CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3490|Reply: 7

TOLONG - daging

[Copy link]
Post time 12-5-2009 12:42 PM | Show all posts |Read mode
salam & sejahtera,

ni nak mintak pendapat. mod, nanti2 kalau dah dapat jawapan, boleh lah tutup thread.

hari ahad saya beli daging batang pinang kat pasar malam. memang selalu beli kat situ, daging dia selalu fresh lah.

so balik rumah sampai dalam 7pm, kalut nak masak dinner. potong lah sikit daging tu dan masak.

esok pagi bangun, lepas hantar anak ke sekolah, baru teringat!! alamak, daging mentah lebihan daripada masak malam tadi tu (banyak lah lebih, hampir 1kg) LUPA NAK SIMPAN!!!.. so dia duduk dalam room temperature for like, 12 hours!.


so, saya tak tahu nak buat apa, cepat2 lah simpan. memang ada lah bau sikit.

so today ingat nak masak lah daging tu. memang ada bau, tapi bukan lah busuk teruk.

kalau kawan2 kat tempat saya ni, buang je ke daging tu (cost me nearly rm20 -- sekilo rm20).
atau ada cara untuk salvage daging tu, dan hilangkan bau nya?

HELP...........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-5-2009 01:03 PM | Show all posts
NOBODY CAN HELP???? pleaseeee..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 01:27 PM | Show all posts
kalau disalai?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 01:34 PM | Show all posts
wa pun pernah kena gak....tapi daging ayam....rebus pastu bagi kucing makan...he..he..

kisah wa plak, ayam beku, wa keluar kan dari fridge konon2 nak masak, pastu lupa...esok nye gi kerja.....balik kerja  baru teringat ayam separuh kat tepi peti ais....

jadi malam tu, kucing2 liar kat umah wa, makan besar la, makan ayam rebus.....he..he..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 01:39 PM | Show all posts

Reply #1 mclaren's post

ambil daging tu, gaul dgn kunyit garam dan sedikit lada hitam. Simpan dalam chiller utk 2-4 jam. Pastu potong agak2 sebesar 2 ibu jari tangan (jgn kaki la pulak!!!) dan goreng hingga garing...gorengan yg last sekali, taburkan bawang besar yg di potong bulat dgn cili merah dan daun bawang......siap!!!! percayala...tak ada bau tak ada rasa yg kureng enak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-5-2009 01:53 PM | Show all posts

Reply #5 SANKURIANG's post

thanks so much sangkuriang.

problem is, daging tu hampir 1kg. banyak tu.

tapi boleh kot ye freeze kan, and reheat for meal di lain hari? oh sungguh tak fresh nya.

tapi kat rumah ni tak ada daun bawang lah pulak. kira abaikan je ke?

lagi satu, chiller tu, fridge section ke? not the freezer kan?

lagi satu, bila goreng tu, minyak banyak macam kita goreng ikan ke? or just to saute?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-5-2009 06:17 PM | Show all posts

Reply #1 mclaren's post

boleh potong nipis2,  gaul dgn garam( biar byk sikit)  dan sedikit curry powder.
pastu jemur hingga kering.  dah kering boleh simpan...
potong halus, dan goreng hingga garing.  Makan dgn nasik panas mmg sedap.

p/s :  orang kami kat pendalaman sarawak sana takdak fridge dedulu.
daging rusa, selalu kita buat cam gini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-5-2009 09:36 PM | Show all posts

Reply #7 indahkasturi's post

thanks.

tadi saya call mak, mak pun bagi suggestion lebih kurang serupa. pagi tadi nak call tak boleh, terlupa bayar bil maxis, so kena bar (malu nya).. lepas maghrib baru dapat cakap dengan mak.

thanks kawan2 yang bagi suggestion.

to others kalau berhadapan dengan situasi yang sama, boleh gunakan resipi2 di atas.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 02:30 AM GMT+8 , Processed in 0.258797 second(s), 21 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list