View: 201338|Reply: 380
|
ANEKA MASAKAN SOTONG
[Copy link]
|
|
I'm going to share this recipe with u all sumer...memang best:cak: mana taknya pedas berdengungnf:
Maklang buat berkuah skit sbb anak2 tak suka kering kontang..diarang suka makan benda berkuah.
Sotong Berserai
Sumber: Koleksi Mingguan Wanita
Bahan-Bahan:
Bahan A:
500 gm sotong
2 mangkuk santan
10 biji cili api]
5 biji cili merah]
5 ulas bawang merah ] dikisar
3 ulas bawang putih ]
2 sm halia]
Bahan B:
1 batang serai (dititik)
1 sudu kecil serbuk kunyit
? sudu kecil lada hitam
? biji jus limau nipis
Garam secukup rasa
Cara:
Sotong dibersihkan dan ditoskan airnya. Masukkan sotong dan bahan A yang lain ke dalam periuk. Masak hingga sotong kecut.
Kemudian masukkan santan dan masak lagi hingga mendidih.
Apabila kuahnya hampir kering, masukkan bahan B dan masak lagi hingga mendidih.
[archived]
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 10-2-2009 09:28 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 8-2-2006 09:59 AM
I'm going to share this recipe with u all sumer...memang best:cak: mana taknya pedas berdengungnf:
Maklang buat berkuah skit sbb anak2 tak suka kering kontang..diarang suka makan benda berkuah.: ...
saya baru masak sotong kicap nanti saya cuba resepi Mak Lang ok. |
|
|
|
|
|
|
|
wahhhh .. my peberet ni ... nak2 letak serai ....mablesss :mll::mll::mll::mll: |
|
|
|
|
|
|
|
asik kata my peberet jer...kat thread sana pun gitu gak...bila lagi nak try ehem..ehem...asiklah ehem..ehem...hihi... |
|
|
|
|
|
|
|
Mak Lang,
Rasa dia mcm mana? ada tak mcm asam pedas sikit sikit? ke mcm rasa kuah lemak?
Thanks |
|
|
|
|
|
|
|
macam mana nak cakap ekkk....sekali tengok resepi memang macam masak lemak tapi bila dah letak lada hitam tu rasanya dah jadi lain...cubalah try,test, tengok...baru tau rasanya camner... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 11:17 AM
macam mana nak cakap ekkk....sekali tengok resepi memang macam masak lemak tapi bila dah letak lada hitam tu rasanya dah jadi lain...cubalah try,test, tengok...baru tau rasanya camner...
maklang, tempek le resepi sotong pasemol tu. |
|
|
|
|
|
|
|
shida, ni dia resepinya..
SOTONG PESEMOL
sumber:Rest.Pak Amir
Bahan-bahan :
1kg sotong di potong empat segi dan dikelar-kelar
Sedikit minyak untuk menumis
1 batang cili merah dibelah dua
1 batang cili hijau dibelah dua
2 biji buah tomato dibelah dua
Bahan-bahan yang dimesin :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cilimerah
5 biji cili padi
6 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 batang serai dititik
1 cm lengkuas
1 helai daun kunyit dihiris nipis
2 camca kecil Gula Jawa
Garam secukupnya
3 keping Asam keping
2 cawan santan pekat
Cara-cara membuatnya :
Panaskan minyak dan tumiskan serai bersama lengkuas dan bahan-bahan yang dimesin sampai wangi
Masukkan santan dan asam keping, didihkan perlahan-lahan sampai pekat
Masukkan sotong, gula jawa, garam dan cili, tomato serta hirisan daun kunyit. Sajikan
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 1-11-2006 06:32 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
wah.... best ada respei sotong. busan dok masak sotong sambal, sotong asam je. tapi........ ada guna santan le pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 12:28 PM
eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu...
ok..
nanti ler t'jupo sotong eon try sotong versi maklang ni..:mll:
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 12:28 PM
eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu...
maklang.. MIL x suka makan benda2 mandi kerbau ni.. nampaknya kenalah mkn sotong kecut.. :kant: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nurul_anati at 13-2-2006 12:38 PM
maklang.. MIL x suka makan benda2 mandi kerbau ni.. nampaknya kenalah mkn sotong kecut.. :kant:
sotong kecut tak sedap. liat. sotong tak boleh overcooked. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyer....pedas tak resepi tu?? |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyee resepi sotong Maklang ni...balik nanti nak cubalah hehehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
zoe - takmo pedas,kurangkanlah penggunaan cili
kumang - memang sedap kalu kena gayanya... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 13-2-2006 01:14 PM
sotong kecut tak sedap. liat. sotong tak boleh overcooked.
apo nak buat shida.. dah gitu cara makannya... |
|
|
|
|
|
|
| |
|