Edited by bianglala at 30-11-2015 04:09 PM
Pokok Ceri Terengganu atau dikenali juga sebagai pokok Johor, pokok perupuk, kelelek atau gegelek mempunyai ciri yang agak menarik kerana buahnya.Pokok ceri terengganu ini berkanopi rendang dan bulat serta agak kecil pokoknya dan menarik untuk ditanam sebagai pokok teduhan, hiasan taman awam atau landskap rumah.
Buahnya boleh dimakan namun begitu pokok ceri terengganu lebih sesuai ditanam untuk tanaman hiasan dan menjadi tarikan kepada burung-burung untuk datang ke taman untuk memakan buahnya manakala kelawar serta tupai adalah peminat nombor satu buah ini.
Pokok ceri terengganu adalah tanaman yang tumbuh subur di iklim hangat atau separa cahaya matahari dan berbuah sepanjang tahun tetapi waktu puncaknyaadalah sekitar bulan Februari, Mei, September dan November. Ceri terengganujuga didapati berkhasiat serta mempunyai antioksidan yang tinggi berbandingbuah lain seperti jambu batu, limau atau epal.
Warna merah buah ceri terengganu adalah disebabkan oleh sejenis sebatian kimia yang dikenali sebagai antosianin. Antosianin adalah pigmen merah yang secara semulajadi memberikan warna pada bunga, buah, daun, batang dan akarsesuatu tumbuhan. Salah satu fungsi antosianin yang penting adalah sebagai antioksidan yang dapat mencegah pelbagai penyakit seperti kanser dan arterosklerosis.
Selain itu, kajian telah menunjukkan antosianin juga berfungsi dalam pelbagai aktiviti biologi sebagai anti-radang (mengurangkan inflamasi),anti-mikrob (mencegah jangkitan bakteria), anti-diabetik (mengawal paras gula dalam darah) dan anti-penuaan (membantu menjaga kesihatan kulit dan masalah penuaan pra-masa).
Selain ditanam untuk tanaman hiasan, mungkin ceri terengganu berpotensi untuk ditanam sebagai tanaman komersil manakala buahnya juga mungkin boleh diproses sebagai produk minuman berkhasiat dan dikomersilkan sebagai produk khusus negeri Terengganu atau Johor yang mendapat kredit dari nama pokok itu sendiri.
Sumber Gambar : Dicky Hooi.
Sumber Artikel : JPN
|