View: 27251|Reply: 41
|
SAMBAL DARI PELBAGAI DAERAH DI INDONESIA.
[Copy link]
|
|
alamak buat air liur meleleh aje..takde resipi ke nak share??? yg sambal pencit tu my late mom selalu buat pakai cobek batu mcm tu.sedap tapi my mom selalu tambah dgn ikan bakar yg dilecekkan diatasnya... |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya... xde resepi ke? |
|
|
|
|
|
|
|
buat meleleh air liur jer tengok sambal2 tu..rasa lapar la plak.
yg aku tau sambal ijau & merah yg makanan nasi padang tu jer.. ade resepi tak camne nak buat sambal tu ? |
|
|
|
|
|
|
|
ayoyo...pagi-pagi air liur aku dah meleleh tengok jenis2 sambal nie.
TT, takda resepi ker? or sapa2 yg tahu...meh share ler..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
aku suke sambal untuk nasi padang (warna hijau) ... tak pedas sangat .. sedap ...ADA SESIAPA YANG TAHU RESIPI NYA? ... aku tengok guna cili padi hijau, ada ikan bilis, jering, bawang merah ... best! |
|
|
|
|
|
|
|
aduhhhhhhhhhhhhh |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Parado
Bahan:
100 gr cabai rawit merah - (cili api merah)
1 sdt garam
1 sdt gula pasir
3 bh jeruk purut - (jeruk limau purut)
100 ml air panas
Cara Membuat:
1. Kupas jeruk purut, iris tipis-tipis daging buahnya, rendam dalam air panas, sisihkan.
2. Giling cabai rawit, garam, dan gula sampai agak halus, tambahkan jeruk purut iris, gerus (jangan terlalu halus), angkat.
3. Sajikan dengan ikan bakar dan lalapan. |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by cmf_Kimmy at 24-6-2010 16:09
Sambal Bajak
Measure | bahan | 10 - 12 biji | cili api - (dipotong kasar) | 1 biji | bawang besar | 6 biji | bawang putih | 8 biji | buah keras | 3 sudu besar | minyak | ½ sudu kecil | serbuk lengkuas | 1 sudu besar | belacan | 1 sudu kecil | garam | 5 sudu besar | air asam jawa | 2 sudu besar | gula |
Peraturan:
1. cili, bawang dan bawang putih di blend
2. tumis dgn sedikit minyak sehingga naik bau, dan agak masak sedikit.
3. masukkan buah keras, serbuk lengkuas, air asam, belacan dan gula.
4. masak hingga pecah minyak.
Serbuk Lengkuas:
tak tahulah samada ni ada jual kat kedai ke tak...... |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Rica
Ingredients :
5 shallots, 40 g
5 red chillies, 50 g
6 tiny red chillies
10 g fresh ginger
A stalk lemon grass, 15 cm, cut finely
4 Tbs cooking oil, 40 ml, for stir frying
1 tsp salt, 4 g (or to taste)
2 Tbs lemon or lime juice, 20 ml
Method :- Make shallots, red chilies and tiny chillies, ginger and lemon grass into a paste. Stir fry unti aromatic.
- Season with salt and lime juice. Continue cooking for some minutes.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Lado Mudo ( sambal ijonya Padang )
Bahan :
14 buah cabai hijau, dipotong-potong
10 buah bawang merah
2 buah tomat hijau, dipotong-potong
1 sdt garam
¼ sdt air jeruk nipis
3 sdm minyak goreng
Cara Membuat :
1. Kukus cabai hijau, bawang merah, dan tomat selama 5 menit. Angkat lalu
tumbuk kasar.
2. Panaskan minyak goreng lalu tumis sampai layu. Tambahkan garam dan air
jeruk nipis. Masak sebentar dan siap untuk disajikan.
Sambal Lado Mudo
Bahan Sambal :
- 100 g cabai hijau besar, buang tangkainya
- 5 butir bawang merah
- 1 sdt garam
- 1 sdm air jeruk nipis
- 2 sdm minyak sayur
- 3 buah tomat hijau, iris tipis
- 1/2 sdt gula pasir
- 50 g teri jengki/teri tawar, goreng (bisa ditambahkan) - (teri - ikan bilis)
Cara membuat Sambal Lado Mudo :
1. Kukus cabai hijau hingga lunak. Angkat.
2. Tumbuk kasar-kasar cabai hijau bersama bawang merah, dan garam.
3. Perciki air jeruk nipis, aduk rata.
4. Panaskan minyak, tumis cabai hijau tumbuk, aduk hingga harum.
5. Masukkan tomat hijau dan gula pasir, aduk rata. Angkat.
6. Masukkan teri , aduk rata. (kalo pake)
7. Sajikan. |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Matah
Ingredients
2 kaffir lime leaves, thinly sliced - (kaffir leaves - daun limau purut)
6 bird’s eye chillies (cabe rawit), finely chopped - (cili api_
7 shallots, finely chopped - (bawang merah kecil)
2 garlic cloves, finely chopped - (bawang putih)
½ tsp roasted shrimp paste, crushed finely - (belacan)
Salt and pepper to taste
1 tbsp vegetable oil
1 tbsp fresh lime juice - (air limau nipis)
Preparation
Combine all ingredients and stir well. Serve as is at room temperature. |
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Lingkung
(Palembang)
Bahan:
- 100 gr ikan gabus, ambil dagingnya, haluskan (pandai2 lah ubahkan ikan ni)
- 1 butir kelapa, parut, sangrai
- 250 cc santan kental
Bumbu yang dihaluskan:- 5 buah cabai merah
- 4 siung bawang merah
- 4 siung bawang putih
- 1 sdm ketumbar
- 1 sdt jintan
- 1 batang serai, memarkan (memarkan- rasanya dihiris)
- 1 potong laos, memarkan (lengkuas)
- 1 lembar daun salam
- 2 lembar daun jeruk purut (daun limau purut)
- 1 sdt garam
Cara Membuat:
- Masak semua bumbu dengan santan, masukkan kelapa parut dan ikan asin gabus yang sudah dihaluskan. Masak sampai kering. Tumbuk lagi agar jadi lebih halus
- Hidangkan sambal sebagai pendamping ketupat
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Seruit (Sumatera Selatan)
Bahan:
- 10 buah cabai merah
- 3 siung bawang merah
- 1 sdt terasi yang telah dibakar
- 1 sdt garam
- 1 sdm gula pasir
- 2 buah mangga kuini, cincang kasar
Cara Membuat:
- Cabai, bawang merah, dan terasi diulek kasar, beri garam dan gula. Masukkan cincangan mangga kuini, aduk hingga rata
- Hidangkan
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Terung Bakar
Bahan:
- 6 buah cabai rawit
- 1 sdt terasi
- 6 siung bawang merah
- 1 buah terung ungu, bakar
- 1 sdm gula pasir
- 1/2 sdt garam
- 1 sdt air cuka
Cara Membuat:
- Haluskan cabai rawit, terasi, dan bawang merah. Masukkan terung bakar, beri gula dan garam, lalu dihaluskan semua, tambahkan cuka, aduk hingga rata
- Hidangkan
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Kaluku (Ujung Pandang)
Resep Bahan Sambal Kaluku :- 200 gram kelapa muda parut panjang
- 75 gram ikan gabus asin, dagingnya blender
- 10 buah cabai merah keriting, diiris halus
- 2 siung bawang putih, dihaluskan
- 5 butir bawang merah, dihaluskan
- 2 tangkai daun seledri, diiris halus
- 5 lembar daun jeruk, dibuang tulangnya, diiris halus
- 1/2 sendok teh garam
- 1/2 sendok teh gula pasir
(mana2 daun yg tak kenal tu, cuba2 cari kat gugel ...dan mana2 ayat
yg tak faham tu , buat2 faham je lah.)
Cara Membuat Sambal Kaluku :- Campur kelapa parut, ikan gabus asin, cabar merah keriting, bawang putih, bawang merah, daun seledir, daun jeruk, garam, dan gula pasir. Aduk rata.
- Sangrai di atas api kecil sampai kekuningan.
- Sajikan sambal dengan buras.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sambal Tomat
Ingredients
- 8 red bird's-eye chillies (Indonesian cabe rawit)
- 1 fresh tomato, chopped
- 5 shallots ( 1 red onion ), peeled and sliced
- 3 cloves of garlic, peeled and sliced
- 1/2 teaspoon Palm sugar
- 1/2 teaspoon lemon juice
- a pinch of salt
Directions
1. Heat oil in a wok and saute shallots, chillies, garlic and tomato until golden and soft. Take out from the wok and set aside.
2. Grind or blend all the fried ingredients until smooth. Add salt and palm sugar. Season to taste with lemon juice. |
|
|
|
|
|
|
|
thanks.. tak tahu nak cuba yg mane dulu.semua nmpk sdpppp... |
|
|
|
|
|
|
| |
|