CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: puansri

ANEKA KUIH-MUIH WARISAN MELAYU

[Copy link]
Post time 28-9-2013 09:46 PM | Show all posts


cara berlauk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2013 11:26 PM | Show all posts
sarajevo posted on 23-7-2013 10:31 PM
kuih cara berlauk untuk berbuka puasa...
nak masak intinya tak cukup bahan...
saya ganti dengan ...

...we call this as kuih bakar berlauk...intinya selalunya kita pakai daging cincang saja...daging tu pon tak perlu dicampur rempah ratus...cukup setakat digoreng tanpa minyak dan biarkan ianya kering...kalau nak add perasa boleh add garam dan lada putih saja...cukup...lada merah hidup dihiris halus...daun sop dihiris halus...pastu bila nak masak kuih bakar nie...acuan disapukan minyak...then tuangkan sikit adunan tepong...jangan terlalu penuh...pastu add in sikit daging cincang nie...pastu letakkan lada merah (satu hirisan jer tuk setiap kuih) diatas kuih...then taburkan sikit daun sop tu...tutup acuan kuih dan biarkan kuih masak...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2013 10:41 PM | Show all posts


Bahan-bahan ( 2-4 orang )

Utk pulut:
1 ½ cawan beras pulut
180ml santan dari separuh kelapa
1 sdk garam
Utk inti:
4sdb gula
1 ½ cawan kelapa parut (putih)
100ml air
1-2 helai daun pandan - bersih & simpulkan
1 sdk tepung gandum/serbaguna
Cara-cara

utk masak pulut, kukus spt biasa, tp pd yg kurang arif nk mengukus, blh ikut cara saya:
Bersih dan rendamkn pulut semalaman.
Sejatkan pulut dan kukus hgga masak.Bawa keluar dr kukusan, letak pulut dlm bekas kemudian arun dgn santan yg telah dicampur dgn garam. Bila siap arun, boleh dikukuskan semula buat 5min lg atau kalau tak nak pun tak mengapa. Setelah itu, tekan & ratakan pulut dlm bekas.
Utk inti:
Panaskan kuali dgn api sederhana besar. Masukkan 2sdb gula, hanguskn (sambil2 tu kacau2 supaya gula tak terus hangus!). Bila smua gula dah likat keperangan, tmbh air, biar ia mendidih kemudian kacau dan masukkan baki gula td serta daun pandan.
Kurangkan api dan masukkan kelapa parut pula. Kacau2 hgga inti memekat sikit, dlm 2-3 minit.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2013 10:46 PM | Show all posts



pulut inti
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 04:28 PM | Show all posts


puding som som
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 04:29 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-11-2013 07:49 AM | Show all posts
sitipayung posted on 10-11-2013 04:29 PM

nak resipi ni boleh ke siti
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 04:47 PM | Show all posts
ummiy posted on 12-11-2013 07:49 AM
nak resipi ni boleh ke siti

som som

BAHAN2:
2 1/4 cawan tepung beras
3 sudu besar  tepung jagung
1 kotak kecil santan
21/2 cawan air
daun pandan disimpul
sedikit garam

caranya:
>>>>>masukkan kesemua bahan dalam satu bekas bersih.kacau bagi larut dan sebati.tapiskan kedalam periuk.gunakan api yang kecil bagi memasak adunan ini..masakkan hingga adunan ini tidak lagi melekat dalam periuk..kalau semasa mengacau agak kurang airnya boleh laa ditambah(biasa lah buat agak agak nie kena adjust air ya) ,pastikan sentiasa dikacau agar tidak bergentel2 nanti tak cantik.Apabila adunan telah pekat dan kental tuang dalam dulang atau acuan kecil...Sejukkan...

Bubur  nie enak dimakan bersama sama dengan air gula merah , atau syrup merah ros..cantik gitu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-11-2013 08:30 AM | Show all posts
sitipayung posted on 12-11-2013 04:47 PM
som som

BAHAN2:

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 02:10 PM | Show all posts
Aku org utara, suka "Halua Maskat", korang tau? gambar aku takdak, resepi pun takdak.. sebab dulu mak aku ajar aku buat dek jer (skrg dia dah takde)... ye la mak aku buat halua maskat ni cantik, clear (jernih) benda tu dan kekuningan.. sedap di tabur badam .. aku boleh belasah makan seharian (masa dulu muda2 la)... rindu betul... kata org susah nak buat nya.. memang pun, aku yg jadi tukang kacau... penat ... mesti samada dalam periuk tembaga atau periuk kaca (eg Vision) baru la dia jadi jernih, kalau tidak jadi kelabu mcm warna periuk tu..Sapa2 yg ada resepinya kongsikan lah :-)
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2015 07:35 AM | Show all posts
tunteja78 replied at 29-5-2006 09:25 AM
semalam buat sbb dah lama sgt tak mkn..arwah tok wea dulu selalu buat sbb simple sesangat..sedap mkn ...

mcm sedapp. insyaAllah klau ada masa maybe akan cuba buat
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2015 07:57 AM | Show all posts

wah... cantiknyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2015 10:55 AM | Show all posts
Arwah tok rajin buat bubur som som ni
Nak buat jugak la nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Guys siapa boleh tolong recall dia macam kuih. Dia bulat warna putih and bila gigit bunyi grr, and letak like sauce dia dekat atas. Kuih itu start huruf B. Anyone can help me to recall tak? Haha. Dia serupa macam putu mayam tapi bukan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2021 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Guys siapa boleh tolong recall dia macam kuih. Dia bulat warna putih and bila gigit bunyi grr, and letak like sauce dia dekat atas. Kuih itu start huruf B. Anyone can help me to recall tak? Haha. Dia serupa macam putu mayam tapi bukan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:08 AM | Show all posts
mendeluk replied at 17-12-2021 04:43 PM
Guys siapa boleh tolong recall dia macam kuih. Dia bulat warna putih and bila gigit bunyi grr, and l ...

lau jenis kuih yg ada bunyi2 ni selalunya keras
kalau pesyen macam ala putu mayam, pueh gak pikir ni
kuih abok2 ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2021 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dilaOHdila replied at 23-12-2021 09:08 AM
lau jenis kuih yg ada bunyi2 ni selalunya keras
kalau pesyen macam ala putu mayam, pueh gak pikir ...

Hehe dah dapat dah jawapan


Sengkuang
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Chimicuri at 23-12-2021 10:35 PM

Bestnya resepi2 kat thread ni. Rasa macam satu achievement if mahir buat semua resepi2 ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:58 AM GMT+8 , Processed in 0.096361 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list