CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 39393|Reply: 76

ROJAK

[Copy link]
Post time 17-11-2005 11:24 PM | Show all posts |Read mode
KUAH ROJAK



Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b  gula

1 s/b  bijan goreng tanpa minyak
1/2  cawan kacang tanah, digoreng dan dtumbuk kasar

Cara:
1. Mesinkan csemua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.


[archived]

[ Last edited by  shidaaziz at 22-2-2008 12:36 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 17-11-2005 11:36 PM | Show all posts



ROJAK PECAL atau ROJAK SAYUR

Bahan-bahan Sayur
1 ikat pucuk ubi
1 ikat pucuk paku
200 gm taugeh [buang kaki]
200 gm kacang panjang
200 gm kangkung
[semua sayur ini direbus lembut]

1 biji timun
2 kpg tahu (digoreng)
1 kpg tempe (digoreng)
1 biji sengkuang [saiz kecil]

Bahan-bahan Kuah
1/2 kg kacang tanah [goreng tanpa minyak]
2 cm belacan
5 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering
5 biji cili api
[semua bahan ini digoreng dgn minyak sikit dan blend ]

air asam jawa
gula & garam

Cara-cara
1. Buangkan kulit kacang dan mesinkan [kasar].
2. Bancuhkan bahan yg digoreng dgn minyak dan blend tadi dengan air asam jawa dan garan & gula. Rasakan manis n masinnya.
3. Masukkan kedalam mangkuk besar.
4. Bahan sayur tadi dihidangkan dalam pinggan besar.
5. Bila nak makan barulah gaul dan hidangkan


[archived]

[ Last edited by  nhuda at 12-4-2007 08:56 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK



Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...



makk oiii kak liza.......kecur air liur mak buyung kat sini ni...petang karang akan ku kerah somiku kekedai siam kat sini...kekekeke:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 02:18 AM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 11/17/05 08:22
...my mum's version plak camnie...

...lada kering agak2 dalam segenggam (ikut banyak mana korang nak)  dibuang bijinya
...cili padi 10-20 batang...also ikut rasa...kalau  ...


Ini style orang Johor juga kan. Dulu (lama dah) Kak Dar ada makan rojak pecal dia punya kuah tu sedap betul. Ramuan dia ala ala blackmore ni punyalah. Orang yang buat tu orang Johor. Dia buat depan mata tapi dah tak ingat. Kalau tak silap lada kering tu dia goreng ... ish lupalah. Tapi kalau siapa siapa orang Johor yang tau buat kuah rojak pecal mcm yang kak Dar pernah makan ni tolonglah ..pehlezzzzzzzzzzzz ... bagilah. Nanti kak Dar bagi upah +20 credits. Dah lama dah teringin nak makan pecal dgn kuah tu. Ckp & tulis ni pun dah meleleh air liur :mll:

Thanks ... hamba yang menunggu dengan penuh setia.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 02:21 AM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 18-11-2005 02:18 AM


Ini style orang Johor juga kan. Dulu (lama dah) Kak Dar ada makan rojak pecal dia punya kuah tu sedap betul. Ramuan dia ala ala blackmore ni punyalah. Orang yang buat tu orang Johor. Dia buat d ...
...Dar...lada tu...kalau nak sangar bley...kalau tak mo pon bley...tapi...dua2 rasanya terangkat!!...tang cili padi tu..korang kalau tak kuat pedas go slow sikit...yang resepi aku kasi nie...berapi abis beb!!..nie kebetulan aku lagik makan rojak yang my mum buat nie...meleleh semua air aku nie!!!...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2005 08:02 AM | Show all posts
Originally posted by alahai at 18-11-2005 01:14 AM



makk oiii kak liza.......kecur air liur mak buyung kat sini ni...petang karang akan ku kerah somiku kekedai siam kat sini...kekekeke:bgrin:

alahai... :cak:
minta mahap laaaa...tak sangka pulak ada yg meleleh ayo liur....;)

teringat masa kak liza kat UK dulu..bila adik kak liza tulis surat cakap dia makan mangga muda..terliurnya kak liza..;)
masa tu jugak kak liza p cari epal hijau..cicah ngan kicap..
masa tu mana der kedai siam atau china ker kat kawasan umah  yg kak liza duduk tu..almaklumlah..23 tahun dulu..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-11-2005 09:39 AM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 18-11-2005 12:22 AM
[b...my mum's version plak camnie...

...lada kering agak2 dalam segenggam (ikut banyak mana korang nak)  dibuang bijinya
...cili padi 10-20 batang...also ikut rasa...kalau nak pedas tambah lagi...tapi kalau dah 20 kira berapi nie!!
...belacan agak2 dalam 1 sudu makan - dibakar
...asam - 1 sudu makan penuh + sedikit air masak
...gula timbang - 3 sudu makan ] <----ikut citarasa masing2...kalau nak lebih manis tambah ikut selera
...gula pasir - 2 sudu makan      ]
...petis - agak2 dalam 1/2 botol
...sedikit garam
...kacang goreng yang dikisar kasar...atau pon bley beli yang sudah siap dikisar..

...bahan2 diatas kecuali kacang...diblender halus...(campur ngan air asam tadi masa blender)
...bila nak makan...taburlah kacang kisar tadi...kacang kalau kita campur skali ngan kuah nie bley jugak...tapi...kuah nie akan jadi lebih pekat dan kacang mengembang plak...tak brapa syok arr...so..kalau nak makan baru tambah kacang...baru terangkat!!...


Apa gula timbang tu? Apa beza gula timbang & gula pasir?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 09:50 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK



Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...




OOO pakai kicap ehhh kak liza....
kak liza pakai kicap manis ke kicap masin..
and .. selalu kak liza pakai brand apa?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2005 09:51 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 18-11-2005 09:39 AM


Apa gula timbang tu? Apa beza gula timbang & gula pasir?




shidaaz..
gula pasir = gula yg biasa tu
gula timbang = gula yg warna perang2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 10:03 AM | Show all posts
my MIL buat plak ada letak udang geragau yg disangar terlebih dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 09:51 AM




shidaaz..
gula pasir = gula yg biasa tu
gula timbang = gula yg warna perang2 tu


Oooooooooo gula timbang ni gula merah lah ye :cak:
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 10:10 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK



Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...



terliur kejap tengok gambar rojak kak liza ni :mll::mll::mll:
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 18-11-2005 10:07 AM


Oooooooooo gula timbang ni gula merah lah ye :cak:



brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee


ni ada gambo

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2005 10:31 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 10:16 AM



brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee
...thank u for the explanation given...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2005 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 09:50 AM




OOO pakai kicap ehhh kak liza....
kak liza pakai kicap manis ke kicap masin..
and .. selalu kak liza pakai brand apa?


kak liza gunakan kicap biasa ..kicap cap kipas udang tu...atau TAMIN [dulu masa belum kenai kicap kipas Udang ni]..
nanti kak liza edit resepi tu..
TQ Cranko...:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2005 02:11 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 18-11-2005 08:02 AM

alahai... :cak:
minta mahap laaaa...tak sangka pulak ada yg meleleh ayo liur....;)

teringat masa kak liza kat UK dulu..bila adik kak liza tulis surat cakap di ...


kak liza,
dah beli dah petang semalam:bgrin: petang karang siap laaa mempelam tu kena korban...

itu 23 tahun dulu kak liza...sekarang ni nak apaa aje..macammmm2 ada ...hehehe

[ Last edited by alahai at 19-11-2005 02:16 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2005 04:50 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 10:16 AM



brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee


ni ada gambo




amboi crank, dh mcm gudang gula eh umah awak
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2005 08:31 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK



Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...


kak liza best nie...sok leh gi pasar malam beli mangga nie..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2005 08:32 PM | Show all posts
Originally posted by myra_akira at 19-11-2005 08:31 PM


kak liza best nie...sok leh gi pasar malam beli mangga nie..


myra pun mengidam ke:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2005 08:48 PM | Show all posts
Originally posted by AinNaz at 19-11-2005 08:32 PM


myra pun mengidam ke:cak:


terliur lar tengok gambo yg kak liza paste tu....yum...yum...yum:mll:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 06:44 AM GMT+8 , Processed in 0.050339 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list