|
cara paling mudah masak lengkong... kredit to arwah mak ngah
1.rendam lengkong (strips) dalam air
2.toskan lengkong & masukkan dalam bekas
3.masukkan lengkong dalam periuk
4.gunakan bekas yang sama untuk sukat air... 1 mangkuk lengkong = 2 1/2 - 3 mangkuk air
5.masukkan air dalam periuk berisi lengkong
6.jerang atas dapur sampai larut
7.masukkan gula & daun pandan (1mangkuk lengkong = 3/4 - 1 mangkuk gula)
8.curah dalam loyang bila gula larut
9.masukkan esen kaler yg disukai
10.jgn lupa buang daun pandan
11.dah keras boleh potong & makan |
|
|
|
|
|
|
|
macam tak sedap je
mohdlorong Post at 6-4-2011 04:33 PM
ni resepi zaman dulu, panggilan dia pun lengkong (org sekarang panggil agar-agar)..version sekarang dah mcm2 fesyen dan rasa disertai dengan mcm2 corak dan hiasan...dulu2 nyer simple jer...kdg2 boh pewarna merah, kdg2 hijau dan sebagainya..zaman dulu, lengkong ni popular time kenduri kendara... |
|
|
|
|
|
|
|
betul tu, ni resepi lengkong org dulu2. herb lebih suka lengkong ni dari lengkong yg ada santan. cuma bl herb buat.... saja buat kaler biru, purple... sampai kena bebel dgn mak herb.
pernah sekali herb buat kuih koci kaler biru, mak herb loya nak makan |
|
|
|
|
|
|
|
sedap lengkung ni, kalau org Melaka org dulu2 panggil Chak Lengkung....selalunya perasa pandan dan berwarna merah garang, abis jari2 pun ikut berwarna merah bila makan lengkung ni... |
|
|
|
|
|
|
|
xde gambar ke lengkong nie???... |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by tembamgirl09 at 7-4-2011 07:32
bam suka makan lengkung gini drp agar2 yg fancy2 skang nih. bley la cuba resepi TT bagi
makcik kata kalu nk sdp lg pakai gula batu so lengkong takdelah basah@berair sgt...lengkong dia sdp sangat! |
|
|
|
|
|
|
|
a ah...silelah apelod gambar..
nak tengok
terutama kuih koci warna biru |
|
|
|
|
|
|
|
ada sesapa blh tolong upload gambar? pasal kaler biru tu herb apply kat banyak kuih. kek badam warna biru pun ada. ada sekali tu guna warna purple, along herb kata mcm kek keledek aja rupanya. |
|
|
|
|
|
|
|
aku pun tak selera kalau mknn kaler biru...dan air biru...nampak mcm air sabun jer... |
|
|
|
|
|
|
|
Dulu biasa makan lengkong ni yang warna merah...pastu ada bau wangi...bau sirap ke air rose ye...kalau orang jual...diasa dimasukkan dalam acuan lengkong...kadang2 bulat...kadang2 lonjong...tapi walaupun plain je...tapi sedap...tak muak makan...macam agar2 zaman sekarang ni yang bersusu...bersantan...bertelur... |
|
|
|
|
|
|
|
lengkong kampung. feveret dulu hingga kini. yg bersantan telur tu cepat muak. resepi mak herb leceh bersukat pakai gelas zaman dulu. lepas tu susah nak agak. resepi ni mintak kat arewah mak ngah sbb lengkong dia sesedap rasa... watery. herb tak minat lengkong yg keras. |
|
|
|
|
|
|
|
lengkong ni agar2 ker? carly terbayangkan cincau ler..... |
|
|
|
|
|
|
|
yup, agar2. org kampung herb panggil lengkong |
|
|
|
|
|
|
|
Hoh, memang biase org panggil lengkong kan...mase kecik2 dolu, mak slalu buat lengkong wane merah...kat psar mlm pon same..sampai bile org tukar2 juadah time ramadan dengan jiran sekeliling, xnak makan wane lain...nak wane merah jugak |
|
|
|
|
|
|
| |
|