|
hai semua....
aku nak minta jasa baik korang semua...
adik aku beriya2 sangat nak makan biskut batik...ala...biskut batik yg dibuat dari biskut merry tuh. dulu aku pernah buat tapi resepi dia hilang la plak...
sesape yg tahu...tolong tepek yer...pict sekali kalo boleh..
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 18-5-2007 09:38 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
biskut batik atau kek batik?
xpenah dgr biskut batik..tp kalo kek batik tu penah la mamam..pakai biskut merry gak |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dealova_fan at 20-12-2006 03:51 PM
hai semua....
aku nak minta jasa baik korang semua...
adik aku beriya2 sangat nak makan biskut batik...ala...biskut batik yg dibuat dari biskut merry tuh. dulu aku pernah buat tapi resepi dia ...
Dekat ARCHIVED dah ada banyak resepi kek batik ni. Kenalah rajin-rajin jenguk kat sana :dia: KOMPILASI KEK |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mykiwi at 20-12-2006 04:07 PM
biskut batik atau kek batik?
xpenah dgr biskut batik..tp kalo kek batik tu penah la mamam..pakai biskut merry gak
hehehe...samalah tu...biskut batik dgn kek batik |
|
|
|
|
|
|
|
Dekat ARCHIVED dah ada banyak resepi kek batik ni. Kenalah rajin-rajin jenguk kat sana :dia: KOMPILASI KEK [/quote]
ok thanks.... |
|
|
|
|
|
|
|
rindunyaaa kat kek batik....dulu mak sy selalu buat tp dah berapa tahun dah x buat coz recipe hilang....kekadang beli bila nak makan...sedap:love: |
|
|
|
|
|
|
orgkaya This user has been deleted
|
sounds familiar....orang dulu -dulu suka buat biskut batik nie kan... |
|
|
|
|
|
|
|
eenaz selalu buat kek batik nie...
my family suker sgt...
bahan-bahan :
1 butter
600 gram biskut marie
1 tin susu pekat
1 tin kecil milo
1 biji telur
cara-cara:
cairkan butter....kemudian masukkan susu pekat ...kacau sebati....masukkan telur....kacau....lastly masukkan milo.....and add some water untuk melembutkan kek tue nanti......kacau rata.....
tuangkan dalam loyang or what ever bekas lah....terap dan ratakan....simpan dlm peti sejuk....
ok siap.....
SELAMAT MENCUBA!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
semalam buatkan utk my sister kek batik..

 |
|
|
|
|
|
|
|


ni kek batek yg dilla buat malam tadi |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya ada tips tak camna nak dptkan kek batik yg cantik??susunan roti marrie tu teratur n kemas je??
sy selalu tgk klau yg org jual nampak kemas jer......cantik tp mcm mana ya? |
|
|
|
|
|
|
|
BISKUT BATIK (Raudzah)
1 kati Biskut Marie
2 cawan milo
1 tin susu pekat manis (iLa guna yg tinggi)
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 eenaz's post
1 tin susu tu kecik ke besar?pastu klau recipe yg guna telor ok ke sbb x masak or bakar....makan mentah2 camtu jer?
[ Last edited by pinKy180 at 7-3-2007 10:47 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 dilaOHdila's post
kak dila,
akak guna recipe mana?selalu ye buat kek batik |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #10 Achik-Yaya's post
kek batik ni kemas la....camna potong ada tips tak?guna recipe mana?sori to all klau byk tanya guna recipe mana... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #13 ilahairi's post
recipe ni mmg x guna telur ke??1 tin susu tu tin kecik ke besar? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinKy180 at 7-3-2007 10:46 PM
kek batik ni kemas la....camna potong ada tips tak?guna recipe mana?sori to all klau byk tanya guna recipe mana...
pinky,
resepi kek batik achik tu lebih kurang sama macam kak dila...tapi achik masak koko, butter, susu pekat + 1/2 gelas susu coklat dulu..lepas tu angkat...sejukkan dalam 2 minit then baru masukkan biskut marie yg dah pecah 4..gaul bagi rata...masukkan lam loyang...tekan2 kasi padat and simpan lam fridge..nak potong? kena keluarkan dalam 30mins then baru bleh potong..
tapi kadang2 kalau terkeras sket tu..payah gaks nak potong.. |
|
|
|
|
|
|
|
huhhu
patut la buat x menjadi
letak milo susu n biskut
hahahha
x melekat langsung
tq 4 info |
|
|
|
|
|
|
| |
|