Pelanggan restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) mungkin akan mendapat bahagian kaki ayam dalam hidangan mereka akibat kenaikan harga bahan mentah, lapor laman berita Mothership baru-baru ini.
Ketua Pegawai Eksekutif Yum, Joey Wat berkata, kenaikan harga komoditi itu boleh diserap menerusi penggunaan penuh bahagian ayam yang boleh dimakan kecuali bulunya.
Gambar hiasan - Foto: Mothership
Yum merupakan syarikat pemilik rangkaian KFC, Pizza Hut dan Taco Bell di China.
Rangkaian restoran itu melalui masa sukar berikutan kekerapan perintah berkurung di China yang berpegang kepada prinsip sifar Covid-19 sehingga menyebabkan banyak perniagaan besar terjejas.
Jualan di lokasi Yum China untuk setahun merosot 16 peratus berbanding tempoh sama sebelumnya.
Bagaimanapun, permintaan untuk penghantaran meningkat kira-kira lapan peratus.
Joey berkata, syarikatnya melaksanakan pelbagai langkah untuk mengurangkan kos termasuk membatalkan program pengiklanan dan pemasaran serta meminta tuan tanah memberikan pelepasan sewa.
Beliau bagaimanapun berjanji untuk mengelak daripada memberhentikan 450,000 pekerja bawah Yum China pada tahun ini.
Sumber: Kosmo |