|
ada sesapa kat sini boleh bagi resepi pecal...teringat masa makan di satu majlis pertunangan...yang ada timun, tauge, tauhu goreng dan digaul ngan kuah kacang.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by akulerr at 7-7-2008 03:37 PM
ada sesapa kat sini boleh bagi resepi pecal...teringat masa makan di satu majlis pertunangan...yang ada timun, tauge, tauhu goreng dan digaul ngan kuah kacang..
resipi untuk kuah kacang..
bahan2nyee..
kacang tanah
gula
air asam jawa
garam
ajinomoto sikit
lada cili kalo nk pedas
bawang putih
bawang merah
belacan
cara membuatnyer...
kacang tanah digoreng dan ditumbuk
bwg putih,bwg merah,belacan,lada cili digoreng
pastu angkat tumbuk
pastu masuk kan dlm mangkuk dan campurkan ngan kcg yg dah ditumbuk
pastu masuk air asam,gula,grm,aji dan masukkan air ikut suka...
masukkan air suam tau..
ikut ar klu nak pekatnyer camne....
kdg2 ade org letak cekur...klu xnak pun xper
klu nak letak goreng cekur tu skali ngan bhn2 yg digoreng td...
goreng tu jgn minyak bnyk sket jer...
awk try buat ek...... |
|
|
|
|
|
|
|
thread terdahulu dah ade kan thread camni...dlm archive pun ade?
tuan tanah..nanti saya akan merge tau..
harap maklum yer
|
|
|
|
|
|
|
|
kakliza cukup suka ngan pecal ni...
PECAL atau ROJAK SAYUR
Bahan Sayuran
1 ikat daun pucuk ubi
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1 batang timun [hiris nipis]
2 butir tahu [goreng dan potong nipis]
daun salad
telur rebus [optional]
garam
Cara
1. Pucuk ubi, kangkong dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengn sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3. Taugeh dibersihkan dan basuh. Toskan.
4. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.
]Bahan Kuah
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan jus asam jawa
15 tangkai cili kering [potong dan basuh]
3 ulas bawang merah
sedikit belacan
3 s/b minyak
gula
garam
Cara
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buangkan kulitnya. Mesin kasar.
2. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering, bawang merah dan belacan sehingga wangi.
3. Mesinkan cili kering, bawang dan belacan dengan jus asam jawa sehingga halus.
4. Gaulkan dengan kacang tanah yg telah dihancurkan.
5. Masukkan gula dan garam. Rasakan secukupnya. [jika pekat boleh tambah air sikit demi sikit]
6. Hidangkan dengan bahan sayuran. |
|
|
|
|
|
|
|
pecal org jawa kena letak cekur. nak tambah sedap bila dah kisar semua gaulkan sekali dgn daun limau purut yg dicarik.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 sweetfrangipani's post
cekur tu apa yer.. sejenis daun ke.. nak bubuh dalam pecal tu cam ner.. ? |
|
|
|
|
|
|
|
Nak tanya.....urgent ni
Sambal pecal ni sebenarnya manis ke?
Ada member bawak sambal pecal yg ready made (mak dia buat), tinggal nak campur jer...ni member yg cakap. Sambal pecal yg dia bawak ni manis.....
Sy ni baru sekali jer makan pecal ...itu pun lama dah. Tak ingat rasa macamna. |
|
|
|
|
|
|
|
Pecal memang kegemaran ku... suka yg pedas skit..
Ubi buat kuah nye senang aje
kacang tanah digoreng dengan minyak, kemudian di tumbuk
cili kering,bawang merah, halia dan sedikit belacan digoreng jugak, kemudian di tumbuk
kemudian campurkan kacang dan bahan bawang, cili dan halia,
bancuh dengan air panas, letak garam , gula dan air asam jawa sekucup rasa,
gaul dengan sayur kegemaran... taraaa dah siap nih gambonya..
|
|
|
|
|
|
|
|
nak tambah sket.. kt kuah tu tambah dgn cekur atau org jawa panggil "kencur", cekur tu pun goreng gak setengah masak cam bawang.. baru ade ummphh |
|
|
|
|
|
|
|
selalu kalu wat pecal nih guna kuah yang segera tu jerk.. ada aroma cekor tu yang best yum..yum..yum..
ini lah pokok cekur |
|
|
|
|
|
|
|
suka jgk pecal, tambah ada kuah yg letak daun cekur blh buang2 angin sekali... aroma... |
|
|
|
|
|
|
|
erm.....sedap nyer..sy pun suker gak.opah sy memang teror wat
pecal ni.sampai menjilar kuku ..... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau buat kuah jeganan dan pecal sayuran ni mmg mesti letak cekur..
baru kick! heheheheehe |
|
|
|
|
|
|
| |
|