|
cara berlauk |
|
|
|
|
|
|
|
sarajevo posted on 23-7-2013 10:31 PM
kuih cara berlauk untuk berbuka puasa...
nak masak intinya tak cukup bahan...
saya ganti dengan ...
...we call this as kuih bakar berlauk...intinya selalunya kita pakai daging cincang saja...daging tu pon tak perlu dicampur rempah ratus...cukup setakat digoreng tanpa minyak dan biarkan ianya kering...kalau nak add perasa boleh add garam dan lada putih saja...cukup...lada merah hidup dihiris halus...daun sop dihiris halus...pastu bila nak masak kuih bakar nie...acuan disapukan minyak...then tuangkan sikit adunan tepong...jangan terlalu penuh...pastu add in sikit daging cincang nie...pastu letakkan lada merah (satu hirisan jer tuk setiap kuih) diatas kuih...then taburkan sikit daun sop tu...tutup acuan kuih dan biarkan kuih masak...
|
|
|
|
|
|
|
|
Bahan-bahan ( 2-4 orang )
Utk pulut:
1 ½ cawan beras pulut
180ml santan dari separuh kelapa
1 sdk garam
Utk inti:
4sdb gula
1 ½ cawan kelapa parut (putih)
100ml air
1-2 helai daun pandan - bersih & simpulkan
1 sdk tepung gandum/serbaguna
Cara-cara
utk masak pulut, kukus spt biasa, tp pd yg kurang arif nk mengukus, blh ikut cara saya:
Bersih dan rendamkn pulut semalaman.
Sejatkan pulut dan kukus hgga masak.Bawa keluar dr kukusan, letak pulut dlm bekas kemudian arun dgn santan yg telah dicampur dgn garam. Bila siap arun, boleh dikukuskan semula buat 5min lg atau kalau tak nak pun tak mengapa. Setelah itu, tekan & ratakan pulut dlm bekas.
Utk inti:
Panaskan kuali dgn api sederhana besar. Masukkan 2sdb gula, hanguskn (sambil2 tu kacau2 supaya gula tak terus hangus!). Bila smua gula dah likat keperangan, tmbh air, biar ia mendidih kemudian kacau dan masukkan baki gula td serta daun pandan.
Kurangkan api dan masukkan kelapa parut pula. Kacau2 hgga inti memekat sikit, dlm 2-3 minit.
|
|
|
|
|
|
|
|
pulut inti |
|
|
|
|
|
|
|
puding som som |
|
|
|
|
|
|
|
sitipayung posted on 10-11-2013 04:29 PM
nak resipi ni boleh ke siti
|
|
|
|
|
|
|
|
ummiy posted on 12-11-2013 07:49 AM
nak resipi ni boleh ke siti
som som
BAHAN2:
2 1/4 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
1 kotak kecil santan
21/2 cawan air
daun pandan disimpul
sedikit garam
caranya:
>>>>>masukkan kesemua bahan dalam satu bekas bersih.kacau bagi larut dan sebati.tapiskan kedalam periuk.gunakan api yang kecil bagi memasak adunan ini..masakkan hingga adunan ini tidak lagi melekat dalam periuk..kalau semasa mengacau agak kurang airnya boleh laa ditambah(biasa lah buat agak agak nie kena adjust air ya) ,pastikan sentiasa dikacau agar tidak bergentel2 nanti tak cantik.Apabila adunan telah pekat dan kental tuang dalam dulang atau acuan kecil...Sejukkan...
Bubur nie enak dimakan bersama sama dengan air gula merah , atau syrup merah ros..cantik gitu..
|
|
|
|
|
|
|
|
sitipayung posted on 12-11-2013 04:47 PM
som som
BAHAN2:
Terima kasih
|
|
|
|
|
|
|
|
Aku org utara, suka "Halua Maskat", korang tau? gambar aku takdak, resepi pun takdak.. sebab dulu mak aku ajar aku buat dek jer (skrg dia dah takde)... ye la mak aku buat halua maskat ni cantik, clear (jernih) benda tu dan kekuningan.. sedap di tabur badam .. aku boleh belasah makan seharian (masa dulu muda2 la)... rindu betul... kata org susah nak buat nya.. memang pun, aku yg jadi tukang kacau... penat ... mesti samada dalam periuk tembaga atau periuk kaca (eg Vision) baru la dia jadi jernih, kalau tidak jadi kelabu mcm warna periuk tu..Sapa2 yg ada resepinya kongsikan lah :-) |
|
|
|
|
|
|
|
mcm sedapp. insyaAllah klau ada masa maybe akan cuba buat
|
|
|
|
|
|
|
|
Arwah tok rajin buat bubur som som ni
Nak buat jugak la nanti.. |
|
|
|
|
|
|
|
Guys siapa boleh tolong recall dia macam kuih. Dia bulat warna putih and bila gigit bunyi grr, and letak like sauce dia dekat atas. Kuih itu start huruf B. Anyone can help me to recall tak? Haha. Dia serupa macam putu mayam tapi bukan. |
|
|
|
|
|
|
|
Guys siapa boleh tolong recall dia macam kuih. Dia bulat warna putih and bila gigit bunyi grr, and letak like sauce dia dekat atas. Kuih itu start huruf B. Anyone can help me to recall tak? Haha. Dia serupa macam putu mayam tapi bukan. |
|
|
|
|
|
|
|
lau jenis kuih yg ada bunyi2 ni selalunya keras
kalau pesyen macam ala putu mayam, pueh gak pikir ni
kuih abok2 ke?
|
|
|
|
|
|
|
|
dilaOHdila replied at 23-12-2021 09:08 AM
lau jenis kuih yg ada bunyi2 ni selalunya keras
kalau pesyen macam ala putu mayam, pueh gak pikir ...
Hehe dah dapat dah jawapan
Sengkuang |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by Chimicuri at 23-12-2021 10:35 PM
Bestnya resepi2 kat thread ni. Rasa macam satu achievement if mahir buat semua resepi2 ni. |
|
|
|
|
|
|
| |
|