Post time 1-6-2019 10:35 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Lauk ni iols tempah je for the last 3 years.
Actually rendang ni, part nk tunggu daging jadi lembut yg leceh tu.
Lagi satu lauk yg complicated is serunding...jenuh mencarik daging tu, pastu masak lagi sampai kering. Ini pun ku order je skrg
Post time 1-6-2019 12:28 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Tak sabar nak makan rendang mertua iols masak. Rendang dia versi tak yakin je kalau kita tengok dia masak. Tapi bila dah siap.... Umanggggaiiiii sedapnya
Post time 1-6-2019 09:08 PMFrom the mobile phone|Show all posts
seribulan replied at 1-6-2019 02:18 PM
Hari tu singgah bagi sumbangan, terjumpa yang berjual. Alu = hentak. Sekali hentak lemang keluar k ...
Baru tau nama.lemang alu
Hahahaha
Sedap nya lemang
Iols.kalau kat kampong mak iols...iols dgn mak cik makcik berebut tang kepala dia tu yang bersantan..
Hahahaha...
Post time 1-6-2019 10:48 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Mama setiap tahun masak rendang Minang.
Resepi daripada arwah mak mertua.
Signature dish rumah kami ni. Pekena dengan lemang ataupun ketupat palas. Kalau makan dengan ketupat, masak lodeh dan sambal pedas mesti ada. Kalau habis ketupat, nasi himpit pun oklah. Tapi kena tambah masak kuah kacang.
Rendang Minang senang aje nak buat. Campuran bahannya, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan serai semuanya dikisar halus. Perap dengan daging, limpa sekejap. Kalau guna ayam bandar jgn perap nanti hancur. Ayam pencen tak pe.. lepas tu masukkan dalam kuali besar/periuk. Masukkan santan sedikit. Dah agak masak sedikit, masukkan garam dan gula secukup rasa. Dah sedikit kering, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. Gaul sehingga kering. Serdaknya pun best tu..
Cubalah. Macam aleX-S cakap, bawang banyak lagi sedap kan.. Mama nak tambah skit, anggaran nisbah bawang merah dan bawang putih pun mesti kena betul. Jgn yang mana satu terlebih. Nanti ‘rasa lari’.
Author|Post time 2-6-2019 12:16 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Sambal daging kacang tumbuk jawa style.
I main2 campak2 ja tak ingredient yang tetap.
Cara2.
Blender
Bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia, lengkuas dan cili kering. Kalau nak pedas lebihkan cili.
Tumis bahan yang di blender
Masukkan perahan air asam jawa
Biarkan sampai mendidih kemudian masukkan daging yamg dipotong dadu.
Masukkan perasa, ajinomoto, gula, dan sedikit garam
Apabila dah kering, masukkan kacang tanah yang dah diblender dalam sambal.
Angkat dan bolehlah di makan, dengam lemamg, ketupat atau pun nasi panas2. Sedapppp..
Post time 2-6-2019 09:39 AMFrom the mobile phone|Show all posts
mamarock replied at 1-6-2019 10:48 PM
Mama setiap tahun masak rendang Minang.
Resepi daripada arwah mak mertua.
Signature dish rumah k ...
Ikut jenis2 rendang pula kan mama. Ada yang ratio 1:2:1 bawang putih:bawang merah:bawang besar. Dah save resepi ni. Thank you. Selamat hari raya mama, maaf ada salah silap, semoga bergembira di samping keluarga rakan taulan
Post time 3-6-2019 05:32 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Nak masak serunding dgg intan potong dgg kecil2 n rebus dgg dlm pressure cooker dulu kemudian campak ja dgg dlm serunding n kaco hingga kering.dgg tu akan hancur sendiri dah x perlu nak carik2.mlm raya br masak serunding.
Post time 3-6-2019 06:42 AMFrom the mobile phone|Show all posts
seribulan replied at 1-6-2019 02:18 PM
Hari tu singgah bagi sumbangan, terjumpa yang berjual. Alu = hentak. Sekali hentak lemang keluar k ...
Alahai, tengok gambo terasa-rasa di lidah nak makan lemang juga. Kat tepi-tepi jalan dah ada org jual lemang. Mau gak beli untuk berbuka kang hehe
Untuk tak OT, iols minat mak adik ipar I punya rendang. Mcm light-light je banding dengan my mum's rendang. Bila mintak resepi, she guna bawang, serai, santan sikit etc je takde kerisik, gula merah mcm rendang pedas daging mak I. Yelah, lain versi rendang lain peminatnya
Author|Post time 3-6-2019 08:08 AMFrom the mobile phone|Show all posts
mizziaz replied at 3-6-2019 07:50 AM
bakal jadi gulai rendang kalau tambah ais manjang. Letak Ais sebaldi belom tentu daging empuk ...
Jangan lah boh ais sebaldi, i mean masa kita rebus daging, kang tgh menggulai daging boh ais, itu jadi gulai daging ais blended lah. Hahah. Ni masa kita rebus daging, kt kampung kan biasanya tak dak pressure cooker,,