|
salam & sejahtera,
ni nak mintak pendapat. mod, nanti2 kalau dah dapat jawapan, boleh lah tutup thread.
hari ahad saya beli daging batang pinang kat pasar malam. memang selalu beli kat situ, daging dia selalu fresh lah.
so balik rumah sampai dalam 7pm, kalut nak masak dinner. potong lah sikit daging tu dan masak.
esok pagi bangun, lepas hantar anak ke sekolah, baru teringat!! alamak, daging mentah lebihan daripada masak malam tadi tu (banyak lah lebih, hampir 1kg) LUPA NAK SIMPAN!!!.. so dia duduk dalam room temperature for like, 12 hours!.
so, saya tak tahu nak buat apa, cepat2 lah simpan. memang ada lah bau sikit.
so today ingat nak masak lah daging tu. memang ada bau, tapi bukan lah busuk teruk.
kalau kawan2 kat tempat saya ni, buang je ke daging tu (cost me nearly rm20 -- sekilo rm20).
atau ada cara untuk salvage daging tu, dan hilangkan bau nya?
HELP........... |
|
|
|
|
|
|
|
NOBODY CAN HELP???? pleaseeee.. |
|
|
|
|
|
|
|
wa pun pernah kena gak....tapi daging ayam....rebus pastu bagi kucing makan...he..he..
kisah wa plak, ayam beku, wa keluar kan dari fridge konon2 nak masak, pastu lupa...esok nye gi kerja.....balik kerja baru teringat ayam separuh kat tepi peti ais....
jadi malam tu, kucing2 liar kat umah wa, makan besar la, makan ayam rebus.....he..he.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 mclaren's post
ambil daging tu, gaul dgn kunyit garam dan sedikit lada hitam. Simpan dalam chiller utk 2-4 jam. Pastu potong agak2 sebesar 2 ibu jari tangan (jgn kaki la pulak!!!) dan goreng hingga garing...gorengan yg last sekali, taburkan bawang besar yg di potong bulat dgn cili merah dan daun bawang......siap!!!! percayala...tak ada bau tak ada rasa yg kureng enak. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 SANKURIANG's post
thanks so much sangkuriang.
problem is, daging tu hampir 1kg. banyak tu.
tapi boleh kot ye freeze kan, and reheat for meal di lain hari? oh sungguh tak fresh nya.
tapi kat rumah ni tak ada daun bawang lah pulak. kira abaikan je ke?
lagi satu, chiller tu, fridge section ke? not the freezer kan?
lagi satu, bila goreng tu, minyak banyak macam kita goreng ikan ke? or just to saute? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 mclaren's post
boleh potong nipis2, gaul dgn garam( biar byk sikit) dan sedikit curry powder.
pastu jemur hingga kering. dah kering boleh simpan...
potong halus, dan goreng hingga garing. Makan dgn nasik panas mmg sedap.
p/s : orang kami kat pendalaman sarawak sana takdak fridge dedulu.
daging rusa, selalu kita buat cam gini. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #7 indahkasturi's post
thanks.
tadi saya call mak, mak pun bagi suggestion lebih kurang serupa. pagi tadi nak call tak boleh, terlupa bayar bil maxis, so kena bar (malu nya).. lepas maghrib baru dapat cakap dengan mak.
thanks kawan2 yang bagi suggestion.
to others kalau berhadapan dengan situasi yang sama, boleh gunakan resipi2 di atas. |
|
|
|
|
|
|
| |
|