View: 20430|Reply: 11
|
Apa beza kek chiffon, kek span @sponge dan kek pound?..
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by keewan at 24-4-2012 17:21
Askm kepada sifu-sifu masak kat sini...
Saya ni budak baru nak belajar. Nak tau lah apa beza kek chiffon, kek span @ sponge dan kek pound ni? Naik konfius di buatnyer atau saya jer yg konpius..hehe. Mohon pencerahan semua..tq in advance byk2... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# keewan
secara ringkasnya dr akak yg tak berapa expert ni..hehehe ..
1.chiffon kek tu ..putih telur dipukul berasingan kemudian baru dimasukkan dlm adunan ..
2.kek sponge pula telur,tepung,air dipukul sekali dengan kelajuan yang tinggi kemudian masukkan minyak masak.
3.Kek pound=kek butter |
|
|
|
|
|
|
|
Ok, noted..tq dear..jd tekstur ketiga-tiga kek tu camna, byk tak beza? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 3# keewan
berbeza setiap kek tapi masih dalam kategori lembut laa. |
|
|
|
|
|
|
|
Pada pendapat saya yang tak berapa nak expert ni:
chiffon : texture lembut, ada ruang2 udara (spongy)
sponge : texture lembut
pund cake : texture padat, berat dan moist |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 3# keewan
Pada pendapat saya yang tak berapa nak expert ni:
chiffon : texture lembut, ada ruang2 udara (spongy), ringan
sponge : texture lembut, ringan
pund cake : texture padat, berat dan moist |
|
|
|
|
|
|
|
texture chiffon sgt spongy dan lembut.
mcm tu juga dgn sponge cuma kurang spongy compare to chiffon
pound or butter cake plak mcm yg lain2 kata padat dan berat but not necessarily moist. ada yang crumbly gitu
lagi satu beza, selalunya chiffon n sponge ni guna minyak while butter cake obviously guna butter. so bila masuk dlm fridge, chiffon n sponge cake ni sukar untuk keras while butter cake easily harden.
itu beza yang sgt ketara. sbb tu ada org tak faham beli butter cake n simpan dlm fridge. then keluarkan terus potong an say tak sedap..keras.
sementara chiffon n sponge pula simpan dlm frige takat sehari dua pun masih lembut so they tend to say sedaplah...lembut je... |
|
|
|
|
|
|
|
dari segi pembuatan kek, kek sponge senang sesangat..tak perlu asingkan putih n kunign telur....sumer bhn masuk dlm bekas then last sekali butter cair..bakar...i like sponge kek... |
|
|
|
|
|
|
|
tula, i pun kekadang tertanya-tanya chiffon dgn span sebabnya kekadang beli continental cake, dia punya kek sgt ringan penuh ruang udara mcm chiffon cake, anyway..yg selalu buat swiss roll tu more kpd sponge cake lakan? ke chiffon? |
|
|
|
|
|
|
|
tula, i pun kekadang tertanya-tanya chiffon dgn span sebabnya kekadang beli continental cake, dia pu ...
cmf_marshmallow Post at 26-4-2012 14:57 
swiss roll pun ada yg jenis chiffon mcm dalam buku resepi kek gulung berlukisan by wendy kor..(ku dah beli & tak sabo nak try ) |
|
|
|
|
|
|
|
Oo mcm tu, patut lah tgk gmbar pound kek tu mcm berat jer n tekstur pun nmpk padat. So, rasa-rasanya kek chiffon dan spanla paling recommended kan. Tau-tau jer la kalau budak baru belajar ni, byk jer resepi tp tak tau nak buat mana satu. Kalau nak try satu2, tgk kerajinan tahap mcmana la plak..hehe |
|
|
|
|
|
|
| |
|