|
Edited by rosasa at 8-4-2016 03:26 PM
Saya nak kongsi resepi Nasi Katok , Nasi Katok ni sangat popular di Brunei DS dan merupakan local dish di sana. Ada sejarah sendiri sehingga digelar Nasi Katok.
Alkisah pada zaman dahulu kala tinggal sebuah keluarga di daerah ong sumping masih dekat dengan Bandar sri Begawan,yang menjual nasi bungkus tetapi keluarga itu hanya menjualnya pada malam hari,seperti halnya nasi katok nasi katok yang dijual saat ini rata rata dijual malam hari dan banyak yang buka sampai 24 jam.
Kerana dijual pada malam hari sehingga para pembelinya harus mengetuk pintu terlebih dahulu untuk bisa mendapatkan sebungkus nasi tersebut,kemudian dia menamakanya nasi katok.Dialah pencetus lahirnya nasi katok yang saat ini telah menjamur diseluruh pelosok Negara Brunei darussallam.
Nasi Katok basically ialah nasi putih, sambal nasi katok dan ayam. Kadang2 ada lauk lain untuk ganti ayam seperti ikan bilis. Nasi Katok ni yang spesel sambalnya. Berikut resepi sambal nasi katok saya yang saya olah dari resepi asal.
Resepi Sambal Nasi Katok Brunei
6 labuh Bawang Besar (Dikisar)
6 ulas Bawang Merah (Dikisar)
6 ulas Bawang Putih (Dikisar)
1 Inci Halia (Dikisar)
10 Tangkai Cili Kering (Dikisar)
Beberapa biji Cili Padi (Dikisar)
1 Inci belacan
Sedikit air
gula,garam,ajino scukupnya.
Minyak.
Caranya;
1. Kisar bawang besar. Asingkan.
2. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia bersama-sama. Asingkan.
3. Panaskan minyak , anggaran 2 sudu besar.
4. Masukkan bawang besar ke dalam minyak yang panas tadi. Kacau hingga naik bau.
5. Masukkan campuran bawang putih, bawang merah dan halia. Kacau lagi hingga sebati. Biarkan seketika.
6. Kemudian masukkan cili kering dan cili padi yang telah dikisar tadi. Kacau lagi sehingga sebati.
7. Selepas seketika, masukkan belacan. Kacau lagi sehingga sebati dan naik bau.
8. Masukkan perasa (gula, garam) mengikut kesesuaian. Kacau sehingga sambal benar2 masak (bergelegak).
Saya nak kongsi juga cara masak ayam goreng tepung yang rangup , cara saya
Ayam mesti bersih sebersih2nya, bagi garam sikit dan lada hitam. Just untuk perasa. Kemudian salut dengan telur dan celup ke dalam tepung goreng ayam (Saya guna brand Bestari) , pastu celup kat telur balik, celup balik ngan tepung. Kira ada 2 lapisan la. Tepung tu campur sikit dengan tepung jagung. Tak banyak, sikit je, macam sesudu makan untuk semangkuk tepung tu. Goreng pun mesti api panas tapi api tu sederhana sj nyalaannya.
Sekian, dari saya. ehe.
Mod, kalau tak relevan, boleh katup.
Last edited by rosasa on 15-11-2013 03:56 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Masyaallah sedapnya. Terus terliur..huhu..Terima kasih share resipi.
|
|
|
|
|
|
|
|
I prefer nasi lemak n sambal tumis ..mungkin nasi katok yg i pernah rasa tak kena ngan selera I. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya nasi katok! Pernah tinggal di Brunei ke @rosasa |
|
|
|
|
|
|
|
merahmerah posted on 16-11-2013 05:28 PM
Sedapnya nasi katok! Pernah tinggal di Brunei ke @rosasa
kaka tinggal dekat brunei..adat & culture pun brunei |
|
|
|
|
|
|
|
Patutlah. Hari-hari mau nasi katok |
|
|
|
|
|
|
|
Oooo ketuk tu katok eh dlm bhs brunei?sama dgn bhs kelantan... |
|
|
|
|
|
|
|
siputsedut posted on 16-11-2013 07:53 PM
Oooo ketuk tu katok eh dlm bhs brunei?sama dgn bhs kelantan...
iols pun baru nak tanya soalan yang sama. katok n ketuk. mohon @rosasa jawab soalan.
|
|
|
|
|
|
|
|
ye.. ketuk tu katok bhs kedayan/brunei
bangsa saya |
|
|
|
|
|
|
|
Masa bercuti di Brunei tiap-tiap hari beli nasik katok kat Mama nasi Katok kalau tak silap.. yang sedapnya sambal dia tu...dah ada resepi ni boleh lah cuba buat. |
|
|
|
|
|
|
|
melati00 posted on 18-11-2013 08:15 PM
Masa bercuti di Brunei tiap-tiap hari beli nasik katok kat Mama nasi Katok kalau tak silap.. yang se ...
ye ke kak? sedap kann..sambal dia yang perghh... ini olahan saya tau, actually takde belacan dan asam tu, just bawang je.. halia pun takde..sy cmpur utk bg wangi...
lagi sedap makan dengan beras brunei..mmg sedap..kira sejiwa la..hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
rosasa posted on 18-11-2013 08:18 PM
ye ke kak? sedap kann..sambal dia yang perghh... ini olahan saya tau, actually takde belacan dan a ...
Memang sedap....teringat-ingat sampai sekarang....rupanya yg ori tak guna belacan dan asam ya... Percaya tak hari terakhir kami kat sana sebelum bertolak ke airport sempat lagi beli nasi katok ni bawak balik Malaysia.. driver yang hantar kami ke airport tu pun tergelak... orang balik bawak souvenirs kami balik bawak berbungkus-bungkus nasi katok...sapa yang rasa semuanya kata sedap...haishh kenangan betullah...
|
|
|
|
|
|
|
|
rosasa posted on 18-11-2013 08:58 PM
wah.. kalau la boleh kan sambalnya dikomersialkan jadi souvenir
sy olah jadi citarasa mal ...
Tak pe Rosa... dapat resepi ni pun dah bagus...hehehe
|
|
|
|
|
|
|
|
rosasa posted on 18-11-2013 08:58 PM
wah.. kalau la boleh kan sambalnya dikomersialkan jadi souvenir
sy olah jadi citarasa mal ...
Tak pe Rosa ... dah dapat resepi ni pun dah bagus..hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
sambal tumiskalo nak sedap memang kena bubuh asam jawa dan belacan sikit. kami tak penah bubuh bwg putih. . rempah mesti mau tumis sampai btl2 garing......... baru sedap dan tak rasa mentah |
|
|
|
|
|
|
|
MAAF YA, kami dah lama guna tepung bestari utk menggoreng ayam. sekadar perkongsian, untuk mendapatkan ayam yg rangup (pengalaman kami dr menggunakan tepung bestari ni lah), tak perlu celupkan telur......
CUKUP SEKADAR ayam tu basah dr air biasa (lepas basuh) tu saja.... bila nak goreng, kami mmg sengajaisikan air sedikit dlm mangkuk ayam tu supaya sentiasa basah.
jika ayam dicelup telur = tak jadi brapa rangup, akan rasa sprti kita menggigit bahulu,rangup diluar saja,lembut di dalam.. tak sedap.
jika ayam hanya dibasahkan dgn air biasa = hasil gorengan akan menjadi lebih rangup... lebih sedap dr ayam yg dicelup telur.
lagipun cuba anda perhati pada packaging tepung bestari yg baru, ada tertulis "tak perlucelup telur"
terima kasih |
|
|
|
|
|
|
|
ayuniaa posted on 22-11-2013 07:11 AM
sambal tumiskalo nak sedap memang kena bubuh asam jawa dan belacan sikit. kami tak penah bubuh bwg p ...
saya letak sikit bwg putih kaka, utk bau dan bezakan rasa dari sambal katok yang biasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|