View: 7135|Reply: 25
|
Resepi Asam Pedas Ayam Pekat
[Copy link]
|
|
Edited by myakayina at 15-5-2017 12:35 PM
Boleh cuba buat utk menu berbuka..puasa nak dekat dah ni..
![](http://1212394536.rsc.cdn77.org/wp-content/uploads/2016/12/resepi-asam-pedas-ayam.jpg)
Resepi Asam Pedas Ayam Pekat
Bahan-bahan masak asam pedas ayam- 1 ekor ayam – dipotong kecil
- 1 batang serai – dititik
- 1 kuntum bunga kantan – dibelah 5
- 1 cawan air asam jawa (50 gm asam jawa + 1 cawan air)
- 3 cawan air
- daun kesum
- garam secukup rasa
- sedikit lada hitam – ditumbuk kasar
- minyak untuk menumis
Bahan kisar kuah asam pedas ayam- 35 tangkai cili kering – digunting, rendam dan toskan
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inc halia
- 1 inc kunyit
- belacan sebesar ibu jari
Cara masak asam pedas ayam
- Tumis cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, belacan dan serai. Masak hingga garing.
- Masukkan ayam, bunga kantan, dan daun kesum. Gaul hingga sebati.
- Tutup kuali hingga ayam agak mengecut.
- Masukkan air asam jawa dan gaul hingga sebati.
- Masukkan garam dan lada secukup rasa. Gaul hingga sebati.
- Tambahkan air secukupnya dan tutup kuali. Biarkan hingga ayam empuk dan mendapatkan kepekatan kuah asam pedas yang sesuai.
Hidangkan bersama nasi putih atau dicicah sahaja dengan roti. Kuah biasanya lebih pekat dan lebih berminyak berbanding asam pedas ikan. Minyak yang turun biasanya dari ayam yang dimasak. Bila tidak suka berminyak, buang minyak tersebut terlebih dahulu sebelum dihidangkan. Kalau anda lebih suka pedas, boleh tambah sedikit lada hitam.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
x pernah buat. boleh dicuba ni |
|
|
|
|
|
|
|
Menu ni tiap2 minggu I mesti buat. Asam pedas ayam + lada hitam + telur masin... Fuhhh |
|
|
|
|
|
|
|
Nak lg pekat, tumbuk sekali dgn jintan n ketumbar. Fuhhh sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya tgk asam pedas tu... |
|
|
|
|
|
|
|
Aku suke letak buah keras tambah lemak pekat kuah tu... |
|
|
|
|
|
|
|
semasa mengisar
cili
bawang merah bawang puteh
halia . sedikit lengkuas
kunyit
tc akn tmbh sedikit kerisik dn buah keras. kemudian tumis hingga pecah minyk baru masukkn lada hitam yg dh dikisar halus. tmbhkn air asamjawa. masukn ayam dan air seckupnya. masak hingga ayam empuk. rasa garamnya . masukkn daun limau purut dn daun kesum. biarkn mendidih skjap. matikn api |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye.... terliur je ......... |
|
|
|
|
|
|
|
Sedappnyaaaa terliur dahh lahh favorite ![](static/image/smiley/default/3drool.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm i selalu msk tapi i x letak belacan.
X suke campur belacan dlm masakan kecuali sambal belacan..
|
|
|
|
|
|
|
|
Xtau la knp tekak ni x boleh terima ayam masak asam pedas. Klu ikan ok. |
|
|
|
|
|
|
|
Mmg slalu buat asam pds aym.. Tp xsuka yg pkt2 |
|
|
|
|
|
|
|
Nak try buatlah... Selalunya ikan je. |
|
|
|
|
|
|
| |
|