|
baru siap baking biskut tp kali ni agak payah sebab oven lampunya hanya ada atas je. bawah takde wpun dah bukak api atas bawah.
Timer pun tak jalan..so kena tengok jam.
Ada yg oven kena macam ni tak? apa yg rosak & kos utk baiki?
|
|
|
|
|
|
|
|
izzah_mia replied at 19-6-2017 09:04 AM
baru siap baking biskut tp kali ni agak payah sebab oven lampunya hanya ada atas je. bawah takde wpu ...
oven saya pun macam gitu jugak prob nya. solusi nya beli baru jer |
|
|
|
|
|
|
|
assalammualaikum
nak tanya ada tak sesiapa yang tahu mcamana nak wat apam balik tanpa mengunakan telur?
apam balik gebu dan lembut.. |
|
|
|
|
|
|
|
Nak tumpang tanya, kenapa kalau saya buat kek..tengah2 selalu tak masak? |
|
|
|
|
|
|
|
Cuba try api atas bawah. Kalau nak ikut oben ni semua oben berbeza. Kena try & error
Tips yang kak dilla buat selalu bila tengah x masak kak dilla upkan lagi 10 minit.
Lepas tu try cucuk keraing atau basah.
Selamat mencuba
|
|
|
|
|
|
|
|
Siapa ada resepi brownie sedap yg menjadi, senang buat, thanks
|
|
|
|
|
|
|
|
try brownies Kedut Senang yg selalu Kaka dilla buat ni
Bahan A
1/2 cawan butter (Pure butter)
1 cawan dark chocolate (compount chocolate)
Caranya:
- Cairkan chocolate dan butter (Double boil) ketepikan
BAHAN B
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
2 biji telor (Gred A)
Caranya:
Masukkan kesemua bahan dlm satu bekas dan kacau sebati
dengan menggunakan whist atau senduk (Tak perlu pukui lama)
BAHAN C
1 cawan naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
secubit garam
Caranya:
Ayak semua bahan
ADUNAN BROWNIES
1) Masukkan adunan BAHAN A kedalam bekas ADUNAN B dan kacau sebati menggunakan whisk / senduk
dan masukkan sedikit demi sedikit BAHAN C. Kacau bagi sebati.
2) Sapukan butter pada loyang. (kaka dilla selalu guna loyang 7 /8x8). Atas loyang menggunakan baking paper
kemudian masukkan adunan brownies tadi kedalam loyang. Hentak2 kan sedikit mana yg ada bubble tu kasi clear.
(kalau u olls nak tabur kacang almond ke chocolate compound pun boleh) nak kosong saje pun ok
3) Sebelum bakar panaskan oben dulu 160C (tapi kaka dilla selalu terus je masuk) ok jadi jer
4) Bakar suhu 160C - 35 minit
* so far buat mmg berkedut. Ada kwn2 yang amik resepi ni utk depa buat bisness. So uoll try lah no.
Selamat mencuba Gais
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih yang tak terhingga. Semoga rezeki kak dila.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|