CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: nisa'

Saffron

[Copy link]
Post time 9-10-2006 01:53 PM | Show all posts
tgk chef wan masak semalam....
dia masukkan dalam Italian sup.... saffron dia  dr spain...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2006 02:07 PM | Show all posts
saffron boleh digunakan utk minuman dan masakan...

kalau nak goreng daging gantikan kunyit ng saffron gaul rata dan goreng....besh daging lembut

juga utk masak nasi briani....masak kuzi kambing atau ayam guna gak saffron nir utk goreng ayam atau kambing....

juga boleh dibuat sbg teh...ambil satu urat jer dah cukup utk satu teko.....

kalau bagi baby yg kecil dlm ( 1-4 bulan) ambil sedikit saffron letak dlm bekas letak air utk sapu kepala baby....setelah semua rambut dicukur...baik utk perkembangan otak dan menghitamkan rambut baby...( tapi kena cukur dulu buang rambut yg kotor semasa dlm kandungan..ikut sunnah nabi )

harap2 dapat membantu rakan2 di isni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 10:15 AM | Show all posts

Asalamualaikum seme

meow pun ada paket safron yg MIL kasi dia bawa balik dari Mekah bebaru ni.product of spain...dia cakap bagus untuk org yg baru lepas pantang...dan bagus utk kesihatan pompuan...sama macam di atas caranya tuang dlm air panas pastu tunggu suam minum...adalah meow wat dalam 3 4 kali(tapi meow lom ada anak pun)...tapi pastu meow kena cirit birit daa...maybe dia nak cuci dalam perut tu...meow pun penah nampak chef wan letak dalam sup masa rancangan masak dulu2...tak hingat dah bila...

ni hah gambornya..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 10:22 AM | Show all posts
untuk bau masakan wangikan..
me belajar kat kelas, cikgu selalu masukkan benda ni dlm masakan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 10:23 AM | Show all posts
masa ni chemp suka bubuh semasa masak nasi....nasi nampak yellowish.....
juga dari spain
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 11:42 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 2-10-2006 11:24 AM
orang india ada juga mencampurkan saffron ke dalam susu & minum. tujuannya tak ingat tapi kalau tak silap untuk kecantikan atau kesihatan.

Ha ah utk mencantikkan warna kulit tujuan dia...supaya secantik warna cream (kuning susu)...ada awek singh bgtau aku...rasia pelakon hindustan skin so gorgeous  ada lah sbb amalan minum safron milk

Kalo wat masa peknen lagi la cantik kulit anak ko nanti
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-3-2007 07:47 PM | Show all posts

Reply #26 kacang^soya's post

hmm kacang safron milk tu...kira cam safron tu kita rendam ngan susu ke? pas tu minum...tak kira susu apa2 pun ye? jawap jangan tak jawap..nak taw gaks...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2007 09:00 PM | Show all posts
Originally posted by meowlin at 4-3-2007 07:47 PM
hmm kacang safron milk tu...kira cam safron tu kita rendam ngan susu ke? pas tu minum...tak kira susu apa2 pun ye? jawap jangan tak jawap..nak taw gaks...


Ha ah meow, dia kata amalan dia susu segar panas kalo bleh baru masak (india kan suka minum susu lembu asli yg dijerang  tu), buh 2-3 helai saffron, biar dia mendak dalam susu tuh , bila suam2 panas dah minum ngan saffron2 tu sekalik kalo dia tak larut...haku ada lah wat sekalik...takde ras pe pe pung cuma warna ada kuning sket...sbb aku geli saffron tu macam tembakau...

Any milk and of course la cow's milk...tp lagik bagus goat's milk...tp bau susu kambing fresh panas lagik tu ko tahan je lah...satu macam

[ Last edited by  kacang^soya at 4-3-2007 09:03 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2007 11:04 AM | Show all posts
rasanya yang kedai mamak tu bukan saffron.. itu depa kata kas-kas.. yang leh jd cam ketagih.. sorry kalau silap..

saffron ni diambil dr bunga koma-koma kan.. kat iran depa ada tanam bungan nie.. n pompuan2 sana buat keja kutip bunga ni n asingkan stigma2=saffron ni
..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2007 11:09 AM | Show all posts
my MIL said.. saffron ni baik utk kesihatan esp wanita.. kalau tak silap kesihatan serviks..

my MIL pandai masak nasik iran yang ada potatoes kat bhgn bawah nasik.. memang sedap lagi2 pakai beras iran lembut n wangi jerk.. makan ngan ayam kari (tanpa susu/santan) + salad (timun+chickpeas+kacang merah+tomatoes+bawang) heheh best.. best
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2007 11:12 AM | Show all posts
lupa nak habaq..  nasik iran tu lepas masak digaul dengan saffron n buah kuning-merah (lupa nama buah tu).. tambah wangi n sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2007 04:53 PM | Show all posts
kat mana kita nak beli safron ni ye.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2007 05:00 PM | Show all posts

Reply #28 kacang^soya's post

tq:tq: so much kacang soya..wooohhh gitu...hmm meow ni plak susah nor nak minum susunya..heheheh soya ko cakap cam tembakau? ehehehe memang ada ropa pun...tapi rasa dia biasa aje...malam ni cuba minum plak daa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2007 05:01 PM | Show all posts

Reply #30 GreenHawa's post

MY MIL pun cakap gitu green...

wah sedap plak dengar resepi nasi iran nih...teliur daa
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2007 01:04 PM | Show all posts

Reply #34 meowlin's post

memang sedap nasik iran ni meow...
my mil slalu gak buat dalam sebulan sekali... anak2 balik weekend dia buat la.. guna beras iran memang lembut n tak kembang sangat.. cantik berasnya..
tp my mil akan masakkan separuh masak nasik tu buangkan air rebusan nasik tu.. pastu baru masakkan atas potatoes tu... cubalah.. GH nak type tak berapa reti sbb tak penah buat lagi cuma tengok jek.... heheh
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 11:05 AM | Show all posts
safron ni ader yang mahal ader yang murah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-2-2009 04:02 PM | Show all posts
Originally posted by nisa' at 2-10-2006 11:18 AM
http://www.worldfood.com/images/spices/saffron.jpg

sekarang baru boleh tanya ... sesapa tau masakan apa yang sesuai guna saffron ni? saya ada 2 peket kat umah tapi tak tau nak buat apa. pernah ...



masak kuzi mmg boleh letak ni...
slalu masak kat umah...
tapi kuzi ni leceh la kene goreng bawang berkilo2...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 09:40 AM | Show all posts
Aku pernah beli Saffron ni kat pasar untuk buat nasi biryani.  Harganya RM16, adalah secoet.  Terasa gak mahalnya.  Disebabkan mahal sekarang ni aku guna colouring aje kalau nak masak.  
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-2-2025 07:40 PM GMT+8 , Processed in 0.701279 second(s), 28 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list