|
Tolong ajr saya macam mana nak buat kulit paiti yg rangup, dari awal higga akhir.
Thank you
[ Last edited by shidaaziz at 23-9-2007 06:24 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
camane ghopenye pie tee ni...? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 peahjamboo's post
Ak ah cam ne ghupenya xde gambo ke |
|
|
|
|
|
|
|
ala, pie tee.top hat ni, banyak kat restaurant2. hmm... tak silap saya ade kat The Chicken Rice Shop. sarang dia crispy, isi ngan ayam, sengkuang, timun etc..terpulang pada selera. (cam isi popia pon buleh)
kena beli sarang dia yangleo. saya kirim kat cousin di langkawi. tapi kat kl ni ade . kena rajin survey kedai baking. ade jugak org yg amik tempahan buat acuan dia shj. senang, takpayah buat sarang. prepare inti je.
tapi saya tak pernah buat la. tak berkesempatan lagi. resepipon tah ke mana. tapi very simple gune tepung beras tak silap.
yg saya ingat. memula tu kena panaskan acuan dlm minyak panas, pastu celup dlm batter, cepat2 masukkan dlm minyak panas. |
|
|
|
|
|
|
|
ala, pie tee.top hat ni, banyak kat restaurant2. hmm... tak silap saya ade kat The Chicken Rice Shop. sarang dia crispy, isi ngan ayam, sengkuang, timun etc..terpulang pada selera. (cam isi popia pon buleh)
kena beli sarang dia yangleo. saya kirim kat cousin di langkawi. tapi kat kl ni ade . kena rajin survey kedai baking. ade jugak org yg amik tempahan buat acuan dia shj. senang, takpayah buat sarang. prepare inti je.
tapi saya tak pernah buat la. tak berkesempatan lagi. resepipon tah ke mana. tapi very simple gune tepung beras tak silap.
yg saya ingat. memula tu kena panaskan acuan dlm minyak panas, pastu celup dlm batter, cepat2 masukkan dlm minyak panas. |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you gazelle
siapa yg buat? saya nak tempah la.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by yangleo at 23-9-2007 03:28 PM
Tolong ajr saya macam mana nak buat kulit paiti yg rangup, dari awal higga akhir.
Thank you
hi..
acuan pai tee u bleh beli kat any kedai brgan bakeri atau kedai barangan peralatan rumah/dapur
dekat Bake with Yen pun ade..adress kedai u bleh check dekat thread kedai brg bakeri kat sticky
resepi n cara2 nak buat pie tee ade kat archive FnR..sila jenguk2 kat situ
refer kat thread makanan barat dan antarabangsa..page 1 kalau tak salah
bahan asas pai tee..mudah aja
cuma campuran tepung gandum dgn sedikit tepung jagung dan tepung beras, telur dan air
yg sedikit susah adalah cara nak membuatnya..tp 2-3 kali buat insyaallah berjaya |
|
|
|
|
|
|
|
kak Liza ada tepek resepinya sblm ni. |
|
|
|
|
|
|
|
dah buat tapi kulit jadi lemau tak crispy!!!!!!!!!!why why why frust aku |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by yangleo at 29-9-2007 08:54 AM
dah buat tapi kulit jadi lemau tak crispy!!!!!!!!!!why why why frust aku
yangleo..
bagi sukatan bahan..meh kita sama2 check ape yg silap..
normally lemau nih sebab ratio tepung [saya selalu adjust sendiri jek ratio tepung..]
telur sebijik je kan? |
|
|
|
|
|
|
|
ninoZ
ye, telur se biji, tapi kenapa ye tak crispy??????
saya nak cuba lagi, insyAllah |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by yangleo at 29-9-2007 11:59 AM
ye, telur se biji, tapi kenapa ye tak crispy??????
saya nak cuba lagi, insyAllah
cik kakkkkk..
bak ratio tepung lah..saya nak tolong test/check
telur tu more on rasa n tekstur..not so much on crispiness |
|
|
|
|
|
|
|
reply ninoZ
250gm tpung gandum,60gm tepung beras telur 2 biji. saya buat separuh adunan dulu.
ini la ratio dia! {kulit Pai tee} |
|
|
|
|
|
|
|
aisehh..nak try sekarang..scale jiran pinjam lak..lupa nak ambik earlier
esok kita try eh..
tapi kan...my anggaran utk ratio bancuhan tu..
1 cawan tepung : 1 tablespoon tpg beras : 1 telur : 3/4 air : garam
[anggaran sukatan -1 cawan tepung gandum = 125 gram ; 1 tablespoon tepung beras = 15 gram]
kalau your sukatan guna lebih tepung beras..bancuhan u mesti cair skettt je dari ratio yg me bagi tu
[tak pun try bancuhan pie tee kak liza plak..pastu tgk ape jadik]
biasakan biar kejap bancuhan tu dlm 10-15 minit utk gluten dlm tepung tu set..pastu baru start buat pie tee
agak2 pekat sgt gak..tambah air skettt je..then test sket adunan tu
first few tries tu biasanya akan rosak, herot bengot, terlampau thick n sebagainya..lepas tu dia akan ok
celup mould dlm kuali seketika..biar sama suhu dengan minyak..then angkat n kirai2 sket biar minyak tak terlalu menyeliputi mould..then quickly celup dlm bancuhan n quickly gak celup balik dlm minyak...
kalau minyak too panas..kulit tu immediately akan bubbly mcm rice bubble..hehehehe, slowkan la apinyer sket..api slow sgt pun tak leh gak [sama kes mcm kita goreng karipap dgn minyak yg terlalu panas..kulit dia akan menggerutu]
bear in mind..when it comes to making pie tee..its all about skills
alah bisa tegal biasa...practice make perfect!
selamat mencuba..
[ Last edited by ninoZ at 30-9-2007 03:42 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
reply ninoZ
thank you, baik hati awak semoga panjang umur murah rezeki amin........ |
|
|
|
|
|
|
|
saya kalau mkn kt chiken rice shop suker mkn pai tee nih..nasik ayam tu saya xsuka..btwww maner kiter nk beli acuan pai tee nih |
|
|
|
|
|
|
|
siapa nak kirim beli acaun pie tee ni boleh pm or tgglkan jejak kat blog saya..
a few of my blog reader mintak tlg belikan, so alang-alang nak belikan utk diaorg sy nak tanya kalau sesapa kat sini nak order sekalik...
maklumat lanjut tgk kat my blog ek...
resepi pun ada sano...
sila jenguk ke sana. maleh nak taip benda yang sama kat sini
http://ceritapnut.blogspot.com
resepi, copy paste je ke sini
Bahan untuk bancuhan tepung
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2-3 sudu tepung beras
sebiji telur
air secukupnya.
Cara dia Versi orang yang nak mudah macam ahkak le kan..
Masuk je semua bahan dalam blender, masuk air sikit, blend je..
confirm halus mulus bancuhan tepung korang
then goreng la, celup acuan dalam bancuhan, dan rendam dalam minyak panas dalam kuali.(alaa macam buah kuih ros/kuih loyang/kuih goyang tu)
(adunan ni jangan likat sangat, jangan cair sangat)
kalau pekat sangat nanti tebal dan liat sikit, kalau cair sangat, kang tak lekat dicelup ke acuannya.
Okeh bahan inti sumbatnya
Karot sebiji yang besar tau.kalau kecik dua biji la
sengkuang sebiji (sederhana besar)dua bahan ni di parut
taugeh agak-agak la kan..
semua ni dicelur dengan sedikit garam
ayam kisar ramly tu sebungkus (kalau tak der, guna dada ayam, cincang)
telur hancur (scramble egg)(2@3 biji telur)
isi udang, gunting-gunting isi udang tu
separuh kiub ayam
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
bawang putih sebiji
garam
Cara
tumis bawang putih
then masukkan ayam kisar, udang masukkan air sikit je..jgn byk
then masukkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah, masak sampai kekeringan
sos cili (sama cam sos cili nasi ayam)
*sedikit cili besar merah tu (jangan yg jenis berkilat, tak sedap)
*sebiji bawang putih
sesudu perahan limau nipis
garam dan gula
dua sudu sos thai,
sesudu sos cili
sedikit air,
*blend
Cara dia masak semua bahan tu sekejap |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|