CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4077|Reply: 12

MAKANAN WARISAN MALAYSIA..tolong la tok final projek..

[Copy link]
Post time 21-1-2009 04:29 PM | Show all posts |Read mode
saya pelajar sains pengajian makanan kt upm..
skg ni  nak wat final projek..
the main title 'malaysia food heritage'..
bole tak tolong cadangkan food or ingredient yg ssuai tok wat research ni.
ples...mne tau cadangan korang bguna tok sy..

MARILAH SAMA-SAMA KITA MEMARTABATKAN MAKANAN TRADISI KITA
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2009 05:17 PM | Show all posts

Reply #1 rumputhijau's post

cuba check thread kuih muih warisan n thread 100 makanan warisan malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 07:05 PM | Show all posts
Originally posted by rumputhijau at 21-1-2009 04:29 PM
saya pelajar sains pengajian makanan kt upm..
skg ni牋nak wat final projek..
the main title 'malaysia food heritage'..
bole tak tolong cadangkan food or ingredient yg ssuai tok wat research ni ...


my fav topic nihh..

sebagaimana kayanya sejarah peradaban melayu/malaysia..mcm tu jugak lah kayanya warisan makanan malaysia
bahagikan dulu pada beberapa bhgn.

makanan warisan sgt dipengaruhi oleh faktor regional,yg turut membawa pengaruh budaya setempat n hasil keluaran segar tempatan.. kawasan dekat dgn laut lain hidangan makanan hariannya dari kawasan yg jauh dipedalaman

pastu 爉enu makanan warisan ni turut mengambil kira faktor masa n suasana n musim :-
ade makanan harian, ade 爉akanan utk keraian, ade makanan utk upacara/sambutan tertentu..musim tertentu plak ade makanan tertentu


pastu kategori masakan terbahagi pada bahagian2 lain plak..cth hidangan sarapan, mkn tghari/malam, minum petang. yg sarapannya pun ade byk jenis..ade hidangan kuih muih, ade yg dlm bentuk asas nasi dlll..


faktor status n kedudukan pun ade pengaruh gak..esp dolu2..sebab tu lah kita ada masakan istana, masakan org kebanyakan n lain2 yg seumpama dgnnya


then ade gak faktor asimilasi masakan luar..cth pengaruh masakan nyonya, india, portugis

cik rumput buat dulu structurenya secara kasar..then kita sama2 tolong 'fill in blanks' n bagi input sekadar termampu
boleh?

ni just assignment ke, dessertation ke thesis?
tajuk Malaysian food heritage tu besar skopnya..jenuh kalau nak cover everything..kecualilah kalau intention nak buat kajian secara rambang jek
buat pengkususan topic tertentu then u bleh go deeper..

[ Last edited by  ninoZ at 22-1-2009 12:26 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 08:00 PM | Show all posts

Reply #3 ninoZ's post

Post ni deserves utk dpt credits. Kejap ya saya report.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 08:04 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 21-1-2009 08:00 PM
Post ni deserves utk dpt credits. Kejap ya saya report.

done, my dear Bai..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 08:05 PM | Show all posts

Reply #5 Kacip_Fatimah's post

Thank you Kacip_Fatimah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-1-2009 08:06 AM | Show all posts
ya saya setuju dengan Ninoz, kalau skop kepada certain type of masakan much better, and boeh study deeper.

contohnya kalau food heritage-kuih muih tradisional..
sy rasa, kuih macam baulu, kuih bakar, putu kacang boleh dikorek ke akar umbi..
and kuih-kuih tu jugak lebih 'berkhasiat' tanpa telur/tanpa butter, tetapi tetap sedap dan lembut

kalau nak fokus on lauk-lauk, boleh juga fokus kepada lauk pauk ikut pecahan geografi
contohnya di utara-masak gulai ikan kering variasinya lain, ikan kering, nenas, terung, keledek,kacang panjang, guna rempah, masak, last sekali baru tumis bawang, di bahagian tengah or selatan, lain pulak, ikan kering lebih gemar di masak lemak bersama nenas..

begitu juga asam pedas-diselatan, asam pedas ditumis, di utara, istilah asam pedas bawang tumbuk bersama cili di rebus, kalau di timur, dipanggil singgang..


menariknya...best.best....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2009 10:24 AM | Show all posts
ntah kenapa aku teringat kat rendang tok
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-1-2009 12:22 PM | Show all posts

Balas #3 ninoZ\ catat

tq ninoz..

sy da pikir n plan nk wat gula melaka..
sbb mknn tradisi kite  byk guna gula malaka cnthnye ondeh-ondeh,dodol n sbgainye..
so ape pendapat ninoz..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2009 12:26 PM | Show all posts

Balas #4 Baiduri Othman\ catat

thnk you bai
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2009 12:36 PM | Show all posts
thesis yg da siap ni akn dhantar ke malaysia food heritage center..

sy nak wat 'gula melaka'

lam thesis ni juz nak definition,type,quality such as physical,nutrition, microbiology,functionality such as health and utilization..
dan juga pape pngetahuan lain yg bkaitan.

sy akn tekann more pd utilization..
sbb kt cni la org akn tau mknn tradisi kte yg mgunakan gula melaka..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2009 02:22 PM | Show all posts
haaa.. kan senang kalau  dah spesifikkan soklan..
so now kita concentrate pada resepi2 yg menggunakan gula melaka sebagai bahan masakannya lah?
cth:
jongkong utara
buah melaka
pulut inti
pulut serikaya
sago gula melaka
bingka gula melaka
bingka ubi kayu gula melaka
kaswi
lompang
apam gula melaka
pengat
bubur tolak bala
bubur gandum
lopis
som som

dlllagi
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2009 02:36 PM | Show all posts

Reply #11 rumputhijau's post

For information:

Orang nogori kebanyakanya tak guna gula melaka.  Dorang guna gula enau.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 02:57 AM GMT+8 , Processed in 0.070957 second(s), 26 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list