View: 4447|Reply: 55
|
MyCheck: Benarkah Ajinomoto Punca Pening, Darah Tinggi, Rambut Gugur Dan Kanser?
[Copy link]
|
|
Sebut sahaja Ajinomoto, semua pasti tahu kegunaannya sebagai pelengkap rasa. Bagi kebanyakan individu, sesuatu masakan itu dikatakan seakan tidak ‘sempurna’ tanpa ditambah bahan perasa Ajinomoto.
MyCheck menerima satu dakwaan mengatakan penambah perasa Ajinomoto memberi kesan mudarat kepada kesihatan manusia antaranya kepala menjadi cepat botak, berasa pening, cepat haus dan paling membimbangkan dikatakan penyebab kanser.
Berdasarkan semua maklumat yang kami kumpul, tidak terdapat bukti saintifik yang berasas bagi mengaitkan penggunaan Ajinomoto atau MSG jenama lain dalam masakan menjadi punca beberapa penyakit seperti yang didakwa.
Kredit foto: Ajinomoto Group
Kebanyakan maklumat yang kami rujuk menjelaskan status produk MSG atau Ajinomoto diakui selamat serta disokong oleh badan-badan antarabangsa.
Malah di negara ini, Akta dan Peraturan Makanan 1985 mengklasifikasi MSG sebagai penambah perisa makanan yang dibenarkan.
Apa juga alasannya, kita sendiri tentukan produk makanan apa yang ingin kita ambil.
Kredit foto: Onmanorama
Tip yang kami peroleh dari Neuroversiti adalah patuhi sukatan yang digariskan pada produk, kurangkan makanan ringan dan makanan segera yang tinggi kandungan garam, kurangkan makan di kedai kerana kita tidak tahu berapa banyak sukatan, garam, gula mahupun MSG yang digunakan dan kurangkan makanan yang diawet atau dijeruk.
Selain itu kurangkan juga jumlah bahan perasa seperti sos tiram, sos tomato, sos cili dan kiub perasa ketika memasak.
Rasa tawar sedikit tidak mengapa atau nikmatilah keaslian rasa asli rempah-ratus, bawang dan lain-lain.
Kesimpulannya MSG atau Ajinomoto itu selamat dimakan, yang penting berpada-pada dalam penggunaannya kerana apa jua perkara yang berlebih-lebihan pasti ada mudaratnya.
Sumber: MyCheck |
|
|
|
|
|
|
|
Apa2 saja yang berlebihan pasti memudaratkan tak hanya Ajinomoto |
|
|
|
|
|
|
|
sapa yg tak makan ajinomoto tu, perencah cukup rasa n fast food semua tu makan tak |
|
|
|
|
|
|
|
Masak guna ajinomoto la baru sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Aji na moto ada orang guna sebagai baja tumbuhan |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau dah biasa makan kat kedai .. makanan dimasak tanpa ajinomoto rasa kureng .tapi yg pasti kalau masakan lebih ajinomoto ,dia punya rasa Haus lain macam.
Kat pasar biasa nampak indon beli MSG timbang kilo..mesti beli 1kg .lebih beli MSG dari garam.. restaurant cina ,Vietnam pun sama |
|
|
|
|
|
|
|
mizruncing replied at 3-6-2022 03:22 PM
sapa yg tak makan ajinomoto tu, perencah cukup rasa n fast food semua tu makan tak
Ajinomoto tuh bahaya, kiub ayam, cukup rasa maggie atau jenama lain selmat diambil..tiram pun selmat..bodoh tak |
|
|
|
|
|
|
|
eleh korang makan kat kedai tu lagi banyak bahan perasa, tengok bertambah2 je makan |
|
|
|
|
|
|
|
Masa sekolah rendah ada kawan aku cakap mak dia masak tak pakai Ajinomoto. So aku pun balik lah kepochi kat mak aku. Kau tau mak aku jawab apa, mesti mak kawan aku tu masak tak sedap dari situ lah aku belajar yang dunia ni sangat kejam |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by akusukaq at 3-6-2022 05:42 PM
Tentang rambut gugur tu memang betul. Dulu sebelum kawen aku selalu makan luar, rambut byk yg gugur. Dah ada famili aku lg suka masak tp tak pernah guna apa apa ajinomoto
atau perasa selain dr garam dan gula..memang rambut tambah lebat, susah nak gugur, guna shampoo mcm2 pun ok je |
|
|
|
|
|
|
|
kat rumah tak guna aji secukup rasa bagai..ciken stok ada beli tapi jarang guna sampai expired pon ada..kalau makan kedai lantak la dia nak letak apa pon tapi jarang jugak makan kat kedai |
|
|
|
|
|
|
|
hashashes: Masa sekolah rendah ada kawan aku cakap mak dia masak tak pakai Ajinomoto. So aku pun balik lah kepochi kat mak aku. Kau tau mak aku jawab apa, mesti ...
the best lesson in the world
|
|
|
|
|
|
|
|
itu lahhh. semua sama je ada msg. semua kena ambik dlm kuantiti yg memadai la org kata. meols pn kureng ajinomoto tp bab cukup rasa, kiub bagai tu mmg wajib beli tiap bulan n byk jgk masak pkai tu .. so same jelaa ngan ajinomoto gitu. takyah la nk kecam ajinomoto
|
|
|
|
|
|
|
|
Tau pula!
Kesimpulannya MSG atau Ajinomoto itu selamat dimakan, yang penting berpada-pada dalam penggunaannya kerana apa jua perkara yang berlebih-lebihan pasti ada mudaratnya.
|
|
|
|
|
|
|
|
ghalibboy replied at 3-6-2022 06:58 PM
Aji na moto ada orang guna sebagai baja tumbuhan
Berkesan ke..klu bagus kaka nk beli..geli pegang Baja busuk |
|
|
|
|
|
|
|
mizruncing replied at 7-6-2022 11:22 AM
itu lahhh. semua sama je ada msg. semua kena ambik dlm kuantiti yg memadai la org kata. meols pn k ...
Utk lain2 kaka xpernah kaji..tp zaman kaka rajin cek ingredients..ada bahan dlm ajinomoto hakis sel memory menyebabkan manusia pemakan tok aji ni kurang ingat
Cek bahan ni monosodium glutamate (MSG) side effects for early onset to Alzheimer's symptoms |
|
|
|
|
|
|
|
_kelly replied at 3-6-2022 08:18 PM
kat rumah tak guna aji secukup rasa bagai..ciken stok ada beli tapi jarang guna sampai expired pon a ...
Bagus ur practice ni hehehe
Mak kaka pun jenis xbuh benda gini dlm makanan..ingatan dia kuat gila..kaka pun kadang2 ada benda xingat tp dia ingat plakadei |
|
|
|
|
|
|
|
glump replied at 3-6-2022 07:10 PM
Kalau dah biasa makan kat kedai .. makanan dimasak tanpa ajinomoto rasa kureng .tapi yg pasti kalau ...
Aji ni klu byk amik boleh rosak tastebud n increase craving kita..tu yang mkn non stop rasa lapaaaa manjang pdhl kenyang je lagi tp neurons bg signal utk makan lagi Dan lagi Dan lagi..
Food taste chemist mmg design utk buat org mkn byk..mkn junk food and those fast food more and more to satisfy the craving feelings |
|
|
|
|
|
|
|
Akak pon mesti letak aji dlm masakan,tp berpada....secukup rasa ats² masakan je sdp...tp selera masing²...kalau rasa aji memudaratkan xpyh letak...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|