Antara langkah yang perlu dimajukanialah : Langkah pertama TUKARPERNIAGAAN. Bunyinya amat mudah,namun hakikatnya sukar.Ekonomi yang merudum sebabkanbanyak jenis perniagaan terjejas .Sektor perabot,pakaian,ubahsuai ,landskap,mekaphatta bundel pun mengalami jualan yang jatuh dan semakin teruk kerana rakyatkurang berbelanja.Bisnes pasar malam yang dahulunya memberikan harga lebih murah pun kelihatanpeniaga lebih banyak memegang telefon melayan FB dan whatsapp berbandingmelayan pelanggan.
Abaikan kata politikus “Ekonomisemakin baik sebab KFC sentiasa penuh orang”
Menukar perniagaan memangTERPAKSA.Kejatuhan dan kelembapan ekonomi memaksa seseorang usahawan menukarbisnes sedia ada kepada bisnes lain yang boleh mendapat sambutan.Tidakhairanlah lulusan kejuruteraan yang boleh mendapat gaji RM20K sebulan mengambilkeputusan menjual nasi lemak.
Ekonomi merudum akan hasilkanpengangguran lebih banyak dan peluang pekerjaan semakin terbatas.Pada tahun1997/98 ramai artis cun melecun terpaksa membuka gerai menjual mi goreng dantom yam demi mencari sesuap nasi.
Apakah risiko perniagaanditukau?
Pertama kerugian.Sebagai contohpeniaga perabot yang mahu tukar bisnes kepada sektor makanan sepertirestoran.Perabot terpaksa dilelong hingga 50 % harga modal.Jika modalnya RM200,000 ,hanya akan meraihRM100,000 sahaja .Hanya cara lelong produk sahaja.Jika dijual harga modalsekalipun,produk takkan terjual kerana kelembapan ekonomi.
Kerugian adalah kepahitan perluditanggung usahawan pabila mahu menukar cabang bisnes.
Kedua tindakan berani mati ini akanmemaksa usahawan bekerja lebih kuat kerana sebelum ini sudah mempunyaipelanggan setia dan bisnes sudah lama bertapak.Apabila menukau bisnes lain,usahawan perlu lebih keras berusaha mendapatkan pelanggan di sampingpersaingan di sekekliling yang sudah lama bertapak.
Ketiga usahawan perlu bermula daribawah.Mulakan alif ba ta .
Buat usahawan yang selama ini hanyamembersihkan habuk perabot ,kemudian terpaksa bangun 4 pagi ke pasau borongbeli keperluan,memasak,menyediakan lauk pauk,kuih muih dan sebagainya,memangmencabar.
Ibarat artis yang dahulunya hanyaperlu bermekap dan menghafal skrip ,kini terpaksa menyinsing lengan memotongbawang,menyiang ikan berkilo-kilo,bangun seawal 4 pagi dan sebagainya pastiSUKAR pada mulanya.
Bagi yang knowledge ZERO pulabertambah masalah kerna perlu belajau memasak,mencari resepi sedap,mencariformula menarik pelanggan dan 1000 mcm 1 masalah dalam bisnes baru diceburi.
Late better than never………….
|