CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20430|Reply: 11

Apa beza kek chiffon, kek span @sponge dan kek pound?..

[Copy link]
Post time 24-4-2012 05:11 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by keewan at 24-4-2012 17:21

Askm kepada sifu-sifu masak kat sini...

Saya ni budak baru nak belajar. Nak tau lah apa beza kek chiffon, kek span @ sponge dan kek pound ni? Naik konfius di buatnyer atau saya jer yg konpius..hehe. Mohon pencerahan semua..tq in advance byk2...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2012 09:18 AM | Show all posts
Reply 1# keewan

secara ringkasnya dr akak yg tak berapa expert ni..hehehe..
1.chiffon kek tu ..putih telur dipukul berasingan kemudian baru dimasukkan dlm adunan ..

2.kek sponge pula telur,tepung,air dipukul sekali dengan kelajuan yang tinggi kemudian masukkan minyak masak.

3.Kek pound=kek butter
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2012 11:14 AM | Show all posts
Ok, noted..tq dear..jd tekstur ketiga-tiga kek tu camna, byk tak beza?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 04:44 PM | Show all posts
Reply 3# keewan

berbeza setiap kek tapi masih dalam kategori lembut laa.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:25 AM | Show all posts
Pada pendapat saya yang tak berapa nak expert ni:

chiffon : texture lembut, ada ruang2 udara (spongy)
sponge : texture lembut
pund cake : texture padat, berat dan moist
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:25 AM | Show all posts
Reply 3# keewan

Pada pendapat saya yang tak berapa nak expert ni:
chiffon : texture lembut, ada ruang2 udara (spongy), ringan
sponge : texture lembut, ringan
pund cake : texture padat, berat dan moist
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-4-2012 09:48 AM | Show all posts
texture chiffon sgt spongy dan lembut.
mcm tu juga dgn sponge cuma kurang spongy compare to chiffon
pound or butter cake plak mcm yg lain2 kata padat dan berat but not necessarily moist. ada yang crumbly gitu

lagi satu beza, selalunya chiffon n sponge ni guna minyak while butter cake obviously guna butter. so bila masuk dlm fridge, chiffon n sponge cake ni sukar untuk keras while butter cake easily harden.

itu beza yang sgt ketara. sbb tu ada org tak faham beli butter cake n simpan dlm fridge. then keluarkan terus potong an say tak sedap..keras.
sementara chiffon n sponge pula simpan dlm frige takat sehari dua pun masih lembut so they tend to say sedaplah...lembut je...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 09:57 AM | Show all posts
dari segi pembuatan kek, kek sponge senang sesangat..tak perlu asingkan putih n kunign telur....sumer bhn masuk dlm bekas then last sekali butter cair..bakar...i like sponge kek...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2012 02:57 PM | Show all posts
tula, i pun kekadang tertanya-tanya chiffon dgn span sebabnya kekadang beli continental cake, dia punya kek sgt ringan penuh ruang udara mcm chiffon cake, anyway..yg selalu buat swiss roll tu more kpd sponge cake lakan? ke chiffon?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 09:02 AM | Show all posts
tula, i pun kekadang tertanya-tanya chiffon dgn span sebabnya kekadang beli continental cake, dia pu ...
cmf_marshmallow Post at 26-4-2012 14:57

swiss roll pun ada yg jenis chiffon mcm dalam buku resepi kek gulung berlukisan by wendy kor..(ku dah beli & tak sabo nak try)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2012 04:57 PM | Show all posts
Oo mcm tu, patut lah tgk gmbar pound kek tu mcm berat jer n tekstur pun nmpk padat. So, rasa-rasanya kek chiffon dan spanla paling recommended kan. Tau-tau jer la kalau budak baru belajar ni, byk jer resepi tp tak tau nak buat mana satu. Kalau nak try satu2, tgk kerajinan tahap mcmana la plak..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 10:21 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-2-2025 01:35 PM GMT+8 , Processed in 0.055290 second(s), 24 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list