|
Originally posted by mclaren at 6-4-2009 18:10
errr cili boh saya kisar sendiri pun boleh buat macam2, macam yang kacip sebut tu..
sebab tu saya tak masukkan minyak masa mengisar, sebab takut terganggu certain recipes yang tak guna minyak ...
mmg cili kisar kita tuu boleh wat macam-macam..
[psstt...saya pun tak letak minyak or tumis siap2 sebab nnt nk guna utk laksa or asam pedas dsb]
tapi nk tau jugak sedap ke guna cili boh agro ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #41 Kacip_Fatimah's post
oh ni kira kes silap faham membaca la ni. ingatkan kacip refer to cili boh yang kat bazaar tu as boleh buat macma2 tapi cili kacip tak boleh.. maaf dipohon.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 afezal's post
>cili kering tu dh gunting2, buang bijik, rebus spya mati kuman & kurg sket pedas
>bilas cili, masuk blender, letak bawang besar 2 - 3 bijik, letak bawang putih 5 - 6 ulas, letak air supaya blender leh pusing
>blender smpai halus, masuk bekas, simpan dlm fridge kalo nk tahan lama.....
cili boh beli kedai punye mmg x sedap.... sbb cili tu mcm ade satu jenis rasa semacam.... mebi ubat supaya kasi tahan x duk dlm fridge..... |
|
|
|
|
|
|
|
Sorry klau dh ada tread ni.
mcm mane nk buat cili boh yg sedap?
yg aku tau cili kering je,lagi . ...
afezal Post at 15-3-2009 15:18
Kami membuat dan menjual cili boh/cili kisar/lada lumat yang segar, home-made cara kampung, dan tidak menggunakan bahan pengawet dan/atau perasa tambahan.
Sangat sesuai digunakan untuk pelbagai jenis juadah tradisional dan moden.
Sedia menerima sebarang tempahan. Hubungi Kak Yah, Terengganu 013-9692546 |
|
|
|
|
|
|
|
aku duk ptrajya selalu kalo balik kg tapau siap2 cili yg aku buat sendiri...
gunting cili kering, basuh kejap , rebus lama sikit, then lepas rebus basuh lagi, pastu blend dgn minyak sikit...
pastu aku masak siap2...minyak utk goreng tu masukkan ikut perlu je...agak kering masukkan lagi...masak smpi betul2 masak la...lama...jgn kasi hangit..ape pelan jeh..
rasanya sebulan leh thn kot...lg mudah bila time nk masak la..xyah tunggu lada tu masak lg dh.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|