View: 117338|Reply: 214
|
Sarawak Specialties & Delicacies... (All About Sarawak Cuisine)
[Copy link]
|
|
Utk forumners Swak semua - mun ada resipi best2 baitnya kek kukus, kek lapis, masakan tradisional kitak org, post jak kat sitok. Maklumlah nak posa. Jadi gagolah tek nak cuba resipi best2 & unik dr. kitak org. Kamek gik carik resipi. Kelak kamek post kat sitok.
[ Last edited by Muntz at 16-4-2009 18:15 ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Kek Span Hitam Manis [Baiduri Othman]
Bahan2nya:-
10 biji telur ayam
16 oz mentega
2 gelas gula halus
2 ? gelas tepung naik sendiri
1 tin sederhana kaya
1 botol kecil horlick
1 tin susu Nestle cream
3 botol gula hitam pekat
1 botol browning sugar cair
1 sudu teh vanilla
Cara2 membuatnya:-
1. Gula + mentega dipukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu.
Lepas tu, masukkan susu, kaya, horlick & vanilla. Gaul hingga sebati.
2. Finally, baru masukkan gula hitam & browning sugar.
Bila dah sebati kukus selama 4 jam.
Make sure acuan ditutup dgn aluminium foil. |
|
|
|
|
|
|
|
Kek Cokelat [Baiduri Othman]
Bahan2nya:-
340 g tepung gandum
4 teaspoon baking powder
112 g koko
454 g mentega
454 g gula
12 biji telur ayam
sedikit garam halus
Cara2 membuatnya:-
Mentega + gula dipukul hingga kembang. Kuning & putih telur dipukul berasingan. Sesudah itu, masukkan bersama adunan mentega + gula, pukul hingga sebati. Kemudian masukkan tepung, koko, baking powder & vanilla. Bila adunan sudah sebati, bakar hingga masak.
Utk membuat cokelatnya:-
200 g chocolate bar
1 cawan susu ideal
2 sudu mentega
Kesemua bahan2 ini dicampur & dicair hingga pekat. Bila kek dah masak, boleh sapu cokelat ni pada kek.
PS. Pernah buat Kek Cokelat version ni. Memang sedap esp. kalau bubuh bnyk koko. Ni pun resipi lama, memang antique! Tak taulah samada kek ni sesuai utk raya sebab kek ni disapu dgn cokelat. Boleh jugak disediakan utk keluarga pada hariraya nanti. |
|
|
|
|
|
|
|
Kek Lapis Horlick [Baiburi Othman]
Bahan2nya:-
16 oz mentega
10 biji telur ayam
2 gelas tepung gandum
1 gelas gula halus
1 botol horlick (200 g)
1 tin susu manis
1 tin kaya (medium size)
1 sudu teh vanilla
Cara2 membuatnya:-
1. Pukul mentega & gula.
Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.
2. Masukkan horlick, susu, kaya & vanilla.
Gaul rata & finally tepung. Bila adunan dah sebati, bahagikan kpd 2 bahagian.
Satu bahagian dibubuh celup hijau,
satu bahagian lagi warna kuning
(tak guna celup pun tak kisah sebab adunan dah warna kuning).
3. Sediakan acuan yg basementnya dah diletak.
Lapis warna hijau dan kukus.
Make sure acuan ditutup dgn aluminium foil.
Bila masak baru lapiskan adunan warna kuning.
Buatlah hingga adunan habis & kukus selama 4 jam.
Tips utk kek tahan lama -
lepas dikukus, kek boleh dipanaskan dlm microwave or oven for 5 - 10 minutes.
Bila dah sejuk simpan dlm peti sejuk. |
|
|
|
|
|
|
|
Kek Lapis Kuch Kuch Hota Hai [fatin]
10 biji telur ayam (gred A)
11/2 cawan gula halus
200 gram mentega kacang lady's Choice
1/2 tin kecil milo
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan madu
1/2 tin susu pekat manis
150 gram bijan (untuk ditaburkan)
1/2 botol horlick kecil
400 gram mentega
11/2 cawan tepung gandum 'blu horse'
11/2 cawan roti marie (dijadikan tepung)
pewarna hijau, kuning, coklat...(saya suka cap star brand tuh)
1. pukul mentega dengan gula hingga kembang.
masuk telur sebiji sebiji, sambil putar perlahan.
2. masukkan tepung gandum, roti..kacau perlahan..
bubuh madu, susu manis, susu cair dan gaul hingga rata..
3. bahagikan kepada 3 bahagian
bahagian A - dicampurkan dengan horlick dan buh warna hijau..
bahagian B - dicampurkan mentega kacang dan warna kuning.
bahagian C - dicampurkan milo dan warna coklat..
4. sediakan acuan 8x8, lapiskan ngan kertas minyak...
masukkan adunan bahagian A satu senduk, dibubuh satu barisan memanjang...
kemudian B dan C...dan seterusnya...taburkan bijan atasnya...
kukus sampai masak...ulang lapisan....hingga habis...dan masak... |
|
|
|
|
|
|
|
Kelak kamek paste gik resipi kek dr. Swak. |
|
|
|
|
|
|
|
x lamak gik posa...
|
|
|
|
|
|
|
|
mun d rumah d kch byk resepi.tp knek tok merantau, susah kit nak share.
btw, sapa ingat cara nak molah bubur pedas.maklumlah dah dkt posa tok,nak try molah.
almaklumlah, kmk balit d swak dkt nak raya.mesti xda agik bubur pedas |
|
|
|
|
|
|
|
sapo sitouk pandey molah bubur lambuk... ajar aku lok.... |
|
|
|
|
|
|
|
bulan posa adalah sinonim ngan bubur pedas di swak ...jellyha madah bout dat particular dish tetiba jak kepingin mahu santap deh ..sesapa ada resipi bubur pedas...share2 lah di sitok |
|
|
|
|
|
|
|
Kamek sik pandei molah bubur pedas. Kelaklah kamek nanyak dgn emak kamek. |
|
|
|
|
|
|
|
Selain dr. kek lapis Swak bait yg main tunok or steam, kita ada umei, manok pansoh, apa gik.......? Kelak kitak org nambahlah. Daging masak itam pun Swak specialties. |
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
blur sikit...bubur pedas ya....cara masak nya kah atau pun nya pun beras bubur pedas ya..maksud aku bahan utama key bubur pedas?? |
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
daging masak itam ya..daging masak itam nak selalu urang masak key urang gago ya kah..nyam nyamm..
nyaman koh... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #14 nunnun's post
Auklah. Dolok kamek ada paste resipi ya kat Board FNR. Kelaklah kamek paste kat sitok. Sigek gik suntong masak sweet sour tapi ada berik serbuk ketumbar & kurma. Ya specialties kat Gymkhana Club di Miri. Dolok lah kata sidak rumah kamek masa late 80's - 90's. |
|
|
|
|
|
|
|
Biasanya masakan original org Swak tok main rebus, pais, panggang, masak dlm buluh. Ya antara sebab2 org yg duduk di kampung sihat w/p dah berumur. Tough jak sidak mun pegi berkebun. Bukan mcm kita di bandar tok. |
|
|
|
|
|
|
|
Sapa2 yg suka makan manok goreng berempah, boleh cuba resipi kamek.
Ayam yg dah dipotong & dicuci bersih2
rempah - serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, jintan itam, bawang putih & bawang merah, leyak, lengkuas, serbuk cili or cili kering, kunyit, serai, garam & tepung cornflour sikit.
First of all, tumbuk semua bahan2 kecuali garam & cornflour. Manok tek diberik garam. Lepas baruk campur dgn bahan2 yg dah ditumbuk. Marinate for abt 1- 2 hrs. Lepas ya buang serainya & ungkah cornflour. Lepas ya goreng. Nyaman sekali jak manok goreng ya. |
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
ehemmm...sapa mauk resepi daging masak itam nak famous kat sarawak tuk aku berik...
nak ngegeh kejap lok..mun ada permintaan lah..heh heh..:pmuka: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nunnun at 12-9-2006 08:35 AM
blur sikit...bubur pedas ya....cara masak nya kah atau pun nya pun beras bubur pedas ya..maksud aku bahan utama key bubur pedas??
mun x silap bhn utamanya rempah bubur pedas ya.mun d kch nang byk dijual esp. time ramadhan.tp the exact way nak molah ya kmk x pande. |
|
|
|
|
|
|
|
Kamek ada resipi ya. Kelak kamek kat sitok. Mun rajin carik kat FNR. Dlm thread Sabah/Swak Menu etc something like that. Okaylah, I really have to go. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Negeri & Negara
|