|
last wk balik kg MIL...MIL ada buatkan lepat labu..tengah tu diletakkan kelapa...sedap gak lepat labu nih...memang tak pernah wat lepat labu...dah ambik resepi, bulehlah try nanti. |
|
|
|
|
|
|
|
Kari Labu
Cara buat mcm masak kari biasa. Masukkan labu bila curry hampir pekat.
 |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
amboi kak dar, labu pun leh wat kari ek.. tak terpikir la plak.... tks utk idea tu. ada lagi labu dalam peti sejuk ni, sok lusa leh cuba. |
|
|
|
|
|
|
sunsuria33 This user has been deleted
|
jangan lupa kuih koci labu sedap gak saya pernah makan tapi tak tau buat macam mana sebab pembantu makmal kat sekolah tu yang bawakan |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #18 ciku_nunu's post
|
|
|
|
|
|
|
Smlm, tgk blog org. dpt resepi baru, terus balik cuba!
(ok, gaduh ngan gf, so bila gaduh, kena masak baru release!)
Sangkaya Fakthong -Thai Custard Pumpkin



CREDIT TO BLOG: http://zaliana.blogspot.com/2010 ... ustard-pumpkin.html
Bahan-bahan:
Sebiji labu saiz kecil
5 biji telur (saya pakai 4 biji saiz A)
75 gram gula (saya letak 170 gram)
secubit garam
250 ml santan pekat
sedikit pewarna kuning ( ni saya tambah sebagai penyeri)
cara-cara
1.Tebuk bahagian atas labu dengan pisau secara membulat. Bersihkan, buangkan biji dan sabutnya .(tolong! tak tahu apa ganti perkataan 'pulp')
2. Dalam sebuah mangkuk,masukkan telur,santan,gula,garam dan pewarna kuning.Kacau sehingga sebati.
3.Masukkan ke dalam labu tadi dan kukus dalam pengukus sehingga masak
. Masa mengukus bergantung kepada saiz labu dan saiz pengukus. Cucuk bahagian dalam kastad untuk pastikan ia telah masak sepenuhnya sebelum api ditutup. Tangkainya tadi juga boleh dikukus sekali, jangan tutup bahagian atas labu, letak saja dalam pengukus)
4.Sejukkan dahulu.Jika labu besar, biarkan ia sejuk dahulu dan jangan diangkat, kemungkinan ia boleh pecah. Kemudian bolehlah didinginkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan.
- tiru resepi dia bulat bulat....cuma u bah, tak letak yellow coloring, cuma letak hijau pandan emulco.
- buah labu tu besaq plak dahhhhh, jadi isi tak penuh!
- Sedap! tp risau nak makan byk2 bahagian isi tu!
- gamba comot sbb gigih amik gambaq awal pagi... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Smlm, tgk blog org. dpt resepi baru, terus balik cuba!
(ok, gaduh ngan gf, so bila gaduh, kena mas ...
hitamputih Post at 22-4-2010 12:50 
Yang ni feberet saya..
selalu bulan puasa ada jual..hari2 beli dan makan mmg tak jemu..
tapi kesian yg lelain tu mcm peghak tak mau makan..
resepi fak thong kaya nie mmg dah ada sebelum nie dan saya langsung tak berkesempatan nk cuba..
asyik beli labu dan masuk tong sampah saja..ishhh.. |
|
|
|
|
|
|
|
Yang ni feberet saya..
selalu bulan puasa ada jual..hari2 beli dan makan mmg tak jemu..
tapi kesian yg lelain tu mcm peghak tak mau makan..
resepi fak thong kaya nie mmg dah ada sebelum nie dan saya langsung tak berkesempatan nk cuba..
asyik beli labu dan masuk tong sampah saja..ishhh..
Kacip_Fatimah Post at 23-4-2010 09:11
oh ada ye time bulan puasa? selalu jumpa time ada pesta thai, or kat padang besaq hehe
dah ada yer resepi ni, sorry lah, dah search, jumpa thread labu terus post sini..
naper labu tu di tongsampah kan?sygnyer... resepi ni cam senang sgt, lagi senang dari serimuka or creme caramel.. tp tam wat kurang manis, sbb ramai org tua di rumah...kang tak pepasal nak kena bawa diorg jumpa nurse comel tp garang tu lagi. |
|
|
|
|
|
|
|
i must try this nampak giler sedap |
|
|
|
|
|
|
|
tumpang tny..ada sesapa tau resepi pau labu?....dulu time ngaja kat 1 kwsn luar bandar ni (kwsn cina, so sekolah majoriti cina), ada sorang student jual pau...mak dia ada wat pau labu...nak makan takleh sbb cina wat....cam sedap je dengar...thanx |
|
|
|
|
|
|
|
kat mesia ni ada jual ke labu dalam tin? teringin nak buat pumpkin pie.. |
|
|
|
|
|
|
|
yesterday buat bingka labu.......... ambil recipe dari blog orang, dia ambil dari myresepi.com
licin habis kena makan........... |
|
|
|
|
|
|
|

Bingka Lobak Merah
1 kg lobak merah - bersihkan dan kukus hingga empuk
4 biji telur
1 cawan susu cair
1/2 tin susu pekat (krimer pun buleh)
250 gm tepung gandum
100 gm majerin
1 cawan gula (kurangkan jika tak suka manis)
1/2 sudu teh garam
Kisar lobak, telur, susu pekat, susu cair, gula dan majerin hingga hancur dan sebati.
Tuangkan dalam mangkuk. Masukkan garam dan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga adunan sebati.
Tuangkan kedalam loyang yang sudah dilengserkan dengan minyak/mentega/majerin. Bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 55 minit. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
pernah makan kat satu restoran chinese-muslim..labu goreng salut telur masin....sedap sungguh!!! |
|
|
|
|
|
|
|
aku..kalau labu ada kureng cikit.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|