CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 103679|Reply: 117

ANEKA RESEPI SARDIN

[Copy link]
Post time 2-1-2007 04:07 AM | Show all posts |Read mode
x tau dah ada topik nie ker blum... saja nk tanya mcm mana nak pelbagaikan masakan sardin??? almaklum lah student uni...brg gerenti x cukup... santan yg dh siap yg jual kat supermarket tuh yg mana yg OK??

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 30-8-2007 11:24 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2007 06:13 AM | Show all posts
Originally posted by lolo at 2-1-2007 04:07 AM
x tau dah ada topik nie ker blum... saja nk tanya mcm mana nak pelbagaikan masakan sardin??? almaklum lah student uni...brg gerenti x cukup... santan yg dh siap yg jual kat supermarket tuh yg mana  ...
...sardines nie merupakan salah satu makanan yang pada aku most versatile ...ko masak macam mana pon sedap jer rasanya...hehehehe...makan mentah pon bley jugak...masak kari...masak sambal tumis...masak lemak pon enak dimakan...

...ok..nie ada few resepi tuk ko ubah suaikan bila masak sardin...




SARDIN KASTURI [Jonah]

1 tin sardin - mesti cap ayam
1-2 biji bawang besar - potong bulat2
cili padi akar - banyak mana pun suka hatilah
anggaran 10 biji limau kasturi - tak tipu!


CARA MEMASAK:

1.  Goreng bwg sebentar dan cili padi.
2.  Masukkan sardin
3.  Perahkan asam limau kasturi
4.  Kalau suka, hancur2 kan isi ikan sardin tu
5.  Bubuh garam sesedap rasa
6.  Kalau suka, boleh tambah tomato sekali

NOTA:

Sardin simpoi ni adalah cara basic.  Kalau suka boleh tambah dengan jering goreng, kerdas goreng, peria, petai, atau kentang.  Bubuhsemua skalipun sodap!

Limau kasturi memang banyak di gunakan untuk mematikan hanyir ikan sardin.  Jangan takut2, sebab kalau dia masam2 lagi sodap!

Makan dengan telur dadar berdaun kunyit.




Tumis Pedas Ikan sardin [Kay]

1 tin -  Ikan sardin cap ayam
lada kering - agak2 jer yg dah dikisar
1 biji bawang besar - dipotong nipis
air asam jawa
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 biji bawang merah -  ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
3 biji kentang - dipotong memanjang & goreng
1 biji lada besar
garam, gula secukup rasa

Cara
1.  Tumis bahan tumbuk hingga garing dan masukan lada kisar sampai garing juger
2.   Masukkan air asam jawa masak seketika... baru masukkan ikan sardin.
3.   Kemudianya masukkan bawang besar.. dan kentang goreng tadi serta lada besar... masak sekejap baru la angkat serta hidang.




SARDIN MASAK LEMAK CILIPI [hanieliza]


Bahan-Bahan:
1 tin sardin yg besar
10 biji buah belimbing
1 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato [belah 4]
garam

bahan tumbuk 15 biji ciliapi
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang merah
2 sm kunyit


Cara:
1 Masukkan sardin dan bahan tumbuk bersama serai, buah tomato, garam dan belimnbing.
2. Bila dah mendideh masukkan santan pekat dan rasakan asam garam.
3. Kacau perlahan sehingga mendideh lagi.
4. Tutup api dan hidangkan.




SADIN GORENG HALIA [bebeh]


Bahan-bahannya:-

- 1 tin sadin cap ayam yang besar - asingkan dari sos nyer
- 4 batang cili masak - dibelah dua tak perlu buang biji
- 1 inci halia - dihiris halus halus
- 4 ulas bawang merah - dihiris halus
- 2 ulas bawang putih - dihiris halus
- suku mangkok air asam jawa
- 1/2 cawan minyak utk menggoreng
- sedikit garam dan ajinomoto mengikut rasa

Cara Menyediakannya:-

1.  Mula2 panaskan minyak kemudian gorenkan sadin, kena berhati hati
    sebab nanti sadin ney akan meletop letop so, api tuh slow sikit tak perlu
    garing dan angkat ketepikan

2.  Kemudian dlam kuali dan minyak yang sama tumiskan bahan2 yang dihiris,
     bila wangi masukkan sos sadin tadi, cili masak diikuti sadin dan air asam

3.  Kacau perlahan supaya sadin tak hancur, masukkan garam dan
     ajinomoto....




SADIN MASAK LEMAK CILIPADI BERSAMA KENTANG [bebeh]

Bahan-bahannya:-

- 1 tin sadin besar cap ayam
- santan kelapa 2rm - asingkan pati secawan yg selebihnya + 3 cawan air
- cilipadi kampung 1rm
- 4 biji ubi kentang dibelah dua
- 4 ulas bawang merah
- 1/2 inci kunyit hidup


Cara Menyediakannya:-

1.  Cili api bawang merah dan kunyit di kisar dan masukkan kedalam periuk
     dan masukkan juga santan yg dicampur dgn 3 cawan air sejuk panaskan
     diatas api kacau selalu.

2.  Masukkan Sadin dan kentang kacau selalu sehingga melegak masukkan
     pati santan garam dan aji nomoto padamkan api.




sardin goreng bawang dgn daun sup [ninoZ]


1 tin sardin - buangkan sos nyer amik ikan sahaja
1 bwg beso yg beso- potong gegelang or separuh gelang or suku gelang :D
halia sket- finely chopped/sliced
2 bwg putih - crushed
daun sup - chopped
crushed black pepper
1/2 tsp sos tiram sket
limau nipis sket
hirisan cili merah
garam n gula secukup rasa
minyak

panaskan minyak[lebih sket tp jgn too much]..tumiskan halia, bwg putih n black pepper
masukkan ikan sardin..goreng bior cam garing sket n masukkan daun sup pastu sos tiram..
masukkan bwg beso n hirisan cili..seasonkan garam gula secukup rasa n perahkan limau nipis..
siappp!
makan dgn nasik..jgn lupa taruk kicap..





Baked Sardin [ninoZ]

sardin tu buang sosnyer..beli yg dlm tin leper n oval tu..
blend together:
santan pekat[sket je..just enuf utk blend
serai
bwg merah
cili merah
kunyit n daun kunyit[kalau ade]
halia sket je
cuka or jus limau sket aje
jintan manis n ketumbar[leh omit kalau maleh nak taruk]
garam gula

susun sardin dlm caserol, curahkan bahan yg dikisar [jgn berkuah sgt]
pastu bakar sampai masak
siapppp!




Masak Lomak Sardin dgn Nenas [ninoZ]


satu tin sardin
nenas - potong
kentang - potong
tomato - potong wedges

dikisar halus
3 bwg merah sket
2 bwg putih sket
cili padi - ikut kepedasan yg dikehendaki
santan
kunyit hidup/serbuk

daun kunyit - hiris atau siat
sedikit lada hitam - bior sebiji- sebiji
serai - titik
garam gula secukup rasa

masukkan bahan kisar bersama sama nenas n kentang, lada hitam, serai  n daun kunyit.. renih perlahan2 sampai kentang agak empuk. kacau  selalu agar santan tak berkepala
pastu masukkan sardin n tomato..bior merenih n pekat, perisakan garam gula secukup rasa..





Sardin goreng cili padi [azaleena]


bahan2:
blend cili api, bwg merah & bwg putih,
masukkan bhn2 yg diblend + air sket  dlm kuali yg telah dipanaskan minyak, masukkan garam + gula
bila dah nak kering, masukkan ikan sardin.


...ps...menjawab pertanyaan ko tentang santan kotak tu...pada aku...semuanya sama jer...tapi...aku lagik suka beli yang santan cair daripada powder form...dan aku suka beli jenama kara....




Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 10:45 AM | Show all posts
wow dah leleh air liur ku :mll:....thanks blackmore...creative aaa korang nie...:hatdown::hatdown::hatdown:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2007 11:13 PM | Show all posts
thank uuuuuu!!! wa pun sudah leleh air liur!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 07:47 AM | Show all posts
great recipes..  
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 08:05 AM | Show all posts
best nye.. boleh try.. thanks..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-8-2007 09:09 AM | Show all posts
saya pun suka gak makan sardin.. kalau buat cekodok mmg wajib cicah sambal sardin.. letak cili api byk2.. pergghh.. mmg sedap..

brand sardin yang paling suka MARINA ngan TC Boy.. sebab sedap...

ps... lolo, santan kotak tu saya suka beli brand M&S... kotak kaler kuning...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 10:20 AM | Show all posts
sadin ni mmg wajib ada kat umah utk kegunaan time fridge dah kosong..
biasanye just tumis sket bawang putih yg diketuk, masuk bwg besar n cili merah hiris, masukkan sadin ngan kuah2 die, klu nak lebih kuah bleh tambah sos cili n tomato n kicap (ikut sukala)..then klu ade letakla potongan tomato, bagi lg cantik..

selain tu, kite guna utk buat sandwich..tumis bwg putih(tumbuk/cincang halus), masuk bwg besar n cili merah yg dihiris nipis2 n masuk sadin, hancur2kan sadin tu, masak sampai kering, ambik roti 2 keping, 1 sapu butter n 1 lagi sapu mayonais, then sapu sadin n letak hirisan timun, hirisan telur rebus, nak letak daun salad/hirisan tomato pun bleh, siap!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-8-2007 10:36 AM | Show all posts
pernah buat mini sardin muffin..... tapi not my selera.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 10:53 AM | Show all posts

Reply #9 kabus's post

camne ye rupenye sadin mini muffin?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 11:20 AM | Show all posts
Originally posted by mkellym at 23-8-2007 10:53 AM
camne ye rupenye sadin mini muffin?


buat mcm muffin cake tu pastu sumbat sardin kat dlm kot ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 12:50 PM | Show all posts
dulu sardin la menu utama kitorang laki bini...my hubby mmg request, kalo boleh, hari2....kite pun suke masak sardin ni sbb senang & cepat...

tapi sejak bace artikel sorang doktor pasal sardin ni, terus hubby tak beli sardin lagi dah...salah satu cara nak conceive...

tapi sesekali terbabas gak...kalo dah org hidang sandwich sardin ke, tak pun yg mcm blackmore tepek tu ke....nyum nyum nyum............
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2007 01:51 PM | Show all posts

sardin

Telur Bungkus Sardin

4 biji telur
1 tin sardin (saiz kecil)- sardin dihancurkan
sayur campur (carrot, peas & corn)
sedikit cili padi - potong halus-halus
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang merah - dihiris
1 biji tomato - dipotong dadu

telur digoreng dadar

tumis bawang putih dan bawang merah.
masukkan sardin yang telah dihancurkan bersama2 kuah
masukkan sayur campur, cili padi, tomato dan biarkan masak.

selepas itu letak sardin tadi diatas telur dadar dan bungkus seperti biasa.


Telur Bistik Sardin

4 biji telur
1 biji ubi kentang - direbus dan dilenyek (tak letak pun tak mengapa... jika letak ubi kentang lenyek dalam telur.... telur akan jadi lembut)
1 tin sardin (saiz kecil)- sardin dihancurkan dan kuah diasingkan
sayur campur (carrot, peas & corn)
sedikit cili padi - potong halus-halus
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang merah - di hiris
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji timun - dipotong dadu
Sos tomato
Sos cili
tepung jagung untuk pekatkan kuah.

Telur dipukul bersama-sama sardin dan ubi kentang yang telah dilenyek dan di goreng.
Tumis bawang putih, bawang merah. Masukkan kuah sardin, sos cili, sos tomato (seperti buat kuah sweet and sour).  Selepas itu masukkan sayur campur, cili, timun dan tomato.  Bila masak, curah kuah tersebut diatas telur.


Mi Maggi Laksa Asam Sardin

2 paket mi maggi laksa asam
1 tin sardin - sardin dihancurkan, kuah dibuang
daun pudina
bawang merah
timun
cili padi
nenas
telur rebus

masakkan maggi bersama-sama perencah dan sardin yang dihancurkan.
hias dengan cili padi, bawang merah, daun pudina, timun, nenas dan telur rebus.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 05:52 PM | Show all posts
Sardin nie bole jgk dibuat mcm tart gulung yg dibakar mcm tart nanas biasa...Pastu dibuat karipap inti sardin, sedap jgk...Sesuai utk party beday bdk2 n minum petang.

INTI TART GULUNG SARDIN/ KARIPAP SARDIN

1   tin        sardin (AYAM BRAND)(yg tin besar)(guna cap lain pun bole )
1   labu    bwg besar (dicincang)
1   btg      serai (dititik)
2   sb       cili kering yg dah dikisar(nak pedas lg bole tambah...)
skit garam
skit kicap pekat
skit minyak masak

CARANYA

Ambil  sardin sahaja dr dlm tin, kmdn dihancurkan dalam mangkuk. Ketepikan. Tumis bwg bsr kekuningan,pastu masuk serai n cili krg. Kacau lg sampai naik myk. Masuk sardin hancur td n skit kuah sardin dr dlm tin. Kacau rata n perisakan garam jika krg masin. Bila dah agak kering,kecilkan api n masuk skit kicap.Kacau sebentar n trus angkat. Sejukkan.

Adunan doh tart gulung sardin (bole jg digunakan utk karipap sardin)

500   gm     Tpg gandum
  90    gm      marjerin/butter
1/2    cwn     minyak makan (dipanaskan)
skit               garam
                      air secukupnya.

CARANYA

Satukan tpg n marjerin. Ramas n gaul rata. Buatkan seperti kawah dlm mangkuk tpg. Sementara tu panaskan myk dlm kuali.Bila panas, sendukkan myk ke dlm tpg. Nanti adunan akan jd spt berbuih n cpt2 kaup tutup balik ngan tpg. Pastu uli tpg dgn masukkan air ngan garam skit2. Tutup ngan kain bila dah jd doh. Biar rehat kejap hehhe...


TART GULUNG SARDIN

Canai doh dan buatkan spt tart gulung nanas. Letak  inti sardin n gulung. Sapu kuning telur n bakar 170c, 15 - 20 min.

KARIPAP SARDIN

Buatkan spt karipap biasa tuh...Canai doh, masuk inti  n kelim.goreng kekuningan..

SELAMAT MENCUBA....

[ Last edited by  cikna99 at 26-8-2007 05:59 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 09:57 AM | Show all posts
sebenarnya lame gak umah dk x naik sadin sejak2 dpt emel kesan sampingan & bhn2 di sebalik pembikinannya ... tp asben insists suh masak gak ... adoiii dk sendiri x toleh kiri kanan bila dah ade dpn mata



Sambal sardin versi dk

Bahan2:
1 tin sardin yg besor
1/2 genggam cili api ... (ikut tahap kepedasan masing2 ya)
1" halia
1" belacan
3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 biji kentang (belah 4 @ 6 tgk saiz)
2 biji tomato (belah 4)
1 labu bawang besor potong bulat
asam keping
2 btg serai diketuk
garam
minyak
air

Cara2:

Blend kasar lada, halia, blacan, bwg putih, bwg beso ...
Tumiskan bahan2 kisar bersama sos/kuah sardin hingga naik minyak
Masukkan kentang, garam & asam keping ... tambahkan air
Setelah kentang empuk masukkan bawang beso yg dihiris bulat & serai yg diketuk
Masukkan sardin & tomato ...
Dah siap ... ni klu mkn dgn nasi sdp, cicah dgn roti pun bleh ... mkn dgn lempeng dadar pun walla ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 10:50 AM | Show all posts
huhhh...dh lama tringin mkn sardin neh..tp kakak ckp,time peknen,jgn mkn sardin..naper ek?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-8-2007 10:54 AM | Show all posts
dk...terliur cikna..sdap kan kalu masak sardin nih masa sahur nanti..  Sdap gak kalu kita campurkan kacang panggang dlm tin (baked beans), resipi mcm dk kat atas nihh..lg2 diwaktu ptg hjg minggu dgn anak2 kat laman..cicah je ngan roti.. Krgkan skit cili sb bdk2 nak mkn kan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 11:06 AM | Show all posts

Reply #16 dddddd's post

ye ke ... dk pun x tau la plak ... setau dk dr emel yg dk dpt tu ... bkn takat org peknen je ... seantero umat x elok mkn sardin ... wallahualam ...

alahai ... tgk kat tin tu ade chop halal jakim ignore je la emel tu ... walau dlm hati terkesan gak ckit2
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 11:08 AM | Show all posts

Reply #17 cikna99's post

uih klu dgn kcg panggang mmg anak sulong dk ngadap setin beso tu dia sorang la ...

klu nak masak sardin x ckp setin ... paling2 1 tin beso & 1 tin kecik ... baru leh mkn 2nd round ... klu x skali hadap je
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2007 11:10 AM | Show all posts
dan dan lapar~~~~~~~~
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.075001 second(s), 39 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list