CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 87860|Reply: 226

RESEPI DAN TIPS MEMILIH KETAM YG SEGAR

[Copy link]
Post time 25-9-2006 02:22 PM | Show all posts |Read mode
Rakan-rakan semua,

Saya cuba cari thread yg membincangkan tentang ni, jika dah ada, boleh delete saja lah thread saya ni.

Soalan saya, bagaimana cara nak memilih ketam yg terbaik?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 2-5-2007 11:15 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2006 02:49 PM | Show all posts
kebetulan, saya memang pengemar ketam.ketam segar atau tidak, kena lihat pada kulitnya.kalau cengkerangnya masih berwarna kebiru2an, ketam itu masih segar.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 02:53 PM | Show all posts
isi ketam yang segar akan berketul2 selepas dimasak.jika ketam yang dah lama, isi nya akan terasa dah hancur.

tip ni saya dapat ketika makan seafood di restoran nelayan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 03:12 PM | Show all posts
selain dari kaler, masa memilih ketam, kena angkat satu persatu, timbang kan dlm tangan, kalau berat, isi byk dan fresh la...pilih yg lebih berat dari yg lain, pastue make sure buka yg kat belakang, yg tiga segi tue, itu pun boleh bagi indikasi utk ketam yg fresh atau tidak....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2006 03:27 PM | Show all posts
Originally posted by seven77 at 25-9-2006 02:53 PM
isi ketam yang segar akan berketul2 selepas dimasak.jika ketam yang dah lama, isi nya akan terasa dah hancur.

tip ni saya dapat ketika makan seafood di restoran nelayan.


Memang, jika ketam fresh isinya berkeping-keping selepas dimasak, sama juga dgn ikan.

Tapi sebelum dimasak, masa kita nak membeli, bagaimana nak kita tahu samada ianya akan berkeping-keping setelah dimasak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 03:31 PM | Show all posts
tengok pada kulitnya saudari antique. pastikan cengkerang dan yang kat tangan yang ada sepit tu berwarna kebiru2an.saya tak pandai nak explain.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-9-2006 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by yaneng at 25-9-2006 03:12 PM
selain dari kaler, masa memilih ketam, kena angkat satu persatu, timbang kan dlm tangan, kalau berat, isi byk dan fresh la...pilih yg lebih berat dari yg lain, pastue make sure buka yg kat belakang ...


:setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 05:37 PM | Show all posts
selain dari tu kita kena bau dia jugak. pastikan tidak berbau hanyir atau busuk...another words masih berbau laut.

another thing, make sure kesemua kaki2 nyer masih intact dan mata masih lekat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2006 08:29 AM | Show all posts
pilih la ketam pompuan....opsss silap.. ketam betina sebab lebih byk isi...
lg satu mak kata beli taim bulan penuh..isi bayk..hehhehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 08:54 AM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 26-9-2006 08:29 AM
pilih la ketam pompuan....opsss silap.. ketam betina sebab lebih byk isi...
lg satu mak kata beli taim bulan penuh..isi bayk..hehhehehe

:setuju:
maklang suka beli ketam betina...berat...isi banyak..ketam jantan ringan..:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 09:02 AM | Show all posts
tp maklang...kadang2 nak cari hok betina payah nk jumpa...dok jumpa yg jantan jaa....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 09:21 AM | Show all posts
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 09:51 AM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 26-9-2006 09:02 AM
tp maklang...kadang2 nak cari hok betina payah nk jumpa...dok jumpa yg jantan jaa....


yg betina tuh yg ada telur ka? ada cara lain tak nak tau betina atau jantan....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 09:58 AM | Show all posts
Originally posted by myasha at 26-9-2006 09:21 AM
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya



selalu yg saya buat senangnya...
balik kann dia.. tarik dr bhgn "tut" dia  koyak terus sampai cenkerang/kulit dia... pas tu kaki dia kan ada tajam2 tu..kikis buang... pas tu hentak sket kaki dia ngan anak batuk..(supaya nanti senang nk mkan) kalo nk geget keras sgt kulit dia.. bg peminat2 kaki ketam..hehehehe...pas tu kerat 2 sudah....sepit2 dia tu buang sekali...

yg tu je la kot...:nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by simbiosis at 26-9-2006 09:51 AM


yg betina tuh yg ada telur ka? ada cara lain tak nak tau betina atau jantan....



hehehe..dulu saya pun tatau mana satu jantan mana satu betina... tp dah tersgt la suka makan ketam... tanya la mak...

senangnya nak kenal.... bahagian atas yg ada kulit dia yg keras tuh... tp awak tgk bhgn bawah dia... kalao yg kita bole kopek tu lebar tu betina... kalo yg kita bole kopek tu tirus ja... tu jantan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by myasha at 26-9-2006 09:21 AM
errr camna nak siang ketam? heheheheh...serius nie tanya



camni:-

buang kulit ketam ..lepas tu buang mende yg lembik2 tu yg ada kat bawah badan ketam tu..
pastu buang tahi ketam ..klu nampak sesuatu berwarna ala2 oren cket tu..jgn dibuang sebab tu telor ketam.

Last sekali buang semua hujung kaki ketam termasuk kat kepit ketam tuh..then cuci bersih2 toskan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2006 10:29 AM | Show all posts
Ada orang masak tak buang span kat belakang ketam tu. Tak busuk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 10:32 AM | Show all posts
Tapi sekarang ketam mahal. Sekilo sampai 16 - 17 hinggit. Kalau sekilo tu cumalah berapa ekor je. Kalau makan sorang tak pe ni nak makan anak beranak. Tapi kalau teringin sangat tu pejamkan mata jugalah. Paling suka masak gulai lemak ketam.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 10:49 AM | Show all posts
Originally posted by zuraini at 26-9-2006 10:29 AM
Ada orang masak tak buang span kat belakang ketam tu. Tak busuk ke?

family zie kalau masak ketam..mmg tak buang kulit dan span kt belakang ketam tu..bolej jer, tak busuk pun..zie siap makan lagi insang/span tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2006 11:36 AM | Show all posts
makacih lana....mas...nanti nak try beli ketam lah.........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 05:38 AM GMT+8 , Processed in 0.262478 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list