CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: ciku_nunu

ANEKA RESEPI LABU

[Copy link]
Post time 28-12-2006 05:28 PM | Show all posts
last wk balik kg MIL...MIL ada buatkan lepat labu..tengah tu diletakkan kelapa...sedap gak lepat labu nih...memang tak pernah wat lepat labu...dah ambik resepi, bulehlah try nanti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-1-2007 08:31 AM | Show all posts
Kari Labu

Cara buat mcm masak kari biasa. Masukkan labu bila curry hampir pekat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2007 03:51 PM | Show all posts
amboi kak dar, labu pun leh wat kari ek.. tak terpikir la plak.... tks utk idea tu. ada lagi labu dalam peti sejuk ni, sok lusa leh cuba.
Reply

Use magic Report

sunsuria33 This user has been deleted
Post time 1-1-2007 10:10 PM | Show all posts
jangan lupa kuih koci labu sedap gak saya pernah makan tapi tak tau buat macam mana sebab pembantu makmal kat sekolah tu yang bawakan
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 03:02 PM | Show all posts
Puding labu pun sodap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 04:47 PM | Show all posts

Reply #18 ciku_nunu's post

nampak mengancam aje..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-4-2010 12:50 PM | Show all posts
Smlm, tgk blog org. dpt resepi baru, terus balik cuba!
(ok, gaduh ngan gf, so bila gaduh, kena masak baru release!)

Sangkaya Fakthong -Thai Custard Pumpkin







CREDIT TO BLOG: http://zaliana.blogspot.com/2010 ... ustard-pumpkin.html

Bahan-bahan:

Sebiji labu saiz kecil
5 biji telur (saya pakai 4 biji saiz A)
75 gram gula (saya letak 170 gram)
secubit garam
250 ml santan pekat
sedikit pewarna kuning ( ni saya tambah sebagai penyeri)

cara-cara

1.Tebuk bahagian atas labu dengan pisau secara membulat. Bersihkan, buangkan biji dan sabutnya .(tolong! tak tahu apa ganti perkataan 'pulp')

2. Dalam sebuah mangkuk,masukkan telur,santan,gula,garam dan pewarna kuning.Kacau sehingga sebati.

3.Masukkan ke dalam labu tadi dan kukus dalam pengukus sehingga masak
. Masa mengukus bergantung kepada saiz labu dan saiz pengukus. Cucuk bahagian dalam kastad untuk pastikan ia telah masak sepenuhnya sebelum api ditutup. Tangkainya tadi juga boleh dikukus sekali, jangan tutup bahagian atas labu, letak saja dalam pengukus)

4.Sejukkan dahulu.Jika labu besar, biarkan ia sejuk dahulu dan jangan diangkat, kemungkinan ia boleh pecah. Kemudian bolehlah didinginkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan.


- tiru resepi dia bulat bulat....cuma u bah, tak letak yellow coloring, cuma letak hijau pandan emulco.

- buah labu tu besaq plak dahhhhh, jadi isi tak penuh!

- Sedap! tp risau nak makan byk2 bahagian isi tu!

- gamba comot sbb gigih amik gambaq awal pagi...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 09:11 AM | Show all posts
Smlm, tgk blog org. dpt resepi baru, terus balik cuba!
(ok, gaduh ngan gf, so bila gaduh, kena mas ...
hitamputih Post at 22-4-2010 12:50

Yang ni feberet saya..
selalu bulan puasa ada jual..hari2 beli dan makan mmg tak jemu..
tapi kesian yg lelain tu mcm peghak tak mau makan..
resepi fak thong kaya nie mmg dah ada sebelum nie dan saya langsung tak berkesempatan nk cuba..
asyik beli labu dan masuk tong sampah saja..ishhh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2010 09:57 AM | Show all posts
Yang ni feberet saya..
selalu bulan puasa ada jual..hari2 beli dan makan mmg tak jemu..
tapi kesian yg lelain tu mcm peghak tak mau makan..
resepi fak thong kaya nie mmg dah ada sebelum nie dan saya langsung tak berkesempatan nk cuba..
asyik beli labu dan masuk tong sampah saja..ishhh..
Kacip_Fatimah Post at 23-4-2010 09:11


oh ada ye time bulan puasa? selalu jumpa time ada pesta thai, or kat padang besaq hehe
dah ada yer resepi ni, sorry lah, dah search, jumpa thread labu terus post sini..

naper labu tu di tongsampah kan?sygnyer... resepi ni cam senang sgt, lagi senang dari serimuka or creme caramel.. tp tam wat kurang manis, sbb ramai org tua di rumah...kang tak pepasal nak kena bawa diorg jumpa nurse comel tp garang tu lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 11:04 PM | Show all posts
i must try this nampak giler sedap
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 11:20 AM | Show all posts
tumpang tny..ada sesapa tau resepi pau labu?....dulu time ngaja kat 1 kwsn luar bandar ni (kwsn cina, so sekolah majoriti cina), ada sorang student jual pau...mak dia ada wat pau labu...nak makan takleh sbb cina wat....cam sedap je dengar...thanx
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 12:15 PM | Show all posts
kat mesia ni ada jual ke labu dalam tin? teringin nak buat pumpkin pie..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 12:26 PM | Show all posts
yesterday buat bingka labu.......... ambil recipe dari blog orang, dia ambil dari myresepi.com
licin habis kena makan...........
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 11:13 AM | Show all posts


Bingka Lobak Merah

1 kg lobak merah - bersihkan dan kukus hingga empuk
4 biji telur
1 cawan susu cair
1/2 tin susu pekat (krimer pun buleh)
250 gm tepung gandum
100 gm majerin
1 cawan gula (kurangkan jika tak suka manis)
1/2 sudu teh garam

Kisar lobak, telur, susu pekat, susu cair, gula dan majerin hingga hancur dan sebati.
Tuangkan dalam mangkuk. Masukkan garam dan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga adunan sebati.
Tuangkan kedalam loyang yang sudah dilengserkan dengan minyak/mentega/majerin. Bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 55 minit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2012 02:45 PM | Show all posts
pernah makan kat satu restoran chinese-muslim..labu goreng salut telur masin....sedap sungguh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2012 04:29 PM | Show all posts
aku..kalau labu ada kureng cikit....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-2-2025 01:49 PM GMT+8 , Processed in 0.168772 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list