LADAM KUDA
...eerrr...nie bukan kek lapis...tapi kek nutella yang my mother buat for raya...kek yang gerenti cepat habis!!...siap kena bikin lagik...atas permintaan ramai...huhuhu....




Author: crystal_biru    Time: 31-10-2006 04:35 PM
Title: Reply #593 blackmore's post
blackmore... seperti biasa, kalau dah tempek gambo tu.. tempek ler resepi sekalik  :nerd:
Author: puansri    Time: 31-10-2006 04:46 PM
Originally posted by crystal_biru at 31-10-2006 04:35 PM
blackmore... seperti biasa, kalau dah tempek gambo tu.. tempek ler resepi sekalik  :nerd:

:setuju::setuju::setuju:
Author: gadis_aries    Time: 1-11-2006 11:48 PM
Originally posted by blackmore at 31-10-2006 04:02 PM
...eerrr...nie bukan kek lapis...tapi kek nutella yang my mother buat for raya...kek yang gerenti cepat habis!!...siap kena bikin lagik...atas permintaan ramai...huhuhu....



http://img.photob ...



kak tam, aries ada cuba buat kek ni...tapi tak successful ler....adunan nya masih basah mcm kureng masak gitu...padahal dah bakar dekat sejam...
Author: blackmore    Time: 2-11-2006 12:50 AM
Originally posted by gadis_aries at 1-11-2006 11:48 PM



kak tam, aries ada cuba buat kek ni...tapi tak successful ler....adunan nya masih basah mcm kureng masak gitu...padahal dah bakar dekat sejam...
...ko ikut resepi sapa??...
Author: gadis_aries    Time: 2-11-2006 09:52 AM
Originally posted by blackmore at 2-11-2006 12:50 AM
...ko ikut resepi sapa??...


ikut resepi suka-suka....

[ Last edited by  gadis_aries at 2-11-2006 02:04 PM ]
Author: blackmore    Time: 2-11-2006 01:38 PM
...eerrr...tepek lerr resepi dia...kek nutella nie actually adonan dia macam kek roll tu...so kalau bakar pon tak lebih daripada 10 - 15 minits...kejap jer dah masak...heh...

[ Last edited by  blackmore at 2-11-2006 02:08 PM ]
Author: gadis_aries    Time: 2-11-2006 02:03 PM
Originally posted by blackmore at 2-11-2006 01:38 PM
...eerrr...tepek lerr resepi dia...kek nutella nie actually adonan dia macam kek roll tu...so kalau bakar pon tak lebih daripada 10 - 15 minits...kejap jer dah masak...heh...



ooppsss salah...bukan resepi kero2...minta maaf iyer ....resepi dari suka2

nama kek ni lucky hoof roll....ahysa pun ada buat kek ni tapi menjadi...aries punya tak jadi pulak...

Lucky hoof roll [sukasuka]

Bahan:
10 biji telor sejok (buang 5 biji putih- telor mesti dari petisejuk semalam & mesti fresh punya besar lagi bagus!)
180gm gula castor
1 sb ovellete
? st vanilla
1 st chocolate emulco
110gm tepung gandum
10gm susu tepung
? st baking powder
135g mentega dicairkan-sejokkan
Natella (untuk disapu)

Cara membuat:
item 1 to 5 pukul dgn high speed about 10min sampai kembang & pekat.  Item 6 to 8 ayak kemudian letak sedikit demi sedikit di adunan yg telah kembang.  Masukan mentega cair.  Spread di loyang 12? x 12? ? penuh (mestilah dah alas kertas greese kalau aku tak payah sapu mentega sebab boleh menyebabkan kek kecut! Tapi kertas mesti cover side & bottom! Wokey! Ada paham?)bakar 140C about 40 to 45 min (kalau oven aku aku letak di rak satu line sebelum last sebab kek kalau kering nanti bila lipat jadi pecah! Ade orang half way atasnya letak aluminum foll paper-mana-mana pon bole maa..).  Bila kek tengah hangat belah 2 kemudian spread dgn natella lipat dua. Ini versi aku tengah malas takde pattern? bukan kek tapak kuda tapak ape pon tak tau tapi aku buat 5 adunan pon licin?ek ini memang kegemeran tetamu aku yg berkunjung di hari raya kalau datang, tamu mesti cari kek nih (Betol wo ini cakap mesjid punya wa tak tipu! tapi tahun ni mereka tanya kenapa kek takde pattern!

Versi kalau nak ikut peraturan samalah iaitu bila adunan dah siap (ingat jangan campur chocolate emulco dulu!)
Ambil 5 sendok dari adunan ni campur chocolate emulco & few drops of warna chocolate kacau perlahan sampai sebati kemudian masuk dlm piping bag atau plastik atau botol sauce yg macam orang jual burger selalu guna.Pipe kat base warna coklat kemudian cara yg sama guna adunan plain cover atasnya. (paham tak korang! Sebetulnya aku pon dah blurr!!! Pandai-pandai lah korang nak!!) dgn lain perkataan nanti bila dah siap kek ni ada dua layer bawah coklat atas plain.  Lepas tu korang pergi buang kertas greese belah 2 (jadi 6?12?) kemudian sapu natela lipat 2 macam lipat roti sandwich?edap woo tak buat rugi kalau dah pandai bole bukak business. kat S?ore orang jual 1 roll S$11 ketuk habis sih?ak paham aku


kak tam, ur kek tu ikut resepi sapa? tepek ah resepi...
Author: shidaaziz    Time: 2-11-2006 02:09 PM
Title: horse shoe roll
Post Last Edit by maisya at 2-9-2009 14:07

aries, kek ni sama dengan buat swiss roll. kena bakar suhu tinggi dalam 190-200 dan kena bakar cepat dalam 10-15 minit. tak boleh lama. guna api atas bawah.
Author: gadis_aries    Time: 2-11-2006 02:11 PM
Originally posted by shidaaziz at 2-11-2006 02:09 PM
aries, kek ni sama dengan buat swiss roll. kena bakar suhu tinggi dalam 190-200 dan kena bakar cepat dalam 10-15 minit. tak boleh lama. guna api atas bawah.



i see....aries ikut resepi tu...ada tulis bakar 40 - 45 mins...
Author: blackmore    Time: 2-11-2006 02:45 PM
Originally posted by gadis_aries at 2-11-2006 02:03 PM



ooppsss salah...bukan resepi kero2...minta maaf iyer ....resepi dari suka2

nama kek ni lucky hoof roll....ahysa pun ada buat kek ni tapi menjadi...aries punya tak jadi pulak...

Lucky ho ...


...oh...ok...resepi nie aku amik daripada buku asmah laili...penyumbang resepi is puan Hjh Suraya Bee M. Ibrahim...

...nie dia resepi dia..

...6 biji kuning telur
...3 biji puteh telur
...50gm tepong gandum
...15gm tepong jagung
...1/2 sudu teh baking powder
...100gm gula castor
...50ml susu segar
...1 sudu teh ovalette
...1 sudu teh esen vanilla
...75ml mentega cair
...1 sudu makan coklat emulco
...nutella atau coklat nugotin


...cara2nya...

...preheat oven 180-200 degrees C...
...siapkan 3 loyang berukuran 10" x 5" x 2"...alas dasarnya ngan kertas minyak
...lembutkan nutella atau nugotin dalam mangkuk yang berisi air panas (bain-marie) sehingga lembut tetapi kental...agar mudah disapu atas kek...

...tepong gandum...tepong jagung...baking powder disatukan dan diayak...masukkan ke dalam mangkuk mixer campuran tepong nie...then add kuning dan putih telur...gula caster...susu segar...ovalette dan esen vanilla...putar sebentar perlahan supaya bahan2nya bergaul rata...

...seterusnya...tingkatkan kelajuan mesin dan putar sehingga adunan menjadi pekat..putih dan berkilat...kurangkan kelajuan mesin dan masukkan mentega cair.sedikit demi sedikit...sehingga adunan sebati..hentikan mesin dan keluarkan sebanyak 250gm adunan...tuangkan ke dalam mangkuk lain dan campurkan ngan coklat emulco...kacau rata dan ketepikan...

...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yang disediakan...buat yang sama dengan adunan putih dan picit di atas adonan coklat..

...bakar dalam oven selama 5-7 minits jer...jangan bakar terlalu garing...kang kek ko tak bley gulung...merekah sana sini bila ko nak lipatkan dua...

...ok...bila dah masak..kluarkan kek dari loyang...kopek kertas lapisan tu...then ko belah dua kek nie...sapukan nutella atau nugotin di atas kek...sapu pelan2...kalau sapu macam sapu roti kek ko akan terikut jugak...then lipat dua kek nie...lipat memanjang...pastu...ko balut ngan kertas kek before balut sekali lagik ngan aluminium foil...then simpan dalam fridge...bila nak hidang...potong macam dalam gambar tu...




...ralat...

...dear frens...ada miscommunication sikit...mak aku bikin kuih nutella nie ikut resepi aini salim for both times...not this one...aku silap dengar...huhuhu...tapi...semalam...aku bikin ikut resepi dekni...menjadi...tapi...aku cuma dapat 2 loyang jer...dan...part bakar tu it takes more than what is stated there...roughly...it took me about 20 minits...maklumlah...oven dah tua...even biskut coklat chips sarah tu yang supposed to bake for 15-20 minits pakai oven aku sampai 45 minit baru masak...ekekeke...

...fyi lerrr...heh...


[ Last edited by  blackmore at 5-11-2006 11:29 PM ]
Author: shidaaziz    Time: 2-11-2006 03:01 PM
blackie, shida baru je order buku aini salim. dalam buku tu pun ada resepi kek ni jugak.
Author: shidaaziz    Time: 2-11-2006 03:30 PM
Originally posted by naufaiz at 2-11-2006 03:15 PM
Shida baper rege buku aini salim tu?

ff:ama tul tak nampak shida  windu ler..hehehehe


naufaiz, shida beli online kat UJANA ILMU. Harganya RM30. beli online kena tambah RM3 untuk delivery. esok baru dapat. nanti shida akan snap resepi insya-allah.


Author: nhuda    Time: 2-11-2006 03:42 PM
Originally posted by shidaaziz at 2-11-2006 03:30 PM


naufaiz, shida beli online kat UJANA ILMU. Harganya RM30. beli online kena tambah RM3 untuk delivery. esok baru dapat. nanti shida akan snap resepi insya-allah.

http://www.ujanailmu.com.my/p ...


ok gak ni. boleh beli. tapi nak tunggu next year la. pengecualian income tax dah terlebih. hehehehe...
Author: bakul_rotan06    Time: 2-11-2006 03:51 PM
nak tanya sikit...natella tu apa yek?
kat mana nak cari...
Author: blackmore    Time: 2-11-2006 03:53 PM
Originally posted by shidaaziz at 2-11-2006 03:30 PM


naufaiz, shida beli online kat UJANA ILMU. Harganya RM30. beli online kena tambah RM3 untuk delivery. esok baru dapat. nanti shida akan snap resepi insya-allah.

...2nd time buat kuih nie my mum tried aini salimnya resepi yang ada dalam buku dia...menjadi...lembut sangat2...nie dia resepinya...

...10 biji kuning telur...
...5 biji puteh telur
...225gm gula castor
...110gm tepong gandum atau tepong halus
...10gm susu tepong atau tepong aiskrim vanilla
...135ml mentega cair
...1 sudu makan penstabil atau kalau takde penstabil...korang bley gunakan ovalette
...1 sudu teh esen vanilla
...1 sudu teh perasa coklat
...1/2 sudu teh serbuk penaik
...nutella secukupnya

...cara2 membuatnya...

...satukan telur..gula..dan penstabil...lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat...masukkan tepong...susu dan serbuk penaik..pukul hingga rata...

...masukkan mentega cair dan esen vanilla...kacau rata...ambil 5 senduk adonan dan masukkan perasa coklat...kacau hingga rata...baki adonan masukkan ke dalam piping bag...

...sediakan 2 loyang berukuran 10 x 10 x1 dan dialas ngan kertas dan sapu dengan mentega...tuangkan adonan coklat dan ratakan dalam loyang...picitkan adonan dari piping bag tadi...

....bakar dalam oven bersuhu 180 degrees celcius selama 20 - 25 minits...sejukkan seketika sebelom keluarkan kek dari loyang...potong tepi keliling kek...sapu nutella di atas lapisan coklat dan lipat dua kek nie...bungkus dengan kemas dan simpan dalam fridge...

...dalam buku nie...dia tak tulis suruh potong dua kek nie...tapi...korang potong dua...then baru sapu nutella...lepas tu lipat dua...so...for 2 loyang...ko dapat 4 keping...

...method aini lagik ringkas daripada the first resepi yang aku kasi...tu yang aku suka...

...but...dua dua resepi dah tested dan proven berjaya...so...slamat mencuba...

Author: nhuda    Time: 2-11-2006 03:54 PM
Originally posted by bakul_rotan06 at 2-11-2006 03:51 PM
nak tanya sikit...natella tu apa yek?
kat mana nak cari...


yg spread atas roti. klau kat supermarket, cari kat bahagian2 jem, peanut butter. sure ada. Nutella ni brand dia

[ Last edited by  nhuda at 2-11-2006 03:58 PM ]
Author: shidaaziz    Time: 2-11-2006 04:02 PM
nutella ni hazelnut spread.
Author: shidaaziz    Time: 2-11-2006 04:03 PM
blackie, aku tak sabar menunggu buku ni tau. kalau aku rajin aku nak buat le weekend ni.
Author: bakul_rotan06    Time: 2-11-2006 04:09 PM
ok blackmore...tima kasih sebab membantu...
Author: gadis_aries    Time: 4-11-2006 09:53 AM
Originally posted by ira_229 at 3-11-2006 05:25 PM

Lucky hoof sebenarnya jenis swiss roll! memang sedap kek nih!
Saya pon ada buat kek nih! Aah! kek kegemaran tiap tahun buat sampai 4/5 adunan pon tak cukup! tahun nih punya jadi ok nanti saya do ...


ira, ada yg panggil kek tapak kuda gak....

thks for the infos ira...
Author: shidaaziz    Time: 6-11-2006 10:21 AM
Originally posted by blackmore at 2-11-2006 02:45 PM


...oh...ok...resepi nie aku amik daripada buku asmah laili...penyumbang resepi is puan Hjh Suraya Bee M. Ibrahim...

...nie dia resepi dia..

...6 biji kuning telur
...3 biji puteh telur
...


shida dah buat kek ni last saturday. guna resepi aini salim. kek ni jadi elok gebunya. tapi.... tang melipat tu, dia patah le pulak. frust sangat-sangat. nanti nak buat lagi le. gambar tak de. bawak pi rumah aunty lupa nak snap.
Author: blackmore    Time: 6-11-2006 02:30 PM
Originally posted by shidaaziz at 6-11-2006 10:21 AM


shida dah buat kek ni last saturday. guna resepi aini salim. kek ni jadi elok gebunya. tapi.... tang melipat tu, dia patah le pulak. frust sangat-sangat. nanti nak buat lagi le. gambar tak de.  ...

...tergaring kot??...kek nie...kalau shida tengok kat tepi2 dia dah renggang daripada loyang dah kira boleh diangkat dah...
Author: shidaaziz    Time: 6-11-2006 04:08 PM
Originally posted by blackmore at 6-11-2006 02:30 PM

...tergaring kot??...kek nie...kalau shida tengok kat tepi2 dia dah renggang daripada loyang dah kira boleh diangkat dah...


tak garing le.
Author: ira_229    Time: 6-11-2006 04:11 PM
Originally posted by shidaaziz at 6-11-2006 10:21 AM


shida dah buat kek ni last saturday. guna resepi aini salim. kek ni jadi elok gebunya. tapi.... tang melipat tu, dia patah le pulak. frust sangat-sangat. nanti nak buat lagi le. gambar tak de.  ...

klu patah sebab kek terlalu kering! masa bakar i letak kat grill hampir kebawah! atau another option bila da nampak kuning terus tutup dgn aluminium foil sampai kek betul2 masak tapi tutup jgn rapat!

caranya lipat dari bawah dulu! jgn terus lipat mcm sandwich nanti patah!
Author: shidaaziz    Time: 6-11-2006 04:29 PM
Originally posted by ira_229 at 6-11-2006 04:11 PM

klu patah sebab kek terlalu kering! masa bakar i letak kat grill hampir kebawah! atau another option bila da nampak kuning terus tutup dgn aluminium foil sampai kek betul2 masak tapi tutup jgn ra ...


shida letak kat tray tengah2. lipat dari bawah tu macam mana?
Author: blackmore    Time: 9-11-2006 12:52 AM
Originally posted by shidaaziz at 6-11-2006 04:08 PM
tak garing le.

...sis...kalau tak garing macam mana bley merekah??...

...tadi...aku buat lagik kek nie...nie aku ada snap kan some pictures...aku mintak tolong my mum to help while i took the pics..heh..

...alaskan kek nie diatas tuala yang kering dan potong dua....baru sapukan nutella....in this pic...satu portion tu yang dah dilipat...




...bila nak lipat kek nie...ko just lift up the corners of your towel...and slowly fold it into 2....camnie...



...bila siap...jadi camnie...



...try lagik sis...harap2 kali nie berjaya...
Author: juliajie80    Time: 9-11-2006 01:17 AM
amboiii...blackmore...kasi terlioq le plak...
Author: blackmore    Time: 9-11-2006 01:25 AM
Originally posted by juliajie80 at 9-11-2006 01:17 AM
amboiii...blackmore...kasi terlioq le plak...
...hehehe...jugak kasi korang semangat agar cepat2 bikin kek nie...lazat woooooo!!..dah 4 kali dah buat kek nie...ekekeke
Author: chempaka_ku    Time: 9-11-2006 06:11 AM
blackmore, chemp sudah buat tapi confused sikit....5 tbsps yang campur chocolate paste tu untuk satu pan ke sebab kalau bahagi dua sangat sikit especially kalau melekat ke baking paper.....
Author: blackmore    Time: 9-11-2006 11:50 AM
Originally posted by chempaka_ku at 9-11-2006 06:11 AM
blackmore, chemp sudah buat tapi confused sikit....5 tbsps yang campur chocolate paste tu untuk satu pan ke sebab kalau bahagi dua sangat sikit especially kalau melekat ke baking paper.....
...gini jer senang sis...bila adonan dah pekat dan kembang...ko hentikan mesin dan ko masukkan butter cair tu...pastu ko kacau ngan spatula...selepas tu...ko amik mangkuk yang lain...ko kluarkan dalam 4 atau 5 senduk makan adonan nie...then campurkan coklat...pastu...ko bagikan dua...about 21/2 senduk for each loyang...pastu ko rata2kan adonan coklat tu dalam loyang...biar ianya covers the entire loyang...kalau tipis tak pe...(aku gunakan loyang 10x10x2) sebab tu aku dapat 2 loyang jer bila aku ikut hjh suraya punya resepi...

...bila dah rata...baru ko pipekan adonan belen tu tadi kat atas adonan coklat nie...covering the coklat...pastu bakar...

Author: zieA    Time: 13-11-2006 11:46 AM
Kek Nutella (resepi Kak Blackmore)

Selepas dipotong..yg ni comot2 skit sbb lupa nak masuk baki kek yg belum dipotong dlm peti ais.


My komen & tetamu yg makan..sedaapppp sangat. Semua orang ingat zie beli kt kedai..thanks to sis blalckmore utk resepi ni..mmg disyorkan utk kawan2 mencuba.
Peringatan: Kek ni tak boleh lama2 kt luar..nanti bila nak dipotong, comot2 jadinya..hehehe..jgn jadi macam saya.
Author: Norlida    Time: 13-11-2006 02:46 PM
kek ni bakar guna api atas bawah ke?
Author: zieA    Time: 13-11-2006 03:28 PM
Originally posted by Norlida at 13-11-2006 02:48 PM
kek ni bakar guna api atas bawah ke?

ahha..zie guna api atas bawah.
Author: ribena_beri    Time: 13-11-2006 06:01 PM
renyah tak buat kek nutella ni zie?? tingin nak buat laa.. zie ikut sejibik mcm yang blackmore bgtahu ker?
Author: shidaaziz    Time: 13-11-2006 08:31 PM


patah jugak. last sekali shida trim je tepinya tu.
Author: chempaka_ku    Time: 13-11-2006 09:09 PM
banyak ye yang buat ladam ni....
chemp pun buat yesterday....the 1st pan patah maybe sebab gulung semasa agak sejuk....ini gambar dari the 2nd pan...sememeh je semasa potong tu...


Author: blackmore    Time: 13-11-2006 09:26 PM
Originally posted by zieA at 13-11-2006 11:46 AM
Kek Nutella (resepi Kak Blackmore)

Selepas dipotong..yg ni comot2 skit sbb lupa nak masuk baki kek yg belum dipotong dlm peti ais.
http:/ ...


...ppprrrggghhhhh!!!...tahniah kerana berjaya!!! :clap:

[ Last edited by  shidaaziz at 14-11-2006 09:13 AM ]
Author: chempaka_ku    Time: 14-11-2006 05:52 AM
Originally posted by blackmore at 13-11-2006 09:30 PM
...wow!!...cantik lerr...satu tips bila memotong kek nie...tiap kali ko potong...ko kena lap pisau ko ngan tissue towel...agar potongan seterusnya tidak comot...cos nutella tu melekat kat pisau...k ...


sudah lap tapi still macam tu.....hari tu ok tapi pakai pisau lain....
ok thanks blackmore......nak buat project cookies pula..
Author: shidaaziz    Time: 14-11-2006 09:13 AM
Originally posted by blackmore at 13-11-2006 09:28 PM

...adehhh...


kau gelakkan aku yek :cry:
Author: blackmore    Time: 14-11-2006 09:42 AM
Originally posted by shidaaziz at 14-11-2006 09:13 AM


kau gelakkan aku yek :cry:

...eerrr...bukan gelak...cuma tak tau silapnya di mana...cos ko kata kek ko tak garing tapi still merekah...

...but...honestlylah...aku ingat kek ko nie garing lah sis...kalau ianya tak garing...bila ko fold ia tak pecah...

...ko kena jaga kek nie...once ko tengok sides dia dah start to renggang daripada loyang ko dah bley angkat...jangan sampai biarkan ianya completely renggang daripada loyang...

Author: shidaaziz    Time: 14-11-2006 10:07 AM
Originally posted by blackmore at 14-11-2006 09:42 AM

...eerrr...bukan gelak...cuma tak tau silapnya di mana...cos ko kata kek ko tak garing tapi still merekah...

...but...honestlylah...aku ingat kek ko nie garing lah sis...kalau ianya tak garing ...


key nanti aku cuba buat lagi. aku nak buat sabtu ni. weiiiiii tiap-tiap minggu le aku buat kek ni :geram:
Author: Diba_79    Time: 11-1-2007 11:09 AM
ira.. kemasnye kek2 tu.. :love: bila laa bole buat kek2 mcm ni..
Author: owenkatz    Time: 21-5-2009 04:29 PM
Title: KEK TAPAK/LADAM KUDA
Post Last Edit by maisya at 2-9-2009 13:24

This cake i first time rasa masa my cousin's wedding kat spore last year.

It was the best cake ever in my whole life.

Baru semalam dia hantar the resepi to me. ehehehe.. both of us terlupa about it. so today, i was googling about it, found out that it is a very famous cake in spore.

nak letak gambar, wa tak reti. anyway, boleh tengok kat sini, ada gambar the kek, and alternate way of baking the cake without ovalette - http://quickneasytreats.blogspot.com/2007/07/horse-shoe-nutella-roll.html

anyway, nak tanya to sifoo kat sini:
1. apa kegunaan to prepare 3 baking tins tu coz i tengok dia bake together all the differnt layers.
2. kenapa kena pipe the batter? kalu tak pipe, rosak ke the cake?

i plan nak buat tonite, hope it'll be a success, coz i'm not gonna follow that piping steps.

HORSE SHOE ROLL

Ingredients :
6 egg yolk
3 egg whites
50 g plain flour
15 g corn flour
½ tsp baking powder
100 g castor sugar
50 ml fresh milk
1 tsp ovalette
1 tsp vanilla esen.
75 ml melted butter
1 tbsp chocolate emulco
Nugotin atau Nutella

Method :
Pre-heat oven at 180-200 ‘ Celsius. Prepare 3 baking tray 10” x 5” x 2”, line with grease paper. Melt Nugotin or Nutella using double boiling, bain-marie method till soft.

Mix and sift flour, baking powder, cornflour.

Pour all flour in the mixer,.

Add egg yolk and egg white, castor sugar, fresh milk, ovalette and vanilla essence. Beat ingredients to get even mixture.

Next, increase speed so that mixture becomes thick, whitish and shiny.

Reduce mixer speed, add melted butter litle by litle so that mixture will be even.

Stop mixing, put aside approximately 250 g mixture.

Pour the remainder in another bowl and add emulco, mix well and set aside.

Scoop some mixture and pour in piping bag. Squeeze in the tray. Alternate the white and brown mixture.

Bake in oven for 5 – 7 minutes only. Do not overbake as cake may crack when rolled.

When fully baked, take the cake out and cool it. Spread Nugotin/Nutella on the cake, and roll it from end to end. Cool it before cutting cake for serving.

[ Last edited by  owenkatz at 21-5-2009 16:30 ]
Author: fariepari    Time: 21-5-2009 04:36 PM
mak saya kata, kalau buat kuih x ikut cara / aturan, nnt kuih tu x menjadi

~ anak mak yg suka sgt ubah resipi dia, pastu tak menjadik sama mcm yg mak buat..hehe
Author: owenkatz    Time: 21-5-2009 04:50 PM
Originally posted by fariepari at 21-5-2009 16:36
mak saya kata, kalau buat kuih x ikut cara / aturan, nnt kuih tu x menjadi

~ anak mak yg suka sgt ubah resipi dia, pastu tak menjadik sama mcm yg mak buat..hehe


hahaha, itu la kan.
macam terer jek nak buat stail sendiri.

but i malas la nak buat yg piping part tu. may be dia buat so that the mixture tak tercampur. tak pe la i tuang pelan2 dlm tin tu nanti. hehehe.
Author: Kacip_Fatimah    Time: 21-5-2009 10:56 PM
kita dah ada thread pasal rol tapak kaki kuda nie..
saya tak pasti dia dok tang mana..
samada dlm thread kek lapis atau yg sama waktu dgn nya..
nnt saya check balik ok..

Author: owenkatz    Time: 22-5-2009 10:07 AM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 21-5-2009 22:56
kita dah ada thread pasal rol tapak kaki kuda nie..
saya tak pasti dia dok tang mana..
samada dlm thread kek lapis atau yg sama waktu dgn nya..
nnt saya check balik ok..


thanks mod.

would really appreciate the info.
Author: Kacip_Fatimah    Time: 22-5-2009 10:56 AM
Originally posted by owenkatz at 22-5-2009 10:07


thanks mod.

would really appreciate the info.

http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=350535&extra=&highlight=kek%2Blapis&page=84
Author: hairanaz    Time: 22-5-2009 12:44 PM
yup..cake ni mmg femes kat singapore...
my sister mmg buat n jual kek ni...

kami panggey Kek tapak kuda....hehehe......
Author: owenkatz    Time: 22-5-2009 01:14 PM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 22-5-2009 10:56

http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=350535&extra=&highlight=kek%2Blapis&page=84


mod, help please.

i think mata i keror. tak de info on the kek kat that page. someone mentioned dia buat kat page 85 but tak elaborate.
Author: Kacip_Fatimah    Time: 22-5-2009 01:18 PM
Originally posted by owenkatz at 22-5-2009 13:14


mod, help please.

i think mata i keror. tak de info on the kek kat that page. someone mentioned dia buat kat page 85 but tak elaborate.
Originally posted by blackmore at 2-11-2006 14:45

...oh...ok...resepi nie aku amik daripada buku asmah laili...penyumbang resepi is puan Hjh Suraya Bee M. Ibrahim...

...nie dia resepi dia..

...6 biji kuning telur
...3 biji puteh telur
...50gm tepong gandum
...15gm tepong jagung
...1/2 sudu teh baking powder
...100gm gula castor
...50ml susu segar
...1 sudu teh ovalette
...1 sudu teh esen vanilla
...75ml mentega cair
...1 sudu makan coklat emulco
...nutella atau coklat nugotin


...cara2nya...

...preheat oven 180-200 degrees C...
...siapkan 3 loyang berukuran 10" x 5" x 2"...alas dasarnya ngan kertas minyak
...lembutkan nutella atau nugotin dalam mangkuk yang berisi air panas(bain-marie) sehingga lembut tetapi kental...agar mudah disapu atas kek...

...tepong gandum...tepong jagung...baking powder disatukan dandiayak...masukkan ke dalam mangkuk mixer campuran tepong nie...then addkuning dan putih telur...gula caster...susu segar...ovalette dan esenvanilla...putar sebentar perlahan supaya bahan2nya bergaul rata...

...seterusnya...tingkatkan kelajuan mesin dan putar sehingga adunanmenjadi pekat..putih dan berkilat...kurangkan kelajuan mesin danmasukkan mentega cair.sedikit demi sedikit...sehingga adunansebati..hentikan mesin dan keluarkan sebanyak 250gm adunan...tuangkanke dalam mangkuk lain dan campurkan ngan coklat emulco...kacau rata danketepikan...

...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yangdisediakan...buat yang sama dengan adunan putih dan picit di atasadonan coklat..

...bakar dalam oven selama 5-7 minits jer...jangan bakar terlalu garing...kang kek ko tak bley gulung...merekah sana sini bila ko nak lipatkan dua...

...ok...bila dah masak..kluarkan kek dari loyang...kopek kertas lapisan tu...then ko belah dua kek nie...sapukan nutella atau nugotin di atas kek...sapu pelan2...kalau sapu macam sapu roti kek ko akan terikut jugak...then lipat dua kek nie...lipat memanjang...pastu...ko balut ngan kertas kek before balut sekali lagik ngan aluminium foil...then simpan dalam fridge...bila nak hidang...potong macam dalam gambar tu...




...ralat...

...dear frens...ada miscommunication sikit...mak aku bikin kuih nutellanie ikut resepi aini salim for both times...not this one...aku silapdengar...huhuhu...tapi...semalam...aku bikin ikut resepidekni...menjadi...tapi...aku cuma dapat 2 loyang jer...dan...part bakartu it takes more than what is stated there...roughly...it took me about20 minits...maklumlah...oven dah tua...even biskut coklat chips sarahtu yang supposed to bake for 15-20 minits pakai oven aku sampai 45minit baru masak...ekekeke...

...fyi lerrr...heh...

Author: owenkatz    Time: 22-5-2009 01:27 PM
Originally posted by Kacip_Fatimah at 22-5-2009 13:18


thanks a lot mod.

i pun dah google tadi, dpt info kat http://resipidiana.blogspot.com/2006/11/kek-tapak-kuda-reispi-ini-adalah-dari.html

kat situ dah explained kenapa kena piping.

tq also, for the info you've pasted coz i was also wondering, boleh masak ke in 7 min. cam impossible jek. now at least dah ada input yg it takes more than 7 min.

i'm really excited nak try this kek. i'm not a kek person, tak berapa suka benda manis, but this cake really sedap. melted in the mouth.

mod penah buat this kek?
Author: Kacip_Fatimah    Time: 22-5-2009 04:39 PM
Originally posted by owenkatz at 22-5-2009 13:27


thanks a lot mod.

i pun dah google tadi, dpt info kat http://resipidiana.blogspot.com/ ... ni-adalah-dari.html

kat situ dah explained kenapa kena piping.

tq ...

ok..no problem..
so far tak penah buat lagik..makan pun tak penah..huhuhu..
one fine day kena carik jugak..insya allah..

Author: reddots    Time: 8-9-2009 11:26 PM
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa baru je try buat td.. sudah nya mcm nak masuk tong sampah jer/

konfom la red dah salah ni;
akak semua, tolong yer,  konfom red dah salah teknik ni;
sebab, bakar mcm buat kek lapis...
adunan pertama, perisa coklat tu, red guna api bawah, slama 20 minit, lepas tu, masuk kan adunan plain , guna api atas bawa, 20 minit gak...

huhu, mmg slh kan??
yg betulnya, kita kena bakar adunan coklat n plain tu sekli gus ker?? brapa lama??
Author: amadeus    Time: 9-9-2009 09:54 AM
red..sy belum pernah buat....baru terjumpa resipi ni..
gayanya kena bakar sekali..

"...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yangdisediakan...buat yang sama dengan adunan putih dan picit di atasadonan coklat..

...bakar dalam oven selama 5-7 minits jer...jangan bakar terlalu garing...kang kek ko tak bley gulung...merekah sana sini bila ko nak lipatkan dua..."

tapi ada soalan kepada kawan2 yang pernah buat..kenapa nak kena sedia 2-3 loyang ye?
Author: reddots    Time: 9-9-2009 10:26 AM
red..sy belum pernah buat....baru terjumpa resipi ni..
gayanya kena bakar sekali..

"...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yangdisediakan...buat yang sama dengan adun ...
amadeus Post at 9-9-2009 09:54


ha ah, rupanya kena bakar 1 kali jer.. baru dpt dr kawan2 td..

actually, red konpius ngan ni:

.
.cara2 membuatnya...

...satukan telur..gula..dan penstabil...lalu pukul perlahan hingga naikdan pekat...masukkan tepong...susu dan serbuk penaik..pukul hinggarata...

...masukkan mentega cair dan esen vanilla...kacau rata...ambil 5 sendukadonan dan masukkan perasa coklat...kacau hingga rata...baki adonanmasukkan ke dalam piping bag...

...sediakan 2 loyang berukuran 10 x 10 x1 dan dialas ngan kertas dansapu dengan mentega...tuangkan adonan coklat dan ratakan dalamloyang...picitkan adonan dari piping bag tadi...

....bakar dalam oven bersuhu 180 degrees celcius selama 20 - 25minits..
.sejukkan seketika sebelom keluarkan kek dari loyang...potongtepi keliling kek...sapu nutella di atas lapisan coklat dan lipat duakek nie...bungkus dengan kemas dan simpan dalam fridge...

...dalam buku nie...dia tak tulis suruh potong dua keknie...tapi...korang potong dua...then baru sapu nutella...lepas tulipat dua...so...for 2 loyang...ko dapat 4 keping...

...method aini lagik ringkas daripada the first resepi yang aku kasi...tu yang aku suka...


sangat2 tak paham..
rupanya, adonan dr piping bag tu adalah adonan plain..

nanti ptg akan ku coba lagi...
Author: maisya    Time: 9-9-2009 01:11 PM
tapi ada soalan kepada kawan2 yang pernah buat..kenapa nak kena sedia 2-3 loyang ye?...
amadeus Post at 9-9-2009 09:54 AM


tak pernah buat resepi ni so tak sure...mungkin satu adunan resepi ni boleh hasilkan 2-3 loyang kot?
Author: ahysa    Time: 9-9-2009 02:00 PM
salam....syah memang dah biasa buat kek tapak kuda ni...kita panggil kek lipat :lol

ikut recipe suka2...original recipe yg dia bagi tu syah double kan...so guna 20 biji telur lah...dapat 14 roll. syah tengok recipe yg kak tam bagi pun sikit lebih kurang sama jer.

selalunya syah buat yg simple jer...syah tak buat 2 color. syah cuma buat guna warna asli adunan dan bakar spt kek roll biasa. so tak payah nak peningkan kepala dan cuci extra bekas (hehehe...memang pemalas sbnrnya)

syah guna loyang 7"x12"x1" dan potong jadi 2 bahagian...so kek jadi comel & cute. mula2 cuba memang guna loyang 12"x12"x1" tapi lebar sangat...tak cun
Author: blackmore    Time: 10-9-2009 02:08 AM
ha ah, rupanya kena bakar 1 kali jer.. baru dpt dr kawan2 td..

actually, red konpius ngan ni:

.

sangat2 tak paham..
rupanya, adonan dr piping bag tu adalah adonan plain..

nanti ptg a ...
reddots Post at 9-9-2009 10:26
...kalau red perhatikan gambar kek tapak kuda nie...red pasti akan nampak kek nie ada 2 warna...satu warna kekuning2an...dan ada warna coklat...dan diatas warna coklat nie adalah nutellanya...cuba perhatikan betul2...nampak tak??...

...ok...bila buat kek nie...adalah lebih mudah tuk red gunakan piping bags...sediakan loyang seperti yang tertulis dalam resepi itu...kemudian...dengan menggunakan piping bag...red picitkan adonan yang plain sebaris sebaris didalam loyang...barisnya biarlah rapat2...lakukan begini sehingga adonan nie menutupi loyang red...immediately selepas itu...red kenalah pipekan pulak adonan yang berwarna coklat nie diatas adonan plain nie tadi...caranya sama macam red buat tuk adonan plain nie...picitkan adonan coklat sebaris2 menutupi adonan plain itu...selepas itu...bakar...bila nak bakar...tak perlulah nak gunakan api grill...just bakar macam biasa saja...how long tuk bakar??...nie terpulang pada oven yang red gunakan...like for my oven...it took me about 20-25 minits...tapi...as a guide...bila dah masuk 10 minit masa membakar...do take a peek at your kek...kalau tepinya dah renggang daripada loyang...then bleylah dikeluarkan dari oven...kalau masih blom masak...then continue baking dan u can check your kek every 5 minits kalau takut terover bake...

...bila dah masak...kluarkan from oven then let it cool down sikit before kluarkan daripada loyang...cut the cake into 2 dan sapukan nutella...kemudian gently fold it into 2 secara memanjang...

Author: blackmore    Time: 10-9-2009 02:16 AM
red..sy belum pernah buat....baru terjumpa resipi ni..
gayanya kena bakar sekali..

"...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yangdisediakan...buat yang sama dengan adun ...
amadeus Post at 9-9-2009 09:54
...reason kenapa perlu sediakan 2-3 loyang adalah sangat mudah...iaitu...agar ko tidak waste your time dan electricity...kalau ko menggunakan hanya satu loyang...then u have to wait until this kek is rather cool before ko bley keluarkannya daripada loyang...kemudian baru nak do your piping...tidakkah ini membuang masa dan karen??...

...kalau ko sediakan 2 atau 3 loyang...u can start piping your adonan ke dalam loyang2 yang dah ko sediakan itu...bila adonan pertama dah keluar from oven...u can immediately masukkan loyang kedua...

...ada faham??...

Author: blackmore    Time: 10-9-2009 02:22 AM
...with regards to the use of piping bag nie...actually...u can just use it for the coklat mixture jer...yang plain mixture nie korang bley gunakan senduk saja dan ratakan adonan nie didalam loyang...bila nak lapiskan adonan coklat nie barulah digunakan piping bag...sebabnya...kalau korang nak gunakan senduk jugak...adalah sukar tuk korang lakukan...cos...these 2 adonan akan bercampur aduk...hasilnya nanti u wont get 2 different layers of color for your cake...kalau korang menggunakan piping bag dan picitkan adonan coklat nie sebaris2 diatas adonan plain nie...ianya takkan bercampur aduk...dan hasilnya lebih cantik dan memuaskan...
Author: reddots    Time: 10-9-2009 11:22 AM
kak black.. smlm dah buat lagi, hasil kurang memuaskn, sbb kek patah,
mungkin kering, tp susah la nak agak2 masak ni,
red dah try masak 8 minit jer, tu pun boleh jd patah..

pasal guna tuala tu, tuala tu basah or kering?
Author: blackmore    Time: 11-9-2009 01:48 AM
kak black.. smlm dah buat lagi, hasil kurang memuaskn, sbb kek patah,
mungkin kering, tp susah la nak agak2 masak ni,
red dah try masak 8 minit jer, tu pun boleh jd patah..

pasal guna tuala tu,  ...
reddots Post at 10-9-2009 11:22
...gunakan tuala kering...bila nak fold...u have to do it gently and slowly...tak bley fold dua begitu saja...lihat gambar kat page 2 camna my mom fold it...
Author: amadeus    Time: 29-9-2009 02:49 PM
...reason kenapa perlu sediakan 2-3 loyang adalah sangat mudah...iaitu...agar ko tidak waste your time dan electricity...kalau ko menggunakan hanya satu loyang...then u have to wait until this kek is  ...
blackmore Post at 10-9-2009 02:16


alamak..jgn mare sifu..amatur nih...hehe...nak try buat kek ini..tuh kena faham sefahamnya..thanks yer..selamat hari raya....puding rainbow dah selalu buat..
Author: blackmore    Time: 30-9-2009 01:58 AM
alamak..jgn mare sifu..amatur nih...hehe...nak try buat kek ini..tuh kena faham sefahamnya..thanks yer..selamat hari raya....puding rainbow dah selalu buat..
amadeus Post at 29-9-2009 14:49

...sapa plaklah yang marah??...huhuhu...slamat hari raya to u too...
Author: rinie87    Time: 30-9-2009 10:47 PM
kakak2 sume nape rin try buat xjd
betol ke telur kuning dia 10 biji and putih 5 biji
pastu tepung dia btol ke sukatannye
nape rin buat die xkembang and warna hitam and warna putih tu bile dh masak die mcm bercampur?
memg adunan die lembik ke mcm air je?
rin buat memg hancur habis
sape leh terangkan kat rin buat die step-by-step?secara detail coz rin ni memg xpndi langsung buat kek ni,baru nk blajar
Author: blackmore    Time: 1-10-2009 11:00 PM
kakak2 sume nape rin try buat xjd
betol ke telur kuning dia 10 biji and putih 5 biji
pastu tepung dia btol ke sukatannye
nape rin buat die xkembang and warna hitam and warna putih tu bile dh mas ...
rinie87 Post at 30-9-2009 22:47
...resepi yang diberikan semuanya betul sukatannya...dan dalam resepi tu dah diberi aturan2nya..step by step...adunan nie tidak cair...konsistensinya macam kek gulung jugak...bakar ngan suhu 180 degrees cel...bila permukaannya tidak basah dah bley angkatlah kek nie...

...dik rinie pi baca balik aturan2 membuat kek nie and try to find kat mana adik tersilap...

Author: adekjeli    Time: 20-8-2013 11:54 AM
na try buatla kek ni...mcm sedap jekkk
Author: cHuebie    Time: 20-8-2013 12:19 PM
adekjeli posted on 20-8-2013 11:54 AM
na try buatla kek ni...mcm sedap jekkk

sama. tapi banyak penggunaan telur. takut x jadi sesia je rugi. sobs

Author: adekjeli    Time: 26-8-2013 11:22 AM
cHuebie posted on 20-8-2013 12:19 PM
sama. tapi banyak penggunaan telur. takut x jadi sesia je rugi. sobs

kan...huhuhuhu...





Welcome to CariDotMy (https://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.4