|
kalau saya pulak transfer masuk dlm bekas kecik2 bertutup...masuk freezer...ok jer...mmg selalu ada stok dlm freezer...sng..bila nak guna rendam bekas dlm air panas...kalo setiap kali nak masak bersantan kena beli lain parah la...sbb saya msk utk ber3 jer... |
|
|
|
|
|
|
|
sapukan atas ayam yg sebelum digoreng (tapi dah digaram kunyitkan). confirm ayam goreng tu sgt sedap, berlemak and moist... |
|
|
|
|
|
|
|
dulu aruah mak aku pun buat ice cube santan... nk guna ambiklah berapa ketul yg perlu... tp aku tak reti bajet berapa ketul nak guna...
style aku plak, bila pergi pasar which is selalunya dlm seminggu sekali, aku beli santan RM1 tp beli dlm 2-3 paket.. so aku ada supply santan utk 2-3 kali masak... bila balik pasar tu terus jer masukkan dlm frezeer.... sepeket santan tu mmg cun cun utk sepeket rempah untuk sekali masak... untuk akulah... so aku takderlah belen santan....
aku pun masak berdua jer... kalu jenis banjir tu mmg tinggal belen sket jer... tp kalu tak, bolehlah simpan untuk esok... reheat ker, cicah dgn roti bakar ker...
aku tak lalu dgn lebihan santan yg disimpan lama2... aku takut terguna santan yg dah basi.... |
|
|
|
|
|
|
|
dulu aruah mak aku pun buat ice cube santan... nk guna ambiklah berapa ketul yg perlu... tp aku tak reti bajet berapa ketul nak guna...
style aku plak, bila pergi pasar which is selalunya dlm seminggu sekali, aku beli santan RM1 tp beli dlm 2-3 paket.. so aku ada supply santan utk 2-3 kali masak... bila balik pasar tu terus jer masukkan dlm frezeer.... sepeket santan tu mmg cun cun utk sepeket rempah untuk sekali masak... untuk akulah... so aku takderlah belen santan....
aku pun masak berdua jer... kalu jenis banjir tu mmg tinggal belen sket jer... tp kalu tak, bolehlah simpan untuk esok... reheat ker, cicah dgn roti bakar ker...
aku tak lalu dgn lebihan santan yg disimpan lama2... aku takut terguna santan yg dah basi.... |
|
|
|
|
|
|
|
dulu juita pun ada poblem ni ...tapi skang dah tak lg.juita beli kelapa parut pastu freezekan. bila nak pakai agak-agak ler byknya masuk dlm blender, masuk air panas blend kejap....siap santan fresh...slalu sebijik klapa tu tahan gak la 2 minggu.
klapa parut ni sesak2 bleh buat inti...koci, ketayap,pau....nak buat buah mlaka pun bole (slalu buah mlaka inti gula mlaka..ekekek..blasah je) , letak atas roti pun sodap! |
|
|
|
|
|
|
|
campur santan tu ngan gula skit....(manis tu ikut sedap rasa)
masuk dlm freezer.........bagi sejuk santan tuh
pas2 rendam biskut lutut (yg keras tu) dlm santan...
fuiyooo sedap babe....
resepi tu dpt dr arwah nenek.......... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 ninoZ's post
Baru nak cakap. Buat kaya telur mcm puding tu. Bila nak makan bubuh caramel. Fulamak dah mcm berbuka di bulan puasa pulak dah. |
|
|
|
|
|
|
| |
|