CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15521|Reply: 23

Pie Tee/Top Hat

[Copy link]
Post time 23-9-2007 03:28 PM | Show all posts |Read mode
Tolong ajr saya macam mana nak buat kulit paiti yg rangup, dari awal higga akhir.
Thank you

[ Last edited by  shidaaziz at 23-9-2007 06:24 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2007 09:44 AM | Show all posts
camane ghopenye pie tee ni...?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 10:56 AM | Show all posts

Reply #2 peahjamboo's post

Ak ah cam ne ghupenya xde gambo ke
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 12:01 PM | Show all posts
ala, pie tee.top hat ni, banyak kat restaurant2. hmm... tak silap saya  ade kat The Chicken Rice Shop. sarang dia crispy, isi ngan ayam, sengkuang, timun etc..terpulang pada selera. (cam isi popia pon buleh)

kena beli sarang dia yangleo. saya kirim kat cousin di langkawi. tapi kat kl ni ade . kena rajin survey kedai baking. ade jugak org yg amik tempahan buat acuan dia shj. senang, takpayah buat sarang. prepare inti je.

tapi saya tak pernah buat la. tak berkesempatan lagi. resepipon tah ke mana. tapi very simple gune tepung beras tak silap.

yg saya ingat. memula tu kena panaskan acuan dlm minyak panas, pastu celup dlm batter, cepat2 masukkan dlm minyak panas.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 12:02 PM | Show all posts
ala, pie tee.top hat ni, banyak kat restaurant2. hmm... tak silap saya  ade kat The Chicken Rice Shop. sarang dia crispy, isi ngan ayam, sengkuang, timun etc..terpulang pada selera. (cam isi popia pon buleh)

kena beli sarang dia yangleo. saya kirim kat cousin di langkawi. tapi kat kl ni ade . kena rajin survey kedai baking. ade jugak org yg amik tempahan buat acuan dia shj. senang, takpayah buat sarang. prepare inti je.

tapi saya tak pernah buat la. tak berkesempatan lagi. resepipon tah ke mana. tapi very simple gune tepung beras tak silap.

yg saya ingat. memula tu kena panaskan acuan dlm minyak panas, pastu celup dlm batter, cepat2 masukkan dlm minyak panas.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2007 12:12 PM | Show all posts

Thank you gazelle

siapa yg buat? saya nak tempah la..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-9-2007 12:17 PM | Show all posts
cmni rupa pai tee..
   
  


sorry kalau gmbr x clear.. kt 'the chicken rice shop' ade jual pai tee cmnie..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 12:56 PM | Show all posts
Originally posted by yangleo at 23-9-2007 03:28 PM
Tolong ajr saya macam mana nak buat kulit paiti yg rangup, dari awal higga akhir.
Thank you


hi..
acuan pai tee u bleh beli kat any kedai brgan bakeri atau kedai barangan peralatan rumah/dapur
dekat Bake with Yen pun ade..adress kedai u bleh check dekat thread kedai brg bakeri kat sticky

resepi n cara2 nak buat pie tee ade kat archive FnR..sila jenguk2 kat situ
refer kat thread makanan barat dan antarabangsa..page 1 kalau tak salah

bahan asas pai tee..mudah aja
cuma campuran tepung gandum dgn sedikit tepung jagung dan tepung beras, telur dan air
yg sedikit susah adalah cara nak membuatnya..tp 2-3 kali buat insyaallah berjaya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2007 01:21 PM | Show all posts
kak Liza ada tepek resepinya sblm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 11:19 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-9-2007 08:54 AM | Show all posts
dah buat tapi kulit jadi lemau tak crispy!!!!!!!!!!why why why frust aku
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2007 09:22 AM | Show all posts
Originally posted by yangleo at 29-9-2007 08:54 AM
dah buat tapi kulit jadi lemau tak crispy!!!!!!!!!!why why why frust aku


yangleo..
bagi sukatan bahan..meh kita sama2 check ape yg silap..
normally lemau nih sebab ratio tepung [saya selalu adjust sendiri jek ratio tepung..]
telur sebijik je kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-9-2007 11:59 AM | Show all posts

ninoZ

ye, telur se biji, tapi kenapa ye tak crispy??????
saya nak cuba lagi, insyAllah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2007 02:47 PM | Show all posts
Originally posted by yangleo at 29-9-2007 11:59 AM
ye, telur se biji, tapi kenapa ye tak crispy??????
saya nak cuba lagi, insyAllah

cik kakkkkk..
bak ratio tepung lah..saya nak tolong test/check
telur tu more on rasa n tekstur..not so much on crispiness
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-9-2007 09:53 PM | Show all posts

reply ninoZ

250gm tpung gandum,60gm tepung beras telur 2 biji. saya buat separuh adunan dulu.
ini la ratio dia! {kulit Pai tee}
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2007 02:30 AM | Show all posts
aisehh..nak try sekarang..scale jiran pinjam lak..lupa nak ambik earlier
esok kita try eh..

tapi kan...my anggaran utk ratio bancuhan tu..
1 cawan tepung : 1 tablespoon tpg beras : 1 telur : 3/4 air : garam
[anggaran sukatan -1 cawan tepung gandum = 125 gram ; 1 tablespoon tepung beras = 15 gram]

kalau your sukatan guna lebih tepung beras..bancuhan u mesti cair skettt je dari ratio yg me bagi tu
[tak pun try bancuhan pie tee kak liza plak..pastu tgk ape jadik]

biasakan biar kejap bancuhan tu dlm 10-15 minit utk gluten dlm tepung tu set..pastu baru start buat pie tee
agak2 pekat sgt gak..tambah air skettt je..then test sket adunan tu

first few tries tu biasanya akan rosak, herot bengot, terlampau thick n sebagainya..lepas tu dia akan ok

celup mould dlm kuali seketika..biar sama suhu dengan minyak..then angkat n kirai2 sket biar minyak tak terlalu menyeliputi mould..then quickly celup dlm bancuhan n quickly gak celup balik dlm minyak...

kalau minyak too panas..kulit tu immediately akan bubbly mcm rice bubble..hehehehe, slowkan la apinyer sket..api slow sgt pun tak leh gak [sama kes mcm kita goreng karipap dgn minyak yg terlalu panas..kulit dia akan menggerutu]

bear in mind..when it comes to making pie tee..its all about skills
alah bisa tegal biasa...practice make perfect!

selamat mencuba..

[ Last edited by  ninoZ at 30-9-2007 03:42 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-9-2007 10:32 AM | Show all posts

reply ninoZ

thank you, baik hati awak semoga panjang umur murah rezeki amin........
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 03:34 PM | Show all posts
saya kalau mkn kt chiken rice shop suker mkn pai tee nih..nasik ayam tu saya xsuka..btwww maner kiter nk beli acuan pai tee nih
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 03:00 PM | Show all posts
siapa nak kirim beli acaun pie tee ni boleh pm or tgglkan jejak kat blog saya..
a few of my blog reader mintak tlg belikan, so alang-alang nak belikan utk diaorg sy nak tanya kalau sesapa kat sini nak order sekalik...
maklumat lanjut tgk kat my blog ek...
resepi pun ada sano...
sila jenguk ke sana. maleh nak taip benda yang sama kat sini
http://ceritapnut.blogspot.com

resepi, copy paste je ke sini

Bahan untuk bancuhan tepung
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2-3 sudu tepung beras
sebiji telur
air secukupnya.

Cara dia Versi orang yang nak mudah macam ahkak le kan..
Masuk je semua bahan dalam blender, masuk air sikit, blend je..
confirm halus mulus bancuhan tepung korang

then goreng la, celup acuan dalam bancuhan, dan rendam dalam minyak panas dalam kuali.(alaa macam buah kuih ros/kuih loyang/kuih goyang tu)
(adunan ni jangan likat sangat, jangan cair sangat)
kalau pekat sangat nanti tebal dan liat sikit, kalau cair sangat, kang tak lekat dicelup ke acuannya.

Okeh bahan inti sumbatnya
Karot sebiji yang besar tau.kalau kecik dua biji la
sengkuang sebiji (sederhana besar)dua bahan ni di parut
taugeh agak-agak la kan..
semua ni dicelur dengan sedikit garam

ayam kisar ramly tu sebungkus (kalau tak der, guna dada ayam, cincang)
telur hancur (scramble egg)(2@3 biji telur)
isi udang, gunting-gunting isi udang tu
separuh kiub ayam
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
bawang putih sebiji
garam

Cara
tumis bawang putih
then masukkan ayam kisar, udang masukkan air sikit je..jgn byk
then masukkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah, masak sampai kekeringan

sos cili (sama cam sos cili nasi ayam)
*sedikit cili besar merah tu (jangan yg jenis berkilat, tak sedap)
*sebiji bawang putih
sesudu perahan limau nipis
garam dan gula
dua sudu sos thai,
sesudu sos cili
sedikit air,
*blend

Cara dia masak semua bahan tu sekejap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 03:18 PM | Show all posts
cam sdp aje
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 02:28 AM GMT+8 , Processed in 0.055859 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list