CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: ninoZ

Aneka Kek Opera

[Copy link]
Post time 26-1-2012 03:52 PM | Show all posts
Reply  MAKLANG

errrr maklang zapppp tu apa...potong kaaa
choclatemousse Post at 26-1-2012 15:27



   lepa or sapu ...hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2012 04:17 PM | Show all posts
Reply 41# MAKLANG

leh bayang...tapi taktau ler jadi ke tak..buttercream tu tentu dah sejuk keras, sapu plak coklat cepat la coklat mengeras

kena try la
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2012 04:43 PM | Show all posts
kek ni sedapppp sgt...saya dah beli brg2 nak buat tapi tak buat2 lagi...tgk resepi citarasawan yg nmpk senang sket....pagi ni lalu kat cake sense klcc, kecik ciput je dia jual rm6.50
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 04:39 PM | Show all posts
mcm sedap je kek ne...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 05:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by choclatemousse at 28-1-2012 17:07

arini projek opera cake lagi...n the result is much much better tapi masih kena improve lagi here n there
patut amek gambor step by step tadi






ok ni cara i
1. dlm paper tray 14'' x 14" yg dialas ngan parchment paper potong 4 ketika kek jaconde masih dlm tray
2.  sapukan buttercream dlm tray...sapu nipis, ratakan sehingga ke tepi tray
3.  sejukkan dlm fridge shingga bc keras...panaskan pisau tajam dan potong ikut balik garisan kek jonde memula dipotong empat...buat2 skit lorong2@ruang antara kepingan jaconde (ala2 renggang je between)
4. masa menunggu ni boleh buat coklat ganache
5. keluarkan jaconde tu tadi yg telah keras bc...curah je ganache yg masih cair. rata2kan dengn cara 'mengelek' tray tu utk pastikan ganache melimpah sama rata.  masuk balik dlm frige utk coklat set..dlm 10 minit...
6.  dah agak keras, guna pisau yg dipanaskan utk renggang kek dr tepi tray...kalu pisau tak panas, tepi kek comot
7. boleh susun kepingan jaconde..amek ler permukaan yg cun utk dijadikan lapisan plg atas....trim skit tepi2 guna pisau panas.

berat kek 1.8kg+-

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 07:43 PM | Show all posts
Wah....adoi sedapnye la nampak gambar2 kek ni..dh nampak idea nk wat. Tp skrg mode amatlah pemalas nk baking. Dh lama tk baking..huhu...kalo order ok tak haha...Berbaloi wat sendiri ke beli kek opera ni? Hehe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-1-2012 05:01 PM | Show all posts
bestnya.....sy dah beli bahan2 utk buat kek opera tapi
x tahu bila nak mula......
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 05:02 PM | Show all posts
skrg ni tgh ada penyakit M.........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2012 10:37 AM | Show all posts
bilalah nak buat opera kek ni....tgk cara renyahnyaaaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 09:59 AM | Show all posts
alhamdulillah...berjaya gak wat kek opera guna recipe Alex Goh...resepi boleh ambik kat blog Juice Cafe....resepi kek dia lagi sempoi......memang sedap kek ni rupanya.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2012 01:28 PM | Show all posts
alhamdulillah...berjaya gak wat kek opera guna recipe Alex Goh...resepi boleh ambik kat blog Juice C ...
MAKLANG Post at 10-2-2012 09:59


Mak Lang...nak juga resipi leh?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2012 03:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by MAKLANG at 21-2-2012 14:42

bleh tgk step by step kat blog juicycafe ye.

KEK OPERA
SUMBER : ALEX GOH
KIDNAP DARI BLOG JUICY CAFE

Bahan2 kek..

150 gm gula aising*

45 gm tepung gandum* - *satukan dan ayak

150 gm badam kisar

4 biji telur A

30 gm butter - cairkan dan sejukkan sebentar

3 biji putih telur

30 gm gula castor


Cara2nya..

1. Dalam bekas, satukan gula aising, tepung gandum dan badam kisar.

2. Masukkan telur sedikit2 dan gaul sehingga adunan sebati.

3. Tambahkan butter dan gaul biar rata.

4. Dalam bekas lain, pukul dengan mixer putih telur bersama gula castor sehingga bertanduk.

5. Masukkan ke dalam adunan butter, gaul dengan spatula sehingga sebati.

6. Lenserkan loyang 8x8 inci dgn butter, lapik kertas minyak dan sapu dengan butter lagi.

7. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 30 minit.

8. Biarkan kek sejuk, kemudian potong kepada 3 bahagian.

9. Letak kek lapisan bawah atas papan kek sudukan dengan coffee syrup.

10. Sapukan coffee buttercream pada semua bahagian kek, di ikuti dengan sapuan ganache.

11. Tindihkan kek lapisan kedua, ulang cara2 nombor 9 dan nombor 10.

12. Akhir sekali, tindihkan kek lapisan ketiga, sudukan dengan coffee syrup, di ikuti sapuan coffee buttercream ke seluruh bahagian kek.

13. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga cream mengeras.

14. Keluarkan kek dari peti sejuk, letak kek atas redai yang di lapik dengan loyang, tuang ganache dari atas, biar ganache meleleh dengan sendiri ke seluruh bahagian kek.

15. Hias ikut kreativiti masing2, sejukkan biar ganache mengeras.

16. Potong sisi kek (jika mahu)


Bahan2 coffee syrup..

100 gm air panas

30 gm gula castor

1 sdb serbuk kopi segera


Cara2nya..

1. Satukan air panas dengan gula, kacau sehingga gula larut.

2. Tambahkan serbuk kopi segera dan kacau sebati.


Bahan2 coffee buttercream..

300 gm butter

80 gm gula aising - ayakkan

1 1/2 sdb coffee emulco


Cara2nya..

1. Pukul butter dan gula aising sehingga gebu.

2. Tambahkan coffee emulco, pukul lagi sehingga sebati.


Bahan2 ganache..

130 gm uht whipping cream

250 gm coklat compound - sagat halus

20 gm butter


Cara2nya..

1. Buat selepas coffee buttercream mengeras.

2. Panaskan whipping cream atas api kecil sehingga berbuih di tepi2 periuk.

3. Tutup api dan tambahkan coklat dan butter, gaul sehingga adunan semua larut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 01:32 PM | Show all posts
KEK OPERA
SUMBER : ALEX GOH
KIDNAP DARI BLOG JUICY CAFE


Bahan2 kek..
150 gm gula aising*
...
MAKLANG Post at 20-2-2012 15:00


Makacih mak lang. Tapi caner nak wat coffee buttercream tu ek?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 02:37 PM | Show all posts
Makacih mak lang. Tapi caner nak wat coffee buttercream tu ek?
serikandi_gurl Post at 21-2-2012 13:32



    adoiiii...terlupa nak c& p ...sori ye.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2012 09:43 AM | Show all posts
adoiiii...terlupa nak c& p ...sori ye.
MAKLANG Post at 21-2-2012 14:37

Takpe...hehe...makacih maklang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2012 09:06 AM | Show all posts
ALMOND SPONGE / JOCONDE BISCUITS
1.        Putar 250g kuning telur dan 375g guola kastor hingga kembang b ...
kodoklawa Post at 7-3-2011 09:33



   GANACHE:
Panaskan 50g glucose syrup, 500 g whipping cream, 50g mentega bersama sedikit vanilla. Matikan api. Masukkan 500g coklat masakan yang telah dicincang, kacau rata.



tumpang ty,kalau kiter ikut resepi ganache ni,coklat die mmg akan maintain melt ke?... saya buat topping gune coklat,wipp cream n sedikit butter..hasil die mule tu mmg cair n smooth time letak kt atas kek..lame2 ganache tu stat jd keras n x berkilat...kenape cmtu...camne kite nk dpatkan ganache yg maintain smooth n berkilat walau kiter biarkan lame kat kek..(contoh secret recepi *chocolate indulgend dan choc opera nih )..... tima kasihhhh sumeeee   )
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 03:38 AM GMT+8 , Processed in 0.233475 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list