|
ANEKA RESEPI LIMPA/HATI/PEDAL/PARU/PERUT/LIDAH DSB
[Copy link]
|
|
perghhhh......sedapnya lidah masak merah!!!!
camana nak bagi paru yg kita goreng tu rangup yer? ada any tips? pg tadi dah rebus paru.....ptg nanti baru nak goreng. tapi tulah, dok pikir |
|
|
|
|
|
|
|
alahai..terliurnyer tgk resipi kat sini. masalahnyer, kat umah ni hubby tak makan segala organ dalaman...tu yang potong stim nak masak ni kalao dia tak makan nyway, paling owg suka ialah kaki lembu masak lemak (masakan padang)...leceh jugak coz, kaki lembu yg beli kat pasar tu, berbulu lagi, kene bakar buang bulu kat anglo...pastu kikis kasik bersih, Next proses pulak...kene rebus sampai empuk,n mcm biasa siang amek otot2 n kulit yg dah bersih...pastu, leh laa masak lemak...bwg putih, bwg merah , lada hitam, kunyit, cili kering n cili api beserta santan pekat...sedap giler..... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #83 platinum8's post
sedapnya...meleleh air liur tgk ur resepi... |
|
|
|
|
|
|
|
[quote]Originally posted by notebook at 19-12-2007 16:28
perghhhh......sedapnya lidah masak merah!!!!
camana nak bagi paru yg kita goreng tu rangup yer? ada any tips? pg tadi dah rebus paru.....ptg nanti baru nak goreng. tapi tulah, dok pikir |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #83 platinum8's post
pes taim makan paru goreng tepung kt Indo, selalu kalau nasik padang, sedap kalau depa goreng dah tak rasa paru, ekekekke... kena goreng garing baru azz makan... itu je paru azz makan, lain nye masak azz xske... |
|
|
|
|
|
|
|
sapo tau resipi lidah pacak?apakah ianya lidah lembu yg dipacak kt lidi n dibakar |
|
|
|
|
|
|
|
moved from thread Daging, recipe posted by natashadania123
PARU GORENG BERSAMBAL (resepi asal dr blog mat gebu)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg paru
4 ulas bawang putih, diketuk
2 inci halia, dititik
3 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 camca besar gula melaka
1/2 camca besar gula pasir
Garam secukup rasa
7 biji cili merah*
6 biji cili padi (optional)*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1/2 inci halia*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca besar jintan kasar*(*dikisar, tapi jangan halus sangat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebus paru bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga harum. Kecilkan api dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, gula melaka dan gula pasir, kacau rata.
- Tambah garam secukup rasa dan masukkan paru goreng, gaul rata dan masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Rasa dan jika ok matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat....
[ Last edited by maisya at 6-4-2009 10:04 ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
nak try resepi hati... nak bagi tambah darah... |
|
|
|
|
|
|
|
pes taim makan paru goreng tepung kt Indo, selalu kalau nasik padang, sedap kalau depa goreng dah tak rasa paru, ekekekke... kena goreng garing baru azz makan... itu je paru azz makan, lain nye masa ...
azz_azza Post at 23-2-2009 19:54
ops, nak offtopik jap,
terkenang lak red, masa gi indon dulu.. mkn kan resto padang..3 minggu stay kat sana,
menu utama red,paru dan sambal hijau depa tu..
paru tu depa buat mcm kerupuk makanan asasi depa,( eh betul ke asasi ni? sbb indon suka makan berlaukan kerupuk kan?)
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... bila dah balik, tengok prgm Investigasi sore.. rasa nyesal jek mkn paru tu..
pokoknya, rasa nyesal jek Red mkn nasi kat indon tu, kalau tau, tibai maggie 3 minggu pun tak pe..
apa taknya, ada sindiket jual paru lembu ngan paru babi....
paru tu depa campur la.. harga paru babi lebih murah, so , utk kaut keuntungan lebih, para peniaga campur jer paru lembu n babi tu satu,
sindiket jual daging campur ni dah biasa..
ada gak jual daging lembu campur daging babiii....
Red mmg rasa nak muntah jer bila terkenang masa kat indon tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
ops, nak offtopik jap,
terkenang lak red, masa gi indon dulu.. mkn kan resto padang..3 minggu stay kat sana,
menu utama red,paru dan sambal hijau depa tu..
paru tu depa buat mcm kerupuk ma ...
reddots Post at 12-9-2009 12:22
aiyakkkkkkkkk..!!
|
|
|
|
|
|
|
|
betul kak... kalau gi sana, kena hati2..
tp mmg susah la, sbb kita mkn pun kat kedai kan..
menurut investigasi tu, kedai mkn pun byk buat mcm tu..
ha, ni tambah2 la lagi nak dekat raya,
mmg operasi sindiket mcm ni akan menjelma gak.
ambil kesempatan..
semlam tengok tv indon, baru isu ayam tiren..
hehe, selama ni, tertanya2, apa makna tiren nih,
rupanya ayam maTI kemaREN..
bangkai ayam tu dijual ngan ayam yg baru disembelih..
kat sana, semua benda jadi duit.. |
|
|
|
|
|
|
|
first time masak lidah smlm, sebelum mak aku jerk yg pandai masak lidah, masa gi pasar ada jual lidah.
Lidah masak kicap
lidah (rebus sampai kering air)
bawang besar
halia
chili kering
kicap pekat
kicap cair (soy souce)
lepas dah rebus lidah, potong nipis, tp xnipis sgt.
tumis bawang besar, then masauk lidah, goreng samapi garing
masuk kan halia ngan chili kering
masuk kan kicap
bleh letak daun bawang kalau ske |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
forumer kat sini tau tak camne nak wat otak lembu masak lemak |
|
|
|
|
|
|
|
rebus limpa sama macam rebus daging gak ke? lama? sampai empuk?
tak pernah masak limpa... tapi suka makan. |
|
|
|
|
|
|
|
Paru Goreng Lemak Cili Api
500gm paru, gaul garam kunyit dan goreng (beli yg frozen dah siap potong kecik)
10-12 biji cili padi
2 inci kunyit hidup saiz ibujari
1 cwn santan pati + 1 cawan air
garam secukup rasa
3 keping asam gelugur
lumatkan cili padi dan kunyit. Gaul rata bersama paru dah goreng di dalam periuk. Tambahkan sedikit air dan masak sebati hingga air hampir kering.
Tuangkan santan, masukkan garam dan asam keping.
Biar mendidih dan reneh seketika. Siap.
Nyum... nyum... masak nasi lembik sikit... wallah!!!! |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
apa nak panggil ek??? Paru Sambal atau Berlado? Ikut suka lah...
Bahan Asas
Paru siap rebus dan goreng (garam kunyit)
Cili kisar
bawang merah
bawang putih
bawang besar (hiris)
asam keping
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat. Campurkan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan tumbuk dan kisar tadi hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan asam keping, garam dan gula, masak hingga bahan sedikit kering.
Masukkan paru siap goreng dan hirisan bawang. Gaul hingga rata.
Siap untuk dihidang. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|