CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 11646|Reply: 44

resepi ringkas hasil tangkapan

[Copy link]
Post time 15-1-2009 02:22 AM | Show all posts |Read mode
jay nak kongsi resepi2 ringkas yang penah jay masak selepas selesai mendapat tangkapan....



IKAN PUYU BAKAR ASAM LIMAU NIPIS



bahan2 :

1) dua biji limau nipis
2) 3 ekor ikan puyu (hasil tangkapan)
3) garam & kunyit serbuk
4) cili padi (tumbuk lumat)


petua (sekiranya nak kurang bau ikan sungai, sila rendam ikan puyu dengan air cuka)


cara2 :

1.rendam ikan ke dalam cuka sehingga sejam (kalau rajin la
2.panggang ikan dengan dibaluti daun pisang (kalau ada)  sehingga la masak
3.letakkan ikan yang sudah dibakar masak ke dalam pinggan
4. taburkan cili padi yang ditumbuk lumat ke atasnya
5) perah air limau nipis ke atas ikan tersebut...


sedia di makan bersama nasi panas



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-1-2009 02:24 AM | Show all posts

Balas #1 JAY-Z\ catat

akan datang...resepi sotong candat segar



[ Last edited by  JAY-Z at 15-1-2009 02:40 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 07:55 AM | Show all posts
sotonggg...sedapnyeeee       
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 07:57 AM | Show all posts
ish...kecur air liur tengok ikan bakar ni...adehh...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 11:53 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 11:57 AM | Show all posts


ikan puyu lagi
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-1-2009 12:06 PM | Show all posts
sodapnyaaaa.......terliur arrr.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2009 12:30 PM | Show all posts
hello ...letaklah resepi sekali oooooiiii
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-1-2009 01:33 PM | Show all posts


bestnye....cara2 nk buat ikan pekasam utara tadak ke??
yg beras tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 01:45 PM | Show all posts

Reply #9 seroja23's post

Pekasam:

Bahan-bahan : Ikan puyu,loma,lampam.terbul dll.
Beras (goreng dlm kuali tanpa minyak sampai kuning dan dimesin/tumbuk)
Garam (mesti mau banyak)





Cara dia : Mula2 basuh ikan bersih2 dengan air, buang insang dan perut..masukkan cuka sikit dalam air tu nak kasi ilang hanyir..pastu toskan...dah habis tos tu masukkan garam dalam perut ikan..letak banyak sket garam tu, pastu masukkan ikan tu dalam peti sejuk dalam 2 hari..Lepas 2 hari, ambik ikan tu basuh bersih2 supaya hilang garam dalam ikan... ikan tu tetap masin walaupun selepas dibasuh bersih...kemudian toskan lagi..






Ambil beras goreng yang dimesin/tumbuk, masukkan dalam perut ikan, lumurkan kat badan ikan .... (nenek saya pesan tak payah letak asam jawa sbb nanti beras tu akan jadi masam)... pastu susun kat dalam balang dengan perutnya di atas supaya beras tadi tak tumpah.....balang plastik simpan kuih raya tu pun takpe.. dah abis susun tutup balang rapat2... kalau boleh tutup lagi dgn plastik takut lalat datang bertelur kat celah2 tudung dia....






Lepas seminggu tengok ikan semua dah basah...buang air tu sikit sbb kalau tenggelam sangat nnt ikan jadi terlalu medak ..tak sedap...!!! kalau rajin alih2kan ikan yang di bawah ke atas supaya ikan di atas pun basah jugak... alih pelan2, sebaiknya pindahkan ke bekas lain takut nanti beras hancur tu terkuar dari perut ikan pulak.. Lepas seminggu lebih tu tengok ikan dah agak menjadi boleh la dipindahkan ke dalam plastik jernih pastu ikat kuat2 dengan getah....

PANTANG BUAT IKAN PEKASAM ni satu aje...elakkan lalat dari bertelur...jadi untuk elakkan lalat tu biasanya saya suka buat pekasam ni waktu malam...kebersihan penting, jgn ada sisa2 beras masam kat tudung atau plastik..lalat mmg suka sangat..Nak makan pulak nenek saya pesan : Potong bawang besar, bawang kecik dan cili kering.. goreng ikan pekasam tu, bila ikan dah masak goreng bawang dan cili kering ni dgn minyak tadi...masa nak hidang letak ikan dalam piring , letak sekali dgn bawang, cili dan minyak goreng, pastu perah skit limau nipis....selamat mencuba



/- ni belajar buat pekasam dari blog.


Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 01:54 PM | Show all posts











Bahan2:
-Ikan sungai (apo2 ikan pun buleh - Sebarau/terbul/masai/tenggalan/lampam) +- 4 ke 5 eko
-Cili api mesti mau ada (segonggam jadik la…hehehe) –Ditumbuk bersama2 garam
-Santan dari sebiji kelapo
-Daun kunyit (diracik halus2)
-Kunyit hidup (dalam seinci) - Ditumbuk
-Garam kasar
-Daun pisang (buat alas dalam kuali maso masak & tambah aroma)
-Sebiji Limau kasturi

Cecaranya..
Lapikkan daun pisang ke dalam kuali (ikut besar kuali). Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk bersama ikan dan santan. Kacau jangan berenti sampai mendidih. Agak2 ikan dah empuk/masak tutup la api. Lepas tu perahkan jus limau bagi membangkitkan lagi aroma dan nafsu makan…hehehe. Makanlah dengan nasi panas2... Fuuhhh...bepoloh dahi...

Taaraaa!!! Dah siap.. Selamat mencuba…
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 01:58 PM | Show all posts


teringinnya.....

thnx yer bg resipi ikan pekasam tuh..
tah bila nk buatnya...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 02:03 PM | Show all posts

Reply #12 seroja23's post

dah buat nti pos kan tam sama nah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 02:08 PM | Show all posts

Reply #13 nhid_tam's post



insyaallah....kl buat boleh je nk pos...
(padahal p beli kat kedai, pos kat tam)
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by seroja23 at 15-1-2009 02:08 PM


insyaallah....kl buat boleh je nk pos...
(padahal p beli kat kedai, pos kat tam)


tak boley....nak yg oja buat jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 02:14 PM | Show all posts

Reply #15 nhid_tam's post

nnt la...kite buat...
ms tam anak 3 nnt...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-1-2009 02:20 PM | Show all posts
Originally posted by seroja23 at 15-1-2009 02:14 PM
nnt la...kite buat...
ms tam anak 3 nnt...


erkkk..

ms anak 3 nti..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2009 01:17 AM | Show all posts
sedapnya...jay tengah kumpul material
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2009 02:32 AM | Show all posts
SOTONG CANDAT BAKAR




SENANG JER...





bahan2 :

sotong
kayu arang
pemetik api
tong panggang


cara2:
1) sotong yang ditangkap hendaklah dibersihkan dahulu dengan air yang bersih
2) letakkan sotong di atas tong panggang bara api ....biarkan sehingga kelihatan agak masak
3) sedia dihidang dengan NASI PANAS ,



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2009 03:04 AM | Show all posts
IKAN SEPAT MASIN GORENG....


bahan2:

1) ikan sepat
2) garam
3) air perahan limau nipis
3) cili padi



cara:
1) ikan yang ditangkap perlu di rendam dengan air garam dahulu (kalo rajin rendam la sejam dua)
2) goreng ikan sehingga garing
3) taburkan cili padi di atas ikan yang siap digoreng
4) perahkan air limau nipis ke atasnya ...


sedia dimakan bersama nasi panas dan kicap kipas udang manis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-11-2024 08:37 AM GMT+8 , Processed in 0.298851 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list