|
Produk pengganti gula. Yang mana paling bagus untuk kesihatan?
[Copy link]
|
|
nape tak masuk lagi...ye jgn makan gula bebanyak ...pengganti gula yg elok i think is fruits?
|
|
|
|
|
|
|
|
adila39 replied at 12-10-2021 04:20 AM
nape tak masuk lagi...ye jgn makan gula bebanyak ...pengganti gula yg elok i think is fruits?
Nanti le hehe, gula nak letak kat minuman tu, tak ingat nama dia... tak sedap, dalam peket2 macam tiub |
|
|
|
|
|
|
|
err gula tarik? gula dalam tube? amende tu
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingat dah, gula equal. Jenama tu, tak sedap la... huhu
|
|
|
|
|
|
|
|
Catpaw replied at 12-10-2021 11:57 PM
Ingat dah, gula equal. Jenama tu, tak sedap la... huhu
ohhh.. laaa of coz ler |
|
|
|
|
|
|
|
saya tidak sempat baca awak yang awak letak tetapi terima kasih nonetheless; saya akan tengok bila free
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya tidak sempat baca fully apa yang author tulis tetaps saya boleh beri sedikit comments yang mungkin berguna kepada forumers.
-stevia tidak ada carbohydrate, jadi ia tiada calories dan tidak menaikkan kadar gula kita dalam darah
-stevia sangat manis, beberapa ratus kali ganda lebih manis dari glucose
-hanya pure stevia extract sahaja yang selamat, yang lain2 elakkan (saya tidak ingin menakutkan sesiapa, jadi boleh lah baca sendiri isu2 dengan stevia yang crude dan tidak pure)
saya sendiri tidak menggunakan gula dan dirumah kami sekarang ini ada 2 bungkusan gula, satu dari 12 tahun lepas, dan satu lagi dibeli oleh family yg tidur rumah kita 2 tahun lalu
saya yakin, gula dalam darah saya sudah cukup tinggi dari nasi, biskut, jagung, kicap dan pelbagai lauk harian lagi |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sama lah doc. I dah lama tak guna gula. Gula yang ada pun spare untuk family/parents/guest datang kalau diorang nak guna. Untuk masakan pun I tak guna perasa, just eat as it. Kalau nak ada rasa manis sikit tambah madu. Kami makan buah je untuk balance diet atau bila need sweet. Tapi sebenarnya bukan buah je manis, jagung, lobak, ubi keledek, labu, itu pun manis yang I rasa dah cukup untuk balance meal I. Rebus/masak takpayah tambah garam gula pun dah sedap, cukup rasa dah. Kena pandai pilih lah masa membeli tu.
Sekarang kan makin banyak soft drink/diet soda yang zero sugar, zero calories. Tapi sebenarnya minuman tu masih berisiko untuk kesihatan sebab bergas, masih guna artificial coloring, gula pengganti (macam doc cakaplah, amaun sikit tapi manis berganda dari gula sebenar), perasa tiruan, preservatives and other food additives.
We can say that diet soda ni takde kalori dan takde bagi nutrisi pun untuk badan, malah bagi kesan buruk untuk jangka panjang. Baik minum plain water je.
|
|
|
|
|
|
|
|
iya, saya pun guna gula sebagaimana sara, ie jika guests nak tetapi di area sy memang very rare kita jumpa orang yang take sugar in the drinks
gula yg 12 tahun itu kerana isteri beli untuk buat kuih dulu2
sebetulnya, kita sudah dapat cukup banyak carbs dari pelbagai sources harian
cuma the sweetness tu yang orang kita tidak boleh tak ada
keinginan tu kuat sangat
ie nafsu utk dapatkan sweetness tu
dan yes what you commented in your 2nd and 3rd paragraphs adalah tepat
|
|
|
|
|
|
|
|
Gula kelapa dan itu adalah gula terbaik dan pastinya organik sepenuhnya. Tiada keraguan utk diamalkan hari2... |
|
|
|
|
|
|
| |
|